Reakcie na ľudí inej národnosti

3. apr 2024

Ahojte, aké máte skúsenosti, svoj pohľad, možno aké reakcie ste si všimli u svojho okolia na ľudí inej národnosti, alebo teda na ľudí rozprávajúcich inak než slovensky. Ja som Slovenka, používam však aj maďarčinu, málokto to o mne vie a keď sa niekde ozvem v maďarčine (telefonát) ľudia po mne začnú čudesne zazerať. Niekto prekvapene, nieto škaredo zazerá, a stretla som sa aj s reakciou, že cudzí ľudia v meste začali frflať, že je to strašne s cudzincami a nech padajú do svojej krajiny a podobne. No kadečo som zažila už, ja som stále prekvapená z toho a nechápem vôbec tie reakcie. Už sa snažím ani medzi ľuďmi nepoužívať maďarčinu. Prečo tak zvláštne reagujú? Je ten jazyk považovaný za divný medzi ľuďmi alebo je za tým niečo iné? Ak náhodou ste sa s tým stretli alebo poznáte niekoho inojazyčného, budem rada za zazdielanie názorov. 🙂

amelia89
3. apr 2024

Ja by som o tom vedela napisat knihu a volala by sa: Slovenka žijuca v Prahe vydaná za španiela. 😅

doriiis
3. apr 2024

Áno,stretla som inojazycnych kopec.Pracujem vo firme,kde je okrem slovenskej národnosti ďalších 19 národnosti.
K tým reakciám poviem iba toľko,že z toho si nič nerob.Slovaci ( niektorí) sú extra sprostý narod

stellarstar
3. apr 2024

Žijem v Rakúsku, materský jazyk maďarčina a rozprávam aj slovenský. A keď som vonku a rozprávam týmito jazykmi je mi suma fuk kto si čo myslí keď rozprávam iným jazykom. Ja sa tiež nedivím keď vedla ma niekto rozpráva po arabsky či turecký či jugo. Akceptujem iný národ a nech aj oni Akceptujú

0evita0
3. apr 2024

Ja som romka a byvala som v zahranici aj na Slovensku a Cesku....Moj nazor je ze Cesi A Slovaci najprimitivnejsi ludia (cest vynimkam ) proste su rasisti .....Vo vyspelych statoch neriesia farbu ,pretoze tam je tych narodov vela ...Cize si povec ze su zaobstalci a basta ......

vanilkovazmrzka
3. apr 2024

Kolko reci vies, tolko krat si clovekom. Toho sa drz a vobec sa nehanbi za to, ze vies viac ako ti ofucani zadubeni slovaci 🙂

anjelicek26
3. apr 2024

U nás vo firme je snáď každá osoba iná narodnost, hlavne fici cinstina a rumuncina😅🤣🤣 Kasli na to fakt, nech zazeraju.. my mame klientov aj na Slovensku a v cechach, sefka ma na rukách nosí,ze tie reči viem...

yelena159
3. apr 2024

Nedávno som na nákupoch videla matku s dieťaťom, ktorí hovorili po anglicky s americkým prízvukom. Moja reakcia bola niečo v zmysle "Wow!". Trochu som ich nenápadne počúvala. Niežeby som bola zvedavá, o čom hovoria, ale počuť americký prízvuk na Slovensku je pre mňa takmer neuveriteľné.

A minulý rok som bola blízko miesta, kde vodiči robia psychotesty a tam samí Ukrajinci.

A pokladníčka v Tescu, Češka hovorí po česky.

Nemám negatívne názory na cudzincov. Skôr sa zamýšľam nad tým, ako tu zablúdili.

wanduska327
3. apr 2024

Tak ja sa pridávam do tábora ... som Romka ...vieš si predstaviť keď niekde spustíme...
Spoločnosť je tak nastavená nikdy to nebudem vedieť vysvetliť...ale samozrejme nie každý je tak nastavený

tenerifka
3. apr 2024

Ludia, toto je diskusia ako z Ceskoslovenskej socialistickej republiky z roku 1950.
Dnes sa snad uz nikto nezaobera tym, akou recou kto hovori ci odkial je. Ja za jeden vecer stretnem ludi 10-tich narodnosti a rozpravam s nimi piatimi roznymi jazykmi. A som s tym happy

lonely66
3. apr 2024

mne nevadia ľudia inej národnosti, ak sa snažia a pracujú a neživí ich štát. či je to cigán, či ukrajinec, maďar.... ak je pracovitý, živí seba i rodinu a nenecháva sa štátom vydržiavať a živiť, nech si žije, nevadí mi a beriem ho ako každého iného človeka-ľudí. je fuk, či je to poliak, španiel alebo kokršpaniel. jednoducho mne osobne výsostne lezú na nervy darmožráči (i slovenskej národnosti), ktorých my ostatní živíme, pričom množstvo našich ľudí, ktorí si zaslúžia viac prostriedkov od štátu, vyslovene živorí.

