Treba oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi hneď ako je potvrdené gynekológom?

2. sep 2021

Ahojte chcem sa opýtať treba oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi hneď ako je potvrdené gynekológom ( aj keď ešte nemá žena tehotenskú knižku) ?
Ak áno tak ako sa to dokáže zamestnávateľovi bez knižky?
Pracujem totiž v závode a zdvíham aj ťažšie veci.
Za odpovede vopred ďakujem.

pribinak
2. sep 2021

Tak ak nechceš dvíhať ťažké, tak oznam. Nemusíš mat knizku, stačí lekárska správa

alenah31
2. sep 2021

nie, ty to nemusíš oznámiť vôbec - ale v tom prípade sa na teba nevzťahuje ochrana tehotnej vyplývajúca zo ZP.

sissy27
2. sep 2021

ak chceš nejaké úľavy kvôli tehotenstvu v práci, tak musíš oznámiť tehotenstvo čo najskôr - písomne a doložiť potvrdenie od lekára (akékoľvek) a zároveň požiadať aj o úpravu pracovných povinností, preradenie na vhodnú pozíciu alebo teda čo chceš/potrebuješ v zmysle zákonníka práce. Inak nie si povinná tehotenstvo oznamovať vôbec, ale patrilo by sa aspoň pred nástupom na materskú.

nafka0483
2. sep 2021

Tehotenstvo "netreba" oznamit vobec.

Ak ale chces, aby si bola povazovana aj pred zakonom za tehotnu zamestnankynu a teda si mohla ziadat upravu pracovnych podmienok, byt chranena a pod., tak je v tvojom vlastnom zaujme oznamit to. Kedy tak urobis je na tebe - mozes tak urobit hned ako mas tehotenstvo potvrdene. Na to nepotrebujes mat tehotensku knizku, staci potvrdenie lekara.

Nezabudni tehotenstvo oznamit pisomne a mat o tom doklad - bud podpisanu kopiu oznamenia, alebo dorucenku ak posielas postou, pripadne potvrdenie zo systemu ak sa to u vas riesi elektronicky. Zaroven spolu s oznamenim mozes ziadat o upravu pracovnych podmienok - nedivhat tazke bremena, nerobit nocne a pod.

dajana19
2. sep 2021

Snáď nebude vadiť ak sa sem votriem...chcela by som sa opýtať niečo podobné. Kedy oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi ak ide o reťazový pôrod?

autor
2. sep 2021

@alenah31 no práve mi nejde o úľavy len sa bojím aby som o bábo neprišla ak budem zdvíhať ťažké veci

alenah31
2. sep 2021

tak to potom oznám čím skôr - oficiálne s potvrdením od lekára. Toto je jediná možnosť ako žiadať úľavy, ktoré poskytuje tehotnej ZP.

nafka0483
2. sep 2021

Autorka: Ved praveze ti ide o ulavy presne v tom zmysle, ze potrebujes upravit pracovne podmienky, aby neohrozili tvoje tehotenstvo. Oznam to teda cim skor so ziadostou o upravu pracovnych podmienok.

@dajana19 Kedy chces, najneskor mesiac pred nastupom na matersku.

dajana19
2. sep 2021

@nafka0483 diki moc🍀

kiki68
2. sep 2021

Zalezi aka praca, pri rizikovych cinnostiach to oznamit treba. Ja som musela, lebo robim s detmi do 2,5 roka veku a tam je riziko cytomegalovirus a tiez dvihanie cez 10kg vahy. Tiez ak robis napr s farbami, lakmi, kde su vypary a pod veci . Ako musia bud preradit napr iba na administrativu alebo to inak upravit

frota3
2. sep 2021

istotne to oznam, aby ti vykon prace nahodou nejak neuskodil.

marianna_peskova
2. sep 2021

Oznám mu to písomne do konca piateho mesiaca.