Jedálniček pre 6,5 mesačné dieťa

nikus99
27. júl 2014

Ahojte, chcem sa opytat ako ma vyzerat jedalnicek 6,5 mesacneho dietata. Malu este kojim, na obed papa zeleninku a trosku masa, na desiatu ma ovocie. prikrmujem ju mesiac. kedy mam pridat prikrm na olovrant pripadne veceru a co jej mam dat? a co jej mozem varit na obed lebo mam pocit ze papa stale to iste, teraz ked je vela sezonneho ovocia a zeleniny chcem jej dat take ochutnat. z ovocia sme skusali broskyne, nektarinky, marhule, ceresne, slivky a jablko. zeleninu mrkvu, zemiak, petrzlen, karelab, cviklu. za vsetky rady dakujem 🙂

seahorse27
27. júl 2014

Na olovrant mozes kludne davat zatial mlieko, to staci. Skor by som pridala nejaku obilninovu kasu na veceru, najskor bezlepkovu, potom pomaly prejst na lepok. Ked bude lepok dobre znasat, tak mozes do ovocnej desiaty pridat 2-3 piskoty alebo ine detske susienky (Sunarka a pod.). To, ze na obed papa stale to iste, vobec nevadi. Podstatne je, aby mala v jedle zastupene vsetky ziviny - t.j. maso alebo zltok alebo strukoviny kvoli bielkovinam, zelenina kvoli vlaknine a vitaminom a nejaka sacharidova priloha (zemiak,ryza, alebo cestovina). Do obedoveho jedla kvapni vzdy par kvapiek olivoveho oleja. Nahodou uz papa celkom dost druhov zeleniny a ovocia, aj ked ja by som cervene druhy ako ceresne dala asi az po roku. Mozes striedat rozne druhy masa s roznymi kombinaciami zeleniny a prlloh. Takemu malemu babu to uplne staci.

nikus99
autor
27. júl 2014

@seahorse27 na obed jej davam vacsinou mrkvu a zemiak plus tretia zelenina a trosku masa. nebudu ju strukoviny nafukovat? aby ju nebolelo brusko.a mozem si jeden den uvarit trosku viac a odlozit do chladnicky na druhy den pripadne zamrazit?

nikus99
autor
27. júl 2014

a ryzu a cestoviny mam ako davat? rozvarit a popucit vidlickou?

beton
27. júl 2014

@nikus99 prikrm nenahradza dojcenie. to je uplne prva zasada zavadzania príkrmov. prikrm sa da pomedzi dojcenia, pricom pocet dojceni zostava zachovany. prikrmy sa zavadzaju do 2 roku veku, takze mate cas. rocne dieta ma dostavat 75 percent mm oproti ostatnej strave. takze pokojne pomalicky. prvy mesiac prikrmovania davame napr. okolo obeda prikrm. teda aj v 6,5 mesiaci. skusaj najma miestne druhy, tak ako si aj robila. mozes pridat trosku maska aj zltok. v druhom mesiaci príkrmov, teda pocas siedmeho mesiaca pridame druhy prikrm, napr. desiatu. dojcenie je vsak stale na prvom mieste, inak sa moze stat, ze babatku zachutia prikrmy natolko, ze sa nebude na dojcenie pytat. takze zachovanie dojcenia je na tebe, aby si si ustrazila. v siedmom mesiaci mozes skusit aj trosku lepku....podstatne je, aby sa lepok zavadzal pod ochranou dojcenia. teda ak planujes dojcit dlhsie, tak mozes zavadzat lepok aj ovela neskor. v osmom msiaci pridas treti prikrm, v deviatom -desiatom stvrty, v jedenástom-dvanástom piaty. teda rocne dieta uz ma 5 jedal, ako to ma zostat zachovane pocas celého zivota. stale vsak ide o PRIkrm popri dojceni. dojcenie je hlavna obziva babatka. strukoviny sa bezne odporucaju az po roku, ale mozes skusit napr. cervenu sosovicu trosku skor. medzi prvymi by som to este nedavala... radsej zmrazit ako nechavat do druhého dna. aspon prve prikrmy urcite. cim blizsie k roku, mozes zvolnit prisnost.... a ine tekutiny ako mm staci medzi 8-10m. cez normalny poharik, nie sosaky a flasky, aby sa dietatko neodnaucilo pekne prisavat a pilo nadalej tvoje mliecko, ktore najlepsie pomoze spracovat novu stravu a pripravit traviacu sustavu na alergeny a pod. nech sa dari.

charlie1980
27. júl 2014

Ten vyber ma uplne bohaty na 6,5 mesiaca. My sme davali brokolicu, karfiol, kel, tekvicu, cuketu, baklazan, aj ked sa doporucuje neskor, hrasok, spenat, aj ked nie velmi oblubeny. Ale aj lupanu cervenu sosovicu a hrach. A brusko nikdy nebolelo. Na ochutenie petrzlenovu vnatku, kopor. Na chut mozes uprazit malinko cibulky na olivovom oleji. Z ovocia avokado napr, mango ma velmi rad, zlty melon s krupicou je mnamka, ale neviem, ci uz ste zaradili lepok. Na veceru som vzdy davala a aj davam kasu. Najradsej ma malinovu. Ta chuti aj mame 🙂 Z ryzovych a kadejakych inych ho brusko bolievalo, tak sme zaradili lepok a tie su aj chutnejsie. Ja som nikdy nezmrazovala, varit musim vzdy cerstve, lebo kupovane nezje a tak si pripravujem vzdy po veceroch, ked uz spi a davam do chladnicky, cize max. jeden den dopredu.

