Výpoveď počas rodičáku a podpora z úradu práce po rodičáku

t_fire
17. sep 2016

Dobrý deň. prosím o radu. Momentálne som na rodičovskej do 20. marca 2017. Som zamestnaná ale po skončení rodičovskej sa nemôžem vrátiť do práce kvôli vzdialenosti. Chcela by som požiadať o predĺženie rodičovskej zo zdrav. dôvodov ale neviem či mi to predĺžia. Prvá otázka, môžem podať výpoveď počas rodičovskej? druhá otázka, mám nárok na podporu v nezamestnanosti po rodičovskej, keď som tam zamestnaná od roku 2008 ale od roku 2011 na materskej. Ak by som mohla dať výpoveď aj počas rodičáku a pracovný pomer by mi skončil napr. 30.2.2017 a mne by predĺžili rodičovskú yo ydrav. dôvodou budem mať potom nárok na podporu v nezamestnanosti ak by som si nenašla prácu? samozrejme že by som sa musela nahlásiť na úrad práce. Vie mi niekto poradiť?

gapa
18. sep 2016

@t_fire ak sa zaeviduješ do 1roku od ukončenia pp, tak ti nárok na podporu vznikne, ale ak by si poberala podporu, tak RP musí poberať manžel, nedá sa súbežne. Neviem, aký si mala plat pred Rd, ani či si robila počas RD napr. na dohodu, no ak si nerobila a nezaeviduješ sa hned po ukončení prac.pomeru, tak môžeš mať podporu rátanu z minima, ak nemáš žiadny vym.základ v období 2roky pred zaevidovaním, len dni RD a dni bez poistenie po ukončení RD.

t_fire
autor
18. sep 2016

@gapa a ak by som ja poberala podporu a manzel pracuje moze rodicovsky byt napisany na neho? Pocas tych 5 rokov( s dvomi detmi) co som na materskej som nerobila nikde, takze by mi pocitali podporu z minima alebo z platu pred materskou?

gapa
20. sep 2016

@t_fire ak dieťa dovrši 3 roky 20.3.2017, tak by bolo dobré zistiť, kolko dovolenky ti zostalo a ukončiť pp po dovršení 3rokov. Ak sa nezmenia zákony, tak by sa ti rátala podpora z obdobia od ukončenia RD do ukončenia pp. Ak by si pár dní čerpala dovoelnku a zvyšok by ti preplatili, tak ti vyjde aj lepšia podpora (samozrejme záleží aký si mala predtým plat a aký teraz, príp.prémie, nemusí tak byť na 100%). ak by skončil pp a hned si sa zaevidovala po ukončení pp a nemala ani den aktívne poistenie v socpoist. po ukončení RD, tak by sa rátala podpra z obdobia 2roky pred RD.

t_fire
autor
20. sep 2016

@gapa velmi pekne dakujeeeeem