Mužská neplodnosť

loulou02811
7. feb 2012

Ahojte dievčatá, prosím o radu. Ani v zlom sne by ma nenapadlo, že táto téma sa bude týkať aj mňa. Som vydatá a s manželom máme jedno dieťa. Po dlhšiom čase sme zatúžili po bábätku. Po1,5 r. snaženia, manželovi diagnostikovali oligozoospermiu. Lekár povedal, že prirodzenou sestou sa nám to nepodarí, má len 1-2 pohyblivé spermie. 😢 Vôbec tomu nerozumiem, prvé dieťa sme počali na "prvý šup". Urológ ho odporučil na andrologické vyšetrenie, moja gynekologička nás poslala rovno do CARu v MT. Teraz neviem, kam sa vybrať. Manžel je z výsledku spermiogramu na tom psychicky dosť zle, odvtedy odmieta sex..
Viete mi poradiť prosím, ako ďalej?? Sú na oligozoospermiu nejaké lieky ktoré zaberajú, alebo nás rovno objednajú v CARe na IVF, ICSI?? Mám v tom zmätok. Je tu niekto, komu diagnostikovali toto isté a podarilo sa im otehotnieť?
Ďakujem za každú radu.

kveta
7. feb 2012

V prvom rade prestaň tlačiť na jeho vyšetrenia, keď to tak zle nesie. Jednorázový zlý spermiogram nič neznamená, treba o tri mesiace kontrolný.. /alebo až on bude chcieť/. Po tretie záleží na tom, čo chcete.. ak sa chceš ládovať liekmi a podstupovať umelé oplodnenie, aby ste mali čo najskôr dieťa, tak choďte do CARu.. Ak nie, radšej andrologické vyšetrenie, zubár, internista.. zopár chorôb dokáže takto ovplyvniť mužskú plodnosť... Aj zlá výživa.. Profertil je tiež vychvaľovaný výživový doplnok.

Pozor ešte na jednu vec.. možno Tvoj manžel uvažuje s kým máš Vaše prvé dieťa.. 😕

Každopádne momentálne na neho netlač.. ani na sex.. potrebuje chápavú, diskrétnu partnerku.. Veľa šťastia.

P.S:: Viem, že asi netlačíš.. píšem to len pre istotu..

kveta
7. feb 2012

@loulou02811 Jáj, ešte jedna vec.. s týmto typom poruchy a keď už jedno dieťa máte, máte veľkú šancu na druhé dieťa s pomocou lekárov.

loulou02811
autor
8. feb 2012

Kveti ďakujem 🙂
Radšej by som prirodzenou cestou, ale ak to nepôjde, umelému oplodneniu sa nevynem ak chceme dieťa. Snažíme sa už dosť dlho, to čakanie a následne sklamanie ma ubíja ☹ Čo sa týka tvojej poznámky, s kým mám to dieťa.., manžel sa ma to opýtal hneď a dosť sa ma to dotklo, lebo som ho nikdy nepodviedla! Na 110% je jeho. Určite mi verí, veď vidí že dcéra mu z oka vypadla 😎 K sexu ho vôbec netlačím, len konštatujem.
Ak pôjdeme na kontrolný spermiogram o 3 mesiace, čo treba spraviť, aby bol lepší? Profertil by mu mal pomôcť? Alebo radšej zájsť k andrológovi? Neviem, aké sú šance na vyliečenie, dcéra má totiž už 10 rokov, takže od vtedy sa mohlo veľa zmeniť.

kveta
8. feb 2012

žiadna sauna, len vlažné sprchy, lebo ohrievanie semenníkov zhoršuje spermie.. žiadne vyhrievané sedadlá v aute, obtiahnuté trenky, cigarety, celkovo začať sa zdravo stravovať..
Nemám sklenenú guľu, takže neviem, či profertil pomôže práve Vám..
Andrológ nie je na škodu.. keď už pre nič iné, tak pre istotu, či sa nedeje v semenníkoch niečo nekalé..

Každopádne nechaj manžela teraz vydýchnuť.. nevoď ho po lekároch ukazovať svoje neschopné náradíčko.. /naschvál to píšem tak kruto, aby si vnímala, ako sa momentálne cíti/.. nenúť ho do ničoho.. potrebuje čas...

A keby si bol istý, že je dcéra jeho, tak sa Ťa na to nespýtať.. muži nie sú v týchto veciach racionálny.. podobnosť s ním neznamená, že je jeho.. možno zvažuje s ktorým jeho príbuzným si to dieťa splodila... Verím, že je jeho.. ale on tomu naozaj nemusí veriť.. možno len v pochybnostiach mlčí.. takže mu prípadne navrhni testy otcovstva.. a neurážaj sa kvôli tomu.. je to z jeho strany po tejto diagnóze legitímna úvaha.. 😉

wifina
8. feb 2012

@loulou02811 spmg. je stále meniaca sa vec, to znamená, že aj chlapi, čo mali opakovane 0 majú teraz milióny (dokonca bez liečby) a vlastné deti a naopak, takí, ktorí majú deti - teraz nemôžu - tým, či je dcéra jeho by som sa vôbec nezaoberala a okrem toho, niekedy stačí povestná jedna spermia aj v zlom spermiograme a mohlo sa vám zadariť. Na také zázraky všetci veríme.

martinaema
8. feb 2012

@loulou02811 ahojky aj my sme v podobnej situácii, doma 5-ročná princezná, vyše roka snaženie, teraz vyčetrenie spg a výsledok 0 - azoo. Prvý deň som prerevala, že už nikdy nebudem mať bábenko, odvtedy sa to zlepšuje. Teraz mm absolvuje kompletné urolog. vyšetrenie - sám chcel, aj sono a HP. Profertil som nekupovala, radšej som objednala haldu vitamínov, aj ked dr. nám povedal, že pri nule nie je čo zlepšovať, ale čo ak... http://www.fertility.sk/plodnost-a-zdravie/vita...

sisink
11. feb 2012

Ahojte,
chcem sa kratko pridat k tejto teme, lebo som si slubila, ze ako som si sem anonymne chodila po rady, aj ja sa raz pridam, aby som mozno poradila, resp. pomohla

Mojmu manzelovi diagnostikovali pred pol rokom tazku poruchu plodnosti bez sance prirodzene otehotniet. Boli sme uplne zufali, ale hned sme nakupili vitaminy a vrhli sme sa na umele oplodnenie.

Chcem tymto prispevkom ZDORAZNIT to co pise Kveta, lebo ja som si to pocas roka snazenia akosi nevsimla... netlacte na manzela ked ma zly spermiogram, uplne ho tym zdeptate... mne sa to "uspesne" podarilo a po 12 rokoch vztahu a rokoch snazenia ma podviedol a jeho milenka caka jeho dieta!!! Na prvy krat!!! Ja som bola pritom udajne podla lekarov uplne zdrava... takze zaver : poucte sa prosim z chyb druhych . ano da sa to, a prilisne snazenie je kontraproduktivne.
A z vlastnej skusenosti viem (teraz uz to zial viem) ze pomaha profertil a sport a zdravsie jest.

Drzim Vam vsetkym silno palce a krasne deticky...

loulou02811
autor
11. feb 2012

@kveta Kveti, prepáč, ale chcela som sa len poradiť s niekým skúsenejším, kto možo tiež prežil niečo podobné, alebo sa nachádza v podobnej situácii, ako postupovať pri liečbe mužskej neplodnosti, nie riešiť problém čo si myslí môj muž.
Spýtal sa ma to skôr zo žartu preto, lebo z terajšieho zdravotného stavu to vyplýva, čo ale vôbec nemusí znamenať, že ho mal taký aj pred 10 rokmi. Ak ti niečo hovorí "sekundárna neplodnosť", tak to sa pravdepodobne týka môjho muža. Vôbec nepremýšla nad tým, s akým jeho príbuzným, či nepríbuzným.. Vie, že je jeho a vôbec to nerieši.
Vzala som si od teba radu a netlačím ho navštevovať ďalších lekárov, aspoň na nejakú dobu, nech si to trochu zrovná v hlave. Namiesto toho som mu nakúpila vitamíny 🙂 selén, zinok, vitamín E, macu, samozrejme najviac mg aké mali v lekárni. Obávam sa však, že je to stále málo pre to, aby sa zlepšil jeho spg. On totiž fajčí a nevie sa toho vzdať! Myslím, že to je hlavný dôvod astheno oligozoo. Saunu nenavštevuje, vyhrievané sedačky tiež nie a stravuje sa zdravšie ako ja, keďže aktívne športuje. Možno mu kúpim aj profertil, ale bola by som radšej keby v blízkej budúcnosti predsa len navštívil andrológa, ktorý mu predpíše niečo "na mieru".

