Choroba manžela a rozvod

8. nov 2022

Potrebujem poradiť, lebo už naozaj nevládzem. Z každej strany počúvam niečo iné. S manželom (39 r.) sme spolu 9,5 roka, deti nemáme. Manžel už raz ženatý bol, tiež dieťa nemali, boli spolu len niečo vyše 2 rokov. Jeho ex si našla milenca, s ktorým otehotnela - dôvod rozpadu manželstva. My sme mali pekný vzťah, vzali sme sa po 8 mesiacoch. Rozumeli sme si v každom smere. Ja som si urobila VŠ, on rozbehol firmu. Veľa sme cestovali, spoznávali svet. Nezhody začali, keď som sa už chcela usadiť (mám 31). Začali sme sa nechapat, hádať. Až to dospelo do štádia, že som sa odsťahovala k rodičom. Dali sme na súd žiadosť o rozvod. Pár dní potom zistili manželovi rakovinu v pokročilom štádiu bez možnosti operácie. Samozrejme, že som sa k nemu vrátila, starám sa o neho a hlavne sa snažím psychicky ho držať, lebo ma samovražedné myšlienky. Včera nám prišiel domov vytýčený termín pojednávania. On už ale rozvod odmieta, boji sa, že firmu zdedí jeho brat (rodičov už nemá), ktorý má problémy s alkoholom. Ja ho mám stále rada, ale počas odlúčenia som si uvedomila, že náš vzťah bol o zvyku, nie o tej čistej láske..uvedomujem si, že súd by mu teraz v psychike nepomohol, aj to, že budúcnosť formy je naozaj ohrozená. Žiaľ, prognózy na vyliečenie sú nulové...vôbec neviem, čo mám robiť. Ja ten rozvod chcem, nechcem byť tá, na ktorú budú ukazovat, že sa vrátila kvoli majetku...firmu rozbiehal zo svojho kapitálu, ja som nevlozila ani cent...neviem, či je to relevantne....prosim, poraďte, ako by ste sa zachovali? :(budú ukazovať prstom, že som sa vrátila kvôli majetku...

zuzpap
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
henrietad
8. nov 2022

Kto chce ukazovať prstom ten dôvod si nájde. Ak ostaneš, ako píšeš, budú ukazovať na teba prstom že si sa vrátila kvôli majetku. Ak odídše budú ukazovať prstom že si ho opustila v ťažkých chvíľach...

ckocka
8. nov 2022

Napriek nezhodám sa staráš a on ti firmu nechať chce. Čo je do toho iným luďom?

lula313
8. nov 2022

Ak nemáte deti, pocas manzelstva budeš dedit ty a jeho rodicia(podľa zákona). Otázka, či mate aj spolocne nadobudnutý majetok.

martul
8. nov 2022

Kto bude ukazovať prstom?! Niekto?! To ti záleží na klebetnych ľuďoch? A mýliš sa, možno si neinvestovala peniaze, ale si bola pri ňom, určite ste sa zhovárali, radili to je tvoja investícia takže máš na to nárok viac ako brat alkoholik.

martul
8. nov 2022

@lula313 nemá už rodičov, len brata.

simona20201309
8. nov 2022

To je cudne zmyslanie. Kvôli majetkom? Ved si jeho manželka. Máš na ne plne právo. Skôr sa dvaja berú narýchlo pred smrťou, aby jeden z manželov mal.narok na vdovský.
Z úcty k svojmu manželovi, stiahni tu žiadosť. Je to jeho zrejme posledné želanie.
Vieš kedy budú na teba ukazovať prstom? Keď sa s ním počas jeho najťažších dní rozvedies. . .
Naozaj by si mala to srdce ťahať ho pred súd v tomto stave?

