Ahojte,
ako to riesite,ked pride cas ulozit darceky pod stromcek?
U nas to roky fungovalo tak,ze som detom povedala,ze k Stedrovecernemu stolu mozu sadnut len s umytymi tvarickami a rucickami,vsetky deti sa nahrnuli do kupelky a zatial k nam "prisiel Jezisko" 😉
pred 2r sa ma prisli opytat,kedy si uz maju ist umyt ruky,lebo "vzdy ked sa umyvaju tak pride Jezisko" 🙄 ...takze tento sposob sa mi uz nezda byt bezpecny.
minuly rok uz striehli pri stromceku od rana,horko-tazko sa mi ich vecer podarilo nahnat vsetky do detskej,MM zhasol svetlo a s vypucenymi ocami im tvrdil ze videl na oblohe svietit svetielko..ktore je podla neho na 100% Jezisko s darcekami 😅 ...to ich na 5minut prilepilo k oknu a ja som zas mala cas dat balicky pod stromcek..
na tento rok zatial nemam ziadny plan,na minulorocny sa uz spoliehat nemozem 😲
ako to riesite vy?
@mata2 ahoj, už som o tom písala...u nás je to taká rodinná tradícia 😉 (ešte z mojich ranných detských čias🙂)... už zabalené darčeky si "priebežne" 23.12. pripravíme resp. ja ich pripravím, keďže sú poschovávané v skriniach po celom byte, do "skrýše" v obývačke, kde je stromček a to v čase, keď sú detičky vonku, alebo spinkajú (len moji sú ešte maličkí...)... a priamo pod stromček ich potom dá môj manžel, keď sedíme za štedrovečerným stolom a začíne s oblátkami a medom, tak on ide odniesť takúto oblátku s medom aj "dušičkám" k stromčeku (to je tá tradícia z domu) a chvíľočku sa tam zdrží....a až po večeri, keď zazvoní zvonček, ideme pozrieť, čo nám Ježiško priniesol 🙂 ...zatiaľ to funguje, ale ten nápad s prskavkami je tiež veľmi dobrý, možno ho vyskúšame, keď budú starší....😉
diky za napady,
ta prechadzka je celkom dobry napad,ale neviem-neviem,ci by sa mi podarilo deti dostat von,ked oni sa od stromceka nechcu ani pohnut,aby neprepasli okamih,ked pride Jezisko 🙄 ..
susedov nane takych 😝 ..pochybujem ze by nam prisli zaspievat 😀
u nás sa to od mala rieši takýmto spôsobom. Navečeriame sa, mamina a babka potrebujú umyť riad a upratať po večeri, lebo Ježiško do neporiadku nechodí. zatiaľ ocino s dedom sa venujú Dcérke v jej izbe, my tam šialenou rýchlosťou "nahádžeme" darčeky a zvoní sa. Ale už musím zvoniť vždy z inej miestnosti, pretože malá na ježiška pomaly prestáva veriť. Tento rok mám naplánovaný budík 😀 😀 😀 aby sme boli všetci v jednej miestnosti, keď sa zazvoní. zatiaľ sa mi to vždy podarilo dajako spraviť a dúfam, že nám to ešte chvíľu vydrží 😀 😀 😀
s tým budíkom mám krásnu príhodu. Mala som asi 17-18 rokov a mojej mami kamarátkyn syn nikdy neveril na ježiška, u nich nosili darčeky vždy rodičia. Keď mal asi 11 rokov, vianoce trávili u nás a v mojej pubertálnej hlave skrsol tento plán s budíkom. Len všetko muselo klapnúť na minútu. Vedela o tom moja a aj jeho mama. Samozrejme mladý pán si z nás robil srandu, že niektorá z nás pôjde akože na WC a bude zvoniť a podobne. Neviete si predstaviť ten šok, ktorý zažil, keď sme všetci sedeli v kuchyni a zrazu zvonenie. Krvi by sa mu človek nedorezal a mali sme pocit, že si aj cvrkol. Normálne sa bál ísť do obývačky. Po veľkom prehováraní tam išiel a uvidel darčeky pod stromčekom, tak verte mi, na chvíľu sme takto presvedčili toho chalaniska, že ježisko naozaj existuje 😀 😀 😀
