VŠ verzus práca v zahraničí

akosarozhodnut
5. feb 2022

Ahojte, chcela by som sa opýtať na váš názor. Radi by sme s priateľom odišli robiť do zahraničia. Sme spolu na VŠ v prvom ročníku, avšak chceli by sme si ísť radšej zarobiť do zahraničia a prísť potom na SK a spraviť si vysokú školu keď si už čo to zarobíme. Samozrejme by sme sa chceli aj osamostatniť. Moji rodičia s tým však veľmi nesúhlasia a chápem že majú aj strach, ale zaujímal by ma názor aj niekoho kto odišiel z VŠ kvôli práci, či je spokojný s prácou ktorú našiel, či išiel cez agentúru a pod.

A zaujimalo by ma aj ak by vedel niekto poradiť, keby ideme pracovať do zahraničia, treba sa nahlásiť niekde ba úrade na SK?

Ďakujem vopred za všetky odpovede.

zitaje
5. feb 2022

Ja ako mama vysokoškoláčky by som tiež nebola rada, keby chcela ísť moja dcéra do zahraničia po 1.r. na VŠ. Veď si spravte aspoň bakalárky a potom choďte von.

akosarozhodnut
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akosarozhodnut
autor
5. feb 2022

@zitaje moji rodičia nemajú vš

zitaje
5. feb 2022

@akosarozhodnut veď to s tým nemusí súvisieť, to nie je o tom. Ty máš nejakú profesiu? T.j. si po SOŠ alebo máš len gympel? A priateľ? Proste keď už ste sa dali na VŠ, aspoň prvú métu by bolo treba dosiahnuť. Zahraničie vám neujde.

liljana
5. feb 2022

Najskor VS, potom zahranicie. Do zahranicia mozte ist aj cez leto na brigadu.

lopka1313
5. feb 2022

Ak pojdete robit, nikdy sa uz na vysku nevratite. Zapaci sa Vam ten pocit, ze mate peniaze. Ak tu vysku chcete mat, spravte si ju teraz a do zahranicia chodte cez prazdniny a potom az po skonceni skoly.

akosarozhodnut
autor
5. feb 2022

Ja mám obchodnú a priateľ SOŠ s maturitou, nejde o to, že by nám zahraničie malo ujsť len si nevieme predstaviť už ďalej fungovať na diaľku(sme vo vzťahu 6 rokov), a chceli by sme to skúsiť sami. Na školu by sme sa určite chceli obidvaja vrátiť a tú školu ešte dorobiť. Len by sme chceli najskôr zarobiť a tak.. pretože si nevieme predstaviť chodiť robiť 12cky aby sme mohli bývať sami a popri študovať.

amelie2017
5. feb 2022

Neviem, co studujete, ak sa s tou skolou mozete dobre uplatnit, tak urcite najprv dorobit skolu a potom skusit zahranicie. V letnom semestri porobit skusky co najskor, najlepsie v predterminoch, vybavit splnomocnenie na zapis a mozete ist do zahranici na 4 mesiace kazde leto. Cez rok nejaka brigada a mozete sa osamostatnit aj pocas studia.

liljana
5. feb 2022

Za dva-tri roky zabudnete vsetko, co ste sa na strednej naucili. Uz to nedobehnete a vypadnete z tempa ucenia. S odretymi usami mozno spravite este nejaku lahsiu skolu na dialku.

lucianak
5. feb 2022

Napisem ti z vlastnej skusenosti. Odisla som po 1.rocniku, kazdy ma odhovaral, ze nemam ist, nasi ani nevravim aki z toho boli na nervy. Isli sme do Anglicka cez agenturu, tam nas samozrejme odrbali a vydrzali sme tam.par mesiacov. Do skoly som sa uz nevratila a doteraz lutujem. Pracu som si nasla v inom obore, ale skola by nebola od veci. Teraz sa mi uz do skoly nechce, uprimne... Dokoncite si aspon Bc., ver mi...

amelia89
5. feb 2022

@akosarozhodnut ja som chodievala kazde leto na 3-4 mesiace robit do spanielska a mala som z toho nasetrene na vacsinu roka.
Preco 12ky? Co chcete nejaky fancy byt? Ved mozete ist spolu byvat aj na intrak?
Ci vy nie ste v jednom meste? Nechapem to cele- chcete ist do zahranicia aby ste sa osamostatnili a boli spolu a potom dokoncovat skoly ktore su kde? v 1 meste ci kde?
A ja ti zo skusenosti hovorim ze ked pojdete napr na 2 roky preč uz si skolk nedokoncite

liljana
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
amelie2017
5. feb 2022

A teda dalsia vec, zahranicie uz nie je ako kedysi, ze ides na par rokov a postavis dom. Ak nemate speci znalosti, co nemate, tak budete robit za minimalku, alebo trosku nad nou a po zaplateni najmu a stravy vam ziadne tazke tisice neostanu. Nie, ze za to dokaze potom 5 rokov studovat.

tncka
5. feb 2022

@akosarozhodnut ja ako absolvent VŠol a mama hovorím,bez odtiaľto a už sa nevracaj. Mám 2 VS,PhD. aj to len preto lebo rodičia chceli a ja blba som posluchla. Už dávno som mohla byť niekde inde,teraz sa síce nemám zle,ale mám pocit že mi niečo "ušlo" a uz to nedobehnem,budem mať 40,na nový začiatok je neskoro. Ale ver mi že ak už raz odídeš,tu skolu si už nerodorobis.

akosarozhodnut
autor
5. feb 2022

Ta minimalka v zahraničí je väčšia ako na Slovensku (samozrejme aj väčšie náklady) ale keby je zabezpečené ubytovanie tak 1500€ určite neprejeme. Rozmýšľali sme skôr takým štýlom že ísť, zarobiť, odložiť a vrátiť sa doštudovať. Vnímame to tak že mame 20 rokov a radi by sme skúsili aj niečo iné.
Nechceme bývať pri rodičoch a tie 12cky boli myslené skôr štýlom, že môj priateľ pracoval 40 hodín týždenne a zarobil 450€.

liljana
5. feb 2022

@akosarozhodnut Vlastne si uz rozhodnuta. Obetujete skolu, lebo nechcete byvat na intraku ale pre velku lasku spolu v podnajme. Nakoniec ako to byva zvykom, vsetky plany sa pokaslu, nevyjde ani zahranicie, mozno sa aj rozidete a bez VS skoncite niekde vo vyrobni za pasom.
Kazdy sa musi poucit a popalit na vlastnej kozi.

janinah
5. feb 2022

Dcéra urobila Bc. Potom odišla do sveta.Pocestovala.zarobila.muza si našla.Teraz po 4 rokoch od Bc.konecne urobila aj Mgr. už s bábätkom a externe ako pracujúca.Takze ako mama by som bola max.nespokojna.kebyze nemáš aspoň Bc.

dskjhfdlkdjhl
5. feb 2022

@akosarozhodnut Skola Ta bavi? Lebo ak ano, tak rozhodne doporucujem dokoncit. Po odchode sa bude do skoly velmi tazko vracat. Velmi zalezi aj od toho, co studujes. Lebo ak nejaku taku skolu, z ktorej nie je velka sanca na dobru pracu, tak potom tam nestracaj cas. Ale ak studujes nieco rozumne a bavi Ta to, neodchadzaj.

zitaje
5. feb 2022

@akosarozhodnut prečo preboha pracoval 40h za 450?eur? ALe celkovo nerozumiem, prečo nemôžete byť zatiaľ spolu na intráku / prenajatej izbe, kým doštudujete. Choďte von, len ak nechcete dokončiť školu. AK ju chcete dokončiť (nemusíte samozrejme, je to vaše rozhodnutie, ale treba si to rozmyslieť) tak ju najprv dokončite a potom choďte von. Mne to príde úplne nelogické, ísť na dva roky preč počas VŠ, načo? KeĎ počqas VŠ, jedine študovať + brigáda.

annamalaga
5. feb 2022

Ak idete študovať dobrú školu, z ktorej je dobrá práca, tak neutekajte a Študujte, ak to ma byt o ničom odbor, nestrácajte čas.

liljana
5. feb 2022

Vsetko vidis prilis naivne, za zarobite vonku velke peniaze. Neuvedomujes si, ze je covid. Obmedzene cestovanie, problem s pracou, zatvorene prevadzky, vsetko slo kvoli inflacii hore. Prenajmy. Kvoli covidu vsetko, naklady na zivot zdrazeli. Kym sa to neutrasie, studujte. S VS v zahranici dostanete vyssi plat ako so strednou za obsluhovanie v restike. Ale ako bolo povedane, zalezi na akej kvalitnej VS studujete. Ak je to nejaka pseudo socialna praca, tak je to studium strateny cas.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dskjhfdlkdjhl
5. feb 2022

