Preeklampsia a ďalšie tehotenstvo

patris11
26. nov 2013

Ako prebiehalo vase dalsie tehotenstvo po preeklampsii?Zopakovala sa u vas preeklampsia?Ake vysetrenia ste podstupili?

kotatko1232
26. nov 2013

@patris11 aj mna by to zaujimalo lebo prve tehotenstvo som mala z Preklempsiou ☹

zonjushe
26. nov 2013

aj mna by to zaujimalo, tiez som mala preeklampsiu..

mima1983
26. nov 2013

tiez moj prípad.... tak sa zvedava na odpovede 🙂

patris11
autor
26. nov 2013

Ja som bohuzial pre preeklamsiu o nasu malicku prisla v 26tt.a malo to u mna velmi rychli priebeh,v 25tt.som bola v poradni tlak ok,moc ok ani opuchy a o tyzden neskor som sa rano zobudila cela spuchnuta,tlak 150\100 ale necitila som sa nejako zle len som ani pohyby necitila a bezala k lekarovi a ten mi oznamil to co ziadna matka nechce pocut,ze uz nepocut akciu srdiecka.Chvalabohu nie kazda preeklampsia ma takto rychly a smutny koniec a preto ma to zaujima.

sashabb
26. nov 2013

@patris11 myslím si, že teraz by ťa viac sledovali od začiatku a pri akomkoľvek probleme by ťa poslali do nemocnice. Mne hovorili, vraj sa to neopakuje, ale zas čítala som, že aj opakuje. Čiže je to u každej inak 😒

lubenka01
26. nov 2013

ja som tiež mala preeklampsiu pri prvom tehotenstve ☹ , pri druhom tehotenstve som bola viac sledovaná ale u mna sa nezopakovala. 🙂 .Ked som sa pýtala lekára tak mi povedal že je veľmi máličko prípadