Neviem sa vyrovnať s týraním zvierat

ladybug6
19. mar 2019

Ahojte, cítim potrebu podeliť sa s vami s mojimi pocitmi ohľadom zvieratiek. Milujem ich, bez nich si neviem predstaviť tento svet, v ich spoločnosti sa cítim lepšie ako v spoločnosti ľudí a niekedy je môj postoj k ľuďom až taký "neľudský". Napríklad že by som v určitých prípadoch nechala skôr prežiť zviera ako cloveka. Veľmi ma hnevá čo sme to za stvorenia, ako sme si podmanili svet a nerespektujeme živé organizmy, ktoré s nami zdieľajú túto planétu.
Čo ma však veľmi trápi je môj vnútorný boj so sebou samou - neuznávam kruté zaobchádzanie so zvieratami, napr. Tie hospodárske v akých podmienkach su chované pre naše potreby je mi z toho zle a aj napriek tomu tým že som odmalička vedená ku konzumácii mäsa neviem sa ho vzdať. Nepotrebujem ho jesť každý deň, ale sú jedlá ktoré si proste neviem predstaviť že by som si ich navždy odoprela. Je mi zo seba zle, že vodu vodu kažem a víno pijem.

ladybug6
autor
19. mar 2019

Vlastním dokonca dve zimné vetrovky s kožušinkou kapucňou, ktorú som dostala do daru od svojej maminy. Snažím sa jej stále pripomínať že nie všetko čo je pekne sa blysti, že je za tým všetkým kopu utrpenia ktoré by sme nedopriali ani tomu najhoršiemu nepriatelovi. Nosím ich z "úcty" k tým úbohým zvieratam, ktoré za ne museli zomrieť, aby ich smrť nebola zbytočná. Mám z toho celého hrozne vycitky. Odmalička sa snažím pomáhať zvieratkám, v jednom kuse nosím domov nejaké mačky či psíkov ale neviem sa s tou bolesťou vyrovnat....

majcika
20. mar 2019

@ladybug6 pri najblizsom obraze trpiaceho zvierata, pohladkaj kozusinu na bunde a povedz si, vy netrpite lebo vas nosim s uctou k vasmu utrpeniu. Ani naznak pokrytectva nevnimas u seba?

simsalabim
20. mar 2019

@ladybug6 ale tie kozusiny vetrovkach nebyvaju zo zvierat, ci? Kukla som tie nase (nie prave lacne bundy) a tie su umelinove....

vroni
20. mar 2019

Tak kupuj mäso len z overených zdrojov a netyranych zvierat. Hospodárske zvieratá sú naša strava, vo voľnej prírode by neprežili a bez ich konzumácie vyhynuli. Co neznamená, že sú ok veľkochovy a podmienky, v ktorých žijú. A ako už baby povedali, určite nemáš bundu s pravou kožušinou.

lesankavh
20. mar 2019

Ahoj ja ta úplne chápem,nám také pocity ako ty.Preto sa snažím vyhýbať neg.správam aj keď niečo také vidím tak prepínam televízor .Takže moja rada je nepozeraj neg.spravi nálad sa pozitívne 🙂

lesankavh
20. mar 2019

Oprava/správy

danina09
20. mar 2019

ty fakt bojujes sama so sebou, lenze ak ozaj chces nieco urobit, chces nejaku zmenu, chces pomoct, tak v prvom rade musis zacat od seba

pajinka91
20. mar 2019

Jedla si odopierat nemusis, staci obmenit recept. Ci uz znizit mnozstvo masa v nom alebo ho uplne vynechat. Tiez prejst na maso zo zodpovednych chovov a postupne ho odburat, to robim ja. Takze maso jeme, ale ovela menej ako predtym. Nekupuj najlacnejsie vajicka z klietkovych chovov, tie sliepky ziju v prisernych podmienkach. Zivocisne mlieko sa da nahradit rastlinnymi. Tiez nemusis nahradit vsetko hned, ale zacat postupne v receptoch, kde to nemeni chut.

Mozes aj venovat peniaze a cas utulku. Ak chces domace zviera, tak adoptuj najlepsie dospele kastrovane a nekupuj mladata. Tiez uz nekupuj vyrobky z koze a kozusin, informuj okolie, ze si ich uz neprajes ako darceky. Bundy bud donos, alebo ak Ti naozaj tak velmi vadia, tak ich daj na charitu, nech dalej sluzia.

