Nastupila som do zamestnania a mam rozporuplne pocity. Praca a pracovna ma bavi,ale zacinam mat pocit, ze ma niektori zamestnanci nadmieru kritizuju aj ked nemaju sa, co starat do mojej pracovnej naplne. Neviem sa rozhodnut, ci ostat,ked mi praca a cas vyhovuju,alebo odist na ine pracovne miesto (mam moznost, ale znova by som bola v inom kolektive). Od niektorych zamestnancov mam pocit, ze to uz hranici so sikanou. Aby som este lepsie objasnila situaciu, tak moj predchodca tiez vydrzal malo na tomto pracovnom mieste.Dakujem za nazory.
Nejaky cas by som zotrval, ak by sa prac. klima nezlepsila tak by som zvazil zmenu prace.
Ci uz zle prac. podmienky alebo kolektiv ( v niektorych pripadoch oboje ), oba dokazu mat zly vplyv na tvoju produktivitu nehovoriac o tom, ze si frustraciu z prace budes nosit domov.
Zalezi ako dlho tam si. Ak mas moznost zmeny, nechal by som si zadne dvierka otvorene pre istotu.
daj na svoje pocity a zmen zamestnanie
A ako sa prejavuje ta šikana?
To su tvoji podriadeni? Alebo proste len kolegovia?
Skuste chvilu vydrzat a uvidite ci sa situacia neutrasie. Niekedy sa veci časom vyriesia ..a ked nie, tak vždy možete odist.
Ak je to ozajstna sikana, tá sa časom neutrasie. Jediné možné riešenie je postaviť sa tomu zoči voči, teda ukázať"šéfovi bandy", že sa ho nebojis 🍀
Pises velmi vseobecne, mozno by si mohla objasnit, v com spociva sikana, lebo takto sa tazko radi.
Dakujem za odpovede. Moznoze som sa nevyjadrila uplne jasne,ale sama to ani neviem popisat. Ten clovek sa nevyjadruje normalne, jeho vyjadrovanie je utocne a zosmiesnujuce. Obcas uz zvysil dost hlas, spravil to pred dalsim personalom. Kazdy ho bud ticho trpi,alebo sa tak tisko postavia radsej na stranu toho cloveka.Co sa dalsej casti kolektivu jedna su tam aj mili ludia, takze na nich som myslela pri zmene kolektivu. Tiez druha praca by vyzadovala cestovanie, tato je na blizku.
Ohraď sa slušne voči takémuto jednanie tak, aby to počuli aj ostatní, aby vedeli všetci, že si to nemieniš nechať. Nemá zmysel meniť miesto bez toho, aby si sa nepokusila si to s nim vybaviť.
sikana ak je musi trvat pravidelne a par mes. aby sa pokladala za sikanu ty si len nastupila a nepaci sa ti spravanie kolegu/ov sak vies komunikovat tak si to slovne vyjasni ze sa ti nepaci ich spravanie
som tam uz zopar mesiacov aj som sa uz ohradila zopar krat. neviem, ci to je sikana,alebo co to presne je.
Veď daj konkrétny príklad
napr. komentovanie mojej prace, kolega nema sa moc starat do prace, kt. robim. vravim to zosmiesnovanie, napr. moju pracu mi okomentoval nadavkou.trieskanie dvermi, ak sa ohradim slusne a ten krik.tolko v skratke.
Ak je to tvoj podriadeny, spravit si s nim poriadok.
Ak ste kolegovia a nepomohlo riesit slusne s nim, riesila by som s nadriadenymi.. ked ti ta praca vyhovuje, nevzdavala by som sa, lym by som nevycerpala vsetly moznosti. Kedu vsetci cuvaju, bude tam na veky vecne a firma kvoli nemu bude stravat jedneho kavlitneho zamestnanca za druhym... raz musi kosa narazit na kamen! Nechapem sefov, ktori toto vo svojej firme toleruju!
