Služobná cesta do zahraničia

22. jún 2023

Nedavno som menila pracu s tym, ze chcem po rokoch stresu a nahanaciek nieco kludnejsie. Som v nej necely mesiac a sefovci ma posielaju na sluzobku na 5 dni do zahranicia, z coho nie som prilis nadsena, lebo zahrna komplikovane cestovanie a vela cudzich ludi (som velky introvert), vobec to nebude “dovolenka” so spoznavanim novych miest, ale nonstop autobus-lietadlo-taxik a vela hodin stravenych zaucanim sa v zahranicnej firme. Na pohovore vsak nebola rec o ziadnych sluzobnych cestach, ani v zmluve nic take nemam, inak by som do prace asi nenastupila. Chcem sa spytat - mam vobec moznost nieco take odmietnut? Je mi jasne, ze by to bol asi dovod na vyhadzov, co momentalne nechcem riskovat, kedze som v skusobnej dobe. Moze ma ale zamestnavatel “nutit” ist na sluzobku, ak o tom predtym vobec nebola rec? Dakujem za odpovede.

viestta
22. jún 2023

Odmietnut pracovnu cestu mozes, v Zakonniku prace je presne uvedene z akych dovodov. Matky malych deti maju taku moznost, ale presne znenie si musis dohladat na internete.
A pracovne cesty nemusia byt uvadzane ani v zmluve, nikto nie je povinny ta vopred informovat, ze tvoja pozicia zahrna aj moznost pracovnych ciest.

mogaa
22. jún 2023

tak odpovedala si si sama - odmietnuť môžeš, ale počítaj s ukončením PP....v skúš.dobe je to bez udania dôvodu....nikto ťa nútiť nebude - ani ísť na služ.cestu ani ostávať vo firme

anita6666
22. jún 2023

Ak to nemáš v náplni práce presne uvedené a nebola ani o Tom zmienka keď si tam nastupovala,tak je to zavádzanie a pre mňa by takáto práca skončila.

viestta
22. jún 2023

@anita6666 ide na zaskolenie, to nemusi byt vobec napisane v naplni prace.

anita6666
22. jún 2023

@viestta pýtala by som sa na to na pohovore,je to logické,ak viem,že by som nebola ochotná cestovať,bola by to prvá moja otázka.

viestta
22. jún 2023

@anita6666 ona sa nespytala, zamestnavatel nebol povinny ju na to upozornit. Keby sa pytala, tak jej to asi povedia. Takze jej smola. Bud pojde na zaskolenie alebo ju ako nezaskolenu nebudu potrebovat. To, ze je niekto introvert zamestnavatela nezaujima.

autor
22. jún 2023

@viestta som si toho vedoma, nemusis byt neprijemna. Zatial to vzdy na pohovore kazdy spomenul, lebo asi vedia, ze nie kazdemu to moze vyhovovat. Tu mi to ani nenapadlo, kazdopadne to pretrpim kvoli praci a dobremu platu. Len som chcela vediet informativne ako to je aj do buducna.

nafka0483
22. jún 2023

A kto chodi ma sluzobky ala dovolenky so spoznavanim novych miest?
Aj moje sluzobky su o praci, presunoch, vecernych networkingovych aktivitach... vydychnem si az ked pridem domov. Na zaucani v zahranici som bola 2 tyzdne.

A ja napr mam v zmluve ze suhlasim s tym aby ma zamestnavatel vysielal na sluzibnr cesty.

viestta
22. jún 2023

Ja nie som neprijemne, ja len podavam fakty.

