Vrátili ste sa po rodičovskej dovolenke k práci čašníčky?

pavla_z
24. jún 2022

Chcela by som sa opýtať mamičiek čo pred materskou a rodičovskou pracovali ako čašníčky, či sa vrátili k tejto profesií alebo hľadali niečo iné a ak áno kde sa im nakoniec poradilo zamestnať. Mám síce ešte necelý rok rodičovskej pred sebou ale už začínam rozmýšľať čo potom a som takmer na isto rozhodnutá sa už na takúto pozíciu nevrátiť. Podľa mňa je tá pracovná doba, práca krátky dlhý týždeň a aj fyzická náročnosť dosť neskĺbitelná s malým dieťaťom. Lenže dosť sa obávam toho ako budem hľadať novú prácu keď som pred tým robila čašníčku a školu mám tiež vyštudovanú hotelovú akadémiu a prax mám len v gastronómii.
Ďakujem

martinkatinka
24. jún 2022

Skus hladat nieco cez obed, roznasanie obedoveho menu

jana005
24. jún 2022

@pavla_z nevrátila som sa.
Ale keď vám bude stačiť menej peňazí,tak skús hľadaj presne ako ti poradila martinkatinka,že len na pár hodín cez obed alebo cez víkend nejaké akcie

pavla_z
autor
24. jún 2022

@jana005 no práveže by som chcela niečo aspoň ako tak normálne finančne ohodnotené. Samozrejme že nečakám 1000€ a viac v čistom ale zase nech to nie to isté ako rodičak. Už teraz je to niekedy len tak tak keď v podstate celú domácnosť ťahá muž.

rude_baby
24. jún 2022

Čašníčku som nikdy nerobila, ale po rodičaku som robila predavačku v OC na krátky a dlhý týždeň. Počas škôlky sa to dá (ak je otec alebo starý rodič funkčný), ale keď dieťa nastupi do ZŠ, tak mi to príde nereálne (aj keď aj také mamy sú). Ale ak máš hotelku, hľadaj dačo normálne...

cacianka
24. jún 2022

S hotelkou máš mrte možnosti, lepších ako čašníčka

pavla_z
autor
24. jún 2022

@rude_baby no len práveže vôbec neviem čo hľadať preto sa pýtam že ako to riešili mamičky v rovnakej situácií. Lebo keď momentálne pozerám Profesiu tak väčšina pozícii je s požiadavkami ako je VŠ alebo aj keď len stredné vzdelanie tak ekonomické. A o množstve pozícii v IT odbore a menežerske pozície ani nehovorím. Alebo potom pozície kde stačí len základná škola kde má tiež asi nevezmú lebo povedia že som " prekvalifikovana" alebo predavačka čo mám skoro to isté lebo tiež krátky dlhý týždeň a ešte že horší plat.

pavla_z
autor
24. jún 2022

@cacianka mňa vôbec nenapadá že čo . Lebo keď pozerám Profesiu vždy sú nejaké požiadavky čo nespĺňam. 😀🙈

cacianka
24. jún 2022

@pavla_z ťažko ti poradím presne, neviem aké nás zameranie zo školy - odbornosť, čo si robila na praxi, aké posty si vyskúšala. Lebo hľadať na profesii a pozerať iný odbor, ekonómiu, IT, je nonsens.
Možno robiť akcie, v caterigovej firme príprava jedál, obsluha, výzdoba..
Hotely majú rôzne pozície, niečo kde je väčší kolektív a máš sa u koho zaučiť

pavla_z
autor
24. jún 2022

@cacianka Zameranie čo sa školy týka nieje nejaké presne. Na hotelke sa učí všetko od čašníctva a kucharčiny až po marketing, manažment a účtovníctvo ale všetko len tak v základoch takže to nieje ako vyštudovať čisto len niečo z toho. Počas školy som som si spravila spravila baristicky a barmansky kurz. Prax som mala ako čašníčka v hoteloch na Slovensku a pol roka som bola na praxi na Rodose tiež ako čašníčka. Kuchyňa má nikdy nelákala. A po škole tiež len pozície ako čašníčka, baristka či už v hotely alebo alebo v reštike

pavla_z
autor
24. jún 2022

@cacianka a čo sa týka tých inzerátov na Profesii tak nieže by som vyslovene pozerala tieto odbory. Ja pozerám všetko čo je tam aktuálne s tým že možno tam bude niečo čo ma zaujme ale s 30 inzerátov otvorim možno 1 ktorý vyzerá, že by bolo to vhodné pre mňa.

