V čom je život v zahraničí iný ako na Slovensku?

avoline
19. sep 2013

zijete niekto v zahranici ? ak hej tak kde ? a v com je iny zivot za hranicami ako na slovensku?dakujem

ali08
19. sep 2013

ja zijem aj na slovensku aj v zahranici, teraz sme tu od marca a budeme do buduceho leta.manzela mam z iranu ,zivot je vsade rovnaky len si musis zvyknut,mne sa paci aj tam aj tu a nieje ani problem v jzayku tam kde zijes si nuteny naucit sa jazyk a ten sa naucis takze zase je to to iste.

katkanova
19. sep 2013

v UK, zivot je po praktickej stranke jednoduchsi, clovek si moze byt relativne isty ze ho zo dna na den nevyrazia z prace a keby aj hej neskonci holou ritou na chodniku tak lakho ako na svk, je tu vacsia dostupnost tovaru vsetkych druhov, a mozno prave preto tu ludia viac ziju konzumne - alebo mozno preto ze pocasie ine radosti vo volnom case povoluje len vo velmi malej miere. inak funguje zdravotnicky , dochodkovy system, inak skolstvo, iny pristup maju zamestnanci v sluzbach (napr predavacky, soferi autobusu a podobne). najvacsi rozdiel pre mna osobne je v tom ze tu nemozem travit tolko casu s rodinou ako by som travila keby som zila na slovensku.

ichbinich
19. sep 2013

Zijem v Rakusku. Najvacsi rozdiel, ktory som si vsimla pri poslednej navsteve na Slovensku: v SK sa vsetci stresuju, nahanaju a nervacia... Tu v Rakusku, alebo aspon teda ti ludia, ktorymi som ja obklopena, sa tolko nenervacia a nestresuju. Jasne, ze ked treba do urciteho terminu nieco odovzdat, tak sedi manzel a kolegovia dlho v robote, v predchadzajucej robote tam sedaval aj do polnoci. Ale v SK som mala dojem, ze to 24/7.
Na SK sa viac fusuje, vela veci je dorobenych napoly alebo naozaj zle. V novych nakupnych centrach su po par rokoch rozbite kachlicky, vymoleny beton v garazi, a pod. Veci, ktore suvisia bud so zlou technologiou alebo zlym materialom. A ked to robil este nejaky s dvoma lavymi rukami, tak koniec 😉 Ale fusuje sa aj tu v A, a aj tu treba robotnikom stat za chrbtom s bicom a planom 😉 Problemy ma aj kolega, aj svagor, na stavbe. Ale tu aspon nepredaju 2. triedu materialu za cenu 1. triedy...
O cenach je tu diskusii dost 😉 Nie vsetko je vysvetlitelne vyssou DHP v SK...
Zdravotnictvo a socialny system su v A lepsie. Dokedy bude fungovat socialny system je ale otazne, ako dopadneme raz my, nevie nik.
Kto chce a je ochotny aj dobre pracovat, si tu v A pracu najde.
A co je rovnake - politika je jedna velka katastrofa ci na SK, alebo v A. Neexistuje v mojich ociach ani len "najmensie zlo", ktore by som volila, ak by som mala pravo volit... Vsetci su taki isti, len inak zafarbeni.

asurajka
30. apr 2019

V zahraničí sa lepšie žije, to jednoznačne, nezažila som tam takú typickú slovenskú závisť, ohováranie, nikto nikoho nerieši ako tu na slovensku. Určite je to aj lepšie po finančnej stránke, netreba si namýšľať že ti budú padať pečené holuby rovno do pusy, to určite nie ale po zaplatení základných životných potrieb, ako je bývanie, doprava a jedlo ti zostane dosť peňazí na život, nie ako na slovensku kde ti plat nevystačí pomaly ani na jedlo. Lepšie služby, milí a ochotní ľudia, usmievajúci časníci sú samozrejmosť, nie ako u nás, každý ti v zahraničí poradí prípadne keď nevieš nájst ulicu idú s tebou a ukážu ti. Aspoň teda ja som nezažila nič zlé. Pri skromnosti vieš aj ušetriť peniažky, čo na slovensku z tých almužien ťažko. Ale všade je niečo, veď to poznáš :D

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz