Ako a kde hľadať prácu po materskej?

16. máj 2022

Ahojte,

chcem sa popytat, mozno zien, ktore robia HR, pripadne v tomto odvetvi. Za chvilu mi konci RD. Hladam pracu najlepsie v kombinacii s HOME OFFICE, pripadne nieco na pol uvazok. Skusenosti mam s lektoringom (8 rokov), organizovanie roznych podujati, mam zaklad zo statistik (toto ma moc bavi), analyza dat, viem anglictinu plynulo a nemcina je taky base. Nemam problem pouzivat PC, office-word, excel, powerpoint. Zial, akonahle sa moj zamestnavatel dozvedel, ze som tehotna, vyhodil ma. Pracovala som tam 8 rokov.
Poprosim o slusnu diskusiu.

nikdenikto
16. máj 2022

Ahoj, nie som z odboru ale zaráža ma že ťa prepustili po oznámení tehotenstva. Veď predsa keď oznámiš tehotenstvo, automaticky si v ochrane a zamestnávateľ ťa nemôže prepustiť z pracovného pomeru. To ste sa tak dohodli, ty si súhlasila? Dostala si odstupné?

melanta
16. máj 2022

Robím headhunting, predtým dlhé roky manažment. Zamestnávateľ ťa vyhodil po 8 rokoch, keď zistil, že si tehotná. Aký bol reálny dôvod výpovede? Lebo tehotenstvo ním nie je. Zaujíma ma to, pretože to pre mňa môže byť podstatná informácia o možnom kandidátovi. O akej lokalite píšeme? AJ plynulo znamená aj biznis angličtina? Čiže vieš riešiť v AJ aj analýzy, prezentácie a lektorovanie? 8 rokov skúseností s lektorovaním sú v akej oblasti, čo si školila resp. trénovala?

autor
16. máj 2022

@melanta toxicke prostredie plne karieristov 😀😀😀 na miesto mna si dosadili kamarata. Nic neobvykle. Predlzovali mi zmluvu asi 5x. Vzdy som mala na dobu urcitu. Uz som mala vek, tak som sla na matersku a aj sme dieta chceli. Praveze ja som pracovala predtym vo vyskume. S biznis prostredim nemam skusenosti. Vyskum, stasticky, spracovanie dat, analyza. Plus anglictina skor na vedeckej urovni. Preto sa pytam, kde hladat uplatnenie. Viem, zameranie nic moc.lektoring v oblasti aj soft skills aj v oblasti zdravia.

autor
16. máj 2022

@nikdenikto nic som nedostala, este ma chceli ukratit na dovolenke. Tak som tam musela nabehnut a pohrozit sa paragrafmi, ktore mi napisal znamy, ked mi pozeral vyplatne pasky.

melanta
16. máj 2022

Tak ešte raz sa opýtam, aký bol dôvod výpovede? Museli ti dať výpoveď s konkrétnym dôvodom, ktorý povoľuje zákonník práce. Alebo dohodu, s ktorou si súhlasila. Alebo ti skončila doba určitá, pričom si akceptovala 5 krát predlžovanú zmluvu, hoci toto zákonník nepovoľuje.

ziarifka
16. máj 2022

@melanta vo výskume sa to, aspoň u nás, obchádzalo tým, že vždy dali novú zmluvu, akoby na inú pozíciu, a tu zmluvu potom 2x predlžovali. Takým štýlom tam človek pracuje na dobu určitú až do dôchodku. Dobu neurčitú mali iba docenti a profesori

54tinka54
16. máj 2022

Zmluva na dobu určitú sa dá dať max 2krát.. to kde si pracovala preboha 🙈

ceklis
16. máj 2022

@melanta ja som pochopila dôvod výpovede, že jej skončila doba určitá. Písala že mala zmluvu len na dobu určitú a vždy to predlžoval 🤷🏼‍♀️ Mna by toto tiež zaujimalo. Nakolko ja som dostala výpoveď a dva týždne na to som zistila, že som tehotná a dokonca vďaka tomu, že výpoveď bola zo strany zamestnávateľa a otehotnela som počas výpovednej doby, tak ma v podstate musí držať v stave až do doby, kým mi neskončí RD, vtedy mi vlastne konci pracovný pomer. A pokial viem, tak zmluva sa môže predlžovať max 2x, nie? Teda zmluva na dobu určitú.

54tinka54
16. máj 2022

@ceklis ak si otehotnela ešte počas trvania pracovného pomeru tak si v ochrannej lehote a nárok na materskú budeš mať. Keď ti ale skončil PP a ty si zistila že si tehotná až po tom, tak to si zrejme zamestnávateľovi neoznamovala že si tehotná či? Cize nerozumiem prečo by ťa mal držať v stave kým ti skončí RD.

melanta
16. máj 2022

@ziarifka hej, to chápem, hoci je to tiež napadnuteľné, pretože tam je úplne jasný zámer obchádzať ZP. Pýtala som sa na to hlavne preto, že ak zamestnanec s takým niečím súhlasí, pre mňa ako človeka, ktorý hľadá pre firmy zamestnancov, to o možnom kandidátovi veľa napovedá. Napríklad nízka asertivita, slabá priebojnosť a podobne.

autor
16. máj 2022

@melanta pokial chces hodnotit moju priebojnost, neboj sa. Ja som velmi silny a priebojny clovek. Ambicie mi nechybaju. Ale jedno je iste, neda sa bojovat proti niekomu kto obchadza zakon. Ostatne baby ti uz problematiku vedcov vysvetlili...

simsalabim
16. máj 2022

@melanta ak robila na VS, vysokoskolsky zakon takto funguje. Ma vynimku v ZP. Vsetci zamestnanci maju zmluivu len na dobu urcitu a potom znovu konkurz.

borabalazova
16. máj 2022

@melanta Vo vede a výskume je to u mladších zamestnancov úplný štandard (vysoké školy, SAV, alebo v podstate akékoľvek vedeckovýskumné pracovisko), zmluvy sú na dobu určitú, väčšinou v kontexte nejakého projektu, na jeden rok, na tri, ako kedy. Pracovnoprávne je to ošetrené tzv. Vysokoškolským zákonom mimo Zákonníka práce.

autor
16. máj 2022

@simsalabim ano, miesto nam zial, nedrzia. Milujem potom take reci, ze si da sakra pozor na pohovore ci sme priebojni a malo asertivni. Z kancelarie sa lahko sudi...horsie je, ze prax mam, ale co z toho, ze nie pre korporaty a biznis. Na druhej strane nie som hlupa a ucim sa rada, no to nestaci...velmi rada by som robia vedu, ale to nie je mozne :(

borabalazova
16. máj 2022

Asi by som skúsila nejaký korporát, odhadujem ale len nejakú junior pozíciu, zručnosti, ktoré si popísala, sú viac-menej štandard, nič špeciálne.

autor
16. máj 2022

@borabalazova ved preto sa pytam, zial, 8 rokov praxe je splachnutych do zachoda. Kolko som sa nadrela a v akom neludskom prostredi, kde ludia zavideli doslova uplne vsetko :( preto si chcem zvolit uz tak, aby som ja v pripade tazkosti vysla lepsie ako teraz :(

simsalabim
16. máj 2022

Poznam to velmi dobre. Mam kamaratku, skvelu VS pedagogicku a vyskumnicku. Ma 50 a teraz sa rozhoduje, ci to definitivne na VS zabali. Ma uzasne hodnotenia v studentskej ankete, miluje pracu so studentami, publikuje a pod., len to, co stvara nase ministerstvo s VS pedagogmi, je neuveritelne, az sa mi to dakedy nechce verit. A vraj statne a verejne VS...

borabalazova
16. máj 2022

A z mojej skúsenosti je to po rodičovskej dovolenke veľmi náročné, ja mám aktuálne trojročnú dcéru, ktorá začala chodiť do škôlky na celý deň v marci a viac je doma ako v škôlke, a popritom neurobíš nič, len rutinu, sústrediť a nanovo sa vzdelávať sa nedá. Musíš zorganizovať partnera, prípadne si zabezpečiť opatrovateľku.

autor
16. máj 2022

@simsalabim my sme mali strasnu nevrazivost na pracovisku. Ak som vysla v ankete oblubena, hned som bola na koberceku. Ak som isla niekam na staz, do zahranicia, hned zle. Nakoniec mi dorucili len list. Dovod preco mi to nepovedali osobne nepoznam. Asi som im nestala za to, aby mi to povedali osobne.

