Naozaj sú ľudia s vysokou školou inteligentnejší ako ľudia bez nej?

15. nov 2023

Sú VŠ vzdelaní ľudia múdrejší a šikovnejší ako ľudia bez VŠ? Aký máte na to názor? Alebo skúsenosti. Ak ste v prítomnosti osoby s vyšším vzdelaním než je vaše, vzhliadate k tejto osobe? Alebo ak má niekto nižšie vzdelanie, vnímate ho s rezervou?

janinah
15. nov 2023

Čo je na tej téme také intímne.ze to riešiš ako anonym?

kaktusik007
15. nov 2023

inteligencia nema suvis so vzdelanim.

ako mas inteligentnych ludi, ktori ledva spravili maturitu, tak mas velmi jednoduchych ludi, ktori nejakym zazrakom preliezli vysokou skolou a maju titul.

nice202
15. nov 2023

Je to blbosť.

zuzinka888
15. nov 2023

Vzdelanie a inteligencia su 2 odlisne veci.

danielahamar
15. nov 2023

Nie

viestta
15. nov 2023

Vzhliadat k cloveku s vyssim vzdelanim? Preco? Vsak ked ide kadit musi stiahnut gate rovnako ako ja a aj ten co nema skoly ich tiez stahuje ako ja. Na vzhliadanie a "vnimanie s rezervou" kvoli vzdelaniu nie je dovod.
Ludi hodnotim podla inych kriterii ako najvyssie dosiahnute vzdelanie, pretoze o nich ako ludoch to nemusi vypovedat vobec nic

kylie1983
15. nov 2023

Mám v vysokoškolské vzdelanie, aj moji najbližší, su to vsetko velmi rozumní ludia. Mám kopu kamosov, kamošky, ktorí vysokú školu nemajú, a su takisto velmi inteligentní. Je pravda ze niektorí moji spolužiaci školu spravili zázrakom (škola bola velmi náročná). Pri nikom sa nepovysujem ani neponizujem. Takisto to učím sj moje deti, ze ludia su rôzni a každý je jedinečný 🙂

petamich
15. nov 2023

obdivujem mudrych, rozhladenych, sikovnych ludi (bez ohladu na vzdelanie)

kylie1983
15. nov 2023

@petamich krasne si to napísala. Tak nejako to mám aj ja 🙂

guiseppinka
15. nov 2023

fiha, tento tyzden uz neviem kolka tema o vyjadreni nazoru na nieco... niekto sa musi velmi nudit... su ludia, ktori maju mega vzdelanie, ktorych za to obdivujem, ale aj taki, ktori vzdelanie nemaju a su uplne v pohode... jediny, kto ma neskutocne pobavi (ale ozaj iba pobavi a nemyslim si o nom nic) je niekto, kto si napise Bc. zo slovenskej skoly :D

minka201
15. nov 2023

Poznám dosť ľudí, ktorí majú nižšie vzdelanie ako ja, a pokladám ich za šikovnejších a schopnejších.

rebrambora
15. nov 2023

Nie, nie a nie.

vanilkovazmrzka
15. nov 2023

Nie je vysokoskolky vzdelany clovek ako vysokoskolsky vzdelany clovek. Myslim, ze taki, z ktorych inde taka naozaj silna aura mudrosti, maju minimalne phd, ale neznamena to, ze kazdy phd ma automaticky tuto “vlastnost”.

U mna vo vseobecnosti plati, ze ludia, ktorych povazujem za vynimocne mudrych ludi, maju v mojich ociach hlboky respekt.

daniela2202
15. nov 2023

Nie je múdrosť ako múdrosť..... múdrosť z kníh - múdrosť zo života

dominikamacakova
15. nov 2023

Nie, ľudia s vysokou školou nie sú inteligentejší ako ľudia napríklad s učňovkou. Skús si vygoogliť ako sa meria IQ. Ak má niekto titul a aj sa živí tým čo vyštudoval, je to podľa mňa super. Obdivujem takých ľudí. Ak má niekto trojročnú a je v živote úspešný, tak isto ho obdivujem... Ty máš nejaké komplexy? Alebo prečo vôbec takáto otázka 🙈

sophieeee
15. nov 2023

Je pravdou ze na Vš sa clovek nauci napr.formulovat texty, komunikovat, mat viac profi pristup k ludom a nauci sa tiez pracovat pod stresom, co je podla mojho nazoru dost velkou vyhodou potom v zamestnani a je tiez pravdou ze -musim to takto pomenovat- debil, proste tu vysoku skolu bud nedokonci alebo sa bude velmi trapit. Cize by som to vyhodnotila tak, ze vysoka skola je pre tych intelogentnejsich ale to neznamena, ze ked na nu clovek nepojde je automaticky neinteligentny a tiez to neznamena to, ze vysoka skola z teba urobi inteligentnejsieho..mozno len viac pouzitelneho v administrativnych veciach a v celkovom strete s ludmi..

