Podmienky na opatrovanie seniorov cudzou osobou

5. okt 2023

Prosím Vás aké podmienky sú pri opatrovaní cudzou osobou? Opatrovanie máme schválené pre mamku na celý deň. Ale nakoľko sa nejedná o pracovný pomer -aké sú vlastne pracovné podmienky..nikde sa to nejdem dočítať.
Povedali mám-že všetko je na dohode.
Zaujíma nás všetko. Od výkonu práce ,starostlivosti ,zabezpečenia stravy...Aj to ako to je keď opatrovateľ má časté kontroly u lekárov. Či si to nemusí odrobiť inokedy.
Všetky bežné veci ak mi napíšete veľmi to ocením.
Ďakujem.

alickapusinka
5. okt 2023

Sú opatrovateľky čo to robia na živnosť vtedy to určite vezme dosť peňazí preto lebo musí si zaplatiť ZP,SP. Potom sú len tak že príde niekto na výpomoc tak že sa niekto bude podieľať s tou osobou o opateru tam o by asi bolo finančné dohodou. Ale ak by išla cez UPSVR opatrovať ako opatrovateľka to znamená odvody platí úrad SP,ZP a zarátava sa to aj do starobného dôchodku odpracovane roky minimálne ale zarátava. Ja som opatrovala dcérku potom kamarátku ale doma som varila a kamarátke som nosila každý deň čerstvé jedlo bývala vedľa mňa na chodbe .Pomáhala som aj kamarátke opatrovať mamu ale ta tiež doma varila a bola s ňou na opatrovateľskom príspevku. Možno obedy by sa dali cez obec alebo mestskú časť treba sa ísť popýtať. A opatrovateľský as vybavuje na UPSVR. Musí mať stupeň odkázanosti na starostlivosť to vyhodnocuje úrad na základe správ od jednotlivých lekárov. Koľko percent má aké choroby a tak. Alebo či je ležiaca plienky, príspevky na hygienu ošatenie opotrebovanie. To všetko povedia na úrade ak pôjdeš sa opýtať o opateru. Sú aj také čo cez deň chodia trebárs pichnúť injekciu, odobrať krv, moč recept spolupracujú s lekármi. U nás v meste to tak funguje je to však na poisťovňu na zdravotnú úkon na poisteneckú kartu. Od stupňa odkázanosti všetko závysi to znamená koľko eur bude opatrovateľské, pri tých nižších stupňoch sa da na nejaké hodiny pracovať. Ak je ležiaca tak vtedy nie. Na úrade práce TI všetko povedia.

autor
5. okt 2023

@alickapusinka Ďakujem pekne za informácie. Zatiaľ opatrovateľka nedostala oficiálne pokyny takže neviem. Áno je to cez UPaSVR .Iba denná statostkovosy6,nemá plienky.

alickapusinka
5. okt 2023

no tak sa chodte opytať uvídite čo vám povedia