Odbor farmaceutický laborant

28. mar 2024

Baví ma chémia, preto rozmýšlam čo s tým ďalej a rozmýšľam aj nad prácou v lekárni. Čo sa viac oplatí, vyštudovať na strednej škole odbor Farmaceutický laborant alebo najprv gymnázium a potom odbor Farmácia? Počula som, že vysoká škola farmácie je ťažšia ako medicína, bojím sa, že ma neprijmú alebo že to nedokončím. Na druhej strane, z gymnázia by bola asi väčšia šanca ako zo strednej zdravotníckej, to sa už asi nedostanem vôbec a to sa zas bojím, že budem ľutovať, že nemám to vyššie vzdelanie. Alebo sa dá v lekárni pracovať v pohode aj s tou strednou školou ? Oplatí sa to platovo a tak celkovo ?

ptvw
28. mar 2024

Na vš chodia z oboch stredných škôl, pri gympli nemáš aspoň problém s matikou a fyzikou 🙂

autor
28. mar 2024

@ptvw a kebyže nejdem na VŠ tak neviete ako to je s prácou v lekárni len s tou strednou školou ?

deti95060810
28. mar 2024

slabota...

autor
28. mar 2024

Prečo ? Nízky plat alebo je ťažšie sa zamestnať, že uprednostňujú tých s vysokou školou ? Viem, že bez vš môžu predávať len lieky bez receptu, nemôžu asi ani sami nič zarábať, že nejaké mastičky, sirupčeky, tak to by som len čisto predávala nejaké vitamíny, kozmetiku a tak ? Bez tej VŠ

janaolas332
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
28. mar 2024

@janaolas332 myslím, že by ma to bavilo, keďže chémia je môj obľúbený predmet ...a tá vysoká škola potom, to asi nie je taká, že by sa dala spraviť aj popri robote že ? Také, že pracovať v lekárni so strednou školou a popritom ešte si robiť tú výšku, to sa asi nedá, že ?

lilianka28
28. mar 2024

Napíšem ti konkrétnu skúsenosť, dcéra študovala.
Na ZŠ jej išla slabšie matika, ostatné mala 1. Práve kvôli matike sa bála ísť na gymnázium. Išla na SZŠ, farmaceutický laborant. Následne VŠ farmácia.
Na VŠ mala na začiatku veľký problém s chémiou, chýbala jej gymnaziálna chémia. Ak to chcela zvládnuť, musela mať aj doučovanie. V prvom semestri je však skúška aj z matiky, samozrejme gymnazialnej, takže znova doučovanie. Až v 3. ročníku VŠ zužitkovala stredoškolské vedomosti, tu zase mala výhodu oproti gymnazistom.
Všetko nakoniec úspešne zvládla, takže dá sa to aj so SZŠ.
Ak po strednej nechceš ísť ďalej na VŠ, tak ti stačí farmaceutický laborant a v lekárni sa môžeš zamestnať. Ale počítaj s tým, že plat aj kompetencie sú oveľa nižšie ako VŠ farmaceut.
Ak chceš ísť ďalej na VŠ, tak určite gymnázium. Dcéra potom na VŠ sama uznala, že keby sa mala ešte raz rozhodnúť, tak pôjde na gymnázium.

A VŠ farmácia sa určite nedá študovať externe, popri zamestnaní.

autor
28. mar 2024

@lilianka28 ďakujem, asi sa zameriam teda predsa na to gymnázium a toho laboranta si dám ako poistku, aj keď asi nebude ľahké sa ani na jednu z tých škôl dostať keďže je tam nával a berú málo

ateliersisi
29. mar 2024

Podľa mňa je určite lepšie vyštudovať odbornú strednú školu ako gymnázium.

fido69
29. mar 2024

Gymnázium je pre prípravu na vysokú školu jasná voľba. Žiaci zo stredných odborných škôl majú za sebou síce viacej laboratórnej praxe, ale pri skúškach odpadávajú ako prvý. Nie sú schopní zvládnuť veľké množstvo učiva a matematiku a fyziku. To sú bariéry, na ktorých sa rozbijú. (Ale sú aj výnimky)

Hovoríš, že ťa baví chémia. Na gymnáziu ti ostanú ešte ďalšie 4 roky, aby si si zvolil obor chémie, ktorý sa ti bude páčiť najviac (anorganická, organická, bio, fyzikálna, jadrová, farmaceutická, technologická,...) alebo sa ti začne páčiť niečo úplne iné a zmeníš svoje zameranie. 😉