Nebude z Teba za den vegan, ale aj male kroky su lepsie ako nic a budes sa citit lepsie.

pajinka91
20. mar 2019

@simsalabim Zavisi, byvaju aj naozajstne, ale to su ine palky. Kamaratke chcela mama taku dat na okruhle narodeniny a ona odmietla presne kvoli kozusine. Ja som v obchode asi pravu kozusinu este nestretla.

meredith83
20. mar 2019

No ty si teraz aj tehotna( aspon podla profilu), takze citis vsetko intenzivnejsie. Ono to chapem ta. Neviem ako moze nikdo tyrat zvierata. Ale zas svet je plny takych zmrdov. Ked mozes pomoct ale vyberaj si svoje bitky. Nemozes sa tak vzivat do vsetkeho inak upadnes do depresie.

lubik87
20. mar 2019

@ladybug6 nosiš z úcty.... má urve 🐒👍a nechápem ako môžeš jesť mäso keď máš tak rada zvieratá? Toto je pokrytectvo..iných zdrbať, ale ja to robím z úcty ;) či tebe sa obätovalo kura na nedeľný obed a líška či zajac darovali kožuch že už netreba....mne je zle napríklad z takýchto ľudí 🙂

airaw
20. mar 2019

Úplne ťa chápem, ale našťastie už žijeme vo svete kde je dostať vegánske parky, klobásy atď, takže mäso môžeš nahradiť.. a chápem ta aj s tými bundami, keď už si to dostala čo to máš teraz vyhodiť? Vynos to a viac také dary neprijmi 🙂

ladybug6
autor
20. mar 2019

@lubik87 dakujem za uprimny nazor, pekny den

ladybug6
autor
20. mar 2019

@majcika dakujem za nazor

ladybug6
autor
20. mar 2019

@simsalabim @vroni @lesankavh @danina09 @pajinka91 @meredith83 @airaw
ďakujem vam velmi pekne za reakcie

moonlight1210
20. mar 2019

@ladybug6 to mas ako ucitelstvo. nemozes premenit vsetkych ziakov, ani zo vsetkych vychovat uspesnych ludi. proste niektori budu cely zivot liknavi a budu hladat cesty lahsieho odporu a miesto snahy budu rebelovat a frflat a ohovarat susedov a kolegov, ze sa maju lespie.
ini budu cely zivot grazli, ktori premarnia kazdu chvilu a este strpcia zivot aj ludom okolo.

o tom to povolanie ani nie je, aby sa ucitelka trapila nad tym, ze nedokaze pomoct nieco sa naucit kazdemu ziakovi, ani pomoct uspiet kazdemu jednemu.
ale ak sa jej za cely zivot podari zaposobit aspon na par, ktori sa vdaka jej snahe stanu z liknavych ludi, co sa snazili uhybat pred povinnostami, uspesnymi ludmi, stalo to za to.
alebo sa napriklad vymania zo zacarovaneho kruhu, ktory sa u nich tiahne v domacnosti (trebars dcera nezopakuje chyby svojej matky, babky a prababky a svojich tiet a sesternic). tak sa ta namaha oplatila.

pre mna bol uspech, ked sice som nedokazala, aby sa mi trieda grazlikov zacala ucit na jednotky, ale podarilo sa mi oddelit tych normalnych (ktori sa viezli na vlne tych par grazlikov, lebo vsak cesta lahsieho odporu) a obratit ich proti tym grazlikom, takze oni sami na nich zacali posobit, aby sa skludnili a prestali v triede robit bordel (aspon na mojich hodinach).

a tento pristup potrebujes nadobudnut ty.
nezachranis vsetky zvieratka na svete. to ani nejde.
a je jedno ci prestanes preto jest maso, zacnes veganit, alebo sa budes citit previnilo, ze nosis vetrovky s pravou kozusinou na kapuci (nosim ich aj ja a mam par kuskov pripinacich kozusiniek, takze tu umelu z bundy vzdy odpram, vyhodim a na skryty zips si tam pripinam tu pravu).

dolezite je, ze sa snazis pomahat a budes pomahat. tym uz existujucim zvieratkam, ktore sa nemaju dobre.
nezachranis cely utulok, ale mozes poskytnut pristresie a pohodlie aspon par zvieratkam.
mozes posobit na svoje deti, vychovavat ich k laskavosti voci zvieratkam, takze raz aj oni budu pomahat. mozes skusit posobit nenasilne na svoje okolie svojim prikladom.
priklady tiahnu.
nezmenis vsetkych susedov, ale mozes niekoho inspirovat.
zlo totiz v zivote nikdy nevykorenis.

trapit sa pre nezmenitelnu vec je hlupost.
posobi to sice tak milo a laskavo a neviem ako chutne a dobrosrdecne, ale v podstate je to zbytocne plytvanie energiou na vedlajsi efekt.
proste si stanov ciele a skus ich nasledovat. bez naroku na odmenu, ci vobec nejake podakovanie (ked ho necakas, nie si sklamana. ked pride, si milo prekvapena a potesena.).
aj az cenu posmechu a podivovania sa druhych. urob to pre seba, lebo si si ista, ze robis dobru vec, ktora nikomu neublizi, ale niektorym pomoze.