charlie1980
27. júl 2014

A zabudla som podotknut, ze my sme boli od zaciatku na UM, takze sme v zavadzani o nieco rychlejsi, ale kedze ty kojis, tak by som sa tiez neponahlala.

nikus99
autor
27. júl 2014

@beton papa medzi dojcenim lebo aj tak vycsina jedla konci na podbradniku alebo na tricku 🙂. zatial kym robim len zeleninku tak to vzdy varim cerstvu, mrazenim som myslela skor nejaku polievocku ked urobim aj ked si nemyslim ze polievka je vhodna pre take male dieta ked este nevie poriadne jest.nasla som recepty na polievky pre 6 mesacne dieta ale nepozdava sa mi to.

nikus99
autor
27. júl 2014

@charlie1980 skusala som aj lepok, do ovocia som rozdrvila jednu susienku sunarka, papa to uz tyzden a v pohode.

seahorse27
27. júl 2014

@nikus99 Ja som zacinala sosovicou a hraskom, ostatne asi az po roku. Ja som si vzdy varila na 2 dni a veru som aj marzila. Uvarila som si viac maska, naporcovala na mensie kusky a sup do mraznicky. Ved take male babo spapa len trosku, nebudes sa predsa kazdy den serinkat s kusockami masa. Rovnako aj zeleninu...

nikus99
autor
27. júl 2014

@seahorse27 ja som si nakrajala maso na male kusky a tie jednotlivo zmrazila, vzdy kusom vyberem rozmrazim a uvazim spolu so zeleninkou.ale maso malej moc nejde, mozno preto ze ja tiez maso moc nejem a nejedla som ani ked som bola tehotna takze nemala moc moznosti "okostovat" 🙂 . a rozmrazujes ako? pri izbovej teplote alebo v mikrovlnke?

nikus99
autor
27. júl 2014

este sa opytam, okrem dojcenia mal pije aj cajik fenikovy lebo ked bola malicka mala stale nafuknute a bolave brusko a ked su horucavy davam jej trosku vody. prvy mesiac som ju krmila z flasky lebo sa narodila malicka a nevladala si sama vytiahnut mlieko z prsnika, takze pitie z flasky pozna v podstate od narodenia. je lepsie pouzivat flasku alebo poharik s takym sosacikom?

seahorse27
27. júl 2014

@nikus99 Ja som rozmrazovala v chladnicke - pomaly,vraj je to najsetrnejsi sposob. Vecer som si vybrala z mraznicky, dala do chladnicky a do druheho dna sa rozmrazilo. Ja som mrazila uz uvarene maso alebo uz hotove uvarene masovo-zeleninove prikrmy. Mojej dcerke prave zacalo chutit len vtedy, ked som jej pridala masko 🙂

nikus99
autor
27. júl 2014

@seahorse27 mojej najviac isla cista mrkva a cvikla 🙂 . maso ak si da lyzicku aj to je vela

seahorse27
27. júl 2014

@nikus99 Tak bude mozno vegetarianka 🙂 Ak papa malo masa, tak jej davaj castejsie zltok alebo sosovicku.

beton
27. júl 2014

@nikus99 tak super, tak to ma byt. sunarku by som si nechala na neskor. cim neskor zacnes dietatu podavat cukor, tym lepsie. mozes prisypat do prikrmu nemliecnu kasu obilninovu. alebo do kase nemliecnej rozrobenej s vodou primiesat zeleninu, ovocie. (dojcene deti nepotrebuju prijmat kravske mlieko ani v kasi ani v inom prikrme, neskor max. jogurt)

nikus99
autor
28. júl 2014

@beton tiez som neni stotoznena s tym cukrom, preto jej nedavam kupovanu vyzivu lebo je tam vela cukru. pojdem kupit nejaku tu kasu, len je ich tolko ze sa v tom stracam.

evittam
28. júl 2014

@nikus99 Ahojky, ja mám 7mesačnú dcérku. A náš deň vyzerá takto: ráno ju nakojím, desiata buď mliečko-nutrilon alebo banánik, prípadne skúšam aj jogurt ale ovčí,lebo z kravského ju prehnalo. Potom na obed zeleninka s mäskom, na olovrant väčšinou presnidávka-ešte kupujem ale chystám sa uvariť vlastnú-tam nemusíš dať cukor a sú aj kupované bez cukru. Alebo už som robila aj ovsenú kašu - dáš vločky napučať do vody, trošku povaríš,pomixuješ a dáš ovocie-napr.banán,jabĺčko,broskyňu. No a večer buď len nakojím alebo ak si pýta skôr tak jej dávam kašu a potom pred spaním nakojím. Čo sa týka zeleniny, tak dávam všetko možné, veľmi rada má tekvicu,cuketu,sladký zemiak,.....a dávam mäsko a vždy buď trošku ryže,bezvaječných cestovín,ovsené vločky,....A raz do týždňa miesto mäska dávam vaječný žĺtok. 🙂