Ako naučiť psa, aby neskákal a nehrýzol?

25. máj 2023

Ako naučiť psa aby neskakal na každého,myslím na deti a aby nehryzala?Staršia chcela psa tak sme jej kúpili.No menšia dcéra má 3roky a keď sme vonku na dvore pes stále skáče na ňu.Hrame sa na dvore hádže mu loptičku chytá donese naspäť.A z ničoho nič začína nám hryzat do nohy.Ja viem chce sa hrať a idú mu aj zuby, je to ešte šteňa,no menšia potom reve lebo za bojí psa.Manzel sa na to samozrejme hnevá a chce ho dať preč.Ako naučiť psa,či len dočkať pokiaľ z toho vyrastie?

janai1
25. máj 2023

Manžel sa hnevá ty vole ...ale cvičiť psa to nie.
Nájdite mu lepší domov a už si žiadneho psa nekupujte.

nataly420
25. máj 2023

Musíš ho trénovať pozri si vidia na YouTube možno poradiť s trénerom … ak sa nechceš vzdelávať q venovať tomu čas tak ho dajte prec ! Pes Nie je hračka pre deti že kde ju položíš tam bude… nezodpovednosť extrémna !!!

autor
25. máj 2023

@janai1
@nataly420 Nikto múdry z neba nespadol.Dcera 15r sa stará o psa,učí ho cviky no zatiaľ moc neposlúcha.Nechcem ho dať hneď preč,ja to beriem že už je nás člen rodiny.

divokykonik
25. máj 2023

Ach, aj ja som chcela celý život psa a nikdy mi tento rozmar rodičia nesplnili a som rada. Je to len zbytočná starosť. Dcéru určite nevníma ako pána, preto má pes na saláme nejaké učenie cvikov. Nad psom treba mať pevnú ruku, inak bude divý celý život. Zajednajte si trénera, tým nič nepokazíte.

anonymanonym
25. máj 2023

Hryzenie chce cas. Pomaha ponukat hracky, ktore moze hryzt a ulavi mu to od bolesti, ignorovat/zamrznut ak hryzie moc a nepokracovat v hre, vysokym tonom pri hryznuti zaaukat (simulacia zaknucania), ak je moc rozbesneny a da sa predpokladat, ze je to pretocenie z unavy, tak ho "ulozit na spanok".
Skakanie je idealne ked riesi dany clovek, na ktoreho skace, ale v pripade dietata to moc nejde no. Tak jedine razne "nie"/"fuj" a k tomu ziaduce spravanie (sadni, ku mne, miesto...). Neviem ake je to plemeno (ako je to stena velke), ale pri tak malom dietati by som kludne dala psa aj na voditko a zamedzila nezelanemu spravaniu (a pripadnemu nepeknemu urazu) aj korekciou voditkom. Zaroven je fajn trenovat klud/odlozenie na mieste aj v pritomnosti jašiaceho sa dietata.
A samozrejme tiez sa priklanam k trenerovi. Par napisanych viet nikdy nespravi taku sluzbu ako dobry trener. Na to su.

brendaa
25. máj 2023

Ahoj ak si nemala este takto psíka, musís vedieť aj ty aj pes kto je pán... Pes zvykne najviac počúvať iba jedného a to výchovou, výcvikom....
Skus sa poobzerať a kontaktovať trénera... Stojí to za to...
Pes od mala by mal počúvať na povely, treba trpezlivosť a dôslednosť... Uz s aj šteniatko pochopí a učí sa... Niektoré su bystrejsie a niektoré majú svoju hlavu a hlavne povahu....
Vaš psík skáče na najmenšiu, lebo vie že je najmenšia a rád sa hrá.... Treba ho strážiť a rovno s povelom rázne nesmieš... predbehnúť ho... Držím palce...
Pes vycítí aj tón hlasu....

bloger
25. máj 2023

Tak šteňa vždy hryzie. Musí sa naučiť, že nemá tak silno. Trochu mi to pripomína Pellegríniho. Pele nehryzkaj tak silno.

kp7333
25. máj 2023

Pouzivaj jednoduche, idealne jednoslabicne povely: napr. ked na teba skace, zdvihni ukazovak a zvolaj:Fuj! alebo Nesmies! Ak neposluchne, zopakuj, ak nepomoze, tapni ho zrolovanymi novinami, to ho neboli, ale je mu to neprijemne a je to signal, ze robi zle. To iste, ked nieco rozhryzie, ukaz mu tu rozhyzenu vec a vyhres ho. Casom sa nauci.

