Je kariéra ozaj to naj?

16. okt 2021

Lebo keď niekomu poviem, že pracujem ako predavačka, tak sa tvária, akoby som im povedala, že zametám ulice. A je jedno či sa jedná o neznámych ľudí alebo rodinu. Predavačka nie je žiadna kariéra, ale mám rada svoju prácu, lenže názory ľudí na moju prácu ma nútia premýšľať nad tým, či je so mnou všetko ok, keď mi toto stačí. Miestami sa cítim ako neschopná nula, lebo aj v rodine máme lekára, právnika, ďalší má živnosť a tak ďalej. A ja predavačka. Ja už ani nechodím na žiadne stretávky zo školy ani na rodinné akcie, lebo je mi trápne, kam to ostatní dotiahli a ja nič.

sara07
16. okt 2021

nerieš ostatných
zase za tou karierou je odopieranie si inych veci menej času na seba na rodinu , nič zdarma nepadne z neba
máš menej penazí ale volnejšie , kludnejšie neriešila by som toto vôbec
a čo ked to niekam dotiahli a to niekam si aj vedia užit ,vedia byt jeden cely vikend bez toho aby niečo riešili volali, čitali atd
dôležité je ako si spokojna sama so sebou ty si žiješ svoj život nie oni tvoj alebo ty ich

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
16. okt 2021

@cocolino234 Vieš čo, ja keď som skončila strednú, tak som sa pretĺkala životom, ani som nevedela čo by som chcela v živote robiť. Ale práca mi nevadí, mám v práci super tím. Ale trošku ma trápi, že som sa na všetko vykašľala, aj rozmýšľam, či si neurobiť aspoň Bc externe. Ale tak, mám už 30, nerobím si ilúzie.

lulula1990
16. okt 2021

Chyba nie je v tebe, ale v ľudoch okolo a v nastavení spoločnosti. Dnes chce byť každý ,,niečo" a prestali sme si vážiť bežné veci, všetci chceme viac a nikdy nie je dosť. Každý nemôže byť lekár, alebo právnik. Bez predavačky, pekárky, by sa nenajedol ani ten lekár, ani právnik, ani majiteľ firmy, takže každé povolanie je dôležité. Dôležité je čo chceš ty, v akom povolaní sa ty cítiš dobre. A nikdy nevieš čo je za povolaním toho druhého - napríklad primár má dobrý plat si myslíš, ale zodpovedá za životy, má málo času na rodinu. Ja som robila aj vedúce pozície a teda oveľa lepšie som sa cítila v tých klasických, síce som robila ,,len" rukami, ale pri manuálnej práci som si oddýchla a mala lepšie vzťahy s kolegami. Dodnes spomínam na to ako som brigádovala popri VŠ v kuchyni, boli to veľmi pekné časy.

katkamatka7
16. okt 2021

Chirurg by sa bez zručných rúk nezaobišiel, právnik tiež vie triediť a hľadať, tiež používa ústa a ,,predáva" svoje vzdelanie, rozumné a premyslené upratovanie je riadenie, ani živnostník by bez toho nedokázal efektívne riadiť svoju firmu.
Hlava ako centrum počítačového riadenia by nedokázala všetko bez svojich rúk, nôh, ohybného chrbta a kľačiacich kolien.

autor
16. okt 2021

@sara07 Ja mám pocit, že mi už utiekol vlak, keď som ešte niečo mohla zmeniť.

leskovael
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dievcacitajucelist
16. okt 2021

Keď ty cítiš vnútornú nespokojnosť s tým čo robíš a kvôli sebe by si chcela ísť študovať, zmeniť prácu a pod. Tak to sprav...podaj si prihlášku a študuj...ale pokiaľ si začala nad sebou a svojimi úspechmi/neúspechmi rozmýšľať len kvôli ostatným tak to nebude to "pravé orechové"

