Preradenie na nižšiu pozíciu

jkadankova
19. feb 2015

Mám problém so zamestnávateľom. Pracujem na TPP v jednej firme, no na dvoch oddeleniach. Ako administratívna pracovníčka a ako grafička. Sme malá firma, tak sa to dá. Roboty je toľko, že to zvládam v rámci normálneho prac. času - naraz. Pred rokom som nastúpila späť do práce po materskej. Už vtedy to vyzeralo, že z toho bolia šéfa zuby - evidentne tam chcel svoju nezamestnanú manželku. Teraz ten čas nastal a ja som sa cez druhého konateľa dozvedela (len telefonicky), že od 1.3. pojdem robiť len grafiku a na administratívu nastúpi jeho žena. Že plat mi zníži o viac ako polovicu.
Pôdu pre túto zmenu si chystal už v decembri - keď mi dal vymyslené hrubé porušenie pracovnej disciplíny. Čo som mu nepodpísala, nepodpísal to ani druhý konateľ. Poslal mi to doporučene a prevzal to môj muž nie ja. (Tu mi právnička vravela, že to musí poslať do vlastných rúk, že inak to nie je doručené.) Takže defacto mi to neposlal.
A ja sa chcem opýtať. Má na to právo, len tak zo dňa na deň ma presunúť na nižšiu pozíciu s nižšou mzdou?
Ak áno, musí tomu niečo predchádzať? Napr. porušenie prac. disciplíny, nejaký dektrét, opakované upozornenia...
Čo mám, dokelu, robiť!?!
Ak máte linky na nejaké paragrafy, prosím sem s tým. Musím sa na neho pripraviť tak, aby som to ustála.
Ďakujem.

sissy27
19. feb 2015

@jkadankova základná otázka - čo máš napísané v pracovnej zmluve?

jkadankova
autor
19. feb 2015

@sissy27 pozicia grafičky na odd.reklamy a administratívnej pracovníčky. Myslím, nemám prac.zmluvu pri sebe, ale pravdupovediac nie je problem zmluvu "opravit", ako treba. Čo by v nej malo byť?

regina22
19. feb 2015

nájdi si novú prácu

sissy27
19. feb 2015

@jkadankova http://www.zakonypreludi.sk/zz/2001-311#f5822573 pozri §55 ... ak máš v pracovnej zmluve obidve tieto pozície, tak to nebude mať také jednoduché... na druhej strane ty porozmýšľaj, či má cenu zostávať niekde, kde sa ťa chcú zbaviť, či sa nepozrieš po inom mieste...

simca06022011
19. feb 2015

@jkadankova nemusi tomu predchadzat nic, iba ti uberu z pracovnej naplne...napr. personalne zmeny, zmena sposobu prace.. zamestnavatel si najde sposob aj dovod.
Nie som si ale ista ci je mozne len tak znizit mzdu... dohodou ano, ale inak... no musim si zistit, ale co som citala aj na porade a kade tade, nic prevratene som nenasla 🙂 Ak nebudes suhlasit neostava ti nic iba nepodpisat, cakat vypoved a zobrat odstupne.

simca06022011
19. feb 2015

@sissy27 velmi nesuhlasim, lebo tu ide o preradenia na inu pracu, resp. priradenie na docasne vykonanie prac... v pripade zadavatelky sa jej pozicia v podstate zrusi a vzniknu dve.

jkadankova
autor
19. feb 2015

@sissy27 Ja som sa už dlhšie chystala odísť, len akurát teraz ešte mi to nevychádza. Chcem začať robiť na svojom, len som ešte potrebovala trochu času :( Robiť tam už nechcem, ale ani to nechcem nechať len tak. Ten človek je jeden podrazák a neschopník.

