Je vôbec možné dostať prácu v štátnej správe a na úradoch bez známostí?

7. jan 2023

Ahojte, idem si po názory a skúsenosti. Za pár mesiacov ma čaká hľadanie práce, ale za posledné roky mám zbehané inzeráty aj známych čo prácu hľadali. U nás v meste je mestský úrad, vucka, okresný urad, úrad priemyselneho vlastníctva, finančná správa, daňový úrad, katastrálny úrad, sociálna poisťovňa,.... Všetko veľké budovy s mnohými zamestnancami. Ale vypísané výberové miesta buď žiadne alebo iba "aby bolo" kde je naozaj cítiť, že pohovor nemá s miestom nič spoločné a všetko je na oko. Fakt nadobúdam pocit, že ak vás niekto nepotlačí tak nemáte šancu. Má vôbec zmysel na tie pohovory chodiť?

zmrzlinka2021
7. jan 2023

Urcite ma. Pretoze ak si vsimnu, ze si sikovna, rozumies sa veciam, takych ludi potrebuju vsade. Dnes je velmi malo sikovnych ludi v "ponuke".

daniela2202
7. jan 2023

Ja poznám úrady obsadené iba rodinnými príslušníkmi a známymi 😂😂😂

simonecka008
7. jan 2023

Tam jedine len po znamosti 🤷‍♀️😃 suhlasim s
@daniela2202

janka_23
7. jan 2023

Ja bez známosti

ninka99865
7. jan 2023

Ak si šikovná aj bez známosti 🙂

vsicka036
7. jan 2023

Ja bez znamosti

danulicek
7. jan 2023

Ja som dostala svoje miesto bez známosti, pracujem na mestskom úrade v redakcii miestnych novín, ktorých vydavateľom je mesto. Dlho nevedeli najst nikoho, inzerat zverejňovali opakovane - ale bola podmienka vystudovana žurnalistika, čo ja nemám, hoci mam celkom dobru prax v prispievaní do odborných časopisov a v médiách. Keď zmenili podmienku na výhodu, skúsila som poslat životopis s tým, že aj tak bez známosti to miesto nedostanem. Som tam 4,5 roka a odvtedy sa moja pracovná napln rozšírila ešte viac 🙂

queen_mary
7. jan 2023

Predpokladam, ze ide o krajske mesto? Mna zibrali bez znamosti na vucku a chvilu som robila na ministerstve. Cize ano, da sa.

mmiriammka
7. jan 2023

Tiež som sa do štátnej správy dostala bez známosti

marca12
7. jan 2023

Urcite ma. Bola som na pohovore bez znamosti,prijali ma,nakoniec ma prijali aj v sukromnej firme,tak som isla radsej do sukromneho sektora. Vyberove konania sleduj na ich strankach,pripadne rozosli ziadost so zivotopisom.

bu1bu
7. jan 2023

Ano, da sa dostať, ja som pred MD takto pracovala v ŠS cca 8 rokov, dostala som sa rám bez známosti, len na základe vyberka.

jaja20
7. jan 2023

Možno vo väčších mestách sa dá aj bez známostí, ale u nás v "zapadákovoch",kde je bitka o každý voľný post,je to fakt sci fi.

benit
7. jan 2023

Ja som bolana pohovor na urad. Boli testy a ustny. Dostala som hned ponuku na centralu do ba. Nikoho som nepoznala, nebolo to ani u nas v meste.

katarinka1990
7. jan 2023

Nema zmysel, bola som na absolventskej praxi na osobnom urade na UPSVAR.

lilinka88
7. jan 2023

Tiež som bez známosti prešla výberovým konaním. A nebolo ani vypisane, poslala som ziadost z vlastnej iniciatívy,sami ma následne kontaktovali, keď sa uvoľnilo miesto. Rovnako ďalší moji kolegovia prešli normálnym výberovým konaním

lienka.7
7. jan 2023

Jedine keď o to miesta nema zaujem nikto iný, pripadne sa im fakt zapacis... V minulosti som len tak z recesie pochodila par VK, rôzne úrady a ministerstva. 1x som dokonca zazila, ze vyhral človek, ktorý na VK realne ani nebol. 1x mi prišlo oficialne ze som vyhrala a ked som teda prišla v zmysle pokynov, tak ze sa pomýlili 🤣🤣🤣
Niektoré otázky boli aj dokonca také, ze ked si tam nerobila nemala si šancu vedieť odpovede. Inokedy uplne nezmyselne preklady a otázky (typu presne den aj rok návštevy tej a tej krajiny a iné "lahodky").
Do 1 verejnej inštitúcie som tiež vyhrala VK, a po čase mi kolegyňa povedala, ze sice mali tam vopred určeného iného, ale sefke som sa páčila a presadila si mna. Aspon som potom konecne vedela, prečo ma druha kolegyňa neznášala, miesto malo byt totižto pre jej dcéru 🙈😁
Ale môže motyka aj vystreliť, drzim ti palce 😊

ropucha6
7. jan 2023

Mna vzdy zaujimalo, preco chcu ludia robit v statnej sprave.

