Učiteľ AJ na ZŠ alebo SŠ

katzfromsa
27. sep 2020

Zdravim vas a idem si hned aj po radu. Moje posledne dve deti nastupili do skolky a ja sa zacinam obhliadat co s buducnostou. Vystudovanu mam len SS s maturitou ale na SK som v zivote nepracovala. Ovladam AJ a tak rozmyslam, ze by som sa pobrala smer ucitelstvo AJ. Viete mi poradit, co potrebujem okrem statnej skusky AJ k vyucbe? Vysoka skola I. ci len II. stupen? Ake su moznosti? Pozerala som aj prekladatelstvo a tlmocnictvo, ale vyzera to na narocnu skolu. Mozno skor zivnost popri zamestnani Pohravam sa s roznymi kombinaciami. Mate niektora vy skusenosti pripadne tip na skolu, kde mozem studovat?

c_est_la_vie
27. sep 2020

@katzfromsa pokiaľ viem, budeš potrebovať buď VŠ pedagogického smeru- 2 stupeň, alebo VŠ v odbore ( takže to prekladatelstvo) + pedagogické minimum. Okrem toho uplatnenie v školstve nie je také jednoduché, fluktuacia je skoro minimálna.
Takže ja by som sa radšej poobzerala po nejakej jazykovke, tam na formálnom vzdelaní tak nebaziruju.

katzfromsa
autor
27. sep 2020

@c_est_la_vie Dakujem, ano aj toto by som brala ako jednu z moznosti. Prisla mi moznost studovat Ucitelstvo praktickej pripravy v ekonomickych predmetoch(bakalar), tak ma nadaplo ak by som mala toto a pritom si spravila statnu skusku z AJ ci by bola realna moznost sa niekede takto ako ucitelka zamestnat

deedol
27. sep 2020

@katzfromsa musis mat VS 2. stupen, bakalar nestaci. plus ak chces konkretne jazyk, tak nestaci statna skuska, to tak bolo kedysi - teraz treba normalne rozsirujuce studium absolvovat (trva dva roky). (teda minimalne na SS statnica nestaci a zda sa mi, ze ani na ZS nie, ale neviem naisto - ja som ucila na SS).

hettinka
28. sep 2020

@deedol
@katzfromsa
Na prácu učiteľky musíš mat vysokú školu, jazyk môžeš učiť aj so štátnicou na jazykovke, ale musíš mat primárne pedagogické vzdelanie.

Prekladatelku som robila, na to VS nepotrebuješ. Ale je to náročná práca. Jazyk musíš vedieť perfektne, aj po slovensky perfektne a musíš vedieť odborne výrazy, nielen bežnú angličtinu.

katzfromsa
autor
28. sep 2020

@hettinka
Ďakujem pekne za odpoveď. Tak to moc ružové nevyzerá veru. Tlmočníctvo by som si asi ani netrúfala aj ked AJ pouzivame denne ale predsa odborne vyrazy su hold odborné. No musim zvalžiť veru či by sa mi to oplatilo ist študivať popri deťoch