sherynkamalinka
8. nov 2022

nerozviedla by som sa a bolo by mi jedno co si kto mysli

komplikovana
8. nov 2022

Ak by ste sa rozviedli, prestala by si aj so strarostlivostou o neho? Ci sa chces o neho starat az do konca? Ako ste sa dohodli? Co si praje manzel? Ak sa boji o firmu, nech sa poradi s pravnikom, ako to osetrit aby ju nedostal brat. Na to, co si pomyslia ostatni by som zvysoka kaslala.

viestta
8. nov 2022

Kašli na hlúpych ohováracov, ti si dôvod na klebety nájdu vždy. Ci odídeš, či ostaneš, či ho doopatrujes ci nie.
Nepridávaj mu ešte rozvodom, nech odíde v pokoji. Co bude potom, budeš riešiť potom.

miriam11
8. nov 2022

Radšej by som zniesla ohováranie, že som sa vrátila kvôli majetku,ako reči, že som ho v ťažkej chvíli opustila.. a nech si vraví kto chce, čo chce. Manžel ti umiera, rozvod nechce, co viac sa dá pre neho spraviť ako s ním ostať do konca, aby nebol sám.

zun
8. nov 2022

Pre mna by bolo dôležitejšie čo on chce ako čo si myslia ľudia. Keď nechce aby dedil jeho brat….

cairka
8. nov 2022

Budem znieť ako necitlivá kra.a, ale si si istá, že je jeho zdravotný stav taký, ako ti hovorí? Mne tam bliká kontrolka. Netvrdím, že sa takto škaredo osud nemôže zahrať, ale .... POkiaľ si si istá, tak určite nerieš, či ťa niekto bude ohovárať , kto chce ohovárať, ten si dôvod nájde.

marianarem
8. nov 2022

Ja by som respektovala jeho zelanie, ze chce firmu nechat tebe. Vedomie, ze tu uz onedlho nebude, urcite prenho nie je lahke, nechala by som mu pravo rozhodnut aspon o tom, o com este moze.
Tiez si myslim, ze toto je situacia, v ktorej sa pri lubovolnom vyvoji da najst nieco, na co sa da ukazat prstom. Samozrejme len pre takych, co potrebuju ukazovat. To by som neriesila.

konikkon
8. nov 2022

Majetky bokom. Človek má rakovinu, je humánne sa o neho postarať. Rozvod by som stiahla a manželovi bola oporou.

7miriam77
8. nov 2022

Ak si to tvoj manzel nepraje, tak sa nerozvadzaj. Staras sa o neho, brat by sa staral, keby ty nie?? Urcite nie. Tvoj manzel ma pravdu. Určite chce, aby tu po nom aspon nieco ostalo... keďže deti nema, tak aspon zabehnuta firma.

kukuk29
8. nov 2022

a ten co bude ukazovat sa o neho stara ? Zaklad kto si co mysli neni tvoj problem.... stojis pri nom teraz ....ked muz nechce tak aspon to mu spln..zvysok ti moze byt uplne ukradnuty...

lienka.7
8. nov 2022

@lula313 on uz rodicov nema pise autorka.
@autorka ako ti tu píšu uz ine, stiahla by som navrh a snažila sa mu co najviac spríjemniť posledne chvíle. Nemusis mu preukazovať lásku, ked neexistuje. Preukaz mu uctu ako jeho manzelka

maickamf
8. nov 2022

Ťažká situácia...ale, ak plánuješ byť pri ňom, starať sa oňho až do konca, určite by som sa nerozviedla. Komu to pomôže? Názory iných ťa nemusia zaujímať, sľúbili ste si lásku v dobrom, aj v zlom, v zdraví i chorobe...

zmrzlinka2021
8. nov 2022

Na tvojom mieste by som stiahla ziadost o rozvod a doopatrovala ho, nech odide bez dalsich stresov.

baboobchod
8. nov 2022

Tiež by som sa v tejto situácii nerozvádzala (načo?) ak ho planujes doopatrovat, čo je pekné a pochopiteľné.
A z právneho hľadiska: áno, ak ostanete manželia, deti ani rodičov nemá a nezanechá závet, tak jeho majetok (vrátane celého jeho podielu vo firme) zdedíš ty ako manželka v druhej dedičskej skupine.
Čo si myslia ľudia je fuk (aj tak ste im ukradnutí 😁). Sprav tak, aby bol čo najviac v psychickej pohode chorý manžel.