My normálne oficiálne nechávame Ježiškovi priestor 😀 😀 😀 😀 teda povieme - poďte, musíme sa schovať, aby mal kedy ježiško prísť, inak nám darčeky nedonesie, keď tam stále budeme - ideme sa poprezliekať a trocha akože čakáme. Kým sa ideme akože zašiť, tak ja sa ešte pozabudnem pri sporáku (chytro poukladám darčeky) zaleziem k nim - akože rýchlo dobehnem, že dovarené, počkáme, ...a ideme pozrieť 🙂 zatiaľ funguje a starší už má 9 rokov 😅 On vždy nachystá Ježiškovi na okno medovníčky a pohár mlieka - ani neviem, kde na to prišiel - že aby si zajedol na ďalekej ceste 😅 tak ešte vždy musím z toho odjesť a potom má úúúžasnú radosť 😀
po večeri sedia deti pri stole, ja a mama si ideme akože ešte niečo povybavovať s ježiškom 😉 robíme to hlavne kvôli malej staršie deti už vedia, že darčeky pripravujeme a môj oco si ide pozrieť niečo do obývačky a neviem či je to náhoda ale vždy ide niekto výťahom a v tom oco zazvoní na originál zvončeku 🙂
Aj my fungujeme na princípe prskaviek, tak ako písala annie13. Po štedrej večeri, deti idú na okno do detskej páliť prskavky, aby ježiško videl, kde sú detičky a vedel, kde má doniesť darčeky. Konštatovanie mojich deťúreniec, aj lietadlám musí svietiť pristávacia dráha aby trafili 😉
@mata2 my sme si ako deti isli vzdy umyt zuby po veceri s maminou a ocino rychlo podaval darceky pod stromcek.... minuly rok sme boli na veceri u svokrovcov a to uz darceky boli pod stromcekom co sa mi vobec nepacilo lebo rastika sme teda pri stole neudrzali..... a tento rok ideme na veceru k mojim rodicom a tiez to bude tak ze sa pojdu najprv umyt zuby...
U nas sa chodi k oknu do inej izby a niekto kto ,,nestrazi,,deti rychle da darceky a zazvoní.... 😉
my chodime na vianocnu prechadzku - je to uplne super - hladame prvu hviezdu a zaroven sa vratime do krasne vysvieteneho nachystane bytu, kde hra hudba a su pod stromcekom darceky, ale teda najprv sa veceria az potom rozbaluju. Ta prechadzka sa mi velmi paci,nasi ju mozno vymysleli kvoli venceniu psa 😀 my sice psa nemame ale zvyk sme prebrali a ma to taku carovnu atmosku ked clovek na par minut vypadne a uz ma vsetko nachystane🙂
@mata2 Ahojky, ja síce nemám deti ale u nás to vždy bolo tak, keď som bola malá, po večeri všetci povinne bolo treba hneď aj umyť riad, poutierať ho a poukladať na svoje miesta, potom sa upraviť a čo zatiaľ deti pomáhali mame, ocko sa nenápadne vytratil, dať darčeky pod stromček a keď sme prišli po umývaní riadu do obývačky, ocko zacengal zvončekom a všetci sme sa nahrnuli k stromčeku, kde sa trblietali darčeky pre nás 😉
no ja ti sice neporadim,ale viem jedno-doteraz neviem ako a kedy mama davala darceky pod stromcek-pred vecerou tam neboli a po nej uz ano-my sme vecerali s prvou hviezdickou,po veceri sa vzdy niekto dospely isiel pozriet ci uz a zazvonil zvoncekom,ale paci sa mi ten napad s prskavkami,a ak byvate v dome mopzte si zajst na prechadzku pozriet vysvietene stromceky-to sme chodili pravidelne s babkou 🙂
No,kedze teraz po novom mame spojenu kuchynu s obavackou,asi nam darceky Jezisko necha na balkone...bude sa starsne ponahlat,tak nebude moct prist az ku stromceku.....