@simca06022011 Práveže ak by som mohla počítať s odstupným, hned by som išla preč. No o odstupnom môžem len snívať.

simca06022011
19. feb 2015

@jkadankova preco?

jkadankova
autor
19. feb 2015

Lebo viem, že to bude chcieť našiť na mňa tak, aby mi ho nemusel dať. Peniaze nemá a tak by bola utópia si myslieť, že mi vyplatí niečo naviac.
Mňa však zaujíma tá právna stránka veci, ako proti nemu argumentovať, keď mi to predloží.

simca06022011
19. feb 2015

@jkadankova napis si na poradu... ale pravna stranka veci nebude velmi odlisna od toho co som napisala. Da ti navrh zmluvy, nebudes suhlasit... rozviaze s tebou pomer, staci ze povie ze tvoju dvojpoziciu ide zrusit. Ale ak nepospises ukoncenie dohodou, neporusis prac. disciplinu nemoze ti dat vypoved zo dna na den a bez idstupneho.

jkadankova
autor
19. feb 2015

@simca06022011 A ešte mám otázku, ako by mala byt postavena pracovna zmluva, aby to nebola dvojpozicia, ale dve samostatne pozicie? Musia to byt dve samostatne zmluvy? A dá sa mať vôbec dve zmluvy s jedným zamestnávateľom? Výplatu som však dostavala len jednu...

mirkave
19. feb 2015

Jednostranne a svojvolne ti nemoze znizit plat. Ak ta necha vykonavat len jednu pracu,tak ti s platom nesmie hybat smerom dole. Znizenie platu je nova skutocnost,ktoru treba podchytit v zmluve. Ak s tym nesuhlasis,tak ti bud necha povodny plat,alebo dostanes vypoved. Samozrejme so vsetkym,co k tomu patri-odstupne a vypovedna.
Hrube porusenie prac.discipliny musi mat podchytene. To sa neda len tak,ze si zmysli a z niecoho ta obvini. Ak si opita a da ti fukat,ma na to svedkov,tak dovidenia. Ak ukradnes z kasx peniaze,alebo tovar a ma to nahrate na kamerovom zazname,tak dovidenia. Ale len tak ,vyplod jeho fantazie a on ta obvini? Skusat moze,ale ty to nemusis nechat len tak. Tak isto,ako sa on tebe vyhraza kadecim,tak ty mu mozes povedat,ze budes riesit krive obvinie z jeho strany.........

evita68
19. feb 2015

@jkadankova ak máš v zmluve obidve pozície a aj mzdu, táto zmluva sa musí dodržiavať - a to obidvoma stranami.. ak ste zamestnávateľ niečo meniť, musí to s tvojim súhlasom.. ak s niečim nebudeš súhlasiť, musí ti dať výpoveď.. ak ti dá výpoveď, patrí ti odstupné... a ak ti dá výpoveď, čiže zruší tvoje prac. miesto, nemôže na to isté miesto zamestnať nikoho iného 2 mesiace..

jkadankova
autor
19. feb 2015

@mirkave
@simca06022011
@sissy27
dakujem dievčatá, som si dala prechadzku na čerstvom vzduchu a prebrala realne moznosti. Skusim z toho vytlct co najviac a bezim prec. Hlavne, ze mi nemoze samovolne znizit plat.

zuzanka.zuzu
19. feb 2015

@evita68 áno, na to miesto nemôže zamestnať 2 mesiace nikoho iného... ale ja by som to urobila nasledovne - zrušila by som toto kumulované, vytvorila 2 nové, na administratívu by som zamestnala manželku a grafiku by tiež zastupovala, keďže toto miesto by bolo oficiálne neobsadené - a ešte by zaň aj mohla dostať príplatok za zastupovanie 😉 všeličo sa dá. a pritom by tú robotu ani nemusela vykonávať, robil by ju absolvent, ktorého pracovné miesto plne hradí úrad práce 😎
dpč prečo právo a pomáhať iným? prečo som sa nerozhodla robiť slovenského "podnikateľa"? už by som bola v jakej plnke 😅 😀

evita68
19. feb 2015

@zuzanka.zuzu 🙂 si to ľahko prestavuješ.. veď administratíva a grafika je tá istá práca, či už 2 v jednej zmluve, alebo každé zvlášt