queen_mary
7. jan 2023

@lienka.7 zaujimave. Mna zobrali na mindope aj na vuccke na miesta, na ktore sa hlasi vzdy minimalne 100 ludi (marketing/komunikacia). Bez znamosti. Proste len musis byt dobra. A je bezne, ze cloveku, ktory hlada ludi do timu posielaju kolegovia cvcka znamych a pribuznych

Ine to je tipujem v okresnych mestach.

terezka1947
7. jan 2023

Priznám sa,že poznám iba po znamostiach.
Normálne konkurz,ale...s tým,že toho človeka niekto trošku posunul.

queen_mary
7. jan 2023

@ropucha6 stabilita, ak si kamos so sefom tak odmeny vo vyske platu, nenarobis sa ako v sukromnej sfere a koncit mozes o 3 😀 (ak nejdu volby alebo neriesis nejake krizove situacie).

simonecka008
7. jan 2023

@ropucha6 to by aj mna zaujimalo 😃 vzdy ked pozeram kazdy hlada len administrativnu robotu 🤷‍♀️😃 ja napr. Pracujem v sklade jazdim na VZV vykladam kamiony (ale momentalne na materskej)

queen_mary
7. jan 2023

@terezka1947 ale to mas vsade. Ak poznas niekoho, kto niekde robi a on sa za teba zaruci. Vsade. A je aj normalne, ze zoberies skor takeho cloveka, za ktoreho sa zaruci osoba, ktorej doverujes a dobre sa ti s nou pracuje.

terezka1947
7. jan 2023

@queen_mary no veď.

ropucha6
7. jan 2023

@queen_mary
@simonecka008
Ale plat je predsa dost nizky, nie? Este ta pracovna doba…no okey pre matky s detmi, ale aj tak.

vojkri
7. jan 2023

Tiez som sa dostala bez znamosti vyberko bol masaker (bolo narocne) ale dostala som sa.

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slovakboy
7. jan 2023

Mám spolužiačku ktorá robí už dlhé roky na pracovnom úrade a hovorí že je to tak pretkané rodinkárstvom že sa z toho nedá už ani vymaniť. Najhoršie vraj je ak niekto kto má na úradoch aj ďalších rodinných príslušníkov a Šéfovia ho vydierajú že keď nebude poslúchať vyhodia mu aj synovca alebo manželku alebo toho známeho ktorého prijali kvôli nemu atď. Proste to je niečo hrozné. Aj v súkromných firmách je rodinkárstvo ale Nikto tam nemá záujem prijať niekoho neschopného. Oficiálne je u nás dovolené príjmať rodinných príslušníkov ale nesmúť byť zvýhodňovaní voči cidzím. Jasné že to nie je ideálne ale aby sa niekto vyhrážal vyhadzovom, to si nepamätám za celu karieru. Keď tak niekedy v rozčúlení šéf chce vyhodiť toho dotyčného zamestnanca ale nikdy tak nakoniec neurobil. Odporúčam ti nevzdávať to a rozposlať všade svoj životopis. Ak ti neodpovedajú niekde tak poslať ho znovu. Pekne prídi na pohovor a verím že aj napriek rodinkárstvu sa tam nájde miesto pre teba.

rude_baby
7. jan 2023

@ropucha6 podľa mňa finančná istota. Napr neexistuje, aby úrad, ministerstvo, poisťovňa nemala peniaze, štát do nej furt naleje...resp my sa zložíme 😆

kiwi3
7. jan 2023

v bratislave bez problemov, ovsem otazka je, ci z toho vies utiahnut vydavky. inde je to asi o inom.

queen_mary
7. jan 2023

@ropucha6 asi zalezi - aky urad/oblast, kde, pozicia, ... referent si vela nezarobi no.. ale radsej by som robila ako matka referenta za 800 v cistom ako vo fabrike za 1000 v cistom, alebo v obchode..