anonymanonym
25. máj 2023

@kp7333 pes si fakt nespoji rozhryzenu vec, ktoru mu clovek ukaze s cinnostou, ktoru vykonal bohvie kedy dozadu 🤦‍♀️ karhat/trestat ma vyznam len ak je pes "pristihnuty pri cine".

akvi
25. máj 2023

Nám trener psov ukázal, že keď pes skáče na teba, treba mu stúpiť na zadnú labu a dôrazne povedať fuj, alebo nesmieš, ja dvihnem aj prst, naša vie, že dvihnuty prst znamená, že ide príkaz. Samozrejme, nie stúpiť tak, že mu ublížis, ale tak, aby to vnímal. Btw. stačilo to spraviť 2x a naša pochopila. Len my máme psa strednej veľkosti, na malé zmetaky to asi nie je aplikovateľné 😅, lebo tam odhadnúť tlak a trafiť sa je asi problém.

cocolino234
25. máj 2023

@anonymanonym toto je veľká hlúposť, psy naozaj nie sú hlúpe chrobáky bez rozumu. 😀 Ak môj pes spravil dačo zlé napr. sa dostal do smetného koša a ja prídem domov, privítame sa a všetko je v pohode, ale akonáhle prídem do kuchyne a vidím to, tak ide na svoje miesto a tvári sa, že radšej nie je v miestnosti, nemusím ešte povedať ani slovo - vie, že spravila niečo zlé. Rovnako keď niečo rozhryzie a ja jej to ukážem, spýtam sa čo to je (pretože so psom sa dá normálne komunikovať), ona hneď vie o čo ide, sama ide na miesto.

Keď nájdem rozhryzenú vec, tak sa určite netreba tváriť, že sa to nestalo lebo pes to údajne nepochopí. Len si bude myslieť, že mu to prešlo. Najlepšie je psa pomocou tej veci ráznym hlasom vykarhať (nie biť). Pochopí to veľmi dobre.

kp7333
25. máj 2023

@anonymanonym vychovala som uz niekolko psov a kazdy vedel, ze je zle, ked som mu ukazala rozhryzenu papucu, a zvysila hlas. hned stiahol chvost a utekal do budy.

anonymanonym
25. máj 2023

@cocolino234 ano, ja tie situacie poznam. Ked nasa uz neboha fena bola stara a ku koncu sa uz stavali nehody, tak hned ako sme vosli a uvideli mlacku tak sa isla schovat a bolo na nej vidiet, ze vie, ze spravila zle. Ja nehovorim, ze pes je bezmozog, ktory nevie vobec vyhodnocovat situacie. Ale ak budem stena, ktore absolutne este netusi, ze nema nieco rozhryzt karhat bez toho, aby bolo zjavne ZA CO to je, tak riskujem, ze si moje karhanie spoji s niecim inym. Jasne, ze bude vyhodnocovat co sa deje a preco som taka, ale nie raz som uz riesila pripad, ze sme museli patrat preco pes reaguje na nejake veci/situacie neprimerane, a nakoniec sme s majitelmi prisli postupne na to, ze v minulosti bol karhany a kedze to nebolo hned pri čine tak si to pes spojil v hlave s niecim, co s tym ani nesuviselo. Hovorim zo svojich skusenosti, zo skusenosti s klientami a zo skusenosti dalsich trenerov (xkrat som toto pocula na seminaroch).
@kp7333 no ano. Aj mna by fena konejsila keby jej ukazem stare rifle a nastvano jej budem nadavat, ze ja krava som pribrala a uz sa do nich nezmestim. To, ze pes reaguje na moj nasrdeny ton hlasu, postoj, hormony konejsenim neznamena, ze spravne chape co jej tou vecou hovorim. Moze. A nemusi.

autor
25. máj 2023

To robím že ukazujem prstom a hlasnejšie poviem fuj to nesmieš.Chvilu prestane a potom zas začne.