@liljana tiez mam dojem, ze si to zahranicie prilis pekne maluju😉

val80
5. feb 2022

Ahoj. VS sa da dokoncit alebo nanovo zacat aj po zahranici dokonca studovat aj v zahranici. Neviem, co by si chcela v zahranici robit/pracovat. Musis nieco ponuknut (dobre vzdelanie SŠ) a jazyk v danej krajine. Ak to mas, vies si najst zamestananie a urcite si aj dobre zarobit. Vies zo zahranicia aj studovat externou formou doma (ja som tak spravila a uspesne aj skoncila). Samozrejme som nebola daleko od SK. S odstupom casu si hovorim, ze som dobre spravila, ze som pocas VS odisla do zahranicia, nieco videla, zazila a hlavne zarobila a popritom aj dostudovala.

sovica
5. feb 2022

@akosarozhodnut Úprimne? Ak odídete do zahraničia, tak je veľmi malá pravdepodobnosť, že sa na VŠ vrátite. Vypadnete z toho rytmu učenia, veľa vedomostí zabudnete atď.

Akú máš vlastne predstavu o tom zahraničí? Nad ktorou krajinou rozmýšľate? Na akej úrovni ovládate jazyk? Lebo od toho tiež trošku závisí, akú dobrú prácu dostanete resp. ako rýchlo môžete v práci postúpiť na vyššiu úroveň (čiže viac zarobiť). Na akú dlhú dobu tam chcete ísť, na rok, na 5...? Máš nejakú predstavu, koľko by ste chceli za rok ušetriť? Nezabúdaj, že nemôžete len šetriť, ale budete mať isté výdaje: ubytovanie, strava, doprava atď.

A predpokladám, že berieš momentálne do úvahy aj Covid. Ver mi, že v tejto dobe je naozaj ťažké nájsť v zahraničí prácu. Ak nie ste obaja očkovaní 3 dávkami, tak nad odchodom teraz ani neuvažuj.

lindous
5. feb 2022

Tiež sa mi zdá, že to vidíte teraz príliš ružovo...Ak chcete zmenu celkovú išla by som, ale čo poznám viac ľudí, ktorí odišli s podobným plánom von, tak nikto z nich už v štúdiu nepokračoval, finančná nezávislosť im zachutila, zo školských povinností úplne vypadli a proste začali žiť iný život - čo neznamená, že sa majú zle, to vôbec... Len proste svoje študijné sny a plány nenaplnili... A hlavne všetci sa zo začiatku dosť pretĺkali, na nikoho tam nečakali s otvorenou náručou a to boli šikovní ľudia, s výborným jazykom..ale proste boli zo Slovenska, tak boli vnímaní ako lacná pracovná sila... Áno zarobili pekne, ale museli sa uskromniť, ak si z toho chceli doniesť domov a nadreli sa ako kone...

karin210
5. feb 2022

Tak ja sa pripájam s iným názorom. Odišla som 2 dni po BC štátniciach do Londýna,bez agentúry úplne sama,mala som vtedy 21 rokov. . Chcela som odísť už skôr ale povedala som si,že mi možno tá vysoká pomôže aj v UK. Po pól roku som si našla prácu s platom 35000£ v hrubom ročne. Kto chce prácu si nájde,to,že každý prisťahovalec zarába minimálnu mzdu pravda nieje. Priznávam ale,že väčšina Slovákov čo som stretla robila v skladoch, umývačov a podobne. Niekto sa uspokojí s malom, iný vynaloží väčšie úsilie. Pracovala som v svojom odbore, angličtina B2 keď som prišla. Za mna to bolo najlepšie rozhodnutie v živote. Po dvoch rokoch som sa vrátila na SK a momentálne dokončujem Mgr stupeň a chystám sa ešte na pár rokov smer Veľká Británia. Takže nieie to pravda,že nikto si už školu nedorobi. Keď sa chce dá sa všetko.

dskjhfdlkdjhl
5. feb 2022

@karin210 ale Ty si uz aspon toho bakalara mala.

zitaje
5. feb 2022

@karin210 presne toto jej píšeme tu viacerí - nech si spraví aspoň Bc, potom hajde do sveta.

karin210
5. feb 2022

@dskjhfdlkdjhl Áno mala ale dokončila som ho iba z toho dôvodu,že som vedela,že s ním získam väčší plat. Mám učiteľstvo angličtina+ruština. Ale ak robí niečo ako vyššie spomenutá sociálna práca, respektíve je v 1.rocniku možno zistila,že si vybrala/li úplne zlu školu odišla by som teraz. Možno to nebude len o tom bývaní čo spomína autorka 🤷‍♀️- na ru letnú brigádu by som ale určite išla do zahraničia. Dobre sa dá zarobiť aj napríklad v Írsku- na konci roka vam ešte sj vrátia zaplatene dane,ideál pre vysokoškolákov.