Vyúčtovanie služieb

namakuz
25. máj 2012

Nakoľko som nikde na nete nenašla odpoveď na moje otázky, obraciam sa na vás, mamičky...
Aj tento rok sa mi dostalo do rúk vyúčtovanie za služby v byte(dodávka tepla, TUV a ostatnych sluzieb) za rok 2011...
Poplatky za vytah, osvetlenie, odvoz smeti su v nom rozuctovane v mernych jednotkach osobomesiac. V žiadnom zakone som nenasla definiciu pojmu OSOBOMESIAC, aj ked jej rozumiem ... Predsa len, najdem ju niekde?? Ked nahlasim ze v byte nikto nebyva, je spravca povinny to respektovat? Moze ratat osobomesiace ako keby som v byte byvala aj ked tam nezijem rok a pol?

So správcom máme uzatvorenu zmluvu,v ktorej sa uvádza :
" Skutocne naklady za poskytnute plnenia rozuctuje spravca na jednotlive byty a nebytove priestory v dome takto:
osvetlenie spolocnych casti a zariadeni domu a užívanie výtahov - podla velkosti spoluvlastníckeho podielu
odvoz smeti - podla poctu osob."
Co mam rozumiet pod "velkostou spoluvlastnickeho podielu", ked tieto polozky su uctovane podla osobomesiacov? Nerozumiem tomu..

Dalsi problem: osobomesiace mám 24 (cize 2 osobyx12 mesiacov). Avsak uz v roku 2010 som u spravcu nahlasovala, ze som sa spolu s dietatom odstahovala 150 km od mesta v ktorom mam byt..... Spravca tvrdil, ze poplatok za vytah a osvetlenie mi odpustia ak to odsuhlasia vlastnici bytov v nasej bytovke, avsak v zmluve o sprave sa nic take neuvadza a nevyplyva to zo zakona , aspon o tom neviem ... alebo sa mylim? Je proti logike, aby mi bola uctovana elektricka energia a uzivanie vytahu, ked byt je prazdny, nie je v prenajme...Zdrzim sa tam maximalne 3 hodiny 3x v roku, ked ho idem skontrolovat.... Nic viac.
Nemyslim si, ze potrebujem na to dodatocny suhlas vlastnikov bytov, zmluva o sprave je predsa dohodou v ktorej sa jasne uvadza ako co bude spravca uctovat...

Za minuly rok som mala 10 mesiacov v inom meste prechodny pobyt, od novembra 2011 uz trvaly pobyt, dokonca som mala aj potvrdenia... Moze mi teda spravca uctovat 24 osobomesiacov??? Mestsky urad dokonca prehodnotil platobny vymer za smeti a pomernu cast za minuly rok mi odpustil, resp. ho znizil, nakolko v danom meste uz nemam trvaly pobyt....
Dufam, ze sa v mojich otazkach da vyznat a budem skutocne rada, ak mi niekto poradi. Vdaka.

sisaha
29. máj 2012

@namakuz musis podat reklamaciu voci vyuctovaniu. Neviem ako u vas, ale u nas, ked menim pocet osôb, tak o tom dostanem papier, v ktorom je to uvedene, teda mam doklad o tom, ze zmenu zaevidoval. Mas takyto doklad o tom,ze si ho o zmenu ziadala?
Ak mas dokonca doklad o tom, ze mas prechodny pobyt inde a dokonca ti boli odpustene poplatky za smeti, mal by sa k tomu postavit rovnako. Urcite ti vlastnici nemusia odsuhlasovat odpustenie vytahu a osvetlenia, ak tam nebyvas.
Ta velkost spoluvlastnickeho podielu je asi myslena vymera bytu. Kto ma vacsi plati viac, kto mensi plati menej.

