Minimalistický šatník pre akčnú rodinu

17. aug 2022

Zdravím vás žienky. Chcem poprosiť o konkrétne rady ohľadne minimalistického šatníka. Nemám rada nakupovanie oblečenia, nezaujímam sa o módu (ale zas nepredstavujte si to tak, že chodím oblečená vo vreci)
Som krátko po treťom pôrode, mam 10 kíl naviac, nekupujem si ďalšie veci koli tomu, skôr sa snažím schudnúť. Bývam v malej dedine, alebo teda, už sa to blíži skôr k nejakému lazu 🤔😂. Pomerne často s deťmi cestujeme po sk, mimo sk, po horách. Chodíme na turistiky, bicyklujeme v horách, pred tehotenstvom som aktívne 3 roky vykonávala trailove dlhšie behy.
Takže 90%satnika tvoria u mňa a muža funkčné veci, a športová obuv. Avšak aj to už máme pocit, že hoci ide o značky kde za funkčný natelnik dame 50 eur, už kvalita rapídne rokmi klesá.
Ake značky oblečenia nakupujete? Aby oblečenie bolo vhodné skôr pre športovo založených, aktívnych, malo sa krcilo koli cestovaniu, a zároveň by to neboli legíny.

Napríklad teraz idem s deťmi na výlet, bude horúco, ja vyzerám v legínach, či shortkach teraz ako pampusik, takže si obliekam moje Snáď 15 rokov staré šaty na etno štýl, super materiálu, ktory je vzdušný a rýchlo uschne. neznámej značky, ktoré som si kúpila za vtedy 15 sk zo second handu. Pripadne, ak máte skupinu, v ktorej sa týmto zaoberáte, poprosím link, lebo nenasla som. Ďakujem a pekný deň
ešte 15 sk zo second handu

22abigail22
17. aug 2022

Za mňa rozhodne overaly. Máš vrch + spodok v jednom. 😍
Viete si kúpiť také čo sú pohodlné/funkčné a potom také elegantnejšie plus také čo sú vhodné na leto (kratasove) a na zimu (nohavicový). Viete si k tomu obuť čokoľvek (či tenisky či opätky alebo sandále) a na vrch (keď je chladnejšie) tak si dáš svetrík/ bundu. 🙂

mamutka
17. aug 2022

No, dobra téma, mam podobný vzťah k nákupom... Mne sa osvedčili merino tričká. Dve mam teraz 4 roky, kupované ako tričká na dojčenie, ale nosím ich najradšej. Plus ako veľký bonus beriem ze to je slovenský výrobca. S nohavicami to je ťažšie, točím dokola to isté. Takže sa tu priživím a nájdem tu inšpiráciu 😁 Veľa bicyklujeme, takže sa kupujú kvalitné veci na to, lenže v tom človek nikam inam nemôže.
Dlho mi vydržia aj ľanové veci, sukňu mam úžasnú z druhej ruky a za pár supov, ale je top. Tričko s prímesou ľanu mam, nie dlho, ale vyzerá fajn, som zvedavá, ako dlho vydrží.
Ešte za super považujem bambusové tričká, kúpila som manželovi z jednej českej firmy a už roky sú parádne a veľmi pohodlné. Takže toľko nasa skúsenosť

ichbinich
17. aug 2022

Hm, podla tvojich poziadaviek by som asi pozrela Decathlon.
Odtial mam rada skort - suknosortky, navleciem a idem a ani sa nemusim obavat odretych stehien 😉
Tricka si nasiel aj manzel, naposledy som synovi kupila turisticke gate. Hlavne ceny su velmi priaznive a nezda sa mi, ze by tie veci "nic nevydrzali", casto posuvam oblecenie po synovi dalej kamoske a potom sa mi to vracia dcere a su tam aj nejake decathlon veci.
Ich mikrovlaknove uteraky mame uz par rokov, aj ked su to iba nase "cestovne" uteraky, nic im nie je.
A co sa tyka rapidne sa znizujucej kvality - to je vsade. Od triciek po rifle, topanky, a to je jedno, aka znacka. Moje vyse 20-rocne tricka v pohode nosim, ale nove treba po par tyzdnoch pozasivat a vsetko je vykrutene (aj bez susenia v susicke). Sledujem tento blby trend uz dlhsie.

Inak zo sportovych znaciek mame veci o.i. Jack Wolfskin, MtKinley a Northland. Ale napr. lyziarske oblecenie (aj spodne pradlo) kupujem detom uz roky v Tchibo. Takze daj sancu aj Tchibu, ja som s kvalitou spokojna.

