Zdravotný stav zamestnanca

12. sep 2023

Má zamestnávateľ právo pýtať sa na môj zdravotný stav? Stala sa taká situácia, že šef sa ma pýtal či nemám nejaké zdravotné problémy a ja na to, že to nie je jeho starosť. Neviem presne ako to chodí, ale mám za to, že zdravotnú spôsobilosť zhodnocuje lekár, nie nadriadený. Prišlo mi to veľmi nevhodné a neseriózne od neho. Myslíte že som urobila dobre?

januska12323
12. sep 2023

Prečo sa to pýtal? Chodíš často na PN?

melanta
12. sep 2023

Všeobecne nie. Záleží však akú prácu vykonávaš, to nepíšeš a je to veľmi podstatné pre správnu odpoveď. Pri niektorých pozíciách, kde je zvýšená bezpečnosť práce, má zamestnanec povinnosť informovať zamestnávateľa, ak by došlo k zmenám, ktoré môžu mať vplyv na bezpečnosť práce. Pretože povinnosť zo zákona o BOZP vyplývajú aj zamestnancom, nielen zamestnávateľom.

autor
12. sep 2023

@januska12323 Práveže vôbec. Netušim čo tym sleduje

lucka_ke
12. sep 2023

môže sa pýtať ak máš nejaké viditeľné zdravotné problémy, ktoré by mohli ovplyvniť tvoju bezpečnosť - napríklad závraty a ty by si pracovala vo výške... inak nie

autor
12. sep 2023

@melanta pracujem ako čašníčka v reštaurácii, takže toto asi nebude môj prípad.

sense
12. sep 2023

Záleží aj akú prácu vykonáva, co mate v kolektívnej zmluve. Napr my máme ze si povinná informovať zamestnávateľa ak ti lekár predpise lieky ktoré môžu znížiť tvoju pozornosť, rovnako v prípade dlhodobej alebo opakovanej pn ta môžu. poslať k "firemnému lekárovi" (médical Center). Takisto výplne každé 3 roky taky dotazník ohľadom zdravia ale je to všetko v zmluve

melanta
12. sep 2023

A máš zdravotné problémy resp je možné, že sa pýta preto, že je zjavné, že niečo sa deje? Ak nie, tvoja odpoveď bola v poriadku a viac nerieš.

spadnutaslivka
12. sep 2023

čašníčka v reštaurácii roznáša ľuďom jedlo... mala by byť zdravá... tu si myslím, že je otázka na mieste, nie?

liv1
12. sep 2023

Po prve to bola velmi drza odpoved a po takomto spravani by som ja osobne hladala cim skor nahradu za teba. Za druhe, stretavas sa s ludmi, roznasas jedlo alebo napoje, mozes roznasat choroby. Ak kychas, kasles, soplis, vyzeras cudne mozno na horucku, leskle oci atd., ma urcite pravo sa ta to opytat.

nelca84
12. sep 2023

Tak ja viem o jednej, co robila v skolskej jedalni a tajila, ze ma svrab, takze ano, je na mieste, ze sa ta na to zamestnavatel pyta, ak sa mu nieco nezda.

beba1994
12. sep 2023

Ahoj, zamestnavatel ti moze nariadit absolvovanie lekárskej mimoriadnej prehliadky u lekára pracovnej zdravotnej služby. Zamestnávatel nemoze vediet aky mas problem, na to je lekar co to posudi a vydá/ nevyda obmedzenie na pracu.

alickapusinka
12. sep 2023

Niektorý sa na zdravotný stav pýtajú len ak sa ideš informovať o miesto a predtým než ideš do zamestnania máš absolvovať lekársku prehliadku. Tak tam TI všetko lekárka napíše.

anna777115
12. sep 2023

Veď, to je normálna otázka, pri práci v gastronómii, v potravinárstve, dokonca na vykonávanie takejto práce by si mala mať zdravotný preukaz.