majlo1234
15. nov 2023

Nie nevyhnutne

nikpa
15. nov 2023

Toto som si raz odfotila tu na MK lebo sa mi to veľmi páčilo a podľa mňa to hovorí za všetko...

h2
15. nov 2023

Rozosmial ma už názov diskusie. Spomenula som si hneď na niekoľko mojich spolužiakov a spolužiačok z VŠ. 🤪
Môj muž VŠ nemá, nešiel na ňu z rodinných dôvodov. Považujem ho za veľmi inteligentného a aj vzdelaného človeka, prečítal obrovské množstvo kníh a je schopný konverzovať prakticky s kýmkoľvek na akúkoľvek tému. Poznám veľa ľudí s VŠ, ktorí mu, čo sa týka všeobecného rozhľadu, nesiahajú ani po päty.

milanemila
15. nov 2023

Ja som si vzdy myslela, ze by to tak malo byt 🤷🏼‍♀️ ale potom sa objavil Blaha…

kylie1983
15. nov 2023

@milanemila tak toto je úplne ze Najlepsi komentár dnešného koníka 😅 Skoro som na toho “inteligenta” zabudla hneď mi pokazil náladu 😁

candii
15. nov 2023

Môžeš mať VŠ a stále môžeš byť idiot.

autor
15. nov 2023

@dominikamacakova Nie nemám komplexy, len ma normálne zaujíma táto téma, ty máš komplexy alebo prečo vôbec takáto otázka ?

nikpa
15. nov 2023

@milanemila 👏👏👏👏 a Danko, náhodný generátor slov. Výkvet predstaviteľov SR.

mikadooo
15. nov 2023

Štatisticky áno. Ak to chceš aplikovať na konkrétnych jedincov, tak pokojne môžeš nájsť aj opak. Inteligentný človek totiž môže ostať aj trebárs upratovačom, ak je lenivý, alebo je mu to jedno, alebo je to jeho dream job, atď,atp. A naopak, môžeš byť totálne tupá, ak si zaplatíš správnu vš, tak môžeš mať aj 3 tituly, ale na inteligencii ti to moc nepridá 😁😁😁.

liz_lemon
15. nov 2023

@vanilkovazmrzka poznam jednu osobu s PhD., a ta vie len to, co ma vystudovane, nic ine, nema ziadny vseobecny prehlad (ani bezne zname informacie, ako napr. hlavne mesto nejakej krajiny v Europe), dalo by sa povedat, ze je dost obmedzena

vanilkovazmrzka
15. nov 2023

@liz_lemon no vsak v pohode 😄 vsak som pisala, ze pdh neznamena automaticky najvacsiu intelektualnu autoritu 😃

guiseppinka
15. nov 2023

@sophieeee bavim sa na tvojej formulacii 😀 si to tak pekne inteligentne typicky vysokoskolsky naformulovala 😀 ale trafila si sa uplne 🙂

tramtada31
15. nov 2023

Pokial nehovoríme o nejakej Vs typu sv Alžbeta, tak Ano, väčšinou vzdelaní ľudia sú niekde inde. Či vystupovaním, či písomnou formuláciou písaného textu. Pretoze o 5 rokov dlhsie chodili do skoly, citali knihy, pisali prace, trénovali mozog… väčšinou majú aj neskôr lepšiu prácu (nevykonávajú spravidla manualne profesie). Tato zodpovednost a denne cinnosti im zase umožňujú rast, aj sa stretávajú zväčša so vzdelanými ludmi, ktori ich formujú ( ako Majk spirit spieva - s kým si, taký si, od toho, koho máš pri sebe, veľa závisí 🙂).
Na druhej strane, nemôže mat vs každý, ani môj muž ju nemá. Napriek tomu, že je veľmi inteligentny, má extrémne všeobecný rozhlad. Ale tak on tu vs nemá nie preto, že by ju nezvladol, ale preto, že sa v mladosti k nej nedokopal. A nemal rovnaku štartovaciu pozíciu ako ja. U nás majú VS všetci, preto nebol dôvod si ju neurobiť a takto som aj vyrastala, že po gympli idem na Vs. Manzel napr. Ziadnu podporu v rodine študovať nemal.

liv1
15. nov 2023

Ano myslim si ze ludia s VS maju vseobecne vyssie IQ ako ti s nizsim vzdelanim. Myslim si to odvtedy, ako som citala stupnicu IQ a ku kazdej bolo napisane, co plus minus ten clovek zvladne. Ked sa tak na to pozriem z mojho okolia, aj to plati. Drviva vacsina ludi v mojom okoli su Vs vzdelani a su aj uspesnejsi aj “mudrejsi”, viac rozhladeni atd. Avsak nezatracujem ludi s nizsim vzdelanim pretoze viem, ze mnoho ludi bolo a je nesmierne sikovnych a dosiahli v zivote velke uspechy. Aj ked vs nemali.. Avsak IQ nie je EQ a tiez to nie je charakter. Tie dve veci sa spajat nedaju.