Denné verzus externé štúdium

xkarolina
7. jan 2024

Ahojte,
Rozmýšľam nad štúdiom na VŠ
Strednú som dokončila pred dvomi rokmi, mám 21.
No a konkrétne som rozmýšľala nad externým štúdiom na UK. Ľudia okolo mňa hovoria, že externé štúdium je ťažšie, lebo by som bola na “všetko sama” zatiaľ, čo na dennom to je lepšie, podrobnejšie vysvetlené atď.
Aký máte nato názor ak viete porovnať denne a externé štúdium. Tiež som počula, že na trhu práce sa uprednostňuje to denne pred externým.

karolinakovac
7. jan 2024

@xkarolina externé štúdium je ľahšie, nakoľko od Teba nebudú toľko vyžadovať ako na dennom (seminárky, projekty, zápočty atď). Ja som bola na dennom a tam to bol riadny záhul, potom nás ale spojili externistov a denných a tí externisti boli s prepáčením takí vytretí lebo boli zvyknutí na pohodu a len na jednu skúšku a nič na viac.
Ja som popri dennom ešte robila na Tpp takže nebolo to jednoduché ale zvládla som to.
To je moja skúsenosť. Možno niekto má inú. Ale ja som viackrát sa stretla s tým názorom že externisti to majú jednoduchšie. A po získaní Mgr. keď som bola na pohovoroch nikoho nezaujímalo denné či externé štúdium. To som sa hlásila do štátnej správy a tých zaujímalo len vysokoškolské II. stupňa a nič viac podrobne.

ivangeline
7. jan 2024

Aj na prave boli k externistom ustretovejsi a menej im stacilo vediet..

katkaseiner
7. jan 2024

nikdy v zivote sa ma nikto nespytal ci som studovala denne alebo externe...prezdradim ti ..externe. O to to máš ťažšie že ak sa učíš matiku, jazyk či účtovníctvo, dost zaváži čo si sa učila na strednej. Ak si účtovníctvo mala, je to výhra, ak nie, nenaučíš sa ine ako teóriu. Matika a jazyk su tiez utrpenie. Mas vysvetlene, ale precvičenie je uz na tebe...nikto ta nekontroluje kolko si počítala... no a jazyk...dialkovo sa ho fakt nenaučíš. Mna napr.doučovala kamoška (z denneho štúdia) štatistiku aj nemčinu. Na matiku som chodila pravidelne na doučovanie. Mne prednáška dala velmi malo, potrebovala som viac. Naopak účtovníctvo som nemusela ani oprášiť, na strednej som mala skvelú a prísnu učitelku. A este dalsia vec...som vďačná mojmu zamestnavatelovi ze mi vychadzali v ustrety s dovolenkami. Nikto nedostaval pol dna, mne ho kvoli škole rešpektovali a pritom fakt nemuseli.

hugigugin
7. jan 2024

@karolinakovac somarina, všetko sme museli robiť tak ako denný študent. Tue iste zápočty, referaty, skúšky a mali sme ten isty termin na skusky ako denny. Študovala som na TUKE. A žiadne uľavy sme nemali.

hugigugin
7. jan 2024

@xkarolina choď na denné, ak maš podmienky. Vysvetlia ti v škole väčšinu, ak nie na internate sa da dostať k väčšine info jednoduchšie.

karolinakovac
7. jan 2024

@hugigugin čítaj s porozumením.
Píšem o mojej osobnej skúsenosti
* To je moja skúsenosť. Možno niekto má inú.*
Nabudúce odporúčam najskôr prečítať až potom reagovať.

pimpa12
7. jan 2024

@xkarolina no ja som na všetkých mojich VŠ študovala externe -celkovo tri. Všetky ukončené bakalarom. Jedna z nich aj UK. Všade sme mali tie isté zapocty, prezentácie, práce a skúšky rovnaké ako denní študenti. Na každej škole som sa bohužiaľ ale stretla s tým, že profesori na nás externých pozerali cez prsty a výučbu dosť flakali. Skracovali hodiny a to sme mali mať napr. Prednášku z jedného predmetu od rána od 7 do večera do 18:00 a po dvoch hodinách oznámil profesor, že už nám povedal všetko čo chcel a máme si doštudovať sami.a to bolo x krát na všetkých mojich VŠ. A ešte kopu iných "pikošiek" ale partia sme boli skvelá vždy a veľmi sme si pomáhali. Za mňa ak môžeš choď na denné, budeš mať učivo kvalitnejšie vysvetlené.

kacena4
7. jan 2024

nakolko pri externom sa predpoklada ze mas prax z prace je to "jednoduchsie" nebaziruju na zakladoch ale skor odbornosti. dcera studuje denne ja externe. kazde ma svoje vyhody aj nevyhody. denne viac prace, skusok, ale podrobnejsie vysvetlene ucivo. externe ak pracujes v obore mas ciastocne vyhrate. ale ucis sa vacsinou sama po veceroch a popri tom praca.

vulka
7. jan 2024

@xkarolina Na tom dennom sme sa fakt viac naučili. Mala som to možnosť porovnávať na otvorených skúškach.

diewcatqoo
7. jan 2024

Mali sme par prednasok s externistami a vzdy mi prisli trochu "vytretejsi" nez denni studenti. Nikto z nich nikdy nereagoval na vyucujuceho, vela sa po prednaske pytali nas dennych, zhanali si poznamky a tak - predpokladam, ze kvoli tomu, ze nam dennym bolo ucivo vysvetlene mozno obsirnejsie, kdezto na externom je toho samostudia viac. No skusky sme mali rovnake, skusalo sa to iste a nerobili sa ziadne rozdiely medzi dennymi a externistami.
Co sa tyka prace, nikoho nezaujima, ci clovek studoval denne alebo externe.

heln
7. jan 2024

@xkarolina asi je to vysoko individualne ako cokolvek ine, zrejme zalezi od skoly, odboru, vyucujucich.
externe je tazsie v tom, ze studujes popri praci ( a vacsinou domacnosti, detoch), takze bojujes o kazdy kusok casu na ucenie, mas jednu prednasku z predmetu a ostatne si musis dostudovat sam. ale zase velakrat externe studuju ludia z praxe, co je ista vyhoda, lebo rozumies co sa ucis.
v trnave bolo jedno ci sme boli externi, bolo nas vela, lietali sme zo skusok ako spinave pradlo.
v bb som uz mala pocit, ze z nas externych maju peniazky.
obcas sme mali spatnu vazbu od vyucujucich v tom, ze si nas externych vazia, lebo sa chceme vzdelavat, pracovat na sebe, vacsina z nas studovala s urcitym cielom, zamerom, takze sme sa zodpovedne pripravivali na skusky, zatial co o dennych hovorili, ze studuju nieco co uz teraz hovoria, ze nechcu robit, atd.
a zamestnavatelia to naozaj nezistuju akou formou kto studoval, ani ako dlho.

kris_tin257
7. jan 2024

BC som študovala denným štúdiom a MGR externým, externé štúdium je stokrát ľahšie, dostávali sme asi 1/3 toho čo na dennom nemuseli sme sa učiť toľko teórie a omáčok naokolo, v životopise nikde nemám písané či som študovala denne či externé len čo som študovala a kedy som ukončila štúdium 😊 ja som ale študovala len aby som dokončila školu nechcela som to robiť aj ako zamestnanie čiže mi stačilo prejsť skúškami a ukončiť školu, ak by som sa tomu chcela naplno venovať vtedy je lepšia možnosť denne štúdium

marca12
7. jan 2024

@xkarolina externe je ovela lahsie,to sa neda s dennym ani porovnavat.