22abigail22
17. aug 2022

Ohľadom konkrétnej značky veľmi Neporadím keďže ja si 90% svojho oblečenie z druhej ruky avšak keď si kúpim niečo nové tak väčšinou z Terannovy lebo tam mi veci veľkostne sedia a sú cenovo prijateľné (najmä keď sú výpredaje) 🙂

lauriik
17. aug 2022

Ja mam rada slovensku znacku Zajo. Ta je ozaj kvalitna aj za rozumnu cenu. Sportove veci este nakupujem v abraka, to je tiez slovenske ale skor sa zameriavaju na leginy. A potom klasika apline pro, norhfinder, adidas,...

deti95060810
17. aug 2022

ZAjo, a potom vymetám všetky športové obchody... deťom kupujem napr. v Sportisimo

1ryba
17. aug 2022

Tiež som za decathlon. Lacné oblečenie a vydrží podobne ako to drahé značkové. Napr.bunda ZAJO - po 1.vypraní vybledli lemovania na rukávoch z krikľavo zelenej na šedožltú a po druhom sa vypárali na komplet. Ak chcem niečo športové drahšie značkové, väčšinou počkám na výpredaj. S kvalitou oblečenia je to čím ďalej horšie. Mám problém si kúpiť aj oblečenie do práce.

autor
17. aug 2022

@lauriik ďakujem, práve zn zajo nás v posledných rokoch sklamal. Do športového oblečenia investujeme vlastne najviac.

Česká zn. Progres nám topy športové, a spodné prádlo, to je fajn.. A nehraje spodné vrstvy mame zn blue fly.. Ale tam boli kvalitné veci, tiež skôr pred rokmi, teraz mnohé ich kúsky sa nevyrábajú, tiež to boli merino plus strieborné vlákna... Skratka vydržia a name ich už fakt, že od mladá teda 15 - 20 rokov..
Skúsim dat šancu decathlonu, tam viem deťom kúpiť, pomer cena kvalita bol doteraz fajn, ja mam odtiaľ par legin na beh (najlepšie sedeli)
Obchody ako tetanova, gate, tako,ccc .... To môj muž zásadne nekupuje. Vsetko co doteraz kúpil boli veci, ktoré po treťom praní sa nedali nosiť, tak o nejakej udrzatelnosti sa nedá ani hovoriť.
Ozaj by som rada mala v skrini co najmenej kusov oblečenia, čo dlho vydrží, ľahko sa kombinuje, a je pohodlné... To je niekoľkoročna cesta...

Inak keď potom príde moja mama na návštevu a zavali ma tričkámi s filtrami, alebo nejaké umelinove tričko... Lebo teda čím viac, tým lepšie, a len plače nad našimi skriňami, že malo toho máme (keď s počítam množstvo 9blecka pre našu celú rodinu = množstvo oblečenia mojej mamy pre ňu samotnú) 🙈

A čo sa týka deti.. Mam rada jednofarebnejsie kúsky, ľahko potom skombinujem. Moji chalani nenosia rifle, ale nohavice. Alebo potom čo podedia (vtedy samozrejme nevychodim pekne tričko, ta zo, že ma napís na hrudi)

A čo sa týka lanových košieľ a veci, či merino... Mate niektorá tip na konkrétneho predajcu? U nás po okolí sú také obchody neni. Takže sa snažím len na nete. Ak máte tip, kľudne napíšte, alebo sa poteším aj fotkám, (sak tvar vygumujte 😂) ako chodíte oblečené napr na bicykel.

Ja som tu ako anonym, najmä preto, že moje okolie si myslí, že som drzgros, preto si nedoprajem milión kúskov oblečenia ani deťom.... Ťažko im vysvetliť, že aj keď finančné sme na tom nie až tak zle ( a zas ani ne vyhadzuje ne)
Radšej mám menej kúskov, cítim sa tam slobodnejsie...
Ako aj teraz vo svojich etno vzdušných šatách bez podprsenky ( môžem si to so svojimi "ackami" dovoliť 😂) a koženými sandalkami z roku 5... Ale tak pohodlnými, že v pohode ultramaraton by som v nich odbehla

Som rafa, že je viac žien, rodín, ktorí nemajú záľubu v oblečení, lebo naokolo nás sme snáď jediný a vyzeráme občas ako keby sme sociálne prípady 🙈. Pričom príjem mame často aj dvojnásobný od rodiny, kde mamina musí mať umelé mihy, nechty, a každa sezóna iné kúsky, a aliexpres oblečenie raz denne v schránke. Potom si ani nemám s tými ženami co povedať (a často sú to skvele ženy, len sa nechali zahltit vecami) a celé rozhovory na grilivacjach sú o tom, kde aka akcia, kto aké nechty si dal urobiť..... A to ma mrzí.