Ak si nie si istá, počkaj ešte. Možno sa to utrasie alebo sa to bude stupňovať a potom sa rozhodneš veľmi rýchlo. To trápenie za to nestojí. Ťažko nám posúdiť, či ide o šikanu.
moznoze som zle uviedla nadpis.vravim sama neviem, co to je,ale mam z toho stres.neviem, ci je to touto dobou,kedze okolo mna vidim, ze je vela ludi v strese,alebo cim. nevravim,ze kvoli nemu niekto odchadza,ale je dostatocne trapny.nadriadeny pravdepodobne toto neriesia,sama nechapem preco.od niektorych viem,ze je aj k nim drzi,ale kedze sa neozvu, preto az takto nevyvadza.je to tazke vysvetlit.mam moznost sa ist inde zamestnat a uvazujem, co si vybrat,kedze casom ked toto bude pretrvavat, tak ma to nebude moc tam bavit.
@viestta ďakujem,máš úplnú pravdu.
Pokial je to tvoj sef, tak velmi vela toho nezmozes, tahas za kratky koniec. Pokial ide o rovnocenneho kolegu, ktory je ti v hierarchii rovnocenny, tam mas vela priestoru na manevre - mozes rovnako na neho zvysit hlas ako on na teba, povedat mu, ze si neprajes, aby trieskal dverami, napisat mu oficko email, ze si si vsimla jeho spravanie, popisat konkretne situacie, ktore sa ti nepacia a napisat, ze ak sa jeho spravanie nezlepsi, budes kontaktovat manazera a HR oddelenie. Ja som takouto formou - emailom- raz riesila jedneho kolegu, ktory si dovolovat a odvtedy som s nim mala pokoj svaty.
@savanna ďakujem,presne tak správne slovo,že si dovoľuje.zatial sa správam rovnako k nemu,okrem kriku,keďže nechcem znepríjemňovať nikomu prácu.asi to budem riešiť,ako si spomenula,je to veľmi dobrý nápad.
Vysmiala by som sa mu do ksichtu, idiotovi. Na takych pomaha len totalny nadhlad, stiplavy humor, ironia. Vymyslela by som dotycnemu nejaku blbu prezyvku a robila by som mu na kazdom kroku take nervy, zeby on odisiel, nie ty. Inak 9 z 10:kolektivov sa najdu rypalci, vsevedi, magori, ktori si takto honia ego a doma su pod papucou 🙂 Urcite sa ohrad a potichu hladaj ine miesto.
Take pocity by si mohla mat aj na tom druhom pracovnom mieste. Ak ti napln prace a pracovny cas vyhovuju a praca ta navyse aj bavi, tak by som sa rozhodne nenechala rozhodit nejakymi kolegami
Ak je problém s kolegami treba to riešiť s nadriadeným, pokiaľ nezaberá rozhovor s dotyčnou osobou, že ti je dané správanie nepríjemné, tak hold.
Ahoj, mne sa osvedcilo riesit to hned zo zaciatku - ked nereagoval doticny na moje upozornenie dva krat, isla som za nadriadenym. Par krat som to riesila s majitelom alebo najvissim sefom, vtedy to malo uspesny vysledok. Jedna sefka sa raz tak nastvala, ze bol z toho meeting. Bola som tam len dva tyzdne a oznamila ze ked odidem, poleti okamzite aj ten kokega, ktory sikanoval. Podotikam, ze pracu robil odbornejsie aj lepsie ako ja, kedze to bol jeho obor, moj nie. A ze to plati pre vsetkych.
Akonahle som chcela byt mila a riesit to mimo nadriadeneho len s doticnym, popripade veducim, vzdy som na to velmi doplatila. Prajem ti aby sa tvoj sef uvedomil a vyriesil to. Ak nie, tak vela stastia v novej praci 🙂
@svetlonos vyriešila som,odišla som na iné miesto.tam to je už fajn.snazim sa byť odmeranejsia,nech si už hneď na začiatku nikto moc nedovoľuje a s väčšinou s ľuďmi vykam.uvidime časom,nechcem znova zažiť takú atmosféru ako bola.
Drzim ti palce na novom mieste.
Taketo veci vies riesit so svojim nadriadenym alebo na personalnom. Ak ho vsetci budete len tisko trpiet nikdy sa to nezmeni.
Personalne si ho moze predvolať, dohovorit mu, pripadne ak by bolo staznosti viac tak mu aj udelit varovanie. Ak mas team leadra, mozes to riesit aj s nim a on si bud priamo najprv pohovori a kolegom alebo to tiez bude riesit cez personalne.
“Ale znova by som bola v inom kolektíve” tak máš pocit že ta šikanujú a vadí ti že budeš v inom kolektíve? Nechápem