Môj syn nechce jesť sám

21. jan 2024

Ja uz neviem co vymysliet, bude mat 3 roky pomaly, a nevie, nechce jest sam. Ked je chlieb, tak strka do neho prst, zje sunku, vytrie syr z chleba a dovi. Sem tam pekne zje sam.

Polievka nehrozi.

Jogirt sem tam sam, ale jogurt je vsade.

A hlavne jedlo bud rukou, alebo jednotlivo vidlickou a trv a mu to hodinu.

Aby sa normalne najedol, musim ho krmit ja. A sedim s nim stale 30-40 minut. Viem som urobila chybu, ze som do toho netlacila, ale bola som rada, ze zje nieco. :(

Ako ho na to naviest? V jemnej motorike nie je velmi zbehly... Nevie vykladat ani puzzle sam, iba s mojou pomocou.

Zato v reci je popredu. Hovori biligvalne. Teda jeden jazyk olynule a druhy tak na 40%. Rozumovo je sikovny.

autor
21. jan 2024

Pit z pohara sam vie.

pribinak
21. jan 2024

Prestaň ho krmit a podpor ho v samostatnosti. Chce to len a len tréning a trpezlivosť. Niekotre deti sú šikovnejšie iné pomalšie a tarbavejsie

Nechaj ho, nijak inak ako tréningom sa sám jesť nenaučí

viestta
21. jan 2024

Prestan ho krmit. Ozbroj sa trpezlivostou, postav tanier pred neho, daj mu pribor a nech bojuje. Zjavne si prepasla cas, ked sa sam chytal lyzicky a bol by sa naucil sam jest. Teraz uz len budes dohanat zmeskany vlak. Ale este sa nestalo, ze y sa dieta nenaucilo same jest. Len v tomto veku to uz nebude take jednoduche.

januska12323
21. jan 2024

Daj mu také veci čo zvládne a nech skúša, netrafí do úst bude hladný on sa naučí.

autor
21. jan 2024

@pribinak
@viestta
@januska12323 dnes som mu uz skusala slepaciu polievku, nech je sam. Samozrejme lyzica bokom, a rukou vyjadaval zeleninu a maso. :(

pribinak
21. jan 2024

Jedzte spolu, aby videl ako. Daj mu spat lyžicu do ruky, robí blbosti, tak mu to zober

autor
21. jan 2024

@pribinak cele jedlo? A potom co? Kedy mu ho vratit?

januska12323
21. jan 2024

Musí trénovať, kým pôjde do škôlky musí ovládať aspoň lyžicu.

pribinak
21. jan 2024

Za chvíľu mu ho vrat, ale s tým, že ak opäť ide jesť ako prasiatko tak mu ho zoberieš zas

autor
21. jan 2024

@januska12323 Do skolky pojde az v styroch, teoreticky ma jedine toto ukludnuje. Ale uprimne uz mavam na to nervy... Posr@la som to.

autor
21. jan 2024

@pribinak vyskusam

viestta
21. jan 2024

Rukou vyjedaju rezance z polievky deti medzi prvym a druhym rokom, potom sa uz naucia jest lyzicou. Tebe neostane nic ine, len mu znova a znova davat lyzicu do ruky. V skolke ho nikto krmit nebude, trojrocne deti uz jedia same. Posad ho s vami k stolu, nech je. Ked zje, dostane druhe. Nezje, zober mu.
Fakt si neviem predstavit krmit trojrocne dieta, v takom veku (skor ako nastupil do skolky) sme boli prvy krat v hoteli na dovolenke a nas uz jedol priborom. Jasne, maso sme mu nakrajali, ale tvarohove gule si krajal sam. Ani neviem kedy sa uz krmil sam, lebo nemal ani rok, ked dostal do ruky lyzicku a bojoval s jedlom z misky (vtedy som ho este dokrmila, ale uz sa snazil aj sam). Na druhej strane zazila som extrem, ked som v tabore chalanom, ktori uz isli do druhej triedy musela krajat maso, lebo inac by len kukali do taniera a ostali hladni. Tym mamicka masko doma krajala.

pribinak
21. jan 2024

Chce to len trpezlivosť a tréning, neboj, jesť sa naučí, len mu daj priestor.
Neboj, tých pár dni čo bude na začiatku skúšať všetko sám bude všade bordel, trochu kriku, ale stojí zo zato 😁

mousegirl
21. jan 2024

Inak, ako že bude sám trénovať, sa nenaučí. Chlieb mu môžeš pokrájať na kúsky,nech si ich dáva postupne do úst. Ak ešte poriadne nevie pracovať s lyžicou, tak vynechaj úplne tekuté polievky ako ten vyvar, skôr skús hustejšie kremovejsie konzistencie.
Dávaš mu piť ešte UM? Ak mu nedáš pomedzi hlavne jedla žiadne mlieko ani blbosti navyše, určite vyhladne.

autor
21. jan 2024

@viestta
@pribinak
@mousegirl ano este je UM, ale ibe pred spanim. Budeme to teda intenzivnejsie. Minule som mu nakrajala maso, k nemu zemiakove pyre, pekne jedol maso vidlickou, namacal si do kase. Mozno si dal 3ks a hotovo. Proste nechcelo s amu. Tak som ho vrtaila spat do stolicky a so mnou zjesol vsetko. Takze, ak mi to zas takto urobi, mam od neho zobrat a nechat ho hladneho, kym sa to nenauci?

pribinak
21. jan 2024

Trosku hladu mu nijako neublíži. Neboj.

Vrátiť spat do stoličky a nech znova pekne papa sám. Žiadne ze ho ty 3 ročného chalaniska dokrmujes

viestta
21. jan 2024

Ked zje len tri kusky mas dve moznosti. Nechat ho sediet pri stole, nech sa s tym popasuje alebo ho posles od stola a nechs o hlade az do dalsieho jedla, ktore ho nechas zjest zas sameho. Jedno aj druhe je spravne, len ty zistis co bude u vas fungovat.

hipuska
21. jan 2024

Ja by som netlačila zbytocne na pílu a krmila ho. Véd to raz prestane. Viem, že je to otravné, ale podľa.mna, to nebude trvať.dlho

mousegirl
21. jan 2024

Skratka naučila si ho, že to robíš za nebo, tak to využíva. Ja chápem, že nechceš, aby bol hladný ale samostatne jedenie je veľmi dôležité pre vývoj, koordinácia ruka-oko-ústa, trénovanie jemnej motoriky. Bude mať problémy aj s kreslením a podobne.
Normálne mu to vysvetli, že mama mu pomôže niečo pokrájať ak nebude vedieť, ale že už ho nebudeš kŕmiť, lebo chceš,aby sa to naučil sám.
Ak by mi zjedol tie 3 lyžičky, spytala by som sa ho, či je ešte hladný a bude jesť sám dalej, ak nie, zobrala by som mu tanier a ďalej to vôbec neriešila. Musíte si obaja zvyknúť

bluemoon24
21. jan 2024

Ale prosimte, kdo obcas neco nedo*ebe. Musi se to naucit, takze pocitej s tim, ze mu jidlo bude trvat dlouho a budes mit bordel - tak jak se to uci skoro kazde dite. Dej pred neho jidlo lzicku/vidlicku at si vybere s cim se mu ji lipe a nechej ho. Sedni si k nemu a jez ze sveho talire. Nedivej se stale na neho a nekomentuj zpusob, jakym ji (pokud jidlo nehaze schvalne na zem). Nechej ho se s tim poprat. Pokud sni jen tri sousta, ok, nech ho jit a rekni mu, ze si muze dat kdykoliv pozdeji. Az bude chtit jist znova, dej mu jidlo, pribor a nechej ho, at ji. Vubec si s tim nedelej hlavu, jen at trenuje a ze obcas vezme neco rukou - no a co?! ani tak nic nekomentuj a nechej ho. Nauci se jako kazde jine dite 🙂. Hlavne nepolevuj a uz ho proste nekrm.

paradajkova
21. jan 2024

Ja som syna ucila tak, ze jednu lyzicku som mu davala ja, druhu som ho nabadala, aby si dal sam. Takto som nemala az take nervy, ze vlastne nic z obeda nezje, ked je to vsade okolo, len nie v nom. A ani on nemal take nervy. Ja som na nom videla, ze ho to stve, ked sa mu to nedari. Tiez som zrusila tie plastove vidlicky a kupila mu detsky pribor kovovy a aj vidlickou mu to slo hned lepsie.

A v neposlednom rade trenovat jemnu motoriku pri hre. Moj syn mal od malicka problem s motorikou, zatate pasticky este v roku. Ako sa mu zlepsuje motorika, tak to jedenie je ovela lepsie. Hrame sa s plastelinou, kreslime si, do striekacky vo vani nabera vodu, lyzickou dava do korby naklad.

zorkahorka
21. jan 2024

Oplati sa prehltnut to zhrozenie z roztruseneho a pooblievaneho decka, stolicky, stola a podlahy. Inak sa to nenauci a v skolke ho krmit nik nebude. Ostane hladny

nwnw
22. jan 2024

Sadni si oproti a jedz s nim. Ked vopcha ruku do polievky, zober mu to. Vysvetli mu, ze je uz dost velky, aby jedol slusne. Ked bude hladny, rychlo pochopi. Zaklad sediet pri nich.

autor
22. jan 2024

@pribinak
@viestta
@hipuska
@mousegirl
@bluemoon24
@paradajkova
@zorkahorka
@nwnw Kocky, dnes mi rano jogurt nechcel ani za Boha jest sam. Tak som ho od neho zobrala. 🤦🏻‍♀️ Nekricala som uz, ze nechce jest, vsetko v klude. Aj ked to bolo tazke. Hodinu cca pred spankom som dala tu slepaciu, maso na kusky som mu roztrhla, mrkvu... A cuduj sa svete, on mi jedol sam s lyzicou. Dotkol sa aj rukou masa, ale hned sa na mna pozrel, takze sa neopovazil dat do ust rukou. A co bolo este zaujimave, ze jedol lavou rukou. Pouziva vacsinou ale pravu. 🤷 Jedine, v com som mu pomahala, som ho jemne tlacila dopredu, aby mal hlavu nad tanierom. Bol trochu mokry smaozrejme, ale este minule som mu kupila taky nepremokavy plast na jedenie. Dakujem vam za tipy! ❤️ Teraz sa uz nevzdam.