Študovali ste niekto externe psychológiu v BA?

esmera50
17. jan 2019

Ahojte, je tu dakto, kto študoval psychológiu externe na Paneurópskej V Bratislave? Ak hej, prosím, ozvite sa, chcem vedieť aké je uplatnenie, aké je to finančne, či sa to oplatí vo vyššom veku...diky!

tyrkysova_kobyla
17. jan 2019

@esmera50 nie je jedno, ci studoval na Paneuropskej alebo na hocijakej inej? 🤔

caroline_
17. jan 2019

@tyrkysova_kobyla podľa mňa sa pýta preto ze mnohý si o Paneurópskej myslia svoje...

esmera50
autor
17. jan 2019

@tyrkysova_kobyla nie je, lebo tuto zrejme nemusím robiť príjmačky, na čo v mojom veku už nemám veľmi čas a je to možné i externe

esmera50
autor
17. jan 2019

@caroline_ práveže som počula, že paneurópska je najlepšia, tak enviem

dskjhfdlkdjhl
17. jan 2019

@esmera50 najlepsia v com?

wena
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
esmera50
autor
17. jan 2019

@wena hm, na Paneurópskej mi to odporúčali, chcú študentov :D Škoda, ešte som sa toho nepustila...to je naozaj také hrozné? Sú lepšie prírodné vedy? Uplatnenie by som mala v psychole, ak vydržím si robiť to čo si písala? Práve klinická ma zaujíma...ale dá sa skončiť aj s bc, tam by sa tiež malo dať nejako uplatniť

esmera50
autor
17. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl neviem, v príprave na povolanie, vyučujú tam vraj odborníci

thanka8
17. jan 2019

Tiez som vystudovala psychlogiu a suhlasim s tym co tu uz bolo napisane. Bez dodatocnych kurzov a skoleni je ti skola nanic. podla mna sa chce vela psychologov specializovat hlavne na klinicku psychologiu, takze je tazke najst si pracu. Kto robi kliniku, len tak si miesto nepusti. A ako bc sa v psychologii velmi neuplatis.

esmera50
autor
17. jan 2019

@thanka8 tak hej, ale ked vo vyssom veku idu mnohi aj medinu studovat? nemam to skusit? v krajnom pripade sa budem venovat nie klinickej, ale poradenskej...co ja viem

thanka8
17. jan 2019

@esmera50 jasne, ved ta neodhovaram len pisem s cim vsetkym musis este po skonceni skoly pocitat..drzim palce 😉

wena
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dskjhfdlkdjhl
17. jan 2019

@esmera50 a kolko mas vlastne rokov? Co znamena vyssi vek? kazdy si pod tym predstavi nieco ine.

karamellova
17. jan 2019

dievcata číatam Vás tu a ja mám zasa opačný prípad. vyštudovala som VS humanitného zamerania ale už skoro 10 rokov robim v HR konkretne vzdelávanie zamestnancov zamerané na makké zručnosti, kariérne poradenstvo koučing a podobne. vzdelanie v oblasti psychológie by sa mi hodilo a tým že robím v HR a plánujem v oblasti aj zostať problém s prípadnou praxou by som nemala. Myslíte že má vôbec zmysel íst psychológiu študovať? Doteraz som nikdy nemala problém s uplatnenním ale teraz sa chystám na materskú a popri materskej by som si chcela spraviť školu. Len sa bojím či to nebudú zbytočne vyhodené peniaze

tyrkysova_kobyla
17. jan 2019

Zase sa admini hrali s nadpismi? Sychologiu? Vazne? 😑🙈

ink
17. jan 2019

@karamellova budú to zbytočne vyhodené peniaze, kašli na to.

katulik123
17. jan 2019

@esmera50 kde si našla,že nemusíš robiť prijímačky? 🙂

esmera50
autor
24. jan 2019

@katulik123 pokiaľ viem, tak práve na Paneurópskej, dúfam, že sa nemýlim...

esmera50
autor
24. jan 2019

@thanka8 aha, no, uvidím, či psycholu alebo dačo iné...ach, jaj

esmera50
autor
24. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl mám 35 rokov

esmera50
autor
24. jan 2019

@tyrkysova_kobyla kde si našla sychológiu? ja to tu nevidím, ej tam psychológiu, v nadpise

esmera50
autor
24. jan 2019

@karamellova nebudú, i ja túžim na školu, hoci aj na materskej, ak sa raz vydám

esmera50
autor
24. jan 2019

@wena čo je to HR?