deusa
25. máj 2023

@kp7333
@cocolino234 ano pes si nespoji vec ktrou spravil pred pol dnom,alebo niekolko hodin dozadu...
To ze vidite psa smutne v pelechu alebo so stiahnutym chvostom utekat do budy je len to ze vyciti cez vas hlas a spravanie nahnevanost
@autorka ked steniatko skace a vie uz povel sadnut,treba mu ho povedat,popripade vtedy potlacit zadok,ked sadne vtedy ho pohladkat,nikdy nehladkat ked skace(prenho to znamena pochvalu za to ze skace) ked si sadne vtedy pohladkat,milym hlasom vychvalit.
Popripade ked skace a je moc rozblazneny,otocit sa chrbtom,nevydavat zvuk,nehybat sa.
Pri malinkom dietati si asi ty s nim,samozrejme ze to este budes musiet robit ty,hlavne nebyt nervozna,to pes hned vyciti

cocolino234
25. máj 2023

@deusa dneska už tretíkrát píšem, že treba čítať s porozumením. 😀 Ona ide na svoje miesto už keď vidí, že som si to všimla, nemusím povedať ani slovo, takže to vôbec nie je o hlase alebo o nahnevanosti (ako by aj mohlo keď potichu prídem do kuchyne a robím si svoje kým je na zemi rozhádzaný smetný kôš, ona sa ide schovať hneď keď ma vidí prísť do kuchyne). A ja svoj hnev ani neprejavím kým nevidím, že vie, že spravila niečo zlé - ale vždy to vie. Keď nájdem pár dní starú vec, tak jasné, že za ňou neprídem. Ale keď niečo spraví kým nie som doma a doma to potom nájdem, ona veľmi dobre vie, čo spravila zle a podľa toho reaguje BEZ môjho podnetu. Takže tento mýtus je uplatniteľný akurát tak na dni starý prehrešok ale aj keby prídem s tou vecou v ruke a dám jej ju BEZ SLOVA ovoňať, tak ujde na svoje miesto. Hádam poznám svojho psa, viem ako s ňou komunikovať, poznám jej reč tela a viem, kedy si uvedomuje, že spravila niečo zlé.

Logicky ak nájdem niečo rozhryzené a prídem za ňou bez tej veci, tak si to nespojí s ničím - logicky. Ale ak po príchode domov nájdem rozhryzené rifle a prídem za ňou, jemným hlasom sa spýtam čo je toto a dám jej to ovoňať - tak okamžite vie o čo ide. Ja neviem či niektoré aj máte psy alebo len čítate na internete. Každý kto má psa vie, že pes si dobre pamätá čo urobil pár hodín a aj celé dni dozadu ak mu tú rozhryzenú vec strčíš pod nos. Logicky ho nemôžeš karhať ak mu neukážeš čo zlé urobil.

anonymanonym
25. máj 2023

@cocolino234 mam psa, trenujem aj inych psov ako svojich, chodim na seminare a ine vzdelavania, a budem si stale tvrdit co som napisala. Pre psa chcem byt v prvom rade riadne citatelna. Nehram sa na "hadaj na co myslim" a neriskujem co si pes ako pospaja. Mohlo by sa mi to vypomstit. Predchadzam nedorozumeniam a pracnemu odburavaniu veci, ktore viem hentakym riskom naucit ani neviem ako. Citatelne oznacujem neziaduce spravanie (v momente kedy prebieha) so 100% istotou, ze pes chape CO je to neziaduce. A rovnako citatelne so 100% istotou oznacujem v treningu to spravne (slovny marker alebo kliker). Ale vsak nech si robi kazdy ako chce 😉

elmivelmi
25. máj 2023

@janai1 lebo co?Lebo chudak oes je tyrany za to ze sa muz len nanho hneva??Sa uvedom co trepes za nezmysel.

cocolino234
25. máj 2023

@anonymanonym lenže to nie je o mne, že ju schválne nechám v tom, že neviem čo spravila, aby som videla jej reakciu. 😀 To čítanie bude problém. Ja často ani neviem, že niečo urobila až kým nevôjdem do miestnosti a bez toho, aby som si to všimla sa už ide schovať na svoje miesto - podľa toho viem, že ma tam niečo čaká. Jednoducho treba čítať reč tela svojho psa a nekarhať ho za starú sprostosť. Ale ani mu nedať pocit, že mu to prešlo. Čiže ak nájdem starú vec samozrejme ju nekarhám ale vždy jej to dám ovoňať a vyjadrím nesúhlas, aby vedela, že som to našla a nepáči sa mi to. Ale písať, že pes si nespojí rozhryzenú vec s tým, že to urobil on a bolo to zlé.. to naozaj neverím že píše niekto, kto pracuje so psami, takže asi tak. 😀 A tam by som túto debatu ukončila. 🙂