nikpa
8. nov 2022

Máš možnosť sa rozviest. Ale podľa toho čo píšeš, pri ňom aj tak zostanes až dokonca. Akurát keby si sa teraz na papiery rozviedla, odídeš s holým zadkom a všetko zostane opitému bratovi. Ak to takto chces, tak vieš čo máš robiť, rozved sa.
Alebo sa na všetkých vykasli, čo ťa po kom. Snáď mas na tú firmu väčší nárok ako brat a ďalšia dôležitá vec je, čo si praje tvoj muž.

sense
8. nov 2022

Ak sa chceš rozviesť sa rozved. Do opatrovať ho môžeš aj keď budete rozvedení, rovnako ako on ti môže prepísať firmu aj trať pokiaľ on nechce aby ju zdedil brat.
Okrem toho kto bude chcieť ukazovať prstom tak si dôvod na ukazivanie nájde.

katuskamala1
8. nov 2022

Uz len z ucty (ak nie z lasky) k vasmu prežitemu vztahu s nim ostan a sprevádzaj ho na konci zivota. Nik nechce umierať sam, aj keby si mala tisic inych dovodov, tak ho ale ze naozaj nemozes nechať umierat sameho. Ani nad tym neuvazuj. Ved ta nebil, netyral, "len" ste sa odcudzili.

Navyse casto x si clovek uvedomi to co mal az vtedy, ked to strati (alebo hrozi, ze to strati). Ludia budú ukazovat prstom tak ci tak.

katuskamala1
8. nov 2022

Vela sil!!!

maximko25
8. nov 2022

Ci niekto bude alebo nebude ukazovat by som neriesila.Skor zapojila viac viac viac empatir a vcitila sa do manzela....Zjavne tu dlho nebude, zazila som rakovinu v rodine, posledne tuzdne su tazke.stoj pri nom pomahaj mu daj mu pocit pri umerani ze ti na nom zalezi.vtomto nebude hrat rolu kto si co mysli ale co citi manzel♥️aj ked ste chceli rozchod.teda ja by som to takto urcite urobila uz len z ucty k memu a k tomu co ho caka.pisem to bez emoci aby si sa nenahnevala ze utocne alebo co.urcite nie.a to co bude potom....mozes sa zbalit, firmu predat a odist zit inam napriklad.neries inych ries manzela aj napriek ziadosti o rozvod.ten tlak byt tu s vedomim ze zivot konci a bude to len horsie je u neho hrozny urcite a myslimsi ze jemu je uz jedno co ludia povedia, vy viete ako to bude.ja by som zostala jednoznacne a drzala ho za ruku do poslednej chvile.

katuskamala1
8. nov 2022

Nechcem aby si si myslela teraz, ze zlatokopka a tak.. Ale teraz pri rozvode ani nejde len o majetok na zdedenie, ale ty ako vdova budes i poberat vdovský prispevok od štátu. Majetok ak z moralneho hladiska nechces, tak ho môžeš dat inemu niekomu komu chces, z rodiny napriklad a tak.. Nenechat si. Ale ten vdovsky mozes poberat potom.. Na tom neni nic zle, su to peniaze nie od neho v podstate..

ankare
8. nov 2022

Nerozvadzaj sa a na druhých kašli. Veľa síl a držím palce!

mogaa
8. nov 2022

môže ti byť šuma fuk čo si kto myslí....ak ho doopatruješ, máš nárok aj dediť....kto ho bude opatrovať keď prestane chodiť? brat? asi nie....

ivca82
8. nov 2022

Budes ta, co sa vratila a starala sa o neho v chorobe. Pre normalych ludi, ti druhi ti mozu byt ukradnuty, pre hlupakov by si bola potom ta, co sa na neho vykaslala v chorobe.