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sara07
16. okt 2021

nikdy nie je neskoro
vždy sa dá nejaky kurz alebo škola večerna, dialková mat ,vždy ked chceš je to na tebe zmenit
ale ty musíš riešit seba či ty si spokojna nie či je tvoje okolie spokojné
ak ty maš pocit že chceš niečo zmenit tak to zmen ale nemen sa lebo okolie je uspešné

leskovael
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
16. okt 2021

Ja mám iba SŠ, ale mám za sebou manažérsku prax, teraz podnikám. Ale stretla som sa s ľuďmi, ktorí nech mám akýkoľvek prax, ak nemám VŠ, tak som pre nich nič. Vôbec ma takýto ľudia netrápia. Moji rodičia obaja majú učňovky, mama je celý život predavačka. A je to skvelá žena, ktorú si nesmierne vážim. A nielen preto že je to mama. Niekto je kariérny typ, niekto nie. Avšak s hodnotou človeka to nemá nič spoločné. Ty prvá však musíš mať v sebe to nastavenie, že je v poriadku byť predavačka. Väčšina z nás sa v živote stretne s niekým, kto nám dá najavo že sme pre neho nikto. Podstatné je to mať upratané v hlave a takýchto ľudí si nepripúšťať. Prečo si púšťať do života a do hlavy chudákov.

mmoonna
16. okt 2021

Žiaden vlak ti neušiel. Ja som skončila Bc ,keď som mala 31 a to som tam ani zďaleka nebola najstaršia. A v 40 tke som úplne zmenila zamestnanie. Teraz mám 42 a robím si ešte jednu školu a nie som tam najstaršia. To sú len výhovorky,že si už na to stará.

zuzitko74
16. okt 2021

Kariéra mnoho znamená len pre ľudí, ktorí merajú hodnotu človeka podľa toho, ,,kam to v živote dotiahol". Iste, za každým pracovným úspechom je veľa práce a úsilia, ktoré ten človek musel vynaložiť na to, aby ho dosiahol a je len správne ak sa takému človeku dostáva spoločenského uznania. Neznamená to však, že iní ľudia sú leniví, alebo neschopní (hoci aj takí sa nájdu). Jednoducho len našli svoje šťastie v niečom inom.
Ideálne je, ak každý z nás robí to, čo ho aspoň trochu napĺňa, pre čo máme vnútorné nastavenie a vášeň. Ak by to tak bolo, vôbec by nás netrápili kariéry a úspechy iných ľudí, neporovnávali by sme sa s nimi. Boli by sme šťastní tam kde sme a v tom, čo robíme.

hederamonstera
16. okt 2021

@zazvorka87 kazdy ma ine priority a co je spravne a nespravne, je subjektivne.
Skor keby sa spolocensky netlacilo do zien, ktore naplna kariera a peniaze, ze maju mat deti, tak by ich nemali a boli by vsetci spokojni. A naopak, zeny, ktore sa rozhodnu pre rodinu a to ich naplna, by sa mohli prestat urazat, za to, ze sa rozhodnu ostat doma, resp. neriesia pracu

jazula
16. okt 2021

30 rokov je začiatok života, ešte máš strašne veľa možností, len treba skúsiť… Kamoška má cez 40 a tento rok začala externe študovať jazyky učiteľský smer, že na staré kolená bude učiť deti online 🙂. Ďalšia rodinná známa tento rok začala Bc na zdravotnú sestru. Baví ju byť opatrovateľka, s Bc bude mať ale viac možností…má skoro 50. Ja mám VŠ, popri práci v kuse nejaké kurzy, bola som sama, tak som bola večne v práci a budovala pozíciu…a vieš čo? V 40ke mám konečne stabilný vzťah a malé bábo a celá kariéra je na druhej koľaji, priority sú úplne inde 😊. Takže každý to má inak, záleží čo tebe vyhovuje. Mimochodom môj partner je predavač a jeho to napĺňa, predáva to, čo má rád a nikto ho nepovažuje za menejcenného 😉

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
16. okt 2021

@zazvorka87 že niekomu záleží na kariére neznamená, že mu nezáleží na rodine.