trema
25. máj 2023

na mojho platilo, ze ked zacal po mne skakat, otocila som sa mu chrbtom a dalej nereagovala, ziadne mavanie rukami, pistanie, kricanie.. to ho este viac rozhecovalo.. potom som mala problem, ze ked som si sadla na zem vedla neho, skocil na mna odzadu na chrbat a zacal ma trtulit, to som sa postavila a bez slova odisla dnu (on zostal na dvore).. spravil to asi 3x a uz pochopil a nerobi to.. na hryzenie clenkov pomohla voda v rozprasovaci, ked zacal hryzt, strekla som mu do tvare, to mu vadilo.. potom som k tomu pridala "fukfuk" a teraz staci, ze mi ide na clenky a ja poviem fukfuk a hned da pokoj 🙂

anonymanonym
25. máj 2023

@cocolino234 v prvom rade su tu dve odlisne situacie. Situacia A: pes rozhrabe kvetinac. Bolo mu jasne a citatelne vysvetlene, ze toto fakt nie. Pes to nebodaj opakuje. Uz dobre vie, ze take nieco sa nerobi. Netreba mu ani ukazovat, vie ze je zle. Pri ukazani na rozhrabany kvetinac tiez vie co mu tam ukazujem lebo uz mu to bolo vysvetlene. Jasne, ze ma pes pamat (keby nemal tak sa mozeme na cely trening vybodnut 😁). V tejto situacii pochopitelne, ze to nebudem ignorovat aj ked to najdem x hodin po (aj ked je na zamyslenie, ze ci to ako to oducam funguje ak sa to opakuje. To by bolo pre mna nepripustne).
Situacia B: male stena, ktore nechape ako to v ludskom svete funguje. Co moze, co nie, co sa od neho chce a co nie. Pridem domov, najdem rozhrabany kvetinac, nevie, ze to sa nerobi. Radsej to odignorujem (nebudem riskovat, ze moj nahnevany ton hlasu si spoji s niecim uplne inym ako s tym cim ja chcem - s hrabanim hliny v kvetinaci) a bud dam z dosahu kvetinac prec (aby predidem opakovaniu a samoodmenovaciemu spravaniu) alebo sa budem snazit vystihnut situaciu kedy hrabe, aby som mu mohla citatelne a jasne vysvetlit, ze toto konkretne co prave teraz robis si nezelam. V tejto teme sa bavime primarne o situacii B, a preto tu aj cely cas o situacii B pisem.

janai1
25. máj 2023

@elmivelmi a ty si aj čítala ten príspevok? Manžel chce dať preč psa lebo je šteňa. Akože haló? To čo je za prístup? Miesto výchovy čakať že z toho vyrastie? A potom čo? Budú mať mladého psa ktorého nebudú zvládať a potom urobia čo?

simca06022011
25. máj 2023

Je to stena, treba ho proste vychovat. 3r dcera je mala na neho, do nej si este bude dovolovat aj neskor mozno. CIze vychovavat, cvicit, zakazat. Dceru proste dat do bezpecia ked sa pes rozblazni, kludne jej vysvetli ze psik je maly a šiši este a treba ho vychovat 🙂 ak to pochopi uz. On z toho naozaj vyrastie, toto hryzenie noh robil aj moj a jeho to preslo zo dna na den v podstate, neviem kedy, proste si mi to pripomenula, ze presne toto robil. Ja som zastala, chytila som ho alebo sa otocila a on tym padom sme na seba videli a povedala mu fuj, nesmies. Ked robil znvou vzdy au.. fuj nesmies a dohrali sme sa. Isiel namiesto sa ukldunit. Toto som robila. Potom to preslo. Ale zacalo to,ze dceru mal ako rovesnicku v svorke, robil jej zle, ziarlil, "hryzol ju" - chovatelka jasne povedala, ze v momente ako bude po nej startovat, nedovolit mu to, ak ju uhryzne dostane. A aj tak bolo, rychlo pochopil kde je jeho miesto vo svorke. Velmi ma to trapilo, cize ja som sa poradila s ludmi, ktori nase plemeno poznaju a trenuju.. rovno so psom sme dostali kopu pokynov, co urcite ich neucit, nepodporovat, zakazat, lebo je to neziaduce a radi to robia... Rovnkao uz vacsi, zacal likvidovat veci,a le take ze nechali sme vrece na dvore s odpadom zo "stavby" a rozhryzol, rozvlacil... gazda = pevna ruka nad nim, jeho neskutocne ten pes pocuva a respektuje, ked vyvedie daco tak uz sa pred nim trasie, si to s nim vybavil, s tym "co je toto? k nohe.. nesmies a pod... prestal. Mna tak nepocuva, ja som rozmaznavac, proviantak... na dceru aktualne dava pozor, to je jeho milacik, nesmiem na nu ani hlas zvysit doma inak hned sa ozve z miesta a uz ma hlavu na jej kolene.. cize to sa moze aj s vasim za roky stat. Teraz budu bojovat chvilu, potom si na seba tak zvyknu, ze to budu najvacsi partaci. Ked sa hrate, venuj sa povelom.. uz aj teraz, ostan, ku mne atd = poradte sa s cvicitelom. To ti naozaj ako lajk odporucam. Ja som to podcenila, mna moj pes vobec ale vobec vonku nepocuva a je to velmi dolezite (ano, gazdu pocuva). Nie len aportovat a hrajkat sa. Ono aj ho trosku "cvicenie" unavi a nebude mat tolko energie na robenie zle :D