floraz
14. jún 2012

Neobyvane byty v bytovom dome su velky problem pre ostatnych. U vacsiny spravcov je poziadavka, aby v byte bola evidovana minimalne 1 osoba. Ma to niekolko dovodov. Byt nie je urceny na bezpecne ukladanie financnych prostriedkov, ale na byvanie. V opacnom pripade, ak v byte naozaj nikto nebyva, ani sa nijako okrem tvorby fondu nepodiela na spolocnych nakladoch v dome, tak by nemal ani vyuzivat zvyhodnene sadzby miestnych dani, urcene pre byty na byvanie.
V zmysle zakona o vlastnictve bytov dokonca je mozne urcit, aby bol podiel na niektorych polozkach definovany spoluvlastnickym podielom v dome - to by bol ten opacny extrem.
Ale nech sa nikto nehneva, nedat ani tych obligatnych 12 osobomesiacov za rok, znaci, ze si tam drzi len svoj majetok, a skutocne potreby domu ignoruje, na nicom sa NEPODIELA, DOKONCA NESPOLUPRACOU A NEUCASTOU AJ ZNEMOZNUJE ROZHODOVANIE V DOME. Sposobuje svojim nekonanim znacne potiaze. Nenecha ziadny kontakt, a ak nastane porucha v systeme, musi byt kvoli nemu vsetko odstavene. Neumozni odcitanie spotreby, nasledne sa uspesne dovola reklamacie, a cely dom musi kvoli nemu strpiet opravy v svoj neprospech. Uzatvori vykurovanie, aby mal nizsi naklad. To, ze napriek tomu musi zaplatit aspon 40% nakladov pripadajucich na plochu jeho bytu, tym susediacim bytom, ktore maju vyssi naklad pre podchladzovanie z jeho bytu, velmi nepomoze. Naklady na udrzovanie systemov v dome vznikaju, bez velkeho vplyvu poctu osob, musia byt zaplatene. Ak legislativa umoznuje obchadzat zakladny princip bytu, ze je urceny na byvanie, tak tomu este i aj fandite?
Po mnohych skusenostiach, som zastancom toho, aby v byte musela byt evidovana aspon jedna osoba, nech tieto byty nie su neopravnene zvyhodnovane oproti ostatnym, nech nepozivaju uplne neopravnenu vyhodu stavieb na byvanie.
Vysledkom doterajsej politiky nizkych nakladov v neobyvanych bytoch je mnozstvo novopostavenych bytov, kde len niektory kde tu obyvany, a vacsinou sluzia na 'bezpecne" odlozenie penazi... Ked je dotycna osoba taka bohata, ze moze ponechat neobyvany byt, tak nech aspon riadne plati, a zucastnuje sa nakladov domu.
Mat majetok je aj zodpovednost. Legislativa viacmenej podporuje nezodpovednost. Ten, kto ma nulovu spotrebu vody, nemusi zaplatit ani cent, hoci je zapojeny do systemu, a ten, kto ma najvacsiu spotrtebu vody, ma aj najvacsi podiel na stratach vznikajucich zakonite v nedokonalom systeme. Pritom straty by mali byt rozpocitane pre vsetkych ucastnikov systeme. Lebo su jeho spoluvlastnikmi, a maju mat motivaciu na zlepsovani.

namakuz
autor
22. jún 2012

K predošlému príspevku uvediem len toľko:
Je každého osobná vec v akej forme si ukladá peniaze, či už si ich pchá do ponožky, či ich má v banke, či v nehnutelnostiach, atd.. Vo väčšine prípadov ak sa niekto rozhodne "uložit si finančné prostriedky" formou kupy nehnutelnosti, nenechá byt neobývaný a prenajme ho.
Ak ho niekto neprenajme, asi ma na to SVOJE dovody. Pokial sa nevyuzíva na podnikatelske ucely, nevidím logiku ani dovod, preco by vlastník mal platit co sa miestnych daní týka, inú sadzbu nez sadzbu dane za byt.

A aby som sa vyhla dalsím podobným "všeobecným" príspevkom k mojim otázkam, vyjadrím sa aj k tým narážkam v predošlom príspevku....
Nepovažujem za spravodlivé účtovanie 12 osobomesiacov u každého kto neobýva svoj byt. Ak niekto nebyva vo svojom byte, neznamena, ze sa nepodiela a nespolupracuje.... Zial, v mojom prípade je problémom práve to, ze bytove druzstvo ci spoluvlastníci bytového domu nemajú záujem spolupracovat. Dokonca od okamihu odstahovania sa maju na mna kontakt, napriek tomu, nemajú záujem o to, aby som sa ako vlastník zúčastnovala na dolezitých rozhodnutiach tykajucich sa bytového domu....spotreba vody v mojom prípade je riadne odčítaná včas aj to len vdaka mojej iniciatíve, a nikto nemusel kvôli mne nič odstavovať ani opravovať.... V byte mám opravené všetko zo svojich vlastných zdrojov. Byt sa riadne v zime vykuruje, i ked v nom nik nebyva a všetky platby mám zaplatené riadne v stanovenom termine, nie po termine.... Za služby, ktoré reálne využijem veľmi rada zaplatím, ale za to, čo som nespotrebovala ani v minimalnej miere, odmietam platit. Chcem vidiet niekoho kto rad zaplatí nemale peniaze za služby, ktoré využíva celý rok niekto iný.... 😨 Trošku pritiahnuté za vlasy....

Nemôzem si pomoct, ale z toho jedneho príspevku floraz zavana riadna zaujatost a závist voci ludom, ktorý maju viac nez jednu nehnutelnost.....
Táto diskusia však nie je o tom, aby v niekom vzbudzovala závisť, ale je predostrením bežného problému, ktorý hľadá odpovede, nie zbytočné nikamnevedúce konflikty....

zuzua
2. jún 2013

Ahojte,viete mi prosim poradit ohladne vyuctovania vody v byte na osobomesiace?mame v bytoch vodomery na teplu aj studenu vodu ale na porade min.rok sa rozhodlo vyuctovavat vodu nie podla skut.spotreby ale na osobomesiace.prislo my vyuctovanie.v min.roku sme boli 3osoby,teda 36osobomesiacov avsak spotreba studenej vody bola len 32 kubikov,naopak zase sused nad nami tu mal pravidelne na navsteve dcery s vnukmi,mali vyssiu spotrebu ale jedze su len dvaja,zaplatia za 24osobomesiacov.je to ale trochu nespravodlive nie? Teraz sme uz 4,narodila sa nam dcera,tym padom,aby sa nam to vobec vyplatilo,musime rocne minut 48m3 vody? Pretoze ak minieme menej,znovu na tom preplatime a dotujeme tych,ktori minaju viac ale v byte je ich na osoby menej.prosim poradte mi ak s tym niekto mate skusenost.dakujem