Ahojte,naša vianočna tradicia je taka:pokiaľ pripravim štedrovečerny stôl manžel s malym sa idu pozrieť do schranky " či nam pisal Ježiško" 🙂 (stale 2-3 tyzdne pred vianoc.pišeme Ježiškovi list) ja zatial poukladam darčeky pod stromček, potom im idem otvoriť dvere- manžel neberie kľuče 😉 a ked otvorim stale vidim rožiarene očka maleho- v ruke pohladnica pozri mamka Ježiško nam pisal a sadame si ku večeri 😅
my máme tiež spojenú obývačku s kuchyňou, a preto vždy nenápadne jemnučko zazvonil zvonček -čiže prichádzal ježiško...no keďže sme v podkroví,pristáť mohol z ktorejkoľvek strany..a kým malý obehol okná,my sme rýchlo nahádzali darčeky pod stromček...ale už nás prekukol ( no až v ôsmich rokoch) 😀
stromček totiž každý rok stál pri krbe,aby to ježiško nemal ďaleko..ale krb sme zrušili na tom mieste a komín uzavreli...a vôbec sme nerátali s tým,že malý nás prekvapí postrehom,že ježiško cez zavretý komín neprejde a v druhom sa kúri.,čiže by sa popálil... 😀 😀 a navyše mi našiel list,ktorý mu písal-zabudla som ho schovať medzi ostatné☹..a výhovorka typu,že zaskakujeme za ježiška?-na to nám už neskočil 😖
uvidíme,čo vymyslíme pri mladšom synčekovi 😉
My máme tiež spojenú obývačku s kuchyňou...a navyše nám Ježiško nosí aj stromček. Riešime to asi takto...máme natiahnutý špagát od steny po stenu, na špagát povesím plachty, tým vytvorím vlastne takú stenu a oddelím obývačku od kuchyne. Takto to zastrieme večer 23.12., večer zdobím stromček a uložím darčeky. Ráno keď sa deti zobudia povieme, že ježiško chystá stromček a ukladá darčeky a nesmú nakúkať, lebo sa Ježiško zľakne a nič nedostanú....zatial to funguje...no a po večery sa niekto ide pozrieť, či už tam Ježiško bol, zazvoní na zvonček a ostatní môžu ísť k stromčeku.
nase deti chodia cakat Jeziska von, na ulicu a vzdy sa tak nejako stane, ze ho presvihnu, potom otraveni idu domov, a najdu darceky pod stromcekom.
A so stromcekom je to tak, ze ho robim den pred Stedrym dnom, teda vecer/v noci, podla toho, ako zaspia a rano ho najdu hotovy v obyvacke. A uziju si aj zdobenie stromceke - u svokry. Kedze silou mocou chcela s nimi zdobit, tak som vymyslela, ze rodinam kde nemaju deti Jezisko stromcek nenosi, ale si ho musia ozdobit sami ludia, a tam, kde maju deticky, tam stromcek prinasa Jezisko 😵
My ideme po veceri von pred cinziak zapalit prskavky aby Jezisko vedel kde byvame. Ja zostanem doma, popratat jedlo a tak , asi 5 minutach po idem pre nich. Kym som doma rychlo ponosim darceky zo skrine pod stromcek. A ked prideme domov ideme este skontrolovat detsku izbicku , ci je tam poriadok. A potom ideme pozriet ci uz prisiel.
My aj napriek tomu že dcéra na vie kto nosí darčeky, tak vždy ked už je navarené, stôl nachystaný, a treba len darčeky dať pod stromček tak drahý zavolá do kuchyne nech sa ide pozrieť z okna a akože jej ukazuje svetielko že Ježiško už je na ceste. Samozrejme ked bola menšia tak mala z toho krásny zážitok, ja medzitým vždy dam darčeky pod stromček a ked to mám tak zacinkám zvončekom. Dodnes rada spomínam ked už bola staršia a ten ježiško jej už akosi nešiel do hlavy ako potom kontrolovala celú izbu a vypytovala sa. Jedny Vianoce som zabudla časť darčekov dokonca v skrini a neskôr sme ich našli ale bola som vynaliezavá a hned som vymyslela historku 😀
@mata2 My sme tí paliaci prskavky na balkóne a kričiaci na Ježiška, že sme teda riadne pripravení.... 😀
Teraz naša Alžbetka rieši či Ježiško naozaj nosí darčeky... /lebo niektorým deťom kupujú rodičia darčeky... hlavne tým, ktorí majú staršieho súrodenca 😅 /.... No a tak som jej "vysvetlila"...., že to je teda pravda, že aj rodičia kupujú detom darčeky.... ale iba tým, ktoré sú zlé... lebo rodičia vedia, že by im Ježiško nič nedonesiol..../a rodičia majú aj také deti radi.... a niečo im kúpia/.... ale dobré deti majú darčeky od Ježiška 😀 ... tak zatial je spokojná....
@mamabiba no tak budík určite použijeme.... 😀 , ked príde čas 😀
ja dam darceky do tasky/tasiek a hodim do garaze, kedze nemame nijaku riadnu skrinu v obyvacke a u nas to funguje tak,ze gregor si ide s muzom umyt ruky do hornej kupelne a ked zazvoni zvoncek, tak jezisko priniesol darceky.
este u nas ako deti to takto bolo, tazke nostalgia 😎
Ja som taka filozofka asi to neni mozme ale mohla by si mat taku vysuvaciu podlahu a darceky by sa vysuvali na njake ovladanie alebo tak nieco. Ale stall by to dost penazi 😉
No...mohla by si darceky dat do Breda a povedat detom ze jezisko ich vam dal dopredu lebo nestiha.a ked to odhalia tak im mozete povedat ze ste jeziska natocili a vopred si natocte nejake videjko 🙂
Nie Breda ale vreca 🙂
No ja už to mám za sebou dcéra má 11 a syn 17 no my sme to robili tak že deti si išli umyť zúbky a postrkali sme darčeky no to iba 2 roky predtým sme to robili tak že až ráno boli darčeky pod stromčekom :D
My uz treti rok robime tak ze darceky su pod stromcekom uz 24 rano,a cely den sa deti vytesuju az do vecere cely den pomahaju,,,,,a pomaha to aj v jedeni vecere vobec ich do jedla netreba nutit,,,koli darcekom si aj duplu daju,,,,nejako prislo mojej dcere divne ze zrazu boli darceky pod stromcekom a jezisko je taky nenapadny ze ho nikdy nikto nezbada,,moja dcera mi to vysvetlila uz ako 5 rocna ze je to dost blbost a teraz schvaluje tuto verziu a mladsi syn tiez nenamieta a stale verí kedze vnoci spii,,mne to pride tiez fer ved aj mikulas chodi v noci. 😀
Krásna téma! Trošku ma prekvapilo, koľko rodín dáva darčeky pod stromček až po večeri, u nás vždy boli už počas večere pod stromčekom. To aj veľmi uľahčovalo manipuláciu s darčekmi, lebo kým sa nešlo večerať, tak my decká (keď som bola malá) sme sa hrali v izbe, alebo sa motali mame v kuchyni. Tato zatiaľ postrkal darčeky pod stromček v obývačke, kde sme aj jedli. A keď bol čas večere, zazvonil v izbe na zvonček, išli sme k stromčeku, zaspievali, pomodlili sa atď., potom bola večera a po nej sa rozbaľovalo. 🙂 Nejakým umývaním riadu medzi večerou a darčekmi si nikto náladu nekazil. 😉
@mata2 ja som nad tymto tiez premyslala a jedna maminka tusim v otazke kedy si davate darceky co som ja polozila pisala ze ocino ide s detmi na balkon ci vonku neviem uz zapalit po veceri prskavky tak to je super napad, isto vyuzijeme