wanduska327
3. apr 2024

@lonely66 Veľmi pekne si to napisala

lonely66
3. apr 2024

@wanduska327 ach, ty si späť 🙂

wanduska327
3. apr 2024

@lonely66 Irónia?

amelia89
3. apr 2024

@tenerifka no bohuzial nie je.

katica06
3. apr 2024

@tenerifka u vás sa tým možno nikto nezaoberá, v mojom okolí áno, je úplne jedno aký rok sa písal nenávistné poznámky či pohľady sa nájdu a našli sa vždy

syslik81
3. apr 2024

zial moja dcera kt rozu ie slovensky ale hovori len anglicky ma zlu skusenost z ihrisk.. kedze decka nevedia ze im rozumie maju blbe az ustipacne posmesky a nejeden X som tam robila poriadky .. ale zas nech nehadzem vsetkych do jedneho vreca su aj take kt pride "vzacna" a precvicuju si s nou anglictinu zo skoly a maju o letne prazdniny postarane ..

lonely66
3. apr 2024

@wanduska327 nie. pamätám si ťa, mala si len iný nick. mýlim sa?

mclissa
3. apr 2024

Ja ti poviem, ze s takym rasizmom ako na Slovensku som sa nikde na svete nestretla. Ja neriesim, ja zijem v UK kde su rozne narodnosti.

wanduska327
3. apr 2024

@lonely66 Ano áno ...

dominikamacakova
3. apr 2024

To sú Ficovoliči

lonely66
3. apr 2024

@wanduska327 tak to bolo myslené v dobrom, nie ako irónia 🙂

wanduska327
3. apr 2024

@lonely66 Tak si milá 🥰

mqkm
3. apr 2024

Čím viac jazykov vieš tým lepšie..
ale.. Pripomeniem ti lekciu z histórie slovenského jazyka:
“V matičnom období sa na šírení spisovnej slovenčiny najvýraznejšie podieľala Matica slovenská, ktorá sídlila v Turčianskom Svätom Martine. Vychádzalo tu množstvo časopisov a príručiek spisovnej slovenčiny, zároveň sa starala o výskum jazyka. Toto obdobie vymedzujeme rokmi 1863, keď bola založená Matica slovenská a rokom 1875, keď bola Matica slovenská násilne zatvorená uhorskou vládou.”

Uhorská vláda - Maďari.. nedovolili naším pra prarodičom rozprávať na slovenskom území po slovensky, museli sa stretávať v kostoloch, pivniciach po tajomky a tak sa začínali základy gramatiky slovenského jazyka ešte pred Maticou. Vieš koľko úsilia to stálo našich predkov? Keď to museli robiť potajomky tak niekedy išlo aj o ich život. Ale nevzdali sa, aby sme mali slovenský jazyk na našom území a nehanbili sa za to.

hellwant
3. apr 2024

Pre mna normalka

domkakvet
3. apr 2024

Ja to beriem v pohode a ani som sa s tym este nestretla, ze by mal niekto nieco proti.

hellwant
3. apr 2024

@mqkm prosim ta, ta druha cast, ze na uzemi, ktore dnes tvori Svk nemohli hovorit slovensky nie je pravda. Hovorit Slovensky mohli medzi sebou to sa ani nedalo odkontrolovat aj si pisat listy. Len chceli aby v skolach a na uradoch sa pouzivala madarcina, obmedzovali svk spolky, noviny, uradne listiny najcastejsie iba v madarcine a tak by sa postupne pomadarcili Slovaci.

canerko
3. apr 2024

Tak ja ty mozem napisat ako cudzinka ktora 14 rokov bola na Slovensku,konkretne v PN.Tak nikto ma nenavidel,ked sa ludia dozvedeli ze som cudzinka tak sa vypitovali vsetko o mne a mne to lichotilo ked som mohla rozpravat o sebe a svojej krajine.Narodila dom sa v Macedonsku detstvo prezila v Chorvatsku mladost na Slovensku.A teraz uz osem rokov som naspat v Chorvatsku.Kedze som tvrdo rozpravala mysleli si ze som Polka.Nikdy som nepovedala Ahoj ale Achoj a potom sa mi vedeli smejat ze ako to ze neviem povedat H na to som vzdy odpovedala ze Hovno povedat viem a to naozaj tvrdo.Tak vzdy zostali tak sokovany.Ale ani v robote som nemala problemy dokonca som mala kolegynu ktora ked vydela ze som nastvata tak vedela povedat Bacha ludia sefka je zas nasrata a bude Dihad(svata vojna) kedze som v tom case bola moslimka zijuca na Slovensku.

