Laktačné poradkyne

kimmi17
27. júl 2023

Kopírujem sem text, s ktorým sa absolútne stotožňujem a súhlasím …. Takze dávajte si pozor od koho si nechávate radiť a komu ešte aj zato platíte 😉

V súčasnosti sa neustále šíria zavádzajúce informácie o tom, kto je profesionál v poradenstve pri dojčení. A akoby to nestačilo:

Občianske združenie laických "profesionálnych" laktačných poradkýň si na svojej webovej stránke robí reklamu aj o vzdelávaní zdravotníkov v nemocniciach na Slovensku napr.: Žilina, Poprad, Košice, Nové Zámky, Bratislava – Kramáre, Bratislava – Antolská, Bratislava – Ružinov atď. Tiež prezentuje, že poskytuje vzdelávanie v rámci siete organizácií IBLCE, umožňujúce získať medzinárodný titul IBCLC.

Preto malé vysvetlenie:
👉Tím lektorov IPD (s medzinárodným certifikátom IBCLC) v súčasnosti vzdeláva formou seminárov a workshopov zdravotníkov v nemocniciach na Slovensku a to dokonca aj v tých, ktoré sú uvedené (zrejme omylom) na webovej stránke spomínaného OZ
👉Organizácie, ktoré sú združované pod medzinárodnou organizáciou IBLCE sú organizácie dobrovoľníkov, laických laktačných poradkýň, matiek a všetkých, ktorí poskytujú laktačné poradenstvo bez nároku na odmenu. Ich vzdelávanie je primárne určené laikom.

Pre získanie medzinárodného certifikátu IBCLC potrebujete mať absolvované zdravotnícke vzdelanie (určené IBLCE), 1000 hodín praxe v starostlivosti o matku a dieťa, kurz resuscitácie a komunikačný seminár.
Profesionálna laktačná konzultantka je preto profesionálna, lebo má zdravotnícke či medicínske vzdelanie a na tomto základe stavia a rozširuje si svoju špecializáciu v oblasti laktácie a dojčenia.

IPD je jediná organizácia na Slovensku, ktorá má akreditáciu MZ SR pre vzdelávanie profesionálnych laktačných konzultantiek.

IPD ako jediná organizácia zastupuje Slovensko takmer vo všetkých medzinárodných organizáciách profesionálnych laktačných konzultantov – ELACTA, ILCA, IBLCE, ABM, EABM a úzko spolupracuje s odbornými spoločnosťami zdravotníkov a tiež neziskovými organizáciami v SR.

Pekný deň všetkým
Galková M