Zistí potenciálny zamestnávateľ, že som bola na rodičovskej?

sandri
27. aug 2015

Ahojte, v sucasnosti sa vraciam do prace po 2 rokoch na MD. Kedze som vsak nedostala svoje povodne miesto, ale ine, obzeram sa aj po inych moznostiach. Na jednom pohovore mi vyslovene povedali, ze ma nechcu, lebo oni chcu bezdetnu osobu na to miesto. Preto som sa rozhodla, ze o svojej RD pred potencialnymi zamestnavatelmi pomlcim. Zaujima ma vsak, ci to ma potencialny zamestnavatel ako zistit - ze som bola 2 roky mimo firmu. Da sa to zistit v ramci pripravy na pohovor? Teda moze to na mna vybalit, ze preco to tajim? A ako je to v pripade, ze by som si pracu nasla a zo sucasnej prace by som odisla - v zapoctovom liste bude uvedena medzera alebo budem vedena u zamestnavatela celu dobu vratane MD a RD? Teda ak ja vyslovene nepojdem s farbou von, ze som bola doma, ma to novy zamestnavatel ako zistit? Dakujem.

pribinak
27. aug 2015

Iste, účtovnícka pozrie na tvoje papiere

sandri
autor
27. aug 2015

Cize pri nastupe to zistia, ano? Ja som si to tak naivne predstavovala, ze tam bude od - do som pracovala vo firme XY a nic viac...

andreah25
27. aug 2015

@sandri stačí jeden telefonát Tvojmu ,,terajšiemu" zamestnávateľovi ohľadne referencií na Teba a máš prúser...

sandri
autor
27. aug 2015

@andreah25 preco pruser? ved zo zakona sa nesmie pytat, ci mam deti a pod. A tym , ze som mala taku skusenost, ze ked som povedala, ze mam dieta, tak ma zrzau nechceli, hoci dovtedy som postupovala z jedneho kola do druheho, tak sa snazim najst cestu ako vyrovnat startovaciu ciaru s bezdetnymi...

maslenka47
27. aug 2015

@sandri akoze ja nechapem, ako si to predstavujes. Nepoviem, ze sa tym mas chvalit, ked sa vyslovene nepyta, ale nasilu zatajovat? Je v prvom rade v TVOJOM zaujme, aby zamestnavatel vedel, ze mas deti.

Aj tak to zisti, najneskor ked pojdes na OCR. Alebo ked budes potrebovat odist skor/prehodit smenu, pretoze dieta ma v skolke besiedku. Ani keby si im ziaden papier z byvalej roboty nepriniesla, casom na to pridu. Ked sa z teba vykluje klamar, asi si v praci velmi nepomozes.

hradnapani
27. aug 2015

@sandri zisti to najneskor pri nastupe do zamestnania z papierov tykajucich sa odpracovanych mesiacov v povodnej firme (kvoli socialke, daniam atd). Ale ak ta prijme a budes sa mu velmi pozdavat, tak ti to zrejme rad odpusti (ak si pred nim obhajis, preco si tuto info zamlcala - poznam jedneho cloveka, ktoremu zatajenie istej informacie a jej dodatocne ludske vysvetlenie preslo uplne v pohode, bez toho , aby si narusil vztahy s vedenim - lebo z ludskeho hladiska sa to dalo pochopit. Tiez nemohol dlho najst miesto kvoli istej informacii).

sandri
autor
27. aug 2015

@hradnapani dakujem za vysvetlenie

maslenka47
27. aug 2015

@hradnapani ja by som nedokazala verit zamestnancovi, co ma klamal uz z vykopu.

dionyzka
27. aug 2015

@sandri ja Ti poviem tak - z mojej skusenosti. Zamestnavatelia, ktori maju problem, ze zena ma deti - ihned vylucujem - pracovne prostredie zvacsa otrasne a maju tendenciu zo seba robit "boha" a zo zamestnanca otroka.
Vacsinu zamestnavatelov zaujimala moja prax, moje schopnosti, vzdelanie v danej oblasti, ovladanie jazykov... a na deti sa ani len neopytali. U tychto sa pracovalo fajn aj kolektiv dobry.
Hladaj dalej a nechci sa vyrovnat s bezdetnymi, nemas na to ziaden dovod, preco to tak robit.

siska53
27. aug 2015

@sandri suhlas s @dionyzka... Ak maju problem s tym,ze ma niekto deti,tak radsej hladat dalej.
Utajovanie nema zmysel,aj tak sa to dozvedia. Su aj zamestnavatelia,ktori s tym,ze mas deti,nemaju najmensi problem.
Verim,ze si coskoro najdes miesto,kde budu akceptovat i to,ze si mamicka. Jasne,ze nie stylom,ja som matka,mam preto pravo na vsetko a vy to respektujte.

hradnapani
27. aug 2015

@maslenka47 mas na to pravo 😉 V spominanom pripade som rada, ze sa nasiel aj clovek s empatiou a s nadhladom a myslim, ze neobanoval. Ak clovek hlada dlho miesto a nema pomaly co do ust, tak sa proste uchyli aj k niecomu takemuto. Ako sa hovori, risk je zisk. on v podstate neklamal - nikto sa ho na danu informaciu nepytal - kebyze ano, povie hned.

andreah25
27. aug 2015

@sandri prečo? Lebo dôvody Ti už baby napísali vyššie - bude z Teba klamárka a ja byť Tvoj zamestnávateľ, tak by som si tiež rozmyslela Tvoje zotrvanie vo firme.

pribinak
27. aug 2015

@hradnapani ale co tym získa? Hneď ako to zamestnávatel zisti a jasne, ze to zisti veľmi rýchlo, bude hľadať zámienku ako sa takéhoto zamestnanca zbaviť a kedže je v skúšobnej dobe, tak to dlho trvať nebude
Navyše tym získa akurát povesť klamárky

hradnapani
27. aug 2015

@pribinak ja som napisala iba skusenost z mojho blizkeho okolia. V tomto konkretnom pripade to malo stastnejsi koniec, to je vsetko. Ved sama som jej napisala, ze zamestnavatel to zisti najneskor pri nastupe do zamestnania.

kikuleenka
27. aug 2015

@sandri v zivotopise to neuvadzaj, ak sa ta vsak na to budu pytat, neklam. Zistia to aj tak v den nastupu, ked ta budu prihlasovat do soc. poistovne a tak ci tak by ta mohli hned v skusobnej lehote prepustit...

maslenka47
27. aug 2015

@hradnapani vsak jasne, seriozny zamestnavatel neriesi, ci niekto ma alebo nema deti a takuto otazku vobec nepolozi. Ak sa na to spyta, tak ide dokonca mimo zakon.

Ale proste nasilu popierat, ze deti mam, mi pride uz zase trochu ubohe. Pretoze to klamstvo ta raz dobehne a potom sa to bude velmi tazko vysvetlovat.

lenka_21
27. aug 2015

@sandri no neviem, ale ja mam na to iny nazor... Ak sa ma zamestnavatel opytal priamo ci mam deti, ci som bola na MD a pod.tak na drzovku odpovedam, ze nerozumiem ako suvisi tato otazka s pohovorom a nevidim dovod, aby som odpovedala. Urcite by som pripomenula, ze sa jedna o diskriminacnu otazku a ohradila sa. Bola som na viacerych pohovoroch a nikdy a nikde som nehovorila, ze som bola na MD, RD a pod. Ak ide muz na pohovor, tiez nehovori kolko ma deti a pod. Samozrejme zistit sa to vzdy da (ako pisali kocky), ale nevidim dovod, aby si o tom hovorila na pohovore...je to tvoja sukromna vec...

hradnapani
27. aug 2015

@maslenka47 no ved jasne, nasilne popieranie pravdy je jednoducho klamstvo, o tom niet pochyb a normalny clovek to akceptovat nebude. Skor som mala na mysli, ze sa proste na to nebudu pytat priamo a dotycna osoba potom svoje "utajenie" informacie co najdoveryhodnejsie a rozumne zdovodni.
inak, stale neviem, ako riesit toto porusovanie zakona (otazky o detoch). Lebo na niektorych pohovoroch aj sami priznavaju, ze prepacte, nemali by sme sa pytat, ale aj tak sa opytame, kolko mate deti. Lebo vedia, ze im nikto za to neda ziadny postih a asi nebudem daleko od pravdy, ze na slovensku nemame jedineho zamestnavatela, ktory by dostal nejaky postih za diskriminovanie matiek pri prijimani do zamestnania.

