Určuje zákonník práce koncoročnú odmenu?

bagiro
4. jan 2014

Dobry den,
Prosim potrebujem pomoct. Chcela by som sa opytat,ci zakonnik prace niekde urcuju vysku koncorocnej odmeny. Zamestnavatel mi dal oproti ostatnym nizsiu odmenu a ohana sa tym,ze nemoze mi dat vyssiu,ze sa riadi zakonnik prace. Nie je nahodou vyska odmeny len a len na rozhodnuti zamestnavatela??? Moze sa obhajovat zakonnikom prace?
Vopred vam dakujem za odpoved.
Katka

luba28
4. jan 2014

zakonnik prace s tym nic nema,....odmeny sa davaju vylucne,len ked zamestnavatel rozhodne,ze da a aj v akej vyske,....

maminkaalm
4. jan 2014

Co som sa ja stretla, tak o odmene rozhoduje zamestnavatel. A zamestnanec ju moze ale aj nemusi dostat, a niekto moze mat vyssiu odmenu a niekto nizsiu.

luslus
4. jan 2014

nemam pocit, ze je to osetrene Zakonnikom prace. Cize je to len na zamestnavatelovi. Napr. my sme nedostali absolutne nic, a to robim v dost znamej firme :/

maznacik007
4. jan 2014

v zakonniku prace to nie je ale mozete to mat v internej smernici prip. tam moze byt kolektivna zmluva ale odmeny su nenarokovatelna cast mzdy takze ti nemusel dat nic. 😒
a inak je uzus ze sa nezverejnuje kto kolko dostal odmeny takze odkial si vedela ze ty mas menej ... ale ak nemas v zalohe inu variantu zamestnania tak tazko ist v tomto do konfliktu

nikawero12
4. jan 2014

koncoročná odmena určite nemá so zákonníkom práce nič spoločné, jej udelenie/neudelenie a jej výška je len na zamestnávateľovi, takže je právne nenárokovateľná.

havana_frost
4. jan 2014

priamo o koncorocnej odmene nehovori ZP urcite nic. ale su rozne ustanovenia o rovnakom odmenovani, napriklad zamestnancovi na materskej/rodicovskej nemoze byt na skodu, ze nebol napr. tri roky v praci, mzda muma byt zvysovana rovnako ako ostatnym, a pod., skor by som povedala ze ZP zamestnanca zvyhodnuje, nechapemco tym mohol zamestnavatel mysliet, skus sa ho spytat aky paragraf konkretne ma na mysli.

minnie55
4. jan 2014

jasné, že nie 🙂) Je to výsostné právo zamestnávateľa rozhodnúť, či zamestnancom vyplatí koncoročné odmeny a v akej výške. Vo väčších firmách zvyknú mať tieto odmeny zakotvené v kolektívnej zmluve, väčšinou vo forme 13. a niekde aj 14. platu.
Tvoj zamestnávateľ sa zachoval alibisticky a vyhovoril sa na ZP, čo je úplná volovina. Asi má príliš slabú chrbtovú kosť, aby narovinu priznal, prečo ti dal nižšiu odmenu ako ostatným.

piacere
4. jan 2014

manžel má 14-ty plat, kt. výška záleží od splnenia celoročných cieľov (až do výšky 100% mzdy), takže ZP s tým nemá nič...

eeffka
4. jan 2014

zakonnik prace s tym nema nic, snazil sa ti vyhybavo povedat ze asi si menej robial, resp sa pchala do spravneho zadku.Mohla si dostat aj nulu.
Ja tiez ked davam odmeny nedam 2zenam na tej istej pozicii to iste lebo jednej ked poviem aby spravila nieco navyse pretoci oci a vzdycha a druha vyskoci, ze jasne a za hodinu to mam... a keby som t mala brat tabulkovo tak su narovnako.

katnor
21. sep 2014

Ahojte. Nasla som vyborny priamy link na zakonnik prace. Ziadne preklikavanie, vzdy aktualny http://zakonnikprace.psbs.sk/