simsalabim
16. máj 2022

Smutne :(

melanta
16. máj 2022

@simsalabim toto je veľmi smutné, tiež mám kamarátku, učila na SŠ, teraz na VŠ, vek ako ja 44 a nebyť toho, že tú prácu miluje, už by to nerobila. Žiaľ, u nás je veľa sektorov, ktoré zastrešuje štát, ktoré sú brutálne nedocenené a nielenže neplatia ľuďom adekvátne, ešte aj polená pod nohy hádžu.

autor
16. máj 2022

@simsalabim lutovat sa nejdem, ja som rada, ze sa vyfarbili. Pre takeho zamestnavatela nema cenu pracovat. Som poucena. Reci personalistov o tom, ze by mi blikala kontrolka...by som ich chcela vidiet, ci by robili v takom prpstredi za pomaly minimalnu mzdu a so zmluvou na 1 rok...to fakt moze robit len clovek koho to bavi...😀

autor
16. máj 2022

@simsalabim preto hladam pracu, kde by som uz realne sa mohla karierne posuvat a bez teda nejakych podrazov. Vedu uz nehladam

melanta
16. máj 2022

Autorka, to, čo som napísala o priebojnosti, prosím neber osobne, to bolo všeobecné konštatovanie. V kontexte toho, že si robila pre štát, tomu už chápem. Otázka teraz je, či chceš ostať v obore alebo nie. Ak chceš, kľudne mi napíš IP, môžeme o tom popísať alebo pohovoriť, ktovie, možno mi príde od klienta ponuka ak pre takého kandidáta ako ty. Nie som personalista, robím sama na seba headhunting, hľadám podľa požiadavky klienta konkrétneho človeka.

veverickav
16. máj 2022

@melanta dobry den, mozem vam napisat sukromnu spravu? potrebovala by som poradit. dakujem. Veronika

simsalabim
16. máj 2022

" Vedu uz nehladam.... ci by robili v takom prostredi za pomaly minimalnu mzdu a so zmluvou na 1 rok..." - presne tu vidime, preco je Slovensko v takych sra....ch. Akurat si to vrchnost vobec neuvedomuje.

melanta
16. máj 2022

@veverickav jasné.

autor
16. máj 2022

@melanta nechcem o tom moc pisat verejne. Najprv z toho co sa mi stalo som bola samozrejme znechutena, ale potom som si povedala, ze to nebola moja vina. Ked si predstavim, ze este den pred svojou vlastnou svadbou som makala na konferencii do 20.00 a v nasledujuci den som sa vydavala...ale robila som to s nadsenim a pre dobru vec. V hlave plno planov ako ucit ako vzdelavat ako to posunut vpred a zrazu len cierna tma a 8 rokov driny prec a som na urovni zacinajuceho...nevadi, aj pady su potrebne, umoznuju nam lepsie rast 🙂 ja sa ti ozvem, urcite do SS, len si musim viac pripravit podkladov o sebe. Pozerala som aj nejake zaujimave ponuky, treba aj tie skusit. Ja sa roboty nebojim 🙂 hlavne, aby ma niekam posuvala vpred.
@simsalabim najhorsie je, ze u nas aj na VŠ je velka miera kamaratstva, kto nejde s vedenim, tak je problem. Co si myslis, preco boli strajky VŠ teraz ohladne volby dekanov a rektorov? Dekan ak vyhra, je zaviazany kamaratom...tych si musi nechat, nemoze vyhodit...kto sa postavi na odpor je automaticky vyhodeny. Dokonca to nie je ani vyhodenie, len nepredlzia zmluvu, ktoru ma chudak na rok...

simsalabim
16. máj 2022

No z mojho pohladu je tragicke, ked niekto pracuje na VS 25 rokov, ako moja kamoska, a pustia ju k vode po vyprsani zmluvy, ze nema ani narok na odstupne. A VS to teraz budu robit, kedze dostali omnoho menej penazi na prevadzku, ako minuly rok.

zuzliq
16. máj 2022

Ahoj, skús napísať odbor, v ktorom si študovala.
My máme s manželom obaja PhD., Na VŠ sme nezostali. Ale pracujeme viac-menej v adekvátnom zamestnaní v súkromnej sfére. Teda vedomosti nepovažujem za vyhodené.
Niekedy sa človek až čuduje, kde všade sa dá uplatniť.
S tým polovičným úväzkom či HO nemusí byť až taký problém, treba sa spýtať na pohovore.