Problém s chrbticou a výpoveď v práci

12. mar 2024

Dobry den, stretli sa s tymto problemom.
ked mam problemy s chrbticou, tak premyslam nad vypovedou kedze mam sedavu pracu.
Mam 25 dni dovolenky a pracujem tam rok a pol je mozne, to vypovedat s 2 mesacnou vypovednou lehotou? Plus aby som cerpala aj tu dovolenku pocas vypovednej alebo mi ju preplatia ?
Ako to je ?

Prosim o radu.

petteri
12. mar 2024

Áno, môžeš podať výpoved s dvojmesačnú výpovednou dobou, aj dovolenku môžeš vtedy čerpať, len nie celú, ale iba alikvotnu časť dovolenky

simca06022011
12. mar 2024

Dohodneš sa v práci. Zvyčajne ak sa dá sa dovolenka čerpá pred ukončením PP. Samozrejme nie celoročná ale nová sa kráti na odpracované mesiace.
Niekde ale zástup nemajú a dv vyplatia.

simca06022011
12. mar 2024

A áno výpovednej lehoty sú dané v zákonníku, pripadne pracovnej zmluve. Ale napr je možnosť sa aj dohodnúť na ukončení PP k určitému dnu

melanta
12. mar 2024

Ak nemáš nič špeciálne dohodnuté v pracovnej zmluve, tak výpovednú dobu máš 2 mesiace. Čiže ak doručíš výpoveď do konca marca, začne ti výpovedná doba plynúť 1.4. a v práci skončíš 31.5. Dovolenku nevyčerpanú z minulého roka a alikvótnu časť dovolenky za tento rok môžeš vyčerpať, samozrejme so súhlasom zamestnávateľa. Ak ti ju neumožní čerpať, na čo má nárok, tak ti ju preplatí.

Ja by som okrem tohto riešila aj inú záležitosť. A síce to, či naozaj táto práca je pre teba nevhodná. Či nevyrieši situáciu napríklad dobrá stolička, pc stôl na stojáka (áno, aj také existuje). ˇProste upraviť pracovné podmienky. Pretože s chorou chrbticou je určite ešte horšie robiť niečo manuálne. Takže toto si je potrebné zvážiť.

autor
12. mar 2024

@melanta ano chcem ist do masera a chodit plavat raz tyzdenne. Mam aj napatie v praci takze aj preto to chcem zmenit samozrejme pozeram aj prace aj v kancli aj nieco take ze kancel plus pohyb.