urcite nie je na miesta davat psa prec, jemalicky, este nic nevie. Vsetci si zvyknete. Mozno sa menej rozblaznit treba, alebo ked otec nie je doma :D aby nemal hysaky, lebo jemu podla mna vadi ta "nepohoda" a nervy okolo.

autor
25. máj 2023

@janai1 Manžel ho chce dať preč ak bude naďalej skákať na menšiu dcéru a hrýzť ju.Ci podľa teba je normálne že malá plače lebo pes skáče na ňu?Nech si poreve veď je to ešte šteňa?

autor
25. máj 2023

@simca06022011skusim si nájsť čas aj ja na psa a naučiť ho na povely.Len neviem kedy.Aj nás hryzie všetko,kúpili sme mu pelech na spanie rozhryzol,šľapky máme vonku pred dverami všetko rozhryzol,malej odrážadlo sedačku rozhryzol.Jasne že manžel sa hnevá naňho,že len zle robí a bordel.

simca06022011
25. máj 2023

autorka, nie je normlane mysliet si, ze 3r dieta bude okolo psa len tak... nebude. Urcite kym sa taky pes neuvedomi a nepochopi co a ako. Len to by ste aj vy ako dospeli mohli vediet. TOto mas tak pracu na niekolko mesiacov, ukludni sa podla plemena mozno po roku... skoda ze ta nik nevaroval, pelech a spol ste si mohli usterit, prisaham, to hadma vsetky male psy rozhryzu... ja som to uplne prestala riesit, tiez nas zlikvidoval prve, potom to prestalo ale prisla som na to, ze mu ziadny luxusny pelech netreba... Ostatne veci, kym sa vychova, sa odkladaju... to je proste tak so stenatami. Nikdy ste ziadne nemali?

elmivelmi
25. máj 2023

@janai1 no lenze oni to chcu riesit,teda autorka.To ke rozdiel,nemyslis?

simca06022011
25. máj 2023

Inak samozrejme rozumiem rozhorceniu, ja som skoro revala, ked mi pes staroval po dcere... lebo bit som ho nechcela, uz mal cca 7mesiacov., mozno aj viac a teda poradila som sa s chovatelkou. Chcela som ucinnu vec... U nas take ze pes ide prec neexistovalo, aj ked napr. nas utekal, a aj uteka... proste sme ho doniesli, je to clen rodiny nech sa deje co sa deje.

elmivelmi
25. máj 2023

autorka tak keby ho mala par krat vysticovala ,tak oes by zdupkal a uz sa jej nechytil.Aj to sa stava ze prave deti chytaju osy tak,ze skor psy maju strach z deti a nie naopak.Vyskusajte a myslim ze to zaberie,min s malou.Co sa tyka ineho,to iz je asi na vycvik.

autor
25. máj 2023

@simca06022011 Nemali sme nikdy psa,svokra má no má psa na reťazi.Ja tak nechcem,my nášho máme navolno na dvore.Presne tak aj ja ho beriem ako člen rodiny a nechcem ho dať preč.