ivca88
20. mar 2019

Bola som rovnaka, kým som nemala deti.
Teraz ma skor dva tyzdne prenasleduje pohlad z NUDCH, kde som videla malickych onkologickych pacientov.
Bohužiaľ, nič s tým neurobime. Len trapis sama seba. Ale chces realne pomoct, tak treba zacat od seba. Mnohe útulky radi prijmu dobrovolnikov na vencenie psikov.
Mozno to pomoze aj tebe.

majkakjam
20. mar 2019

pekne to dala moonlight1210,🙂 nazchrániš celý svet, ale keď sa dá pomôcť je to povinnosťou bez očakávania ovácií. Tiež veľmi zle znášam krutosť k zvieratám (a prírode celkovo), snažím sa kupovať presne ako bolo povedané vajíčka z voľného chovu, mäso od farmárov...dávam do pozornosti stránku napr. www.farmicka.sk nájdeš tam farmárov z celého slovenska a niečo si už vyberieš vo svojom okolí.
Pre všetky čo sa tu rozohňujú o pokrytectve že nie je vegetariánka : to je osobná vec. Človek je všežravec, niekomu chýba mäso viac, inému menej. Ja som sa napríklad pokúšala vysadiť živočíšne produkty presne kvôli zvieratám a ich podmienkam...po roku som skončila zdravotne tak zle, že lekár mi vyslovene zakázal v tom pokračovať. Moje telo a životné tempo proste vyžaduje viac bielkovín, ako poskytuje fazuľa. Tak nesúďte prosím.😎
Kožušina na kabáte...závisí od toho z akého tvora je. Jasné že teraz už nič nespravíš, oživiť sa nedá, ale vieš si upratať v hlave. Je to "jedlé" zviera? (králik, baran) v tom prípade je to o tom, že ho nezabili iba kvôli mäsu a poslúžilo na viac spôsobov, to je podľa mňa ok a tak nejako úctivé. Ak je to ale napríklad líška, norka a všeobecne tvory, ktoré zabijú iba z toho jediného dôvodu je to kruté. Tam by som (hovorím za seba) asi venovala naozaj, ako tu už odznelo, kabát na charitu a poprosila okolie, aby mi niečo také už domov nenosili. 🌞

vroni
20. mar 2019

Nuž, byt veganom ci vegetariánom tiež nie je žiadna výhra. Klcovanie lesov za účelom zakladania poli na pestovanie sóje a kukurice zabije viac zvierat (a zničí viac životného prostredia) ako zvládnu masozravci za niekoľko životov. Takže byť veganom/vegetariánom "z lásky k zvieratam" je tiež len poza. Ale moderná, tak sa jej tlieska....

luba41
20. mar 2019

@vroni ale tá soja a ine plodiny sa prvotne pestujú nie pre ludí, ale pre chov tých zvierat..takže ked nebude treba chovat tolko dobytka, nebude treba zakladat nové polia , klčovat pralesy a lesy...väčšina vegetarianov a veganov má toto už "zmáknuté", a obmedzujú a vyhýbajú sa spotrebe takýchto produktov .., vela ich inklinuje k spotrebe samo vypestovaných produktov, polotovary nepoužívajú a varia z domacej produkcie..atd.. aj z lásky k zvieratám..

vroni
20. mar 2019

@luba41, žiaľ, nie. Väčšina sóje je určená pre ľudí a do veganskych a vegetarianskych "mäsových"
produktov. Kukurica je trochu iná, tej ide spústa na "ekologicky" benzín. Nepoznám vegana ani vegetarián, čo by to mal zmaknuté (ale pripúšťam ich existenciu), väčšina o tom ani netuší a je presvedčená o svojej stravovaco-morálnej prevahe.

luba41
20. mar 2019

@vroni soja nejde primarne do potravín.. ide ako lacnejšia prísada do krmiva pre zvieratá / pretože väčšina je z velkých uzavretých umelých chovov/ , až potom ide do úplne bežných potravin pre všetkých ludí, ktorí ani nie sú pre vege..takže najprv soju žerie zviera, potom človek spotrebuje produkt z toho "sojoveho" zvierata a ešte mu do toho živoč. produktu dalej pridajú dalšiu várku soje , atd. ..takže z toho vychádza, že mäsožravec tú soju dostáva "duplovane" v strave, takže spotreba je "duplovaná"napr. ..ano, kukurica primarne nie je ako produkt potravinarstva, ale pestuje sa ako biomasa pre výrobu "ekologickej" energie v bioplynových staniciach.. tak sa pestuje u nás..kukurica pre bioplynky a pre zmesi pre dobytok, hydinu sa dováža soja ..atd

vroni
20. mar 2019

@luba41, nuž, potravinárska chémia nie je môj odbor, takže predávam ako som kúpila. Bola o tom pred časom celá reportaz, že práve firmy ako Nestlé sú najväčším odberateľom a používajú ju do svojich produktov.

pajinka91
20. mar 2019

Živočíšna výroba je veľký znečisťovateľ aj čo sa emisií týka. Tiež nie všetky druhy mäsa sú si rovné, na kilo hovädziny sa spotrebuje v porovnaní s ostatnými druhmi najviac energie.

