Môže sa ísť s nepokrsteným bábom na cintorín?

vercike
31. okt 2014

Dobry den chcela by som vediet ci sa moze ist s nepokrstenym babom na cintorin ?????

daniela1983
31. okt 2014

@vercike a preco by sa nemohlo????

bonaqa2013
31. okt 2014

zvláštna otázka...
to je asi taká blbosť, ako keby som sa pýtala či možem ísť so svojou hendikep. dcérou - nepočuje, na ihrisko (hodačky,preliezky ....

niki101988
31. okt 2014

@vercike A prečo by si nemohla?

ammellia
31. okt 2014

To bude asi nejaka babska povedacka dalsia....

milotaa
1. nov 2014

urcite nie, lebo 5m okolo nepokrsteneho dietata bude sycat a smrdiet sira, co by mohlo obtazovat pokrstenych navstevnikov cintorina.

bahira1962012
1. nov 2014

😅

csenibaba
1. nov 2014

@vercike Ahoj,niektorè mamicky hovoria ze sú to len babske recicky ale nie sú!Raz za vcas pravdaze môzes,ale pravidelnè chodenie do cintorina neni vhodnè pre bábätka!Môj mal 2 tyzdne ked my náhle zomrela mamina,mija kocikovanie bola cesta do cintorina a spät,a môj syn ako náhle sme presli bránou do cintorina zobudil sa a zacal plakat a cely den bol nesvoj(poplakával bol citlvy)do dnes hoci uz ma 2 roky a je pokrsteny nemá rád cintorin uteká z neho von!To istè zazila aj známa ktorej manzel zomrel pred pôrodom a takisto kazdy den s malou bola v cintorine!☹

andy570
1. nov 2014

Staré babky vravia: najprv na svadbu a tak na cintorín. Nebojte sa, nič sa vášmu bábätku nestane. Veď je to len jedna návšteva cintorína.

stastnatehulka
1. nov 2014

@vercike ja som chodievala s babatkom na cintorin pravidelne-mala som tam najprv ocka,potom mamku...nic sa nedialo-neboj.....no a teraz ma syn 3r. a sam chape a chodi na cintorin s tym,ze tam babka a dedko spinkaju a ked spomeniem cintorin,uz hlada sviecku pre ich a je velmi dojimave,ked im tam posiela pusinky a zopne rucky...je to tema o babatkach ....ale deticky zapajajme postupne a rozumnym,priatelnym sposobom do bezneho zivota.

lucy125
1. nov 2014

My sme 1x boli s malym na citorine ked mal 6mes. na Všec svatých v roku 2012, od vtedy chodime svokrovcom sice nepravidelne kedže je to daleko od nas aj mojmu dedkovi.Maly je sice ppokrsteny,ale ja na tom nič divne nevidm.

janinah
1. nov 2014

môže sa kadečo..ale ja by som nešla...nevieš kde aká "energia"lieta

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ammellia
1. nov 2014

@csenibaba ja by som za tym nevidela nic nadpozemske. Podla mna len maly vycitil tvoje neprijemne pocity a preto tak reagoval.

cobhan
1. nov 2014

dalsia povera

csenibaba
1. nov 2014

@ammellia mozno áno,mozno nie....Doma je aj bol vdy kludny hoci som doma citila ovela horsie ako na cintorene(mamina zomrela doma u nás)

sissy27
1. nov 2014

@vercike tak ja mám cez 30rokov a dodnes nie som pokrstená - môžem chodiť na cintorín? 😅
chodila som odmalička, dokonca aj na pohreby, čo si pamätám, tak na prvom som mala na dva roky, a nejaké útržky si aj pamätám a nemám pocit, žeby to na mne zanechalo následky... akurát asi toľko, že cintoríny mi nerobia problém, dokonca sa dá povedať, že ich mám rada, ale len tie menšie, kde nie je toľko živých ľudí... je tam kľud, stromy, kvety, obyčajne pekne upravené...

junova
1. nov 2014

@csenibaba My sme boli aj dnes na cintoríne s 5 ročnou a rocnym syncekom a nič strašidelné sa nedialo. Dcéra stále mlela ako vždy, zapalovala s manželom sviečku, ročný synček behal, smial sa, obaja chodia na cintorín od malička. A k téme toľko ze v našom byte zomrela svokra pred narodením detí. Deti som do tohto bytu doniesla z pôrodnice pravdaže nepokrstene a nič sa nestalo. Ani ja sa v byte nebojím. Je tam cítiť kľud. Živých sa máme báť a nie mŕtvych.

zita19
1. nov 2014

@csenibaba tak prechadzky na cintorin (mimo tohto dusickoveho obdobia!) ba som malym detom obzvlast odporucala. Ticho, zvycajne daleko od ciest, zvycajne stromy... Cintorin je lepsi ako mestsky park... Samozrejme teraz je tam znacne znecisteny vzduch od horiacich kahancov ale inac preco nie? Mrtvym detsky plac vadit nebude a ani mu nijak neublizia...
A ci pokrstene ci nepokrastene? Krst na zdravotny stav dietata nema ziadny vplyv...

csenibaba
1. nov 2014

@junova Ani ja sa nebojim mrtvych,ani moje deti,aj ja im hovorim ze od mrtvych sa netreba bát!Tak isto pravidelne chodievame do cintorina a to je jedno ci je clovek pokrsteny alebo nie!Ja som len povedala svoje skúsenosti(to ze môj syn nerád chodieva do cintorina)

junova
1. nov 2014

@csenibaba Jasné. Nás mama vlacila po cintoríne hodiny. Každému sa modlila pri hrobe. Tiež nás to tam nebavilo. Každý je iný.

csenibaba
1. nov 2014

@zita19 Byvam na dedine takze my skoro vsade máme klud , ticho a hlavne cisty vzduch🙂A áno detsky plac mrtvym nevadi...

0silvia0
1. nov 2014

@vercike neviem, asi väčšina nepochopila podstatu otázky, alebo si ju dosť neozrejmila. Veriaci inak vníma podstatu krstu ako neveriaci, takže otázku si mohla trochu rozviť.
Nejde o to, že na cintoríne sa dieťaťu stane niečo strašidelné a duše mŕtvych alebo živých budú robiť nejaké čáry-máry nad kojencom v kočíku, ale ide skôr o vieru, že krstom sa dostávame pod Božiu ochranu, stávame sa Božími deťmi a veriaci verí, že dieťa je takto chránené pred zlými vplyvni, duchmi, ktoré môžu dieťa pred krstom nejakým spôsobom premôcť, ovplyvniť atď. Neviem, ako je to zo zlými duchmi, ale viem, že napríklad Ježiš vyhnal z Márie Magdalény 7 démonov, a bolo bežné, že z ľudí okrem ich uzdravovania vyháňal zlých duchov. Takže kto verí, tak to vníma asi takto a kto neverí, vidí v tom rozprávky, bájky, atď. Je to na každom z nás, čomu uveríme, čím sa dáme ovplyvniť a čo sme schopní prijať do našich duší a sŕdc.
Nechcem tu rozvíjať nejaké debaty medzi veriacimi a neveriacimi, iba som chcela trošku ozrejmiť podstatu otázky, dúfam, že pochopíte môj zámer, vďaka 🙂 A možno som podstatu otázky nepochopila ani ja 😎

mima4
1. nov 2014

@0silvia0 ja by som sa predsa len rada vyjadrila k tomu co si napisala 🙂 ako veriaca. Nerozumiem z kade mas, ze dieta sa krstom dostava pod Boziu ochranu a ze tymto je dieta chranene pred zlymi vplyvmi, atd., hlavne preto, ze krst babatiek nie je dobrovolny a vedomy zo strany babatka. Ja osobne verim, ze krestan, ktory uprimne zveruje svoj zivot Bohu a Jeho ochrane, to prirodzene robi a v modlitbach odovzdava aj svoju rodinu, deticky a tym ich Jezis chrani. Ved su rodiny,ktore nechavaju krst na dieta, napr. je to bezne u babtistov, vacsina krstenych "deti"ma tak 15 rokov a do toho veku su ale chranene Bohom.

0silvia0
1. nov 2014

@mima4 veľa ľudí to takto vníma, preto je pre nich dôležité, aby dieťa bolo pokrstené čo najskôr. Možno to nie je v každej cirkvi rovnaké, ale ja to vo svojom okolí takto vnímam.
To je samozrejmé, že krst bábatiek nie je vedomý zo strany dieťaťa, ale rodič v tomto prípade samozrejme koná v jeho mene vo svojom najlepšom vedomí a svedomí (samozrejme každý to vníma inak). Ani nechcem rozpisovať, aké by to malo byť zo strany veriacich (v modlitbách odovzdávať svoju rodinu Bohu), ale píšem všeobecné ponímanie významu krstu u veriacich v mojom okolí.
Ja nechcem rozvíjať teórie ako je to v iných cirkvách, pretože nie som ani babtista, iba som chcela priblížiť rozmýšľanie pýtajúcej sa, ktorá bola pochopená úplne inak.
Len tak pre zaujímavosť som vygooglila niekoľko myšlienok a teórií vnímania významu krstu u bábätiek:
http://okrste.blogspot.sk/2013/09/ucinky-vyznam...
http://www.dom.rimkat.sk/sviatosti/krst/
Je pravdou, že možno takto sa to vníma v rímsko-katolíckej cirkvi, možno v iných cirkviach je to inak vnímané.
A keďže Ježiš vyháňal démonov z tiel ľudí, predpokladám, že nejakým spôsobom sa tí démoni do nich "nasťahovali", to je čisto moja dedukcia, žiadne presvedčenie. Ak by ich ľudia v sebe nemali, nemusel Ježiš toto činiť... akým spôsobom sa dostávajú démoni do ľudí, to skutočne netuším.

daniela1983
1. nov 2014

@0silvia0 krst nie je zaidna magicka formulka ktora dietatu zarucuje nedotknutelnost. Boh dieta miluje bez ohladu ci je pokrstene alebo nie. alebo snad ma veriaci vnimat Boha ako toho, ktory ochrani dieta iba ked je pokrstene na nepokrstene sa vykasle? ak by sme teda pripustili ze na cintorine by mu mali ublizovat nejaky duchovia, comu neverim

mima4
1. nov 2014

@0silvia0 ja som rada, ze si napisala svoj pohlad, teda tvojho okolia. 🙂 Uplne suhlasim s @daniela1983 a ona je myslim fararka.

daniela1983
1. nov 2014

@mima4 ano jedno su ludove povery infiltrovane do krestanskeho prostredia a povedomia a druhe je realna vierouka krstu. 🙂 a ano mas pravdu, som 😉

0silvia0
1. nov 2014

@daniela1983 nie, nie, nie, toto prosím nie je moje presvedčenie, iba vnímanie ľudí v mojom okolí, prosím nestotožňujte to s mojím menom... ja to vnímam tak isto ako Ty, Boh je všeponímavá bytosť s nekonečnou láskou pre všetkých 😉
A presne tohoto som sa obávala, že mi bude prísúdený názor môjho okolia, no stalo sa zase, čo som nechcela, nabudúce sa radšej zdržím komentára...

mima4
1. nov 2014

@daniela1983 asi neprezradis mesto,ze? 😉

daniela1983
1. nov 2014

@0silvia0 ja som ta pochopila 🙂

@mima4 momentalne neposobim na slovensku 🙂