Ospravedlňujem sa za vylev, ale musela som sa podeliť, až mi je trochu ľahšie 🤷‍♀️

nwnw
17. aug 2022

Kvalita uz je relativna.
Bundy mame roky Regatta z vypredaja a su pekne aj do mesta a funkcne, detske Cocodrillo alebo nieco z bazaru.
Nekupujem nic extra, lebo neviem schudnut. No termo leginy Bonprix a letne Decathlon. Ono da sa natrafit, len treba obcas pobehat aj kamenne predajne. Ale najradsej nosim 10r tenisove sukne vsade 😀. Vtedy este neboli bedrove, takze schova to šunky a je v tom dobre aj v hicoch.

autor
17. aug 2022

@nwnw och no presne toto.. Ja mam v skrini všetko 36 až 38... A teraz mam 40tku. Ktorá mi je občas na bokoch ci stehnách úzka. Som 6 mes po štvrtom pôrode. Vek mi ide k 40, a aj napriek tomu, že takto pred rokom aj niečo, keď som netušila, že som tehotná, pm bez problémov odbehla 30 km po kopcoch za 3,5 hodiny. Teraz som síce stále v pohybe, ale moje telo sa neskutočne zmenilo ( k horšiemu) . A mam zlosť na seba vôbec niečo kúpiť teraz. Ale fakt, že ten decathlon asi pôjdem obzrieť.. Aj keď ho mam 30km, o týždeň budem mať cestu. Lebo večne v dátach nemôžem chodiť, ani v leginach a dlhých topoch 😂

gleep1
17. aug 2022

Merino od froggywear vydrží najviac, Woollies najmenej, to na sport neodporucam. Lanove veci ma pekne jeej design, ale lan na sport podľa mna vhodný nie je, tam skôr viac strečove oblečenie. Byt tebou na bike by som si dávala voľne 3/4 nohavice, ja mám problém keď si dávam dlhé voľne, vadí mi ako sa obtierajú o retiazku, sú potom celé špinavé a neraz sa aj zaseknu. Mizno máš inú skusenost ale ja mám takú že bike a dlhé voľne nohavice dokopy nejdú.
Každopádne, nechápem ta, vravis že chceš najskôr schudnut a máš zlosť niečo kúpiť a zároveň sa tu pýtaš čo a kde kúpit.. keď si cez leto neschudla, cez zimu budeš mat čo robiť. Keď chceš schudnut tak je na case sa to toho chudnutia oprieť, už nie si vo veku kedy take veci idu samé, práve naopak.

autor
17. aug 2022

@gleep1 áno. To si uvedomujem. Na kupovanie veci sa pýtam všeobecne. Nejdem hneď teraz obchody vybrakovat. Po pôrode som mala zdr. Komplikacie plus úraz, a k behu, ktorý som praktizovala pod dohľadom trénera súťažne, som sa vrátiť nemohla. A taktiež myslím, že u mňa to chudnutie (mam 7 - 10 kíl hore) brzdia aj hlava. Keďže len nedávno sa nám uzavrela jedna vážna rodinná vec, a dosť ma to vycerpavalo.
Vždy som si vedela váhu strážiť, resp s mojim životným štýlom sa ani nedali nabrať kila. Takže toto beriem, že sa do toho musím oprieť teraz zrejme viac, keďže už aj vek je zas vyšší, aj zdravie, je na tom inak.
Takže k veci, obzerám sa, robím si prehlad, nie len koli svojmu šatníku, ale aj koli mužovi a deťom (hoci tie stále rastú, a tam v tom mam jasno)

A áno široké nohavice na bicykel nie. Muž má nohavice s patentom, keďže leginove veci odmieta, to je ešte fajn. Lan, je na bežné nosenie skôr, aké nemám ho vôbec odskúšaný, myslím, že nevýhoda je, že sa viac krčí. Takže na cestovanie to asi voľba nie je.
Tak sa zameram na pár merino kúskov. Nenakupujem zbrklo, tak si urobím prehľad, potom niečo kúpim, samozrejme, dúfam, že už v menšej konf. Veľkosti.. Ved aj teraz som sa vrátila s cyklovozikom po 20 km bicyklovania, kým mi v ňom najmladšie polročné spalo, a staršie 4 ročne a 6 ročne sa hrali u babky a ešte staršie je s mužom v zahraničí.
Tak ja akosi verím, že v zime sa navleciem do svojho starého lyžiarskeho oblečenia a tých 7 ideálne však 10 kíl dolu bude, a nemusím v zime riešiť, v com budem lyžovať 🙄😲