wena
24. jan 2019

@esmera50 Human resources - ľudské zdroje, personalistika

ink
24. jan 2019

@esmera50 opravujeme nadpipsy a mala som tam preklep, tyrkysova_kobyla ma upozornila, aby som to zmenila 🙂
A teda ešte aby si mala prehlad:
5 rokov študuješ, to ťa stojí prachy, plus máš aj povinnú prax vo svojom voľnom čase, to ti nikto nepreplatí, naopak, niektoré pracoviská ti ako študentke umožnia praxovať na oddelení len za poplatok,
potom 6 mesačná prax po skončení školy zadarmo, prípadne ak motyka vystrelí ,tak platené, ale za smiešny plat
potom príprava na prácu v zdravotníctve, skúšky tiež poplatok tuším 50 eur za kurz, a následne vystavenie certifikátu
okolo 14 eur ročne registrácia v komore psychológov
Klinická atestácie 7 mesačná - tebou platená prax na oddeleniach ako psychiatria, geriatria, pediatria... následne skúška, osvedčenie kedysi 400 eur, teraz už tuším 800 eur,
psychoterapeutický kurz v starej mene je 1 000 000 ak je dlhodobý (3-5 rokov) a potom si založíš ambulanciu a makáš od nevidím do nevidím, aby si pokryla náklady.
Čiže ak aj vidíš, že nejaký psychológ si pýta za hodinpvú terapiu 50 eur, náklady sú obvykle 25.
Plus nemusíš dostať zmluvy s poisťovňou. Cesta je neísť teda do zdravotníctva, ale napríklad školstva (ešte nižšie platy ako učitelia, lebo si braná ako iný pedagogický zamestnanec) alebo poradenstva v CPPaP, čo je tiež zle platená práca, plus mínus 500 v čistom.
Každých 5 rokov musíš vydokladovať 100 kreditov za dalsie vzdelávanie. Ale vzdelávačky sa začínajú tak od 100 eur za víkendový kurz a za to máš tak 8 kreditov.
Dá sa to, ak si slobodná, bezdetná a nájdeš si prachatého muža, alebo máš ešte bočák v inom zamestnaní. Ale v 35 rokoch by si začala zarábať možno v 5Otke..A trh je tak preplnený, že sa hľadajú iné cestičky, napríklad nepracuješ na licenciu, ale na živnosť, ale to máš živnosť ako "poradenstvo, životný štýl" a to môže robiť aj niekto so strednou školou. A nemôžeš sa podpisovať ako psychológ, ale ako poradca.. Čo sa dá, pokiaľ nevyžaduje klient vyšetrenie napríklad na súd, alebo do práce, a bude potrebovať pečiatku s kódom lekára..

esmera50
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
esmera50
autor
24. jan 2019

@ink fíha, vzala ste mi posledné ilúzie

ink
24. jan 2019

@esmera50 kľudne mi tykaj (aj ja som ti na drzovku tykala, prepáč) a mrzí ma to, ale fakt toto je ozaj "pomáhajúca profesia" to je proste poslanie, a má priliš veľa zádrhelov. Keď to máš robiť, urobíš všetko pre to, aby si to robila a bude ťa to napĺňať.. len som ti chcela ukázať čo je za oponou.
Málokto napríklad vie, že aj psychológovia musia chodiť na terapiu a poctivo si ju platiť. Ide o supervízie. Ak ich psychológ zanedbá, rýchlo vyhorí a ide to dolu vodou.
Často ti príde na terapiu tak utrápený človek v zlej finančnej situácii, že ti ide jazyk vykrútiť keď si máš zapýtať peniaze. Alebo riešiš prípady týraných detí, zomierajúcich detí, ľudí s rakovinou, alebo naopak, vyhľadá ťa človek, ktorý je ti tak nesympatický, že by si mu najradšej pleskla dverami pred nosom, ale musíš s ním stráviť ďalšie 3 hodiny aby si urobila všetky vyšetrenia a vystavila mu potvrdenie..
Niekto vidí ordinačné hodiny od 8-15, ale pravda je taká, že prácu si nosíš domov, dopisuješ dokumentáciu, píšeš nálezy, riešiš registračnú pokladňu, stojíš v rade v zdravotnej poisťovni, lebo nevedia rozbehnúť systém, ktorý si vymysleli aby digitalizovali nahrávanie zdravotných výkonov.. Ešte pred 3 rokmi žiadali aby boli výkony posielané na diskete.. Tak si predstav, že ti príde do obchodu človek, čo si pýta disketu, kukajú na neho jak keby si pýtal jednorožca.. tak to musí byť isto psychológ..

Ale už som sa príliš rozpísala.. Rozhodnutie je na tebe, ale ak cítiš, že ťa psychológia baví a chceš pomáhať ľuďom, cesta si ťa nájde sama 🙂

luzzia
24. jan 2019

@esmera50 suhlasim so vsetkym, co @ink napisala, hovori o tom velmi realisticky, ja som to prave kvoli tomu vzdala, ked som toto vsetko zistila, co by ma cakalo a to som nevedela az tak do podrobnosti, ako @ink popisuje. bohuzial, smutne, ale pravdive. psychologia je krasna, ale skor ako hobby, knizky, samovzdelavanie. na slovensku z toho vyzit tazko a rozbehnut to, aby si sa vobec dostala k tomu, ze z toho budes zit - este tazsie.
@ink ak sa mozem spytat, ty si sama psychologicka alebo si chcela byt alebo mas niekoho znameho, ked to takto dopodrobna vies? ja co poznam, co studium dokoncili, tak tam to aj skoncilo, nesli tou zdlhavou cestou dalej, iba titul a potom sa zamestnali s titulom Mgr v HR alebo uplne v inych odboroch.

miskazlm
24. jan 2019

Prečítala som si vyššie uvedené príspevky a nevidím to až tak tragicky. Tie podmienky (najmä čo sa týka postgraduálneho vzdelávania) sú náročné, ale nie nesplniteľné 😉 Sama som si tým všetkým prešla, pracujem ako klinický psychológ a certifikovaný psychoterapeut.