janickacrazy
24. jún 2022

@pavla_z skús nejakú reštauráciu, kde varia obedy, u nás je taká, ženy tam pracujú od rána do 14:30, úplne v pohode pracovná doba pre mamičky, potom majú zavreté

monulienkamt
24. jún 2022

Kamoška sa vrátila na pozíciu čašníčky, od 1,5 do 3 rokov chodila na polovičný úväzok cez obed, potom už na plný, robí normálne kratky-dlhy týždeň, muz jej robí kuchára, zo začiatku im.vychadzali opacne smeny, potom prešiel na "normalny" 5dnovy prac.tyzden,fungujú tak 10rokov...určite nie je prvá ani posledná čašníčka s dieťaťom...vlastne ešte jedna kamoška tak robila, muz jej tiež robil kuchára cez týždeň, ona robila kratky-dlhy týždeň

pavla_z
autor
24. jún 2022

@monulienkamt áno pár takých párov poznám aj ja ,že boli obaja v gastre a mali smeny presne naopak. Vtedy sa to dá. Len môj muž má vlastnú s.r.o bez zamestnancov takže robí podľa toho ako má zákazky. Niekedy je týždeň-ddva celé dni v robote a aj cez víkend a niekedy sa zase stane že je aj týždeň doma.

drzaopica
24. jún 2022

@pavla_z food jedalne v OC, recepcna, prevadzkarka na upravene smeny, cukraren, vyrobna, najlepsie by bolo z gastra odist a najst nieco v administrative recepcna

pavla_z
autor
24. jún 2022

@drzaopica tak to by som aj ja chcela keby sa mi poradí nájsť niečo mimo gastra a presne som rozmýšľala nad administrativou ale takmer všetky ponuky čo pozerám majú nejakú požiadavku, ktorú nespĺňam.

sparrows
24. jún 2022

A napríklad robiť v hoteli len raňajky/obed? Alebo naopak obed/večere plus akcie?

pavla_z
autor
24. jún 2022

@sparrows s tým v podstate nemám nejaký problém ak by som nenašla nič mimo gastra. Je to jedna z tých lepších alternatív. 🙂

amelie2017
25. jún 2022

Ja som na rodicovskej nebola - zahranicie a ano pri oboch detoch som sa vratila. Pri dcere v 4 mesiacoch, pri synovi v 9. Pri dcere som robila 5 dni v tyzdni od 7:30-11:30 a potom od 19-23. Teraz pri synovi robim supervisor v restike v hoteli a robim od 6/7 oficialne do 15, ale asi raz sa mi podarilo prist na cas. Vacsinou o 17 😬 novy hotel a este chyba personal. Nieco sa nam kryje s muzom a na zvysok hodin mame opatrovatelku.

natalienka12
25. jún 2022

@pavla_z Nechcem ti brat iluzie, ale po rodicovskej dovolenke si nenajdes tak lahko ziadnu pracu. Myslim, ze by si sa mala zamysliet nad vzdelanim, rekvalifikaciiou, mas este rok casu na samostudium, cas zacat sa ucit cudzi jazyk (aktivne, nie tukat na duolingo), cokolvek. S hotelovou akademiou, prepac, ale nebudes pre nikoho “prekvalifikovana”, skor naopak. Neviem, naco pozeras pozicie v IT a “manazerske” pozicie, ked na to nemas vzdelanie a ani netusis, co taka pozicia zahrna. Ak nechces robit casnicku, pozeraj si pozicie ako predavacka, pripadne nieco vo vyrobe, operatorka vyroby a pod. Maj realne ocakavania, nie sny. Ak chces administrativnu pracu, zamysli sa, co vlastne vies. Dnes nikto nepotrebuje cloveka do kancelarie, aby si prekladala papiere a pila kavu. Musis ovladat kopu veci a nie je to iba Word a Excel. Teoreticky skus pracu asistentky na sude, ak ovladas pravopis a rychlo pises na PC. Tam viem, ze beru mlade baby s maturitou, ale plat ocakavaj tak 600 v hrubom na zaciatok. Inak do sulromnej spolocnosti velmi tazko. Co by si zamestnavatelovi ponukla? Co vlastne vies robit? Takuto realnu otazku si poloz, ale po rodicovskej nebudes pre nikoho prekvalifikovana a pozicie so zakladnym vzdelanim su pre teba praveze vhodne. Alebo makaj uz teraz a vzdelavaj sa. Dieta uz ma 2 roky, ja som isla v takej situacii uz do prace, takze uz mas dost casu sa vzdelavat, urobit kurzy ale intenzivne, nemusis cele dni doma len varit a behat okolo decka a domacnosti. Potom aj pracovne moznosti budes mat lepsie. A ak nie, tak potom sa necuduj a budes rada, ak ta vezmu robit upratovacku.

lilke
25. jún 2022

Tvoje vzdelanie nie je aj na vedúcu školskej jedálne? Lebo často hľadajú v BA aj na túto pozíciu. Pravidelná pracovná doba 5 dní.

natalienka12
25. jún 2022

@lilke Podla mojho nazoru bez sance. Veduca SJ musi ovladat ekonomicke veci, normy jedal, objednava tovar, vedie skladovu evidenciu. Nie su to ziadne zlozite veci, ale toto ona podla mna neovlada, ked robila len casnicku.

lilke
25. jún 2022

@natalienka12 ak je ucenliva, môže to dať. Raz v 1 diskusii sa žienka pýtala, čo to obnáša, lebo dostala ponuku robiť to, a 2. tiež bez naleziteho vzdelania jej sľúbila robiť tutorku, že sa všetko dá naučiť. Hlavne hygiena jej nesmie byť cudzia, na to sú kontroly ako draci, tam by mohol byť okamžitý vyhadzov kvôli vysokej pokute pre zariadenie.

natalienka12
25. jún 2022

@lilke Ak je ucenliva, ano. Ved aj ja vyssie pisem, aby sa uz teraz vzdelavala.

buberova
25. jún 2022

@natalienka12 ja si myslím že tvoj komentár je viac ubíjajúci ako povzbudzujúci

kris_tin257
25. jún 2022

Nerobila som v gastre ale ako vedúca v OC v obchode s oblečením, do práce som sa vrátila o rok skôr lebo mi už robota chýbala. Robím víkendy robím do 21:00 ale dá sa to, máme to skoordinovane s mužom a so svokrou 😊 problémy su len keď maly ochorie ale vieme to nejak poskladať

pavla_z
autor
25. jún 2022

@natalienka12 toto všetko sme sa vramci hotelovej akadémie učili a naša praktická maturita to aj obsahovala. V tomto odbore alebo respektíve na takejto škole su normy, kalkulácie a podobná evidencia prvé čo sa žiaci učia okrem nosenie tanierov. Takže toto všetko čo ste spomínali aspoň na našej škole prvé mesiace intenzívne tlačia do hláv žiakom kým ich vôbec pustia k hrncom a do obsluhy.
Čo sa týka tých inzerátov už som písala že ja nepoznám vyslovene také pozície. Viem že to nebude reálne v mojom prípade len som tým chcela povedať to, že keď otvorím Profesiu tak na mňa vyskočí asi 30 inzerátov v takýchto odboroch a pozície ktoré by boli celkom vhodné pre mňa tak mozno 1 na tých 30.

pavla_z
autor
25. jún 2022

@natalienka12 a s tou prekvalifikaciou som to len čítala v pár diskusiách, že keď si mamičky hľadali po rodičovskej prácu a nemali veľké nároky a hľadali prácu aj prácu čo zvládne každý a požiadavka bolo len základné vzdelanie aj tak ich nepriali. Niektoré iné mamičky to odôvodnili tým, že na také miesto chcú človeka ktoré na trhu nemá veľa možností a nebude sa časom pozerať po niečom bližšie k jeho vzdelaniu ale bude tam niekoľko rokov.

natalienka12
25. jún 2022

@pavla_z A vedela by si to aj realne robit? A mzda veducej skolskej jedalne je vies asi aka? Su to tabulkove platy a kedze ty mas plat vo verejnej sluzbe 0, tak by bol aj napriek riadiacej pozicii velmi nizky. Pekvalifikovane su mamicky, co maju VS, ale vystudovali kadejake nevhodne odbory, ako politologia, sociologia, socialna praca, etika a take, kde sa v odbore praca hlada velmi tazko. Tak ked ich nechcu zobrat do vyroby, tak ich takto akoze “slusne” odmietnu. Pritom dovod, preco nechce skoro nikto zamestnat matku po rodicovskej je ten, ze 1. nema pracovne navyky 2. bude casto OCRkovat. Ale to su dovody, ktore oficialne nesmu uvadzat, preto pouzivaju ine vyhovorky. Ty s maturitou nie si prekvalikovana na ziadnu robotnicku profesiu. A k tomu vzdelavaniu pocas 1 roka co este budes doma si sa nevyjadrila. Cize asi zaujem ucit sa, urobit si kurzy, pripadne aj nejaku nadstabvu asi nemas, ze?

natalienka12
25. jún 2022

@buberova Ako ju mam povzbudit? Nech si kludne mysli, ze je prekvalikovana a hlada si pracu manazerky? Dala som jej tip, aby ten rok doma aktivne vyuzila, zvysi si sance na pracovnom trhu. Ale nevyjadrila sa, mozno sa este vyjadri. Ale zrejme zaujem tam nie je, lebo keby chcela, uz by sa davno vzdelavala, ucila, mnoho matiek si robi aj VS pocas materskej a rodicovskej. Ja som sa tiez v podstate od narodenia dcery musela denne ucit, studovat, lebo by som zabudla vsetko, co som vedela a robim v odbore, kde je sa vsetko dynamicky rychlo meni a 3 roky doma by ma po tejto stranke “zabili”. 2 rocne dieta je uz velke, ja som sa od 2 rocnej vratila so prace a nevyhovarala som sa na nic a na nikoho.

pavla_z
autor
25. jún 2022

@natalienka12 nevyjadrila som sa preto, že to sú veci ktoré viem. Viem že pokiaľ sú nejaké požiadavky ktoré nespĺňam je potreba sa v tom smere dovzdelať . Ani neočakávam, že ma hneď niekto vezme ako manažérku a budem riadiť 100 a viac ľudí. Ja som túto tému založila preto, že som chcela len vedieť ako to riešili mamičky v rovnakej situácií. Kde sa nakoniec uplatnili keď pred tým pracovali v gastre a ako sa im to podarilo skĺbiť s dieťaťom.