1ryba
17. aug 2022

Ešte mi napadol aj Lidl. Cenovo úplne super, kvalita tiež fajn. Muž má funkčné tričká iba odtiaľ a sú fakt za smiešnu sumu, tiež tam nakupujem chlapom tepláky, kraťasy, mužovi aj košele do práce. Len musíš pozerať zloženie. Sú tam aj recenzie, aj tie čo to napovedia. Napr
Biela košeľa 100% bavlna za 15 eur. Robí mu rovnakú službu ako Eterna. Napr.syn je veľmi štíhly a nohavice, tepláky, kraťasy mu super sedia. Ja mám odtiaľ tenučké šaty za 9,90 a v práci mi ich obdivovali a neverili, že sú z Lidla.

mamutka
17. aug 2022

Ja tiež doporučujem merino od Froggywear, tie dve tričká od nich deriem koldokola a sú super. Na bike, podľa toho čo, pokiaľ skôr MTB, tak voľnejšie kratasy, ale inak v pohode 3/4gate. Ja jazdím aj v zime a dám si 3/4, pod to termo prádlo a dole stucne natiahnem. Tie sa najviac zasvinia, tie striedam dvoje.
Ja som si kúpila cyklo gate z remixu, bolo mi ľúto vyhodiť peniaze za drahé funkčné, tiež mi vadí ze som pribrala a verím ze to ešte dám dole. Osobne radšej decathlon ako funkčné veci z Lidlu. Tiež som to voľakedy kupovala, ale prišlo mi to hodne umelé, rýchlejšie mi to smrdelo, horšie to odvetravalo. Inak keď na to myslím teraz, moje najobľúbenejšie cyklotricka sú všetky z druhej ruky, remix, alebo od kamarátov. Ľudia ca často zbavujú kvality, keď už z nej vyrastú 😁 pritom stále super funkčné veci.
Merino napr by som z druhej ruky nechcela, kto vie ako to ľudia prali...
Hej, lan sa krčí, mam sukňu, ktorá je sita skôr športovo, zvlnena, ma vrecka, nášivky, tam si nikto nevšimne ze je dokrcena, to bola dobrá kúpa. Košele, to je des, keď sa pokrči...preto som si našla tričko s primesov ľanu a to je fajne, dúfam ze hodne vydrží.
Ešte napr spodné prádlo mame radi od nika intima, slovenska výroba, aj bambusové spodare, termo tielka (chalani už iné na seba nedajú, dosť sa potia a toto je jediná cesta, aby mi neboli po spoteni v mokrých tričkách a tielkach).

pinkmink
17. aug 2022

Unas ide hlavne patagonia,la sportiva, ocun, saleva,dynafit, fox,kelys,colmar atd atd…botasky mam najnaj on running
(nosim vsade ale nechodim do prace)

autor
17. aug 2022

@mamutka áno mtb. Ďakujem za tipy. Inak ja mam jednu košeľu, už je dosť stará, červená károvaná, taka teplejsia. Mam ju rada, keď ideme niekde ma chaty a tak.. Pod ňu hodím čierne tielko a na chladné letné večere, je to fajn
@pinkmink co sa týka botasiek. Tam som už minimalista neni. Mam dvoje hoky na dlhé traily, jedny la sportivyma kratšie traily , mizuna na cestný beh, a potom snáď ďalších 10 párov rôznej športovej obuvi, no mne aj klenba padla, a tam mi ostala širšia noha. 🙄 Takže reálne musí ísť tak polovica preč, a muž nosí salewy, spokojný je.
Co sa týka dynafitov, vôbec nemám skúsenosť, len jedno tričko mam od nich bavlnené, takej kapucínovej farby, jedno z mojich top kúskov obľúbených a ľahko kombinovatelnych.

banalu
17. aug 2022

A co tak merino? Lahka udrzba a ak je dobra znacka tak kvalitne a vydrzi dlho. Vela ludi v mojom okoli si pochvauje froggywear, my si chceme s muzom zadovazit tiez par funknych kuskov od nich. Co som nacitala tak to vyzera na kvalitku za dobru cenu (na merino).
https://froggywear.sk/kategoria-produktu/merino...

autor
17. aug 2022

@banalu ďakujem, už tu viackrát padol tento tip, tak pozriem

snezienkaaa82
17. aug 2022

Kapsulovy, satnik