Rozdiel medzi bavlnou a bio bavlnou

julyjj2
23. okt 2015

Ahojte, možno tu už zaznela takáto téma, ale zaujímal by ma Váš názor. Keď ste išli kupovať výbavičku pre bábätko pozerali ste na to, že či je to bio bavlna napr. aj s certifikátom, alebo ste to neriešili? Preto chcem vedieť Váš názor na bio bavlnu pre bábätka. Myslíte, že má opodstatnenie?

sissy27
23. okt 2015

@julyjj2 keď som kupovala výbavičku (a áno, bolo to v tomto storočí 😅) tak žiadne bio neexistovalo... aspoň nie v takejto šialenej forme ako dnes, že čakám, kedy bude aj bio voda v záchode...
a úprimne - ani dnes by som o žiadnej biobavlne neuvažovala, nevidím dôvod... pre mňa je celé "bio-eko" len jedna veľká marketingová záležitosť... samozrejme uprednostním paradajky od susedy zo záhrady pred tými z tesca, ale zas ostaňme nohami na zemi, aké máš záruky, že to, čo sa predáva v obchodoch označené ako "bio" za dvojnásobnú cenu, je skutočne lepšie?

vivi
23. okt 2015

NA STV2 bežal dokument, neviem tuším sa volal prečo chudoba a jedna časť bola venovaná pestovaniu biobavlny, takže rozdiel je len v cene a v tom akože dobrom pocite ktorý má v tebe vyvolať, že však predsa si kúpila niečo bližšie k prírode. HAHAHA 😉 😉 je to marketing.... Tiež tam bola časť ako sa vyrábajú rifle, dokonca aj HMko.....a iné hrozné veci.... smutné ale taký je svet.

certi
23. okt 2015

ved rozdiel citis okamzite hmatom...biobavlna je ovela jemnejsia

katrinka8
23. okt 2015

Biobavlna je bio len akože, pretože MOŽNO je pestovaná bez pesticídov a iných chemických sajrajtov v pôde (čomu sa mi osobne nechce veriť, ale no budiž), ale biobavlna (tak ako aj obyčajná bavlna) sa farbí, príp. bieli, čiže v konečnom dôsledku je to úplne jedno - chémia do toho ide tak či tak, a ver tomu, že tie farby alebo bielidlá sú horšie ako to, keď tá samotná bavlna bola pestovaná ako "nebio". Akurát za to slovko "bio" si patrične zaplatíš. Rozdiel v tom, čo v tej látke je, nie je žiadny.
@certi - máme doma pár vecí pre deti z biobavlny - proste sa nám páčili, príp. funkčne sme potrebovali taký druh oblečenia, nebol to cielený nákup, že "aha biobavlna" - ale absolútne žiadny rozdiel medzi "normálnou bavlnenou" a "bio bavlnenou" vecou v jemnosti (ani v ničom inom) som teda nepostrehla. A to ani v rámci tej istej značky oblečenia bio a nebio....

meluela
23. okt 2015

@julyjj2 v pripade bavlny ak sa naozaj pestuje podla nejakych pravidiel (co v tretom svete je skor diskutabilne), tak to ma dobry vplyv na planetu, na zdravie lokalnych ludi atd. .... co je samo osebe super vec. no len problem je v tom, ci je tomu naozaj tak a ci nejaka autorita zodpovedne kontroluje ci je aj naplnany obsah tej certifikacie .. resp. ci je to vobec nejaky certifikat alebo iba marketingovy napis. ... pokial viem tam pri textile neeexistuju este take veci ako pri potravinach, kde je to ako-tak regulovane zo strany statu co vsetko moze niest oficialny bio certifikat (tam tiez ak sa jedna o krajinu povodu mimo eu tak tomu verim o dost menej).
Co sa tyka zdravia babatka, dala by som si pozor hlavne na vyber svetlych farieb, oprat tie veci nech aspon cast chemie odide ... idealne su paradoxne vecicky po niekom inom ... ktore uz co-to zazili ... tam je obsach chemie z vyroby uz fakt minimalny ...

simca06022011
23. okt 2015

rozdiel v cene :D ja rozdiel nevidim,, mam doma bio tricka (kupovala som ich sebe a nie kvoli bio, ale kvoli tomu ze som chcela tricko) aj normalne a nezda sa mi ani jemnejsie ani ziadne... a uz vobec nie kvalitnejsie. Je uplne jasne ze clovek ked donesie veci domov tak ich hlavne pre babatko riadne vyperie a vyzehli... a vacsinou sa pre babatka odjakziva uprednostnuje biela a svetle farby a to prave kvoli farbivam v latke. Cize ja ked som kupovala veci (musim povedat ze 99% prvej vybavy som kupila naraz a od nasich vyrobcou - napr. JAPITEX) tak som pozrela ze je to bavlna, chytila a kupila... nepozastavovala som sa nad tym vobec ci je to bio/nebio. Doma som to na 60° vyprala, plienky vyvarila ( a neboli z bio bavlny s certifikatmi a hologramami ale take ako nase stare matere pouzivali :D ), vyzehlila a odlozila.
Obavala by som sa skor roznych cinskych vyrobkov, farebnych, umelych kozusiniek, roznych zmesovych latok... umelin... a stavila by som na overene znacky. A viac sa netrapim🙂)) Inak textilie maju tiez certifikat aj ked nie su bio.. taka margaretka s niecim zelenym ak si to dobre pamatam 🙂) a ma to viac znaciek, ide o skodliviny v latke.

julyjj2
autor
23. okt 2015

Ďakujem Vám všetkým za Váš názor 🙂 meluela áno sú certifikáty na bio bavlnu a sú rôzne taký najprísnejší je GOTS, ktorý má kontrolovať samotné pestovanie, mzdu pracovníkov a samotný proces spracovávania tejto bavlny (google veľa prezradí 🙂 ).
simca06022011 určite čínskym veciam sa vyhýbam aj pre seba a bábätko treba chrániť viac
Aj ja som si kúpila tričko a časom som prišla na to, že je z bio bavlny. Prala som ho v riadnom bežnom pracom prášku, pričom bio bavlna by sa mala prať v eko prášku inak sa znehodnotí. 🙂

2danculik
17. sep 2017

Nejde iba o sposob pestovania, ide aj o sposob zberu, spracovanie a hlavne farby, tie nesmu obsahovat olovo a pod. Skusali ste nieco vypestovat bio? Skodcovia su velmi odolny a nicit ich bio pripravkami je ovela tazsie a drahsie. Tak isto su normy na podu, stroje ktore mozu pouzit a pod...zas neznevažujte snahu ludi...nemyslum podvodnikov, ti sa najdu vsade

veve2233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz