Externé večerné štúdium v odbore sanitár

tajuskollarova
28. feb 2020

Ahojky

Chcela by som študovať externe odbor sanitar(1r.). Da sa po uspesnom skončení tohto oodboru pokračovať na zdravotnu sestru ci asistentku, tiez externe 3r.

palica04
28. feb 2020

@tajuskollarova nemusíš študovať vôbec sanitára. Rovno môžeš študovať v externej forme na strednej zdravotníckej škole praktickú sestru, co je zdravotnícky asistent - 2 roky, no musíš mať maturitu. Alebo 4 roky na vysokej škole osetrovateľstvo a skončíš ako sestra.

mmoonna
29. feb 2020

@palica04 a aký je rozdiel zdravotnícky asistent a diplomové a zdravotná sestra? A zdravotnícky asistent može robiť zdravotnú sestru v nejakej ambulancii?

tajuskollarova
autor
29. feb 2020

@palica04 nemam maturitu, iba vyucny list.

palica04
29. feb 2020

@mmoonna zdravotnícky asistent, teraz po novom nazvaný praktická sestra je "asistent, pomocník" sestry. Sestra, diplomovaná alebo ako Bc. z vysokej školy, je sestra, po starom nazvaná zdravotná sestra. Hierarchia je asi takáto: sestra - zdravotnícky asistent/praktická sestra - sanitár.
Na detských ambulanciách môže robiť len sestra. Na ostatných ambulanciách vraj môžu robiť aj asistenti. Na akékoľvek externé studium musíš mať maturitu.

mmoonna
29. feb 2020

@palica04 ďakujem za info. A kde taký asistent može robiť?

palica04
29. feb 2020

@mmoonna úplne bežne v nemocnici. Pracuje na oddelení spolu so sestrou. Asistenti sú bežnou súčasťou pracovného kolektívu na oddeleniach nemocníc. Vraj niektorí súkromní lekári ich bez problémov zamestnávajú aj na ambulanciách, pretože nemajú plat sestry, sú pre nich lacnejší...

mmoonna
29. feb 2020

@palica04 no ide o to,že ja by som rada robila sestru v ambulancii. Mám maturitu, aj Bc.,ale nie zdravotnú sestru. Takže to mi asi treba len VS dipl. sestra, nie?

tslobik
23. júl 2020

Chcem sa spýtať, má význam robiť si externe št. na praktickú sestru (to je tie 2 roky ak dobre chápem) v 40-tke? Ak mám VŠ so soc. zameraním?

biela_sova
17. mar 2021

@palica04 Ahoj, dakujem za objasnenie. Vedela by si mi aj poslat link, kde je to napisane na nete, napr na min zdravotnictva. Potrebujem tu hierarchiu kvoli formalnej stranke.

leo25
27. máj 2024

@mmoonna keď nemáš strednú školu alebo vysokú školu odbor zdravotníctvo bude to problém lebo ty musíš mat ten odbor vyštudovaný nie iný keď sa chceš pohybovať v zdravotníctve.