sandri
autor
27. aug 2015

celkom sme sa nepochopili. Ja urcite nemienim klamat, ze nemam dieta. Ak sa ma spytaju na pohovore, tak to poviem. Ale v tom pripade, kde s tym mali vyslovene problem som na pohovore zacala takto: vraciam sa po 2 rokoch RD do prace... no a uz to islo dolu kopcom. Preto ma skor zaujima, ci napr. kebyze poviem, ze som zamestnana uz od januara (a nie az od septembra), ci to maju ako zistit, ze som klamala. Lebo ak poviem na pohovore, ze sa vraciam po RD tak prva reakcia je: no, ale to budete mat stale chore dieta kym si zvykne a budete stale vypadavat. Darmo im hovorim, ze to mam zabezpecene...
A v podstate ani velmi klamat nebudem, lebo ja od januara robim na ciastocny uvazok formou dohody, ale na plny sa vraciam az od septembra.
Takze modifikujem otazku: vie novy zamestnavatel zistit odkedy do kedy som bola na RD? Alebo kebyze poviem, ze od januara pracujem, tak si to nema ako overit?
A ano, pre niektore z vas mozno vyzeram ako klamarka. ALE: uz 2x som pracu nedostala pricom som sa dostala az do finalneho kola a dovodom bolo to, ze ja sa vraciam po RD a druha je bezdetna. Tak sa mi nedivte, ze uvazujem nad tym, ze tuto informaciu chcem zmodifikovat.

hradnapani
27. aug 2015

@sandri to si vazne zacala na pohovore s tou vetou, ze vraciam sa po RD? tak to je uplne zle. To si nechaj na koniec, pripadne az ked sa ta opytaju. Na zaciatok musis udat nieco, co ich na tebe ocari 😉
To uz radsej zacni tym, ze od januara pracujes a kludne si to daj do CV. co na tom, ze je to dohoda? praca ako praca,ved popri rodicaku sa moze pracovat a myslim, ze je to aj sympaticke.

A k tvojej otazke, ano, zistia to, lebo zamestnavatel ti da zapoctovy list, kde bude uvedeny tvoj zarobok za dane mesiace (napriklad od toho januara do septembra), z coho vydedukuje, aky si mala prijem,resp. ze si ho nemala ale bol ti (iba/ aj) vyplacany rodicak.

evita68
27. aug 2015

Ale baby, teraz sa už zápočtové listy do nového zamestnania nenosia.. A na zápočtovom liste už vôbec nie je zárobok.. Ani pri prihlasovaní zamestnanca do soc. poisťovne sa určite nepríde na to, kde bol dotyčný zamestnanec pred nástupom..
Ale ak sa spýtajú, treba s farbou von, uistiť, že o malé bude postarané.. to bude naozaj lepšie, ako klamať..

sandri
autor
27. aug 2015

@hradnapani cize ak sa ma na to vyslovene nespytaju, tak to hovorit nemam? Samozrejme, ze to nebola prva veta, ktorou som zacala 😀 Len oni sa ma spytali ci momentalne pracujem v danej firme a aku mam vypovednu dobu. Tak som povedala pravdu - ze som na RD, ale od januara pracujem na dohodu pre svojho sucasneho zamestnavatela. Myslis, ze mam len povedat, ze ano pracujem a RD ani pri takejto otazke vobec nespominat?

aristka
28. aug 2015

Riesia to vsetci zamestnvatelia ,nikto nepotrebuje matku ,ktora bude nonstop na ocr alebo zenu na pn..takze ich chapem ,ale take zeny ktore su nonstop na ocr si takto pracu neudrzia...poznam take....co robit ,ak sa ta to aj opytaju ,povedz pravdu a ak si v stave ,ze si vies pripadnu ocr zariadit varovkou ,treba ich o tom upovedomit ,ze ich obavy nie su na mieste a vies si veci zariadit ,jednoducho tvoja absencia bude velmi vzacna.....a ak si to nevies zariadit budes mat z pracou problem a je lepsie si pracu riesit ci brigadou alebo upravou uvazku.....a pokial sa na deti nepytaju ,nie je ich preco spominat....takze ,prakem vela zdaru v hladani prace,urcite sa najde vhodna pre teba ...

aristka
28. aug 2015

@evita68 je velmi vela zamestanani ,kde su tabulkove platy a postupy na zaklade odrobenych rokov a to vsetko sa da zistit na socialke ,nehovoriac,kazdy rok davas danove priznania a zvacsa to robi zamestnavatel ,nehovoriac ,pokial vec zataji a fakt sa nieci vazne vyserka a bude musiet zostat doma alebo s dietatom v spitaly ,ako dakovne ,ze klamala ju bude cakat po prichode vypoved .....
@sandri inak cestou riesenia tohto problemu je ,ze ked ti neveria ohladom tvojho neabsentovania ,teba ich poukazat na terajsieho zamestnavatela ,kde si lahko vypytaju raferencie na teba ,pises ,ze tam robis uz pol roka ,takze urcite by mali k tebe co povedat.....

hradnapani
28. aug 2015

@sandri tak ich v podstate zaujimalo, ci si volna do ich zamestnania ihned alebo budes mat dvojmesacnu vypovednu lehotu. Myslim, ze v tvojom pripade by si mohla nastupit ihned, takze RD by som im nespominala. Pytali sa ta inymi otazkami na deti, rodinu, manazment tvojho casu? Ak nie, RD by som nespominala, lebo mi z toho vyplyva, ze to pre nich primarne nie je podstatne. Navyse, mas vyhodu, ze si vies zariadit opatrovanie deti, takze v tomto smere by som mala ciste svedomie. ine by to bolo, ak by si nemala ziadnu pomoc, tam by to "zatlkanie" nemalo zmysel.

lilimoni
28. aug 2015

Nie je nahodou a antidiskriminacnom zakone napisane, ze sa na prvom vyberovom konani nesmu pytat na deti?

vroni
28. aug 2015

Zamestnavatela je do toho figu borovu. Takze ak sa zacne vypytovat na deti a rodinu, kludne mu poviem, ze jeho otazka je mimo zakona. A povedat, ze nastupit mozem odvtedy a odvtedy, ako si to s byvalym zamestnavatelom zariadim je moja vec. Zistit to napriek tomu zamestnavatel vie, ale podavat mu to na zlatom podnose tiez netreba

aristka
28. aug 2015

@lilimoni zakony znesu a realita je ina a myslim si ,ze nikomu sa nechce nonstop zaucat novych ludi a nikto nepotrebuje cloveka s absenciami a ak by klamala ,staci jedna absencia a vyhodia ju ....zamienku si najdu.....myslim si ,ze cesta je skor ako pisu kocky hore a ja ...referencie u terjsieho zamestnavatela ,spomenutie svojich prednosti a riesenie pripadnej choroby dietata ...ujistenie ,ze to nebude casta zalezitost tj ma ti vyriesene ...inak ak ide uchadzac na pohovor ,tych faktorov ,ktore o nom rozhodnu je viac ,vizaz,ako je upravena ,celkovy prejav a a tym sa ukaze jej doveryhodnost.....a samozrejme netreba cakat ,ze si pracu najde na prvy sup...

sandri
autor
28. aug 2015

Vdaka baby. Idem prave na pohovor, tak budem vase rady aplikovat do praxe 🙂
A k tomu ci je to diskriminacne - ano je, ale ako dokazes ze ti tu otazku polozili? Tvoje slovo proti ich...

peneloppe
28. aug 2015

@sandri
Ked sa ta na pohovore nespytaju nic tak nehovor nic ale ked sa priamo opytaju na deti tak musis odpovedat pravdivo. Aky to ma zmysel ze budes klamat, len sama sebe uskodis, lebo ked naozaj chcu osobu bezdetnu tak taka bude aj dana pozicia, mozno vyzaduje flexibilu, nadcasy a co budes robit potom?