Nemám možnosť písať maturitu, ale chcem ísť na univerzitu

matyavo0
9. júl 2022

Som muž. Teraz mám 17 rokov, ale moji spolužiaci majú 15 rokov. Absolvujem 5-ročné bilingválne štúdium na gymnáziu, teraz som nastúpil do druhého ročníka a čoskoro budem mať 18 rokov. Rodičom sa nepáči, že keď ukončim gymnazium tak budem mať 21 rokov a nebudem mať ani vysokoškolské vzdelanie, takže po ukončení druhého ročníka, keď budem mať 18 rokov, chcem ísť na univerzitu, ale nemám možnosť písať maturitu a nikto zo školy mi nedá osvedčenie o ukončení strednej školy, len po ukončení piatich rokov, ale nechcem na tomto gymnáziu ostávať lebo po ukončení štúdia nič ani nedostanem. Neviem čo mám robiť. Chcem napísať mail riaditeľovi mojej školy a požiadať aby mi dovolili písať maturitu tento školský rok, ale zdá sa mi že to nezvládnem, nie som pôvodom zo Slovenska, moji rodičia uplne nič nevedia, ani ja neviem, neviem ako maturita funguje, neviem na koho sa mám obrátiť, a zdá sa mi že sa nebudem môcť toľko naučiť na deň písania maturity. Už som našiel niekoľko univerzít na Slovensku, v Rakúsku a Nemecku a každá z ních potrebuje vysvedčenie o maturitnej skúške. Moji rodičia mi vôbec nechcú pomôcť a hovoria že si všetko musím vyriešiť sám. Čo mám robiť? Máte nejaké nápady, na koho by som sa mal obrátiť a o čom by som mal písať v maile riaditeľovi? (ak sa oplatí písať vôbec) Možno existuje nejaké centrum pomoci ľuďom s podobným problémom?
Ďakujem.

nika_val
9. júl 2022

@matyavo0 nemyslím si že ti niekto v tomto pomôže
Na to aby ťa pustili k maturite potrebuješ mať odštudované 4 alebo 5 rokov tej školy kde chceš maturovať (podla toho kolko ročná tá škola je).
Píšeš že je to 5ročné bilingválne takže skôr ako po odštudovaní 5rokov ti nedovolia písať maturitu.
A vtomto asi nepochodíš nikde, nikto ťa len tak nepustí k maturite lebo ty to tak chceš

joesvk
9. júl 2022

21 tokov nie je až tak veľa na začiatok štúdia vysokej školy. Neviem aký odbor by si chcel študovať po gymnáziu, ale nedalo by sa to študovať popri zamestnaní? Aby si si niečo zarobil, keď ti rodičia nepomôžu.
Strednú školu ukončiť skôr, to nie je obvyklé. Pochybujem, že ti dovolia skôr zmaturovať.

Upokoj sa. Už teraz choď na brigády a šetri si na neskôr.Máš pred sebou celý život.

nafka0483
9. júl 2022

@matyavo0 Neda sa to tak ako chces.
Zmaturujes po dostudovani, ako 21 rocny a potom mozes ist na univerzitu.

Odkedy zijes na Slovensku? Co si robil tie 2 roky co ti "chybaju"?

zuz02
9. júl 2022

Najskôr si musíš spraviť maturitu a potom rozmýšľať nad VŠ. Takže, ak sa ti 5 rokov zdá dlho, tak skús si vybaviť 4-ročné gymnázium a doštudovať ho. Až keď budeš mať maturitu, môžeš sa posunúť vyššie. Inak to nepôjde.

lindous
9. júl 2022

Samozrejeme, že ti nikto nedá potvrdenie o ukončení strednej školy, keď si ju neukončil ... píšeš, že tá škola ti nič nedá, nič nedostaneš - ale myslím, že v tomto sa mýliš, tá škola ti totižto dá vzdelanie, základ pre štúdium na vysokej škole, neviem si totižto úplne predstaviť ako sa dá zvládnuť po jednom roku gymnázia ... ale ak máš pocit, že už všetko vieš a si o niekoľko ročníkov popredu pred svojími spolužiakmi a podávaš nadpriemerné výkony, tak je tu možnosť spraviť komisionálnu skúšku, preskočiť ročník a tak si skrátiť štúdium

matyavo0
autor
9. júl 2022

Ďakujem všetkým za odpovede. Len som potreboval aby mi to niekto vysvetlil..

matyavo0
autor
9. júl 2022

@nika_val Ďakujem, nevedel som. V krajine, z ktorej som pôvodom, môžu študenti písať "maturitu" kedy chcú, preto sa mi zdalo že aj na Slovensku to tak funguje.

