Obľúbené rozhlasové hry

tripetta
18. nov 2017

Veľmi často počúvam rozhlasové hry, alebo audioknihy. Je to možnosť skĺbiť napr. dve činnosti naraz - počítač a audiočítanie.
Zaujímalo by ma, či niekoho z Vás taktiež zaujímajú hry z rádia a aké sú Vaše najobľúbenejšie.
Za svoj život som už vypočula kvantum všelijakých hier, dramatizácií, komédií, milujem audio-horrory, alebo i pekne upravené
creepypasty.
Obzvlášť jeden z mojich srdcových hlasov je úžasný hlas herca Emila Horvátha. Najobľúbenejšie rozhl.hry, kde si ho môžete
vypočuť, sú napr. "Moskva-Petušky" (Jerofejev), alebo "V trestaneckej kolónii" (Kafka).
Počúvam rada knihy od Lars-Keplerovcov (sú to vlastne manželia), alebo rôzne audio-poviedky a hry od C.Barkera,
H.P.Lovecrafta, srdcu blízky je mi Dostojevskij a jeho "Ponížení a urazení". Rádio Litera a jemu podobné mi hrajú prakricky
skoro každý deň 🙂

oslo1
18. nov 2017

Ahoj, som rada, ze si zalozila tuto temu.
Ja sa venujem craftu, tak pri tom pocuvam rozhlasove knihy.
Takisto pocuvam radio litera.
Nemam ziadnych oblubenych autorov, pocuvam vsetko doradu, ale velmi sa mi pacila od Bozeny Nemcovej Diva Bara a Babicka, obidve su na youtube.
Nemam rada pocuvat Sherlock Holmes, inak super hry, ale vzdy sa pri nich mylim 🙂.

sisaka
18. nov 2017

@tripetta počúvam niekedy Rádio litera, ale dosť to tam opakujú a často tam idu take komunistické vykopávky, čo nemusím.
Páčilo sa mi, ako bol rozhlasovo spracovaný Pán Prsteňov - a to film fakt nemusím a knihu tiež nie a tiež sa mi páčil Červený Kapitán - výborne nahovorené Jozefom Vajdom

tripetta
autor
18. nov 2017

@sisaka To je pravda, celý týždeň opakujú dokola to isté, preto ešte častejšie hľadám hry na youtube. Alebo si nájdem niečo v archíve českého rozhlasu.
Ó, pán Vajda je stále úžasný!!!

tripetta
autor
18. nov 2017

@oslo1 Ďakujem :D Keď mám čas, tak hrám na PC, alebo len tak surfujem po nete, popritom si pustím nejaké audio, hru, poviedky, alebo keď idem na výlety, tak v mp3-ke počúvam a úžasne sa pritom relaxuje. Alebo v čakárni, kde sa väčšinou dlho čaká, sú takéto literárne hry a poviedky do ucha fajn. Ale pri nejakej náročnejšej práci na PC si nič také nepúšťam, tiež by ma to mýlilo.

janage
19. nov 2017

@tripetta ahoj ja rada počúvam z archívu slovenského rozhlasu - blok Bez obalu - rôzne aj kontroverzné témy, Teraz naposledy celý blok Kniha živých - téma o ľuďoch, ktorí napriek všetkému prežili. Ide síce nie rovno o audioknihy, ale menšie bloky. Teraz spustili aj archív extra.

sisaka
19. nov 2017

@janage Jeej diky za tip, burden pocuvat

@tripetta skúsim ešte teda posnorit na YouTube veľa som tam toho nenašla, asi treba vedieť názov ...

tripetta
autor
19. nov 2017

@janage O tom "bez obalu" som ani nepočula ešte, alebo som na to zabudla. Ďakujem moc za príma tip 🙂

tripetta
autor
19. nov 2017

@sisaka Ja hľadám na youtube väčšinou nahodilo, napíšem do vyhľadávača len "rozhlasova hra", alebo "audio poviedky", niekedy však pridám aj priezvisko autora. A do priečinka "obľúbené" si pridávam v počítači konkrétne youtube kanály, odkazy, čo ma zaujalo, aby som to nemusela nabudúce znova hľadať.

janage
20. nov 2017

@tripetta ešte Nočná pyramída, Pálenica B. Filana, je to obcas roztahane, ale tak nie je problém preskočiť dopredu, kedže je to záznam😉

tripetta
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisaka
20. nov 2017

Nočnú pyramídu počúvam, keď som v tom čase doma, tiež mám pocit, že sa to zhoršilo, zvyklo to byt zaujimavejsie. Keďže mame 8 hodinový posun, tak by som tiež brala, keby v noci viac hovorili, hudbu si môžem púšťať aj z iných zdrojov. Palenicu som už dávno nepočúvala, musím pozrieť archív. Diky za pripomenutie

retroslovak
11. dec 2021

@tripetta Doslova zbožňujem a milujem rozhlasové hry. Od malička nahrával môj ocino na kazety rozprávky z rádiá, neskôr som si sám na kazety nahrával rozprávky a hry pre mládež - tu i tam sa stalo, že som nahral aj nejakú tú hru, ktorá bola určená pre dospelých no väčšinou ma nebavila. Hry pre dospelých sa mi začali páčiť oveľa neskôr, a v súčasnosti vyhľadávam najmä tie. Medzi moje najobľúbenejšie hry patrí už spomínaná Moskva-Petušky, Bál storočia, Dom Bernardy Alby, Túžba sobotňajšej noci, Žena, ktorú strážili obrazy. Milujem a doslova vyhľadávam kriminálne a detektívne rozhlasové hry, spomedzi našich autorov spomeniem hlavne Juraja Váha a Jozefa Repka, zahraničných autorov, na základe ktorých sa zdramatizovali detektívky a kriminálky je oveľa viac. Tu i tam napíšem do rádia Litera, aby mi odvysielali nejakú hru, väčšinou sa snažím o krimi hru takú, ktorú nemám ešte vo svojej zbierke. Inak často chodím do rozhlasu do bádateľne, ktorá je verejne prístupná a tak získavam info o existujúcich rozhlasových hrách.

tripetta
autor
11. dec 2021

@retroslovak Tak ty si môj človek!!!😍

retroslovak
12. dec 2021

@tripetta máš aj nejaký facebook, instagram niečo kde by sa o tom dalo viac popísať? Možno by som ti poslal aj nejaké rarity a klenoty.