loulou02811
autor
11. feb 2012

@martinaema
Ahoj Martinka, tvoj muž berie len vitamíny a zlepšuje sa to? Alebo aj niečo iné?
Snažíme sa už dosť dlho, nechcela by som to nechať len na náhodu, či šťastie. Tlačí ma aj čas, 2 roky som si platila dnp z max a úplne zbytočne! Stále som dúfala a nič.. Pred mesiacom som si zrušila a založila nové tiež z max., ale to som ešte stále netušila, že manžel má astheno oligozoo. a cesta za vytúženým dieťaťom nie je vôbec taká jednoduchá ako si mnohí myslia ☹

martinaema
11. feb 2012

@loulou02811 ahoj ja som tiež na tom podobne s DNP. 30-teho som sa odhlásila, 31 prihlásila a 1.2. sme boli na spg a vtedy nám zistili azoo, takže ešte horšie. A tie vitamíny berie ešte len pár dní, na kontrolné spg ide až za 2 mesiace, medzitým absolvuje urologické, sono a HP. Takže uvidíme 😒 Aspoň jedno pozitívum vidím v tom, že vždy na jar /marec-apríl/ dostane chrípku - a vtedy " leží už na smrteľnej posteli", pri týchto megadávkach vitamínov a antioxidantov to hádam nehrozí 😉
Najprv som si aj poplakala, ale s odstupom času to beriem už trošku z nadhľadu. Jasne že mi je to ľúto a strašne chcem bábenko, ale svojho mm ľúbim tearz ešte asi viac, mám pocit, že nás to zblížilo, aj ked je určite nešťastný, že chyba je v ňom a on odsúval druhé.

loulou02811
autor
11. feb 2012

@martinaema
u nás je to úplne rovnako..
celý čas po prvom dieťati sme si dávali pozor a teraz keď chceme nejde to..

vvia
11. feb 2012

@loulou02811 ahoj, nechcem ti brat nadeje, my sme zacinali roznymi vitaminmi a potom nam dali profertil, od prveho spermiogramu po posledny a po vybrati 3balikov profertilu sa vysledky este zhorsili ☹ teraz cakame na ivf.

vvia
11. feb 2012

@loulou02811 a ak ta tvoj doktor upodozrieva nech pred vami doktorka, alebo doktor pipomenie, ze spermiogram sa moze menit. a ze to neznamena, ze ked mal kedysi ok spermiogram, ze to tak aj vzdy ostane. a co ked mal vzdy zle spermiogram a proste sa vam postastilo? nam doktorka povedala, ze je x pripadov kedy sa podarilo. povedala, ze ona nehovori, ze sa to neda, iba ze je ovela mensia sanca.

bambi2
11. feb 2012

vie niektora z vas nemecky?? 😕 hodim vam sem jednu stranku, alebo clanok ale v nemcine...

lilli202
11. feb 2012

aj my máme azoo.teraz chodime do kosic.21.2ideme na konzultáciu co ako dalej.

kiwisek
11. feb 2012

ahojte..tiez pridam kusok svojho pribehu.. 2 roky sme sa snazli o mimi. Nedarilo sa.. myslela som, ze problem bude vo mne, kedze som mala v madsom veku 2x zapal vajecnikov a cystu. No vysetrenia ukazali, ze som OK, no mm mal velmi zly spermiogram.. 0,38 ml/mil, aj zle pohyblive.. asi po mesiaci iba 0,1 mil /ml.. sice nas utesovali, ze sa to stale meni... zacali sme nosit volnejsie pradlo, trochu otuzovat a jest vitaminy. No odporucili nas na IVF, ISCI, ze ina sanca nie je... Tak som si pichala hormony (nebolo mi po nich 2x dobre) a v januari sme podstupili 1.IVF. Mne odobrali 12 zdravych vajicok, no mm v ten den nenasli v odbere ziadne spermie 😖 poslali ho na obed este 1x na odber, tam udajne nejakych par jednotlivcov nasli a pomocou ICSI sa pokusili oplodnit vsetky vajicka, no ani jedno sa nezacalo delit, takze sme nemali ani jedine embryjko na transfer 🤐 mala som pocit, ze mi pukne srdce, ked som si volala na genetiku ako to vyzera 😢 Inak mm to znasa tiez dost zle.. hlasky typu "sem k nicemu, promin"... No u nas je to spis ta, ze on aktivne chce to resit, nejradsi by sel do dalsiho pokusu co nejdrive... No ted byl na kontrolnim spg a zase 0 :( je objednany na urologii a taky k andrologovi, tak uvidime, jestli odhali pricinu...

kiwisek
11. feb 2012

@lilli202 ahoj drzime, palce, teiz mame azoo. na konzul. idete k andrologovi? ci do CARu?