Na druhej strane, také avokáda, miláčik vege aj všežravcov, sú tiež riadna eko katastrofa, pretože vyžadujú veľa vody. V Juhoafrickej republike stavajú kanále, ktoré zberajú vodu z hôr na avokádové plantáže a miestne dediny jej majú nedostatok. Všetko má nejaký dopad.

0silvia0
20. mar 2019

@ladybug6 ja mám tiež rozporuplné vnímanie čo sa týka zvierat. Žiaľ, silnejší vyhráva v prírode. A v prírode je silnejší človek. Niekedy svoju silu nechutne zneužíva, upiera zvieratám dôstojný život. Ale skús si pozrieť nejaký prírodopisný film, tie zvieratá sú voči sebe navzájom tiež neúprosné a kruté v niektorých prípadoch - čo sa týka teritoriálnosti alebo zabíjania mláďať.
Inak táto jemnocitnosť sa v dnešných ľuďoch zrodila aj z toho dôvodu, že zvieratká máme poväčšine ako domácich miláčikov. Dnešní mladí ľudia a deti nevidia, ako mama zareže sliepku či kačicu k obedu, ako sa tieto zvieratá doma šklbú, pitvú. Ako sa robí domáca zabíjačka. Ja som to ako dieťa zažila a neznášala som to, ale pre staršiu generáciu toto bola samozrejmosť a nikdy by im nebolo napadlo, že by mali mať k tým prasiatkam a sliepkam nejakú útlocitnosť. Jednoducho sa ľudia potrebovali najesť, supermarkety neboli, tak museli zarezať zviera. Moja babka sa s prasiatkom rozprávala, škrabkala ho za ušami, a bez problémov sa potom zabilo. Mačky a psy sa motali pri domoch samozrejme, nikto ich nehýčkal, žiadna mačacia a psia strava, žiadna veterinárna starostlivosť. Buď prežilo alebo zdochlo, ak sa trápilo, tak ho zastrelili. Psy na reťaziach sú ešte stále normálnym úkazom v niektorých lokalitách, kedysi samozrejmosť. Aj takéto som ako dieťa zažila, ale nikdy som nebola s takouto tvrdosťou voči zvieratám stotožnená. Tiež som sa už narodila takáto útlocitná na zvieratá...

lujza123
21. mar 2019

@ladybug6 odporúčam pozrieť si dokument earthlings alebo pozemstania, ak máš rada zvierata a zároveň cítiš že je pokrytecke ich jest každý druhý deň tento dokument ti pomôže sa rozhodnúť.
Bez ktorých masovych jedál si nevieš predstaviť zit? Kľudne mi napíš, pošlem ti recept na vegan alternatívu, neverila by si co všetko typicky mäsové ide spraviť aj vege, snáď okrem pečeného kuraťa naozaj všetko......
Šunka, parky, rezne, fašírky, slanina, klobása, mäso na prírodnom, guláš, segedin......... Toto všetko sa dá aj bez mäsa. Ak sa nedokážeš vzdať úplne tak aspoň skus nahradiť co môžeš a raz za mesiac si to mäso daj, domáce..

meredith83
21. mar 2019

@0silvia0 To je svata pravda. Ja som travila cas pri babke na Kysuciak kazde leto( pred vela rokmi) a tiez mozem potvrdit ze sa to inak bravalo. Ale sa zas k zvieratam inak chovalo. Nikto ich nemlatil a starali sa o nich ludia vzorne. Ale videla som ako zabili aj kura aj prasa aj zajaca( doteraz ho nemozem jest) Myslim ze v minulosti si ludia zvierata viac vazili. O hlade a o smade by ich nenechali. Je lepsie ze sa meni trochu vztach ludi k zvieratam ale zas nemoze to ist do extremov. Extremny su ty co tyraju zvierata ale aj niektory vegany su extremny.

@pajinka91 Naprikad tu v Irsku niektore restauracie uplne prestali ponukat avokado kedze sa zistilo ze vo vela juhoamerickych krajinach ma pestovanie pod palcom drogovy kartel a chovaju sa k ludom ako k otrokom...

Myslim ze cely ten potravinarsky priemysel nas pomaly zabija. Lebo tie spekulacie ake robia s jedlom su hrozne. Ovplyvnuje to vsetko, Nasu plodnost, zdravie, mentalne zdravie, prostredie atd.