Ochranná lehota tehotnej v skúšobnej dobe

lm83
20. mar 2024

Dobrý večer, chcem sa opýtať. Som tehotná v 9tt a zároveň v skúšobnej dobe, ktorá mi končí 1.5. Ak by som teraz oznámila zamestnávateľovi že som tehotná vzťahuje sa na mňa ochranná doba počas ktorej ma nemôže prepustiť alebo je vyššie postavená skúšobná doba?
Ďakujem za odpovede 🙂 pekný večer

luliu
20. mar 2024

@lm83 nevzťahuje, môže za prepustit

gejb
20. mar 2024

Na tvojom mieste si dobre preštudujem zákonník práce...toto je dosť špecifická situácia.
Podľa tohto článku ta nesmie prepustiť kvôli tehotenstvu.
https://www.ropoaobce.sk/sk/casopis/pravo-pre-r...

lm83
autor
20. mar 2024

@gejb ďakujem za článok idem teda študovať 😃

luliu
20. mar 2024

@lm83 prečo to chces oznamovať? Nedá sa počkať?

janai1
20. mar 2024

@lm83 Môže ťa prepustiť ale dôvod nemôže byť tehotenstvo

§ 72 Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
(1)
V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode, dojčiacou ženou a mužom na otcovskej dovolenke len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom, materstvom alebo so starostlivosťou o narodené dieťa, a musí skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.

gejb
20. mar 2024

@lm83 oznámenie tehotenstva je vsak v tomto prípade dvojsecna zbraň.
Ak to oznamis tak zamestnávateľ môže skončiť PP a vymyslieť si nejaký dôvod (co je v celku pochopitelne z jeho pohladu) . Ak to neoznámis a je s tebou spokojný tak si ta tam nechá a môžeš to riešiť po skúšobnej dobe.

rebellefleur
20. mar 2024

Jasne ze ta mozu prepustit

mogaa
21. mar 2024

@lm83 počas skúšobnej doby ťa môže prepustiť kedykoľvek a bez udania dôvodu a to aj v prípade že si tehotná......

natalienka12
21. mar 2024

Za tehotnu si povazovana az vtedy, ak nielen oznamis tehotenstvo, ale musis ho aj pisomne preukazat potvrdenim lekara. Ak s tebou zamestnavatel skonci pracovny pomer, musi uviest dovod, ktory musi aj skutkovo vymedzit, len to nesmie byt tehotenstvo. V zasade, zamestnavatelia su v tomto pravne zdatni a vedia, ako skutkovo vymedzit ukoncenie PP s tehotnou, formulaciu im poradi akykolvek priemerne schopny advokat.

lienka.7
21. mar 2024

@lm83 ano, môže. Mas skúšobnú dobu predsa. Tehotenstvo na tom nič nemení

alenah31
21. mar 2024

@lienka.7 @mogaa tehotenstvo veľa mení u osoby v skúšobnej dobe. Bežne sa pri ukončení PP v skúšobnej dobe dôvod neuvádza. V prípade oficiálne tehotnej sa povinne uvádza - a nesmie to súvisieť s tehotenstvom. Skončenie PP v takomto prípade musí byť len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom alebo materstvom, a skončenie musí byť náležite písomne odôvodnené inak je neplatné

lienka.7
21. mar 2024

@alenah31 ona tehotenstvo doposiaľ neoznamila, takže sa na ňu nič nevzťahuje. A keby aj tak, uvedú ako dôvod ze sa napr.nezapracovala a pod. Bezne sa to tak robí.
V skúšobnej dobe ju ani tehotenstvo nechráni, predpokladám, že sa pyta presne na to.

alenah31
21. mar 2024

@lienka.7 nikde nepíše, že to neoznámi. Len sa informuje či tehotenstvo mení jej skončenie PP v SD - a áno mení, predpokladám, že práve preto sa pýta. Inak by jej otázka nedávala zmysel. A nie - dôvod, že nepracovala nie je dôvod na výpoveď tehotnej v SD - je to max. na písomne upozornenie zamestnávateľa zamestnancovi a musí toto tvrdenie podložiť.

lienka.7
21. mar 2024

@alenah31 ako zamestnávateľa ma NIKTO nemôže prinútiť, aby som v skúšobnej dobe neprepustila aj tehotnú. Jednoducho jej dám písomne ze sa nezapracovala na dane miesto a bodka. Ak si @autorka mysli, ze ak by oznámila tehotenstvo, tak ju v skúšobnej dobe NEMOZU prepustiť, tak sa mýli.

alenah31
21. mar 2024

@lienka.7 pri tehotnej ti to ako dôvod nestačí. Musí to byť závažný dôvod - spravidla hrubé porušenie prac. disciplíny. Neprinúti ťa niekto, ale niečo - zákonník práce a po sťažnosti zamestnanca aj inšpektorát práce. A ja nepíšem, že tehotnú nemôžu prepustiť - ale spôsob skončenia PP v SD tehotnej je jasne špecifikovaný a nie tak jednoduchý ako si niekto myslí.

natalienka12
21. mar 2024

@alenah31 To nie je pravda, co pises, ze to musi byt zavazny dovod, ako hrube porusenie pracovnej discipliny. Ten dovod moze byt aj to, ze podava neuspokojive pracovne vysledky, neplni pracovne ulohy vcas, je pomala, nestiha pracovne tempo atd. Zakon hovori iba o tom, ze ten dovod nesmie suvisiet s jej tehotenstvom, vobec nie, ze ten dovod musi byt zavazny ako pises. To by potom pre porusenie pracovnej discipliny nemohli vyhodit ziadnu tehotnu.

lienka.7
21. mar 2024

@alenah31 pozri, nemienim sa tu s tebou ani naťahovať ani dohadovať. Skratka tehotenstvo nechráni tehotnú ze ani v SD, ju nemôžu prepustiť.
Dôvod sa dá vždy nájsť. A ani IP mi nemôže nič. Ja ako zamestnavatel rozhodujem, koho vo firme chcem a koho nie. A aj si to patrične zdovodnim, ako napr. pise @natalienka12
Za to, ze sa s tehotnými takto "zaobchadza" si môžu iba samé, keďže sa hneď hádžu na PNku (mnoho krát bezdovodne) hned po pozit. teste a všetky sú hneď zazrakom rizikové a pod. Vlastne takto pekne vybabru aj so zamestnávateľom. Ešte že sú využívané 1 rocne zmluvy na dobu určitú.

alenah31
21. mar 2024

@natalienka12 Našu firmu to stálo 16.000€. Ja som len zamestnanec, ktorý skončenie napísal a majiteľ podpísal - následne bola firma na súde nakoľko podala žalobu v lehote dvoch mesiacov od skončenia PP - neuspokojivé výsledky zamestnávateľ preukázať nevedel. Žiadali k nahliadnutiu dochádzku, jej výkonnostné tabuľky a stanovené normy, svedčila kolegyňa, súd žiadal písomne doložiť, že zamestnankyňa bola na svoje neuspokojivé prac. výsledky upozornená. Ja som na pojednávaní nebola, len som potom rušila elektronicky skončenie PP v SP a ZP, doplácala sa jej ušlá mzda, celá "nadšená" som spätne opravovala výkazy, preplácal sa jej právnik. Ona tiež riešila nejaké vrátenie peňazí - myslím, že vracala podporu (možno to boli len reči to neviem). Rozsudok padol keď už bolo dieťa na svete - stále u nás pracuje - teda momentálne je na reťazovej MD.
https://www.prosman-pavlovic.sk/skoncenie-praco...

Ale mne je jasné, že nie každá ide veci riešiť cez právnika.

A pre porušenie prac. disciplíny - pokiaľ nemáš IP resp. vnútornú smernicu kde máš jasne uvedené čo je považované za závažné porušenie PD kedy je možná okamžitá výpoveď - nemôžeš vyhodiť ani netehotnú zamestnankyňu. Okamžite skončiť PP je jasne v ZP definovaný:
Zamestnávateľovi umožňuje Zákonník práce okamžite skončiť pracovný pomer so zamestnancom len v dvoch prípadoch:

*ak bol zamestnanec právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin,
*ak zamestnanec porušil závažne pracovnú disciplínu (tie si určuje zamteľ sám) - v prípade, že zamestnávateľ nemá vydaný pracovný poriadok, KZ alebo vnútornú smernicu prípadne konanie zamestnanca nenapĺňa žiadnu charakteristiku v ňom uvedených skutkov závažného porušenia pracovnej disciplíny, zamestnávateľ môže konanie zamestnanca vyhodnotiť ako závažné porušenie pracovnej disciplíny a vyvodiť z neho zodpovednosť n napr. písomným upozornením na porušenie prac. disciplíny s možnosťou výpovede ak sa skutok bude v priebehu 2 mesiacov opakovať.

natalienka12
21. mar 2024

@alenah31 Je to výnimočný prípad, ktorý vôbec nie je súladný so znením Zákonníka práce, pretože posúdenie otázky, či zamestnankyňa uspokojivo plní pracovné úlohy je na zamestnávateľovi, tam sa analogicky nedá postupovať ako pri výpovedi (kde je podmienkou predchádzajúce upozornenie na neuspokojivé plnenie pracovných úloh) v prípade ukončenia PP v skúšobnej dobe tam táto podmienka vôbec nie je, práve preto je to skúšobná doba, lebo ide o začínajúceho zamestnanca, kde si zamestnávateľ počas skúšobnej doby overuje také vlastnosti a schopnosti, aké očakáva (šikovnosť, odbornosť, rýchlosť rozhodovania, logické myslenie, snaha pracovať na sebe a vzdelávať sa atď atď), kým v prípade iného zamestnanca, ktorý už nie je v skúšobnej dobe by tieto veci už mal zamestnávateľ o zamestnancovi vedieť a ak sa stane, že tento prestane riadne plniť svoje pracovné úlohy, musí ho najskôr na neuspokojivé pracovné výsledky upozorniť a až následne po 6 mesiacov výpoveď. V prípade skúšobnej doby sa toto predsa nedá analogicky aplikovať, nedáva to logiku, to by potom zamestnávateľ išiel do obrovského rizika, lebo žiadnej tehotnej ženy sa nemohol v skúšobnej dobe zbaviť, stačilo by, že chodí riadne do práce, nie je v práci pod vplyvom alkoholu a pracuje, tak ju nemôže vyhodiť. Čo sa týka pracovnej disciplíny, súhlasím, ale o tom nie je táto téma.

natalienka12
21. mar 2024

@alenah31 mňa by zaujímalo, či išla vaša firma do odvolania proti rozsudku prvostupňového súdu, lebo takýto výklad skončenia PP v skúšobnej dobe s tehotnou ženou vôbec nie je súladný so zákonom a prieči sa aj zásadám logiky

alenah31
21. mar 2024

@natalienka12 nie - ono už keď prišla žaloba to bol šok pre vedenie, asi ako všade - chceli to rýchlo uzavrieť - ona odmietla dohodu. RD jej končí 2025, tak uvidíme či nastúpi alebo bude chcieť dohodu o skončení PP - -možno podá štandardnú výpoveď s výp. lehotou ešte počas RD. Hlavný majiteľ spoločnosti (vlastí 51% firmy) je Nemec - ten to kázal uzavrieť - poslali to na naše právne oddelenie a už to riešili oni - mňa to bude zasa zaujímať až ako personalistku a mzdárku keď sa budú riešiť veci okolo jej aktívneho nástupu späť prípadne výstupu z PP. Je tu cez 600 ľudí - súdne sa riešili 2 spory (toto + prac. úraz), Inšpektorát práce sme tu mali len za min rok. 4x - to bolo všetko ok. Ale nešlo o zamestnancov, preverovali živnostníkov, zmluvy o nájme, zmluvy o dielo (či nejde o závislú činnosť) a agentúrne zamestnávanie osôb z tretích krajín.

natalienka12
21. mar 2024

@alenah31 Skoda, cez odvolanie by to nepreslo, to sa kludne aj stavim.

hellionka
21. mar 2024

ak končíš prac. pomer v skúšobnej dobe ako zamestnávateľ vždy treba uviesť že je to bez udania dôvodu. Ak už udáš dôvod že sa “nezapracovala” musíš to vedieť dokázať, ak že nenapĺňa požiadavky na kvalitu musíš jej/jemu dať priestor po oznámení na odstránenie nedostatkov. Je to veľmi ľahko napadnuteľné. Toľko k “nezapracovala sa”. U tehotnej však presne neviem ako funguje a či je možné jej skončiť SD bez udania dôvodu.