Neschopnosť zamestnať sa po rodičovskej. Poradíte?

hermina_
27. jún 2014

Ahojte,
mám VŠ-vzdelanie, počas RD mi skončil pracovný pomer (bola som na zastupovanie). Na rd som viac rokov - mám dve deti. A veľmi chcem nájsť nejakú solídnu prácu, čo ale v mojom obore teraz vôbec nie je možné. Deti budú od septembra skôlkari obaja a ja neviem, čo budem robiť. Nemôžem si nájsť prácu. Zobrali by ste akúkoľvek prácu - aj napr. v obchode a pod.? Alebo by ste radšej počkali, kým sa neuvoľní niekde miesto pre vašu kvalifikáciu?
Ďakujem za odpovede

viera77
27. jún 2014

jasne, aj v obchode, preco nie? lepsie ako ostat doma a nemat ani korunu prijem, myslim, ze vela mamiciek musi takto upustit zo svojich narokov na pracu, zial, inak to v dnesnej dobe nejde....uz len verit, ze si najdes pracu aj v tom obchode, nezamestnanost vysoka a zaujemcov cele rady....alebo potom, ked len brigady a predsa po lepsej praci sa mozes obzerat aj dalej....nuz, uprednostnila si rodinu pred karierou, cena je za to prilis vysoka vo vacsine pripadov, smutna realita, zial ☹ ale drzim palce, nech budes co najskor patrit do radov zamestnanych mamiciek, vela stastia! 😉

misinka26
27. jún 2014

Inak je to veľmi smutné ... My porodíme budúcich platiteľov daní a takto sa nám štát za to odmení, že po rokoch starostlivosti o mladú generáciu sme skoro nezamestnateľné s nálepkou na čele ,, má malé deti ,,. Aj ja som si týmto prešla, ale to ja som sa hrabala do práce už po roku a pol a do životopisu som si nenapísala, že mám dieťa ( inak to nikde netreba uvádzať, je to vaša vec ). Prácu som si našla aj tak až po pár mesiacoch aj keď vďakabohu aspoň troška v mojom obore. Ale už som aj ja znížila svoje nároky ☹ Držím palčeky nech sa rýchlo nájde práca 🙂

henikav
27. jún 2014

Uplne hocico by som nevzala, uz len preto, aby sa to s tebou netahalo potom zvysok kariery, teda aspon nie hned, daj tomu par mesiacov, uvidis a samozrejme aj to je rozhodujuce, aka je Vasa financna situacia, ci si mozes dovolit niekolko mesiacov cakat, pretoze ked nie je co do ust, v takom pripade ano, brala by som vsetko. Vela stastia..

alenah31
27. jún 2014

@hermina povedala by som, že máš viac možností. Pokiaľ máš nárok na podporu určite by som ju tých 6 mesiacov čerpala. Keď ani v tomto medziobdobí prácu nenájdeš máš možnosť ísť na neplatenú RD do 6 rokov mladšieho dieťaťa a ja osobne by som si dala inzerát na opatrovanie dieťatka - podľa možností aj dvoch, to som napríklad robila ja. Kamarátka zasa doučuje nemčinu a matematiku - má toľko záujemcov, že musela dokonca niekoľkých odmietnuť. Pokiaľ ti ani jedna táto možnosť nevyhovuje tak za zamestnaj kdekoľvek. Tiež mám VŠ a nemať dlhšie prácu tak vezmem dočasne čokoľvek - každá práca je dôležitá. Doma by som sa cítila nepotrebná, neviem nič nerobiť - mňa osobne by to psychicky ubíjalo.

nenullienka
27. jún 2014

Ahoj ja som tiež najprv pracovala v obcode. Syn mal 13 mesiacov keď som nastúpila plat 350 € + rodičovský. Popri tom som si tiež hľadala inú prácu. Mám tiež VŠ odbor antropológia a nepracujem v ňom a ani nedúfam, že niekedy budem. Je to smutné, ale tu na Slovensku je to tak. Držím palce nech si čím skôr nájdeš prácu 😉

lubikan
27. jún 2014

urcite ano,nikdy nevies,kedy sa v tom obchode mozes stat veduca a dalej sa mozes zoznamit s roznymi ludmi,ktori ta posunu vyssie,alebo zrovna budu hladat niekoho ako si ty.a hladaj aj popri obchode,teda ak si nemozes dovolit byt doma....

inak ja nechapem,teraz vsetci sa hrabu na VS-cize rataju s pracou v kancli,ale robit bude kto?

cobhan
27. jún 2014

Som v rovnakej situacii, na rozdiel od teba este v horsej, pretoze tu je materska len 6 mesiacov...mala ma uz dva roky a ja este stale hladam (uz 18 mesiacov). Skusala som vsetko mozne, CVcka mam rozhadzane od upratovacky, cez predavacku, sekretarku, az po pravnicke firmy, mam VS, statnice z dvoch jazykov, tlmocnicke skusky a aj tak nic. Zo 100 roznesenych CVcok ani tuk a to by som fakt uz brala hocico, teda okrem fundraisingu.

kaktusik007
27. jún 2014

vzdelanie - nepodstatne.
kvalifikacia - nepodstatna.
obor - nepodstatny.

jedine, co je podstatne, je to, ci mas ako uzivit seba a svoje deti.

ak mas partnera s ktorym zijes a mozete si dovolit ten luxus aby si si hladala pracu vo svojom obore - tak si hladaj taku pracu.
Ja zivim deti sama - a jedine, co je pre mna podstatne, je to, ci mi danu pracu umoznuje vykonavat moj zdravotny stav. Hypoteku za mna nik nezaplati, detom za mna nik iny neda jest... Takze ja ti v dobrom zavidim - ze zvazujes, ze si ten z mojho pohladu luxus - teda hladanie prace podla kvalifikacie - mozes dovolit 🙂

bosoriak
27. jún 2014

Presne ako @kaktusik007 pise - ak ta ma kto zivit, potom si hladaj podla odboru. Ak nie, tak ber hocico. Netreba hned ohrnat nosom nad "nizsie" hodnotenymi zamestnaniami, ziskas opat pracovne navyky, ziskas kontakty, ziskas novy zaznam do CV a ak budes dobra, tak aj pozitivnu referenciu, co je na nezaplatenie.

emily76
27. jún 2014

podla mna zalezi na tom, ako ste na tom doma s peniazkami.. ak vas partner uzivi vsetkych bez problemov, tak pockaj a hladaj.. ale ak potrebujete aj tvoj prijem, tak ja by som brala vsetko.. a popri tom hladala cosi, co splna moje predstavy. Ja som to tak urobila a nelutujem. 😉 Ono, dost zalezi aj na to, ake mas vzdelanie, lebo predsa len s VS technickou ci ekonomickou sa hlada praca lahsie ako s nejakou humanitnou.

esterba
27. jún 2014

Urcite by som vzala aj inu pracu a podla moznosti/nemoznosti povysenia by som dalej hladala. Mne keby kandidatka na zamestnanca na pohovore povedala, ze po rodicovskej nastupila trebars ako predavacka aj ked ma VS a chce pracovat v odbore s odovodnenim, ze a) bolo treba z niecoho zit, b) chcela obnovit pracovne navyky (!), urcite by dostala plusove body.

sense
27. jún 2014

Ono zalezi aj to kolko si v danom obore uz odrobila a nielen ze si vystudovala a momentalne kazdy zamestnavatel vidi hlavne to kolko rokov si bola doma.....

takze ak tvoj prijem nie je nutny, hladat dalej plus sa dalej vzdelavaat a tym zvysit sance ake nie brat hocijaku pracu....a plne suhlasim s prispevkom @esterba, radsej pracu mimo vzdelania aspon na vyplnenie diery v zivotopise

majka99999
27. jún 2014

Suhlasim s @esterba
Obnovit si pracovne navyky v obchode alebo tak, to predsa nie je hanba. Tiez mam vysoku, ked som predtym robila pohovory, tak som si vsimala aj to, ci neboli nejake velke pauzy v praci. Nevadilo mi, ze niekto s VS pracoval ako skladnik trebars.

alex31
27. jún 2014

priklanam sa k nazoru ak by nebola ziadna ina praca a peniazky boli nutne tak akukolvek pracu ... a to mam vysku "rozsirenu" o maly doktorad .... nic v zlom ale to ze ma clovek vysku ho predsa nenadraduje nad inych ludi ... len mas o nieco "vyssie" vzdelanie .... ale ako sama pises v uvodnom prispevku kedze ani to ti teraz nepomoze pri hladani prace tak preco sa spoliehat len na to ???? potrebujes peniazky alebo si mozete dovolit cakat ked sa naskytne ta vhodna pracovna ponuka ... mozno o mesiac ale aj mozno o rok, dva ???? ak do uvahy pripada prva moznost tak urcite vziat pracu hoci aj v obchode ... prides opet medzi ludi opet zistis ake to je rano vstavat, mat urcite pracovne povinnosti, stihat vsetko tak ako ked si bola doma a navyse nikdy nevies ale prave mozno praca v obchode ti pomoze dostat sa ku nejakym kontaktom ktore ti pomozu najst si pracu v tvojom odbore .... podla mna je smutne ze momentalny stav v nasom state je taky ze produkuje az prislis vela vysokoskolsky vzdelanych ludi (niekdy mam pocit ze uz aj upratovacka bude lukrativne zamestanie s podmienkou mat VS) ktori po ukonceni skoly bud nemaju ziadne uplatnenie alebo jednoducho v ich odbore nie je dostatok volnych miest na to aby mohli byt vsetci zamestnani a vykonavat to co v podstate vystudovali ... a potom sa cuduju kolko vysokoskolakov robi "za pasom" .....