kiwisek
11. feb 2012

@vvia ahojky. aj my sme kupili profertil a mm zacina ted brat na doprorucenie urologa, ze by to mohlo pomoct. No som z toho trochu v rozpakoch, kedze som si precitala, ze to je pre muzov s poruchami plodnosti podmienenej nedostatkom zivin. No a na to mu ziadne vysetrenia nerobili, ze kde je pricina.. tak je celkom mozne, ze ich berie zbytocne a 3500 sme hodili do kosa 😖 dufam ze sa mylim. skusime sa spytat este androloga, mozno to potvrdia/ vyvratia testy na HP... netusim?

totty
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lilli202
12. feb 2012

@kiwisek do caru ideme este len

kveta
12. feb 2012

@kiwisek No, akonáhle bude mať manžel nejaké spermie, dajte ich zamraziť vo viacerých dávkach... Škoda, že Vám to neurobili už pri kontrolných spmg..

kiwisek
13. feb 2012

@kveta no ved toto, kveti. To mali spravit podla mna už pred 1 IVF!! Mam pre to velku zlost na Motol - mali k dispozicii vysledky 2 velmi zle spermiogr. v rozmedzi 2 mes. + info, že 1 bol robený v lete a tiež boli zlé výsledky. a v CARe v Motole - namiesto toho, aby mm šiel niekoľkokrat na spermio a zamrazili by sa, ak by bolo čo... tak namiesto toho sa na to vykašlali, a spoliehali sa nanáhodu?! či pravdepodobnost?!! ☹ Ja som si pichala hromony, podstupila odber zdravych vajicok v narkoze... a to vsetko UPLNE ZBYTOCNE 😕 takze mozno moj pocit, ze im ide HNUSNE o biznis nie je uplne od veci... co si o tom myslite, baby? v den IVF rano manzelovi nenasli vo vzorku ziadne spermie, tak ho poslali este 1x na obed na odber, pak udajne nasli par jednotlivcov, tak sa pokusili ISCI oplodnit vsetky vajicka... no nepodarilo sa ani jedno embryo... Neslo im tak nahodou o to, zinkasovat 7 tis? :( a zmarenie vajicok nam ani nenavrhli, pritom sme sa na to pytali...

kiwisek
13. feb 2012

@lilli202 drzim palce, pak daj vediet co vam doporucili... pravdepodobne navstevu urologa, ak manzel( partner) este nebol...

kveta
13. feb 2012

@kiwisek Neoplodnené vajíčka sa nedajú zmraziť... to je jeden zo zázrakov prírody.. nevieme ich uchovať... vieme ich uchovať v mrazáku len ako oplodnené... A k tomu zvyšku... nuž, netrúfam si posúdiť Motol... ale počula som o viacerých podivných praktikách v slovenských CARoch, kde zjavne šlo o peniaze... čo myslíš o čom je najnovšia iniciatíva na Slovensku, aby sa zákonom stanovilo, že žene môžu do maternice vložiť len jedno embrio... to je tiež len a len o ziskoch... 😒

wifina
13. feb 2012

@kveta možno len chcú zabrániť viacpočetným tehotenstvám, v Čechách to už platí, ale máš potom 4 pokusy hradené namiesto troch.

bettypo
13. feb 2012

@kveta neviem aká je následná kvalita ale mrazenie sa robí napr. v Reprofite. Viem o babe ktorej mrazili a majú to aj v cenníku na stránke. A myslím, že som v minulosti natrafila na info, že sa to robí v Taliansku.

kveta
13. feb 2012

@bettypo ÁNo, tak to je pre mňa šokujúca novinka... za mojich čias to ešte nebolo...

@wifina Áno, však o tom hovorím... farmaceutické firmy z toho vytrieskali maximum... štát im preplatí ďalší cyklus.. ženy sa viac ládujú ich liekmi... vrrr... 😠

bettypo
13. feb 2012

@kveta aj mňa to prekvapilo

wifina
13. feb 2012

@kveta ja viem, ale keď niekedy to inak nejde...my možno ani nebudeme mocť ísť na IVF a samozrejme sa tých megadávok bojím, že na tom budem zdravotne ešte horšie ako teraz.

kostickabonnie
13. feb 2012

babenky, aj ja by som chcela poprosit o radu, lebo zistujem, ze chlapi sa sice hraju na silnych a statocnych, ale jeden horsi vysledok spg im rozbije ego na marne kusocky 😒 😒 😒 mm je na tom uz tak zle, ze pocas plodnych dni ma problem s erekciou - ide o blok v hlave a ja mu neviem pomoct. ☹ ☹