Tlakový hrniec Fagor

jajona
17. jún 2014

Ahojte, je tu niejaká osôbka, ktorá má doma tlakový hrniec Fagor multirapid plus... chcela by som sa niečo spýtať ohľadom varenia. Ďakujem.

adelammm
17. jún 2014

Ahoj ja mám Fagor ale či multirapid si nepamätám. Kupovala som ho pred 2 rokmi

jajona
autor
17. jún 2014

@adelammm ale myslím, že tam nebude taký veľký rozdiel. mne ho doniesol Ježiško asi pred 7 rokmi 😀 a teraz som sa odhodlala v ňom variť.
najskôr sa spýtam, či tam máš ako ukazovať tlaku taký žltý "pupček", ktorý sa zdvihne, keď je už v hrnci tlak

adelammm
17. jún 2014

Hej skôr taký oranžový je. Ja v ňom varím všetko aj ryžu 🙂 a mam ešte aj návod tak sa pýtam 🙂 keď nebudem vedieť pôjdem pozrieť do navodu

stanislavao
17. jún 2014

aj ja mam tlakovy fagor - neviem aky. fagor uz ale neexistuje. ale hrniec je fajn. varim v nom tiez vsetko. aj nedelny vyvar.

jajona
autor
17. jún 2014

@adelammm keď sa Ti teda ten puček zdvihne (v hrnci je už tlak), tak to stíšiš na najmenšie a potom Ti aj ten pupček klesne dolu, že? a to sa chcem spýtať, že či to nevadí, že ten pupček klesne dolu, že či nemá byť počas varenia hore. jasné, že plyn alebo čo máš, nemáš na najvyššom stupni, ale trochu uberieš, ale len aby ten pupček neklesol dolu, ale bol stále hore... neviem, či mi rozumieš 😝

jajona
autor
17. jún 2014

@stanislavao tak skús mi poradiť aj ty. díky

stanislavao
17. jún 2014

@jajona ten "pupcek" nesmie klesnut dole.
ja to necham na silno, kym to nezacne sypiet, taky prud pary akoby isiel a ma to taky rovnomervy zvuk.
potom to stisim a pupcek neklesne. ten klesne, az ked to dam do polohy "odparit = vypustit paru. to koleso na pokrievke musite mat na cisle, nie ma tom vypustit paru.

adelammm
17. jún 2014

Jasné že ti zázemie. Ja mám na tom kolečku 4 funkcie, prvá je nakreslena taká para... To znamená že hrniec sa ti síce zatlakuje ale keď stisis oheň tak tlak klesne.. To sa stáva asi tebe mne sa to raz stalo keď som si nevsimla že mám to kolečko potocene na túto funkciu... Potom je tam 1 a 2 to je akokeby sila tlakovania. Ja varím všetko na 2 a potom je tam akoby preciarknuta nula.. Táto funkcia slúži ako klasická prikrývka. Keď máš toto natočené tak môžeš normalne variť a hrniec sa ti nezaťažuje.

adelammm
17. jún 2014

Hej presne ako píše Stanislava keď ti začne hrniec poriadne sypiet znamená že máš tlak správny a ja odvtedy aj meriam čas. Stisim na minimum

jajona
autor
17. jún 2014

@stanislavao presne na toto som sa pýtala 🙂 ja to asi nechávam nejako krátko na tom najvyššom stupni, lebo keď to stíšim na najmenšie, tak mi to automaticky klesne dole. Potom musím pridávať, aby sa mi to zdvihlo zase hore, ale nemám to na najmenšom stupni a zdá sa mi, že sa mi potom odparí veľmi veľa vody. A ako dlho to asi nechávaš na tom najvyššom, prosím ťa?

stanislavao
17. jún 2014

@jajona no tak to neviem, kolko trva. podla toho, kolko toho varim. ja mam sklokeramicky sporak a odhadujem 10 minut. ale vazne neviem. zalezi to od toho, ze kolko varite. musite to kolecko mat na 1 - slabsi tlak, alebo 2 - silnejsi tlak (hovadzina). a pockajte, kym to zacne tak akoby pisakt, alebo ako to mam povedat a ide taky prud vzduchu. vtedy to stisim zo stupna 9 na stupen 3. nesmie to prestat sicat a ten cudlik sa nesmie dostat dole, lebo to vlastne nemate v hrnci tlak a potom vam je tlakovy hrniec zbytocny.

jajona
autor
17. jún 2014

@stanislavao díky moc. ako všetko chápem aj to, že ten pupuček musí byť stále hore, lebo inak v hrnci nie j tlak. len ako som písala, zdá sa mi, že sa mi odparuje veľa vody. no keď budem variť asi pozajtra, tak to skúsim nechať trochu dlhšie na tom najvyššom a uvidím.

@adelammm @stanislavao veľmi pekne ďakujem za pomoc 🙂

opäť raz som sa nesklamala, že tu na MK sú super baby 🙂

stanislavao
17. jún 2014

@jajona ale odtial sa vam nema ako odparovat voda. musi to byt dobre zatvorene.

jajona
autor
17. jún 2014

@stanislavao len tým, že to mám dané na vyššom stupni, tak sa mi dosť uvoľňuje para (čiže to asi veľmi vrie), tak potom aj vody v hrnci ubúda

meusicka
17. jún 2014

ahojte ja tu nechcem nikoho strasit len citam ze si pisete o tlakovom hrnci. neviem aky ma moja mamka, ale pred tyzdnom ju pustali domov z oddelenia popalenin po tom co jej buchol tlakovy hrniec. zrejme nebolo nieco vporiadku s ventilom. takze odporucam aby ste si davali pozor a boli opatrne. ak mate pocit ze nieco s tym hrncom nie je ok, tak sa radsej obratit priamo na predajcu alebo vyrobcku skor abo bude neskoro.

mirinka9
17. jún 2014

ahojte, ja mam tlakovy hrniec uz asi 5 rokov, dostali sme ho ako svadobny dar. Obcas v nom varim v tlaku, ale pri tom mojom hrnci bola aj podmiska na varenie v pare. Necham horny knoflik na unikanie pary (ako ked chcem odvzdusnit po ukonceny varenia v tlaku), na spodok nalejem vodu, dam tam stojacnek a zeleninku v podmiske, uzatvorim a zapnem. hrniec nesmie byt natlakovany. Ked sa cuplik dvihne hore, stisim ohen. Odvtedy stopujem dobu varenia. Osvedcila sa nam nielen zeleninka v prikrmoch, ale aj zemiaky varene v pare. 🙂 Maju uplne inu chut. A nahradi to parny hrniec. Vrelo odporucam 🙂