liz_lemon
9. júl 2022

@matyavo0 tu musis ukoncis strednu skolu s vysledkami, aby si bo pripusteny k maturitnej skuske, a maturitna skuska ma pisomnu a neskor aj ustnu cast

januska12323
9. júl 2022

Ak chceš skončiť skôr prestúp na normálne gymnázium, tam máš maturitu o dva roky-na konci 4 ročníka. Dovtedy nemôžeš dostať doklad o ukončení štúdia keď ho neukoncis maturitnou skúškou.

mogaa
9. júl 2022

@matyavo0 maturita je vlastne preskúšanie vedomostí čo získaš počas celého štúdia....môžeš požiadať o individuálny študijný plán a vtedy môžeš zmaturovať skôr....ale z každého školského roku musíš absolvovať skúšky z daného učiva....a škola s tým môže a nemusí súhlasiť...

matyavo0
autor
9. júl 2022

@nafka0483 Viem že sa nepodarí všetko spraviť tak ako chcem, bol som trochu zmätený a vystresovaný. Bývam na Slovensku od roku 2011. V krajine z ktorej pochádzam úplne všetci idú na univerzitu ako 18-roční, tak som sa bál a myslel si že aj ja musím ísť na univerzitu v osemnástke, ale ak 21 rokov nie je až tak veľa, tak je to fajn. Tie 2 roky som bol na inej škole, ale musel som odísť lebo som prepadol.

matyavo0
autor
9. júl 2022

@januska12323 Je to dobrý nápad, ďakujem.

shinon258
9. júl 2022

@matyavo0 môj spolužiak mal tiež 21 keď skončil bilingválne gymo. Ja som mala 20 keď som začala chodiť na výšku, lebo mi tiež roky dobre nevychádzajú. Čiže buď v pohode

miadi
9. júl 2022

Taka krajina kde si ziaci pišu maturitu kedy chcu neexistuje. To mas nejake mylne info.

bimbambom
9. júl 2022

@matyavo0 z akej si teda krajiny ?

miadi
9. júl 2022

To si rovno mozes niekde poslat email ze chces pisat diplomovku . Nech mas tu VS uz tento skolsky rok 😉

nelca84
9. júl 2022

Inde si prepaol a tak si siel na gymnazium?? To mi nejak nevychadza. A ze rodicia nevedia ako to funguje v krajine, kde ziju 13 rokov... 🤷‍♀️

nika_val
9. júl 2022

@nelca84 poznám jednu rodinu su z Vietmanu rodičia tu žijú už vyše 20rokov a nevedia z našho jazyku nič (možno fakt len zopar slovíčok) lebo žijú vo svojej vietmanskej komunite kde je viac rodin a nepotrebuju to.
Ako pracu maju svoj obchod kde im stačí zopar slov vediet (ved vieme ako to je v takychto obchodoch) a ked potrebuju niečo uradne tak maju už 20ročnu dceru ktora sa narodila už tu na sk a teda vie normalne po slovensky.
Ale viem že napr ked mali v škole rodičovske tak ta ich dcera chodila s nimi a tlmočila medzi rodičmi a učitelkou..
Takže chapem to že po 13rokoch niekto nevie ako to funguje u nas

nika_val
9. júl 2022

@matyavo0 ak si prepadol tak neviem či bol najlepší tah isť na bilingvalne ved to je dosť tažká škola.. a tych 5rokov k tomu
Nechceš zvažiť nejaku lahšiu školu, možno rovno s nejakym zameraním aby si niečo mal z tej školy a nie gymnaziu kde maš všeobecne vzdelanie

nnnuuunnn
9. júl 2022

@nika_val akože to má ísť skúsiť tretiu strednú školu? To by bolo dosť čudné podľa mňa. Nech už dokončí tú, kde je.

martinkatinka
9. júl 2022

Nikde sa "nepise" maturita len tak. Z ktorej si krajiny? Ak si raz uz prepadol, tak pochybujem, ze len tak zvladnes "univerzitu". Zrejme studujes bilingvalne vo svojom jazyku plus slovencina. Ostan tam, kde si, dokonci strednú a potom mozes ale aj nemusis ist na vysoku skolu.

nafka0483
9. júl 2022

@matyavo0 Nemusis ist na univerzitu 18 rocny, uplne v pohode aj 21 🙂 a odkial pochadzas? 🙂

nafka0483
9. júl 2022

A ak sa nemylim tak napr v USA si vies urobit GED "kedy chces". Aj ked si homeschooled a v 16 si povies ze tie vedomosti mas tak proste ides ma skusku. Alebo 18, 20... proste kedy ty chces.

miadi
9. júl 2022

@nafka0483 tak trochu sa mylis nemoze si to ani v usa urobit hocikto kedy chce. A urcite nie student co prepadol. To musi mat podporu professor studentskeho poradcu a byt tak trochu genius., nie ze kazdy kto chce si urobi maturitu kedy chce.

nafka0483
9. júl 2022

@miadi Ale ved to neznamena ze kazdy aj prejde.