marcellka32
16. okt 2021

Vo svojom okolí mám ľudí, čo majú len ZŠ, majú ucnovku, SS a aj ľudí VS, nikdy som nerobila rozdiely kvôli tomu, kto má aké vzdelanie a profesiu...vážim si predavačky, bežné profesie, pretože sú potrebné rovnako ako lekári, právnici a vyššie profesie

autor
16. okt 2021

Ďakujem baby za povzbudenie. Ja som to myslela tak, to že mi ušiel vlak, že teda ok, dám si prihlášku budúci rok, budem mať 31 rokov, keď skončím Bc budem mať 34 rokov. Hodím sa na pracovný trh, vedľa 24 ročnej. Nehovoriac o tom, že čím je človek starší, tým menej pracovných ponúk má. Zamestnávatelia moc nemajú záujem o starších.

hederamonstera
16. okt 2021

nebud taka negativna 🙂 to je prvy krok. Ja som teraz v 31 tiez zacala znova studovat, ratam s tym, ze kym dostudujem, budem mat 41 (nejaka materska to mozno skomplikuje) Stale budem mat 30 rokov do dochodku.
To chces tolko rokov len banovat, ze si nic nevyskusala?
Nemusis ist rovno na VS, staci aj kratsia cesta k tomu, co by ta zaujimalo. Nie vzdy k rastu potrebujes VS

autor
16. okt 2021

@hederamonstera Máš pravdu a vnútorne súhlasím, hovorím si, že ešte minimálne 30 rokov mám do dôchodku, ale niečo ma brzdí a neviem čo to je

lindusss2016
16. okt 2021

@ivkazba skola neudava vysku inteligencie. Moj otec bol ucnovkar, pretoze bol velmi zrucny a bavilo ho remeslo, ale bol velmi scitany, mudry a mal dobry vseobecny prehlad. Naproti tomu dnes vysoke skoly chrlia titulovanych hlupakov, ktori nevedia napisat ani kratky text bez chyby.

lucia147852
16. okt 2021

Je to slušná práca, ktorou si normálne zarábas na živobytie. Neni na tom nič zle. Len ľudia sú často hlúpi. Pozerajú na vs ako má jedinú možnosť, pritom potrebujeme remeselníkov, upratovačky, predavačky,… Tiež mám len SS a robila som menezersku pozíciu, ale tiež som sa musela vypracovať z nižšej a počula som aj názor, od jedného človeka keď počul kde robím, že by sa radšej zastelil 🤦🏽‍♀️ A aj na tej pozícii som v pohode vedela zarobiť 1000€ v čistom 🤷🏽‍♀️ Ak tá baví robiť predavačku rob ju, je to tvoj život, nepln očakávania iných ľudí. Ak chceš ty sama robiť niečo iné, chod si za tým.

jazula
16. okt 2021

Skús si trošku pozmeniť nastavenie v hlave 🙂. Ak budeš presvedčená, že ti ušiel vlak a zamestnavatelia dajú prednosť mladším a že si menejcenná a v nevýhode, tak to z teba bude okolie cítiť a skutočne je veľká šanca, že nebudeš úspešná… Ak si ale budeš vedomá svojej hodnoty, taktiež to bude okolie vnímať a je veľká šanca, že uspeješ 👍. Robila som veľa pohovorov a z dvoch uchádzačov som vždy vzala toho, ktorý sa lepšie hodil do teamu, mal záujem sa učiť a chcel sa rozvíjať, bez ohľadu na vek…a áno, aj kočka o 10 rokov staršia ako zvyšok teamu krásne zapadla 🙂

hederamonstera
16. okt 2021

inak, ak vravis, ze mas rada svoju pracu, vsak vramci obchodu sa da krasne karierne rast...nad tym si neuvazovala? Ono je zbytocne sa nutit do niecoho, lebo chces nieco dokazat okoliu...taka motivacia dlho nevydrzi. Musis byt vnutorne (sama od seba) motivovana a vtedy vsetko ide jedna radost. Podla mna teba skor trapi, co si mysli okolie o tebe.

liljana
16. okt 2021

Zijes za svoje? Tak mozes mat vsetkych v ... Hlavne tych, co maju vysoku skolu iba kvoli titulu, sedia doma a ohrnaju nad inymi nos.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cawes
16. okt 2021

Mam 38 kariera sa mi rozbehla tak 2roky dozadu nikdy nie je neskoro