Ako mám vedieť, že čo je správne?

10. sep 2023

Ako mám vedieť čo je správne a čo nie? Záleží vôbec ľuďom na tom? Prečo sa ľudia riadia podľa najnovšej módy a tých, ktorí toto nerobia považujú za menejcenných? Prečo ľudia ohovárajú a súdia iných akoby boli najväčšie zlo a potom sa tvária akože nič sa nestalo? Prečo sa ľudia pretvarujú a nie sú úprimní? Prečo ľudia chcú slávu bez toho, aby sa k tomu pričinili? Existuje vôbec správne a nesprávne?

aaaa1111
10. sep 2023

pretoze prestali verit v boha a v jeho prikazania

mikadooo
10. sep 2023

Odpovede na všetky otázky skratkou - svet nie je čiernobiely, sme rôznorodí, s rôznymi traumami a zážitkami v sebe. Tak preto. A niekedy je úplne zbytočné hľadať niekde nejakú logiku, či pravidlo. Akurát ťa to psychicky vyčerpá a odpoveď aj tak nezistíš. Ži tak, aby si bola spokojná a šťastná. A iných nerieš. Žijú ako vedia...

ckocka
10. sep 2023

Asi hovoríš o morálke. Morálka v spoločnosti existuje, pomáha nám existovať a spolunažívať vo velkých skupinách. Ale je to nástroj ktorým sa sebaumravňujeme (aj podla neho posudzujeme a odsudzujeme), niekedy sa darí, niekedy nedarí. Netreba zabúdať že sa mení a vyvíja - čo je správne dnes može byť zajtra odsúdeniahodné a naopak.
Keby sme nezabíjali, neohovárali, nekradli, nepretvarovali sa - potom na čo by nám morálka, alebo rozlišovanie dobra a zla bolo? Veď by sme ho nepotrebovali, boli by sme dokonalí. A to je odpoveď - dokonalí nie sme.

domak2
10. sep 2023

V otázke trochu miešas jablká s ananásom, ale v podstate záleží na tom akými ľuďmi sa obklopujes, a z akého uhlu to myslíš. Móda a pretvárka by sa určite dala rozobrat z nejakého evolucneho, sociologickeho,psychologického... hľadiska "ako zapadnúť do tlupy" a rovnako ci existuje správne a nesprávne, záleží z pohľadu morálky, náboženstva, alebo toho ze sa vo vesmíre tocime okolo zeravej gule a nikto nevie co bude po smrti. Takže vlastne na vsetko ťažko povedať 😅

zmrzlinka2021
10. sep 2023

Pretoze su ludia a cloveku su tie veci co vymenuvavas prirodzene.

autor
10. sep 2023

Neviem, mne vôbec nepríde fér, prečo sa ľudia musia prispôsobiť, aby ich mali radi? Prečo nemôžu byť jedineční a výnimoční takí, akí sú? Aj keď vôbec nie sú zlí? Prečo musia byť ľudia ako naprogramovaní roboti?

autor
10. sep 2023

Niektorí ľudia akoby vôbec nechceli poznať pravdu. Zdá sa im ťažká? Alebo nemajú čas sa ňou zaoberať? Pravda je DÔLEŽITÁ. Viem, že tieto otázky sú niektoré prehnané, ale nerozumiem, prečo ľudia nechcú byť múdri a uprednostňujú blbosti, vôbec sa nezamýšľajú nad tým či hovoria a konajú pravdu. To ich povýšenecké ego je niekedy až na smiech.

viestta
10. sep 2023

Nikto sa nemusi nicomu prisposobovat, kludne moze zit tak ako on sam chce. Nie je podmienka spokojneho zivota aby cloveka mali vsetci radi, to je len plytvanie casom a energiou snazit sa zavdacit kazdemu. Nie je podmienka stastia prisposobit sa kazdemu. Treba sa obrnit pred ludmi, ktori ti do zivota nic nedaju, a obklopit sa ludmi, ktori ta budu mat radi aj taku aka si.
A pravda? Aka je vlastne pravda? Co je vlastne pravda? Pravda. ak pominieme prisne matematicke hladisko je len subjektivna, malokto ma vo vsetkom pravdu a uz vobec ta jeho pravda nemusi byt objektivnou pravdou. A kazdy z nas veri tej svojej pravde, co este neznamena, ze jej musi uverit kazdy okolo.

ckocka
10. sep 2023

Pravda je sakra ťažká disciplína. Celé dejiny ludstva sa v podstate motajú okolo toho kto má pravdu.

autor
10. sep 2023

Život bez všeobecnej pravdy je strašne chaotický.

ckocka
10. sep 2023

A tá všeobecná pravda znie ako?

autor
10. sep 2023

@ckocka Netuším, preto ju hľadám.

zmrzlinka2021
10. sep 2023

Autorka,

a ty poznas pravdu?

autor
10. sep 2023

Všeobecná pravda neexistuje asi...

ckocka
10. sep 2023

Aha, takže ti chýba niečo, nevieš čo, a rozčuluje ťa že to niečo ludia nedodržujú.

autor
10. sep 2023

Hnevá ma to, že sa ľudia nezamýšľajú nad rôznymi perspektívami pravdy a nerozlišujú, ktorá je tá najsprávnejšia. Hnevá ma to, že z istého hľadiska je pravda len jedna, z iného je rôzna.

autor
10. sep 2023

Hnevá ma to, že sa nemám podľa čoho riadiť, keď chcem urobiť správne rozhodnutie v živote.

ckocka
10. sep 2023

Na to je práve dobré náboženstvo, to ti dá pokyny. My ostatní sa musíme vyrovnať s neistotou.

autor
10. sep 2023

@ckocka v tomto momente máš "asi" pravdu 😊

poppy22
10. sep 2023

ludia sa hlavne snazia prezit tento zivot...ale zomelie ich system-tak ak chcu prezit,musia obcas kaslat na vyssie pravdy...vacsina ludi nema zaujem riesit taketo otazky...co je paradox lebo vo volnych a tazkych chvilach sa utiekaju k nabozenstvam,alebo roznym modernym uceniam....cim viac sa clovek sprava "spravne" tym viac trpi...lebo o to viac si uvedomuje,aky je tento svet zly,uz od zakladov...tak hadam vies co je dobre a co zle...ako sa citis,keby si musela zabit zviera len tak,hoci jest mas aj tak co...ako sa citis,ked nevinneho lyncuju?...drviva vacsina z nas ma to spravne zakodovane v sebe...k tej dalsej otazke-to je efekt stada,alebo davovej psychozy-za normalnych okolnosti by ineho cloveka neodsudzovali,ale ked to robi vacsina-tak sa automaticky pridaju-vacsina znamena pre nich istotu,ze "preziju"...lebo hrdinovia umieraju vacsinou prvi a sami...a vobec-neprecenuj ludi,ludstvo-este su co sa tyka vyvoja v zarodkoch...zi tak,aby si bola spokojna a mala ciste svedomie podla toho ako to citis-o druhych sa nestaraj...vesmiru vladnu vyssie zakony nez tie ludske..

@ckocka nie je dobre..lebo ponuka mantinely a len jedinu svoju pravdu....ani sa nepokusa priznat si vlastne omyly a prevziiat nove skutocnosti...

ckocka
10. sep 2023

@poppy22 No však práve preto je pre ludí ktorí potrebujú mantinely a jedinú pravdu dobré.

poppy22
10. sep 2023

@ckocka cize je pre ludi ktori sa mozno boja osvietenia,rozsirovania vedomia a realnejsiemu odhalovaniu pravdy o nasom zivote,leb maju pocit ze to nezvladnu...nieco ako rozdiel medzi rozpravkou a dokumentom,..

ckocka
10. sep 2023

@poppy22 Neviem čo myslíš pod osvietením a rozširovaním vedomia. To sú veci ktoré slubujú mnohé náboženstvá a sekty, takže to tam nakoniec tiež možno nájdu.

poppy22
10. sep 2023

@ckocka ja by som sa hladajuc pravdu rozhodne nedrzala nicoho konkretneho..lebo vtedy ihned nastupuju mantinely a preberas nazory inych...ja si myslim,ze mnoho mame tu,odhalene,ale rozkuskovane v nasom svete ako criepky mozaiky-a kazdy z nas by mal tie kusky hladat a mozaiku musi poskladat sam 😉...ale viem,ze ludia na to pri beznom zivote nemaju cas,lebo su unaveni...tak sa radsej uchylia k barlickam...

ckocka
10. sep 2023

@poppy22 No to si ty. Nie zvyšok ludstva. Tvoje vedomie je jedinečné. Vedomie každého človeka je jedinečné. Takže každý hladá, nachádza i nenachádza po svojom.

obkladac
10. sep 2023

Dve pravdy si neodporujú, život nie je spravodlivý a fér, kto to pochopí je víťaz .

guliver19
10. sep 2023

Boze taky klise vylev na nedelu podvecer😃

obkladac
10. sep 2023

Človek spraví väčšinou dobré rozhodnutie vtedy , keď spraví minimálne jedno zlé.

vulka
10. sep 2023

Prečo hádžeš všetkých do jedného vreca?

maros313
Odpoveď bola odstránená
Zobraz