danica2711
23. jún 2023

opisuješ tú služobnú cestu ako keby to mala byť úplná katastrofa, hrôza, ktorú si zamestnávateľ dovolil na teba vypustiť. Ak si očakávala, že služobky sú formou dovolenky so spoznávaním nových miest, tak sa nečudujem, že sa ti nechce. V urazenosti a strachu ti nenapadlo, že ťa zamestnávateľ asi považuje za perspektívnu, keď ťa posiela na zahraničnú služobku s účelom zaškolenia na niečo nové? Tak sakra prekonaj svoj neopodstatnený strach (introvertnosť je len výhovorka, nikto ťa tam neposiela, aby si si našla kopu nových kamarátov a bola dušou spoločnosti) a pracuj na svojom kariérnom raste! Alebo ostaň zalezená vo svojej pohodnej "introvertnosti", uraz sa, že služobky nemáš v zmluve a choď sa postaviť do radu na pracák. Lebo ja by som si takúto ustrašenú sliepku bez flexibility a ctižiadostivosti vo svojej firme nedržala

melanta
26. jún 2023

Nie je to dovolenka so spoznávaním nových miest? Ale veď služobná cesta je práca, čiže je pochopiteľné, že tam budeš pracovať. Ak máš ísť na zaškolenie do zahraničia, predpokladám, že pracuješ v zahraničnej spoločnosti a na pozícii, kde sa tým pádom toto dalo očakávať. A hlavne je to otázka, ktorá z tvojej strany mala zaznieť na pohovore, akým spôsobom budeš zaškolená a ako bude prebiehať celý adaptačný proces. Mimochodom, ja som bola minulý týždeň pracovne v Dubaji a Abu Dhabi, 3 dni som sa nedostala von na teplo, jeden meeting za druhým, vždy ja voči 2-6 chlapom, ráno pracovné raňajky, večer pracovné večere. Tiež som introvert, ale kým nepracujeme na opustenom ostrove, s ľuďmi sa proste stretávame a čo to v práci zažívame. A k tomu, že doteraz do vždy na pohovore povedali, nuž je aj na tebe, aby si sa veľa pýtala a zaujímala. Mňa stále prekvapuje, že ľudia sa nepýtajú a potom sa čudujú.

autor
26. jún 2023

@melanta liecim sa roky na panicku poruchu, byva mi zle na verejnych priestranstvach, v obchodoch atd. Cize je to pre mna velky stres ist takto sama do zahranicia, preto to bohuzial tak prezivam. Moj zdravotny stav ale nie je vyhovorka pre zamestnavatela, som si toho vedoma, no pre mna je to hotova pohroma, velmi sa toho bojim ako to zvladnem.

nafka0483
26. jún 2023

Na najblizsom sedeni s psychologom/psychiatrom to preber, aby si bola pripravena. Zvladnes to, potom na seba budes hrda ;)

vulka
26. jún 2023

Jasne, že môžeš odmietnuť. Ve'd v cestovnom príkaze máš riadok, kde svojim podpisom potvrdzuješ svoj súhlas/nesúhlas s pracovnou cestou.

melanta
27. jún 2023

Chápem, že v takomto prípade je to pre teba skutočne veľmi náročné. Ako napísala @nafka0483 skús to aktívne riešiť s odborníkom, možno máš šancu prekonať to. Ak to nepôjde, zmeníš prácu a budeš si hľadať takú, kde nebudeš vystavená situáciám, ktoré ťa stresujú. Ale ak ide o prácu, ktorú chceš, určite by som najskôr riešila psychológa a snažila sa nájsť spôsob, ako to môžeš zvládnuť.

autor
27. jún 2023

@melanta dakujem pekne za mile slova. Snazim sa to prekonat zatial sama, aj ked vzdy je moznost dat vypoved, no to moj problem nevyriesi, len pred nim ujdem. Mozno to aj potrebujem, lebo ked to zvladnem teraz, v buducnosti nad takymi sluzobkami uz len mavnem rukou. No napriek tomu to hlava neberie, mam stiahnuty zaludok uz 2 tyzdne vopred a dycham ako by slo o zivot odkedy o tom viem. Racionalne viem, ze to nic nie je, iba par presunov hore-dole, no ten stres nastupuje samovolne a neviem ho ovladat :-/

nafka0483
27. jún 2023

Ved ries so psychologom/psychiatrom - pisala si ze sa liecis, tak bud mas lieky a tie ti niekto predpisat musel alebo mas terapie, alebo aj aj - proste sa objednaj a ries.

autor
27. jún 2023

@nafka0483 termin mam az po sluzobke, bolo mi to ozamene na poslednu chvilu a uz sa tam predtym nedostanem.