Návrat do práce po materskej

diannas
9. nov 2022

Ahojte, pred narodeným syna som pracovala na jednom mieste cca 3 roky a mala som zmluvu už na neurčito TPP.
Nastúpila som na materskú. V práci mi bolo povedané že miesto mi podržia len 3 roky počas materskej a po 3 rokoch sa môžem vrátiť. Ale ak otehotniem druhý krát počas týchto troch rokov čiže budem doma 5-6 rokov môžem sa vrátiť naspäť do práce alebo mi podržia miesto len tie 3 roky? Ako to funguje? Ďakujem za odpovede. 🙂🤰

veronika3110
9. nov 2022

@diannas môžeš sa vrátiť aj po RD s druhým dieťaťom, aj s tretím, jasné, veď máš zmluvu na neurčito..

konikkon
9. nov 2022

@diannas určite ti nemusia držať miesto 3 alebo 5 rokov. Miesto sa drží po dobu trvania MD.

xili99
9. nov 2022

Nemusia ti to miesto držať ani tie tri roky, čo si doma teraz. Však si to zober z ich pohľadu, oni potrebujú miesto teba nájsť náhradu a hľadajú ju podľa mňa na čas neobmedzený. Keď sa vrátiš, tak ti môžu miesto uvoľniť alebo ponúknuť iné, alebo sa môže stať, že proste už nebudú potrebovať ďalšieho človeka. Ono je to ťažko takto dopredu plánovať.

domka222
9. nov 2022

Tú istú pozíciu ti nebudú držať 3 roky, musia max myslím koľko trvá len MD. Počas rodičovskej už nie. Môžu ťa potom preradiť na iné miesto

joannita
9. nov 2022

@diannas pocas celej MD a RD ti musia drzat miesto. Ak pojde o retazovy porid, cize druhe porodis pocas tyxh 3 rokov na RD, tak ti musia drzat niesto aj pocas dalsej MD a RD. Pokial mas teda zmluvu na neurcito.
Nechaoem co tu pisu niektore ze nemusia ti drzat miesto 🤦‍♀️

jazula
9. nov 2022

@joannita Oni tým myslia, že presne tu istú pracovnú pozíciu jej zamestnávateľ musí držať len počas MD (nie RD). Po návrate po RD jej musí ponúknuť porovnateľnú pozíciu (ale nie presne tú jej spred materskej), ktorú ona môže a nemusí prijať.
Veľmi závisí, aká veľká firma je zamestnávateľ, ak má jedinú pozíciu toho typu, tak áno, buď jej vráti “jej” pozíciu, alebo ukončia pracovný pomer.
U nás vo firme sa podľa mňa zatiaľ nikto nevrátil na tu istú pracovnú pozíciu ako pred materskou. Ale na pozíciu rovnakého typu (veľký zamestnávateľ).

diannas
autor
10. nov 2022

Ďakujem za odpovede. No my sme štyri ženy ja jednej rovnakej pozícii. Iné pozície tam nie sú. Namiesto mňa zamestnali inú ženu ktorá robí to isté čo ja. Čiže inú pozíciu my dať nemôžu.
Len nechápem tomu žene ktorá pracuje namiesto mňa dajú po 3 rokoch zmluvu na TPP. A ja keď sa vrátim po 5-6 rokoch ju prepustia alebo čo ?

veronika3110
10. nov 2022

@diannas nemám naštudované zákony, ale ja pracujem ako učiteľka a tiež nám zmluvu na neurčito.. pracovala som však aj na zástup za uč. na MD/RD 4 roky.. najprv som dostala zmluvu, kde bolo napísané, že sa zmluva predlžuje napr. do 31.8.2022 pocas trvania rodičovskej dovolenky tej a tej… potom som dostala zmluvu na neurčito..
aj keby som mala naraz 3 deti, to miesto mám stále iste.. a tá, ktorá robi za mna ma na zmluve napísané že zmluva trvá pocas trvania mojej RD.. ak by som bola opäť tehotná, tak jej stále budú predlžovať zmluvu na zástup na 1 rok, kým sa ja nevrátim.. aj keby to bolo o 10 rokov
A keď sa ja vrátim a pre tu učiteľku, ktorá bola na zástup nie je miesto, musí odísť, lebo len zastupovala… ak si ju chcú nechať, musia mat pre ňu miesto.. napr keď odchádza niekto iný
Neviem ako to funguje v nejakých firmách, ale keby to fungovalo aj u vás tak, tak v tvojom prípade tu, ktorá bude robiť za teba neprepustia.. proste na zmluve ma, ze je na zástup.. tým ze sa vrátiš, už nie je koho zastupovať a jej zmluva už nebude platna a hotovo.. takze skôr ide o nepredlzenie zmluvy..