Pocit viny pri všetkom

10. jún 2023

Zienky, viete mi nejako poradit? 🙏 Mam pocity viny, ale fakt pri vsetkom. Ze som prilis leniva, ked si chcem iba oddychnut. Ze nerobim robotu na 100 percent, ale iba na 98%. Ked si kupim novu vec, hned mam pocit viny, ze su to vyhodene peniaze a mohla som ich radsej dat na nejaku charitu. Ja si uvedomujem absurditu tych myslienok, ale nejako ich neviem rozlisit, kedy je to uz zle a nemoralne a kedy je to ok. Myslite, ze je to uz choroba?

zmrzlinka2021
10. jún 2023

Asi si to nesmieš z detstva, muklovat do zodratia, seba dať na posledné miesto, očakávať lásku a prijatie za obetu

levandula7
10. jún 2023

nemusí to byť nevyhnutne "choroba", skôr nezdravé mentálne vzorce, ktoré si pravdepodobne nesieš z detstva od rodičov. vyhľadaj psychoterapeuta.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
10. jún 2023

Vdaka za odpovede. No objavilo sa to iba nedavno. Mozno to fakt prameni z vychovy, ale nechapem, preco sa mi toto deje az teraz, posledny mesiac asi. No je to dost intenzivne, uz ani neviem zit v pokoji, stale vycitky.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
euka210
10. jún 2023

Mohlo to nieco "spustit"...

la_dolce_vita
10. jún 2023

Poznam to velmi dobre.. mam od detstva taku povahu. Vycitam si aj stare veci z minulosti :( Ale uz tym, ze to vieme o sebe a uvedomujeme si, ze je to nespravne a skodime si, tak s tym bojujeme. Vzdy hned potlacim tieto myslienky a myslim na nieco ine, krajsie.. hlavne netreba tomu podlahnut, treba najst nejaky argument. Napriklad ano, minula som peniaze na nove topanky, ale ved si zasluzim urobit radost. A takto podobne hladat to pozitivne na vsetkom..

domkakvet
10. jún 2023

Pokial si nekupila tych siat 5 tak je to podla mna v pohode.