mima4
27. jún 2014

mat vysoku skolu a byt 5-6 rokov po nej nezamestnana - to je vlastne ta "rodicovska dovolenka" znamena nemat uz ziadnu skolu...

takze si na rovnakej urovni, ako stredoskolacka... takze ber, co pride...

ak si chcela robit v odbore, nemala si x rokov trcat doma... ale niečo preto aj robit...

dada1212
27. jún 2014

to je len na tebe či vlastne chceš pracovať, alebo si môžeš finančne dovoliť čakať na "prácu snov" a nebude ti prekážať že budeš zatiaľ sedieť doma.
ak chceš pracovať, môže byť pre teba v konečnom dôsledku na začiatku menej náročná práca práve plus. po toľkých rokoch asi nie si veľmi zdatná vo vyštudovanom odbore a takisto chvíľu potrvá, kým sa ti podarí zladiť prácu s deťmi a starostlivosťou o domácnosť.
a práve kým to zladíš, môže byť výhoda, že síce to bude náročné,ale aspoň nebudeš mať stresujúcu a náročnú prácu , prípadne nebudeš musieť sa dovzdelávať alebo robiť nadčasy ak nebudeš tú náročnejšiu prácu na začiatku dokonale ovládať.

monca1982
28. jún 2014

Ja by som nič iné, ako to čo viem najlepšie, nerobila. Iba ak budeš stále pracovať vo svojom obore, môžeš sa v ňom zdokonaľovať a byť stále lepšia. Ale, ak je tvoj obor taký, že sa v ňom nevieš uživiť, nájsť si prácu alebo ťa to už nebaví, tak by som začala robiť niečo iné. Ale zase s plánom ďalšieho postupu.

Ak začneš brať hociajakú prácu, len aby si niečo robila, môže sa ti stať, že takto už budeš pokračovať do dôchodku. Lebo "solídna práca" si vyžaduje aj solídne skúsenosti v danom obore. A tie nezískaš inak, než praxou.

misaelka
28. jún 2014

do bodky suhlasim s @monca1982 perspektivna praca = rozvoj. v obchode sa nemas kde rozvijat, ak teda za veducu ale ako bezna predavacka za kasou urcite nie.

jahodka8
28. jún 2014

Asi by som zobrala prácu podľa svojich časových možností. Je to ťažké hľadať po rodičovskej prácu, ale ťažké je aj mať dieťa, viaceré deti a popri tom pracovať. Aký máš odbor? Koľko si v ňom robila? Bohužiaľ ked máš dve deti, tak je to ťažšie a je to aj dosť veľká naháňačka mať 2 deti a pracovať na plný úväzok v dnešnej dobe.

lauricka
28. jún 2014

akukolvek pracu a popri tom si stale hladat nieco dalsie. Nemozes ostat doma a hladat "solidnu" pracu. Ak Vas teda manzel bez problemov neuzivi. Ale aj tak, ono nevyzera moc dobre, ked clovek sedi doma - v ociach potencionalneho zamestnavatela.

natalienka12
28. jún 2014

Ja osobne by som nevzala hocijakú prácu, ak si môžeš dovoliť finančne zostať doma, tak by som skúsila sa radšej vzdelávať, ísť na jazykový kurz, prípadne cez úrad práce na nejaký rekvalifikačný kurz, ak si napr. vyštudovaná ekonómka a nájdeš si prácu ako predavačka v obchode, jednak ťa to bude psychicky ubíjať a jednak ťa to degraduje. Absolventov VŠ je veľa, ale problém je, že mnohí si myslia, mám školu, tak už mám vystarané. Pritom takýto absolvent nevie nič. Pokiaľ vieš okrem vzdelania ponúknuť aj pridanú hodnotu, skôr sa zamestnáš v odbore, aj keď máš deti a bola si na rodičovskej dovolenke.