betulinka1
3. apr 2024

Nestretla som sa s nejakym odsudzovanim za to, ze niekto hovori inak. Ludia sa podla mna pozrú ale za mna iba preto, ze riesia akym jazykom hovoris. Ako ked ja pocujem hovorit Taliana alebo Francúza a to su take krasne jazyky, hned kuknem, ze kto to je. Doma moj chlap bezne s mamou po madarsky a jeho babka iba po madarsky. Cize rukami a nohami sa bavíme 🤣🤣 s babkou. U nas v praci je druhy jazyk anglictina a to tiez nie je problem. Tak ak ti to vadi si to nevsimaj.

oblecenie99
3. apr 2024

@mqkm Súhlasím s tým, že to bola veľká krivda, a vôbec to nejdem bagatelizovať, ale dovolím si zafilozofovať o Tom, že ak niekto na mňa DNES bez hanby zahundre, že používam maďarčinu na verejnosti, asi to nebude preto, lebo má v sebe krivdu z čias Uhorska po predkoch, ale bude to preto, lebo je proste šofinista a dovidenia.

Doma mám trestný príkaz oblastného veliteľstva NB I. Košice z roku 1948, ktorým bola uložená jednej pani pokuta za to, že v Košiciach na Šrobarovej ulici rozprávala na verejnosti po maďarsky.. inými slovami, z dejín vieme aj to, že tie krivdy boli aj vrátené.. Benešove dekréty tiež nie sú tým, čím sa dá pochváliť.
K otázke, ja na verejnosti prepinam z jedného jazyka do druhého podľa potreby a našťastie som nepostrehla nič podozrivé či rušivé, ale sama to neriešim, tak možno preto. Napr. tu na MK aj hej, ale išlo skôr o nedorozumenie, nie skutočný "hejt" (nespomínam si presne, o čom bola diskusia, ale určite sa riešilo, že s mojím synom hovoríme SK aj HU, lebo u mňa ani len teoreticky nepripadá do úvahy, že by syn neovládal štátny jazyk od útleho detstva a pôjde aj do slovenskej skoly, na čo mi bolo oznámené, že plačem za starým Uhorskom). Ak na mňa niekto niekde zazeral, tak tuším to bola skôr zvedavosť, že čo to je za jazyk. Nikdy nebol problém, či v KE, či v BA, či v Žiline, ani som nikdy nemala pocit, že tak tu teda radšej budem hovoriť len po slovensky pre istotu, teda nespomínam si na to..

Dovolím si ale ešte jeden postreh, od maďarov.. oni sú síce až prehnane citliví, aj tam sa žiaľ nájdu sovinisti a pod. v hojnom počte, a radi vyťahujú staré krivdy, čo by sa nemalo, ALE aj na SK by sa dal zobrať príklad z ich výchovy, čo sa týka tradícií, maďarskej kultúry a pod. Zažila som slávnostné odhalenie pamätnej tabule významného maďarského právnika, notára aj politika, a musím povedať, že zo samotných prejavov naozaj sršala akási prirodzená úcta k dotyčnému, k jeho práci a pod. Nehovorím, že z detí treba vychovávať nacionalistov, ale z pozorovania jednej aj druhej strany som si urobila taký súkromný záver, že možno Maďari toho národnostného (či ako to nazvať) majú v sebe niekedy až príliš, za to Slováci by tej hrdosti, prirodzenej národnej hrdosti mohli mať viac, kľudne viac. A tá výchova začína v rodine, potom pokračuje v škôlke, v škole.

katka700
3. apr 2024

Neviem prečo sa zo Slovákov na základe par neznášanlivych idiotov robí zadubeny rasistický národ.
Kľudne ďalej rozprávajte rómsky, maďarsky, ukrajinsky, česky, španielsky, nemecky...............
To že ľudia na vás pozerajú neznamená že nemajú radi cudzincov, možno sa im páči čo máte oblečené alebo sa snažia uhádnuť akou rečou hovoríte.
Slovensko je historicky multikultúrna krajina, žili tu germani, kelti, slovania, avari, madari, turci, valasi (rumuni), habani (svajciari), chorváti, židia, taliani, greci, slezania, poliaci a tak ďalej.
Celkovo nemám rada chorý historický revizionizmus degradujuci obyvateľov Slovenska na zaostaly národ ožratých bacov tr**ajucich ovce s mentalitou hlinkovho gardistu a IQ tykve.