Môžem mať problém znova otehotnieť kvôly skupine 0- ?

silvijaa
6. nov 2010

ahojte. hladam odpoved na moju otazku už hadam dve hodiny surfovaním po nete, ale akosi ju nenachadzam. mam krvnu skupinu 0-, manžel ma ab+. jedno dieťa už mame, s otehotnením nebol problém aj tehotenstvo bolo ok. akurat som v deviatom mesiaci dostala gestozu a rodila som cisarskym rezom. po pôrode mi mali pichnuť nejaku injekciu kôli protilatkam, ktoré si moje telo môže vytvarať v druhom tehotenstve.kedže som bola v celkovej anesteze, tak neviem, či mi to pichli alebo nie.schopna vnimať okolie som bola až večer.... ked mal malý 4 roky, začali sme pracovať na druhom babatku. snažíme sa už dva roky a stale nič. napadlo ma, či to nemaju na svedomí protilatky....môže sa stať, že mi tu injekciu nepichli? zabudla som sa na to opýtať lekara... ☹ poznam však viac žien, ktoré maju kvrnu skupinu 0- a s otehotnením nemali problém.... ☹ ja už fakt neviem, čo mam robiť....kde mam hladať odpoved, ked môj lekar mi vravel, že som v poriadku...

kamilkka
6. nov 2010

ahojky
Rh negatívna matka má dostať injekciu, teda protilátky po pôrode dieťaťa iba vtedy ak je narodené dieťa Rh pozitívne.
teda nemohla si to prespať, pretože dokým sa vyšetrí krvná skupina dieťaťa chvíľu to trvá.
ak by bolo dieťa Rh plus a ty si injekciu nedostala, môžeš mať protilátky proti Rh faktoru.
Tie otehotneniu nebránia, ale mohli by robiť problém dieťaťu v nasledujúcom tehotenstve alebo po narodení dieťaťa ak by to druhé dieťa bolo tiež Rh pozitívne.

silvijaa
autor
7. nov 2010

@kamilkka dakujem. trochu si ma ukludnila. ale ja si fakt nepamatam, ci som tu injekciu dostala. malý ma skupinu 0+. este som sa smiala, že skupinu ma po mne a rh faktor po manželovi. myslela som si, že tie protilatky brania otehotneniu. ked mi teda nepichli tu injekciu, da sa to napraviť ešte pred otehotnením? mna už napadaju všelijake možnosti v suvislosti s otehotnením....kedže sa nedarí.

akdarka
7. nov 2010

@silvijaa v tvojej prepustacej sprave to musi byt,tvoj dr nech zalistuje v zdr.dokumentacii.mne tu rhegu podavali lebo maly zdedil otcovu pozitivnu Rh.a po sestonedeli na kontrole ma dr objednal na odber krvi kvoli tej injekcii rhegy.tak uvidim co mi povie.

silvijaa
autor
7. nov 2010

ja si už nepamatam, ale niečo sa mi marí, že som bola na krv po sestonedelí....ale spýtam sa. len sa mi tam nechce ist len kôli tomu. a vo stvrtok som bola na prehliadku a mi to nenapadlo sa spýtať.ale budem si volať o výsledky, tak sa spýtam...

kamilkka
7. nov 2010

@silvijaa no teraz to už je jedno....
tie protilatky pri otehotnení iste význam nemaju.
a spätne sa to nedá zmeniť, Rhega má byť podaná myslím, že do 48 hodín od pôrodu.

bay
7. nov 2010

No ja som tu injekciu dostala az 1-2 dni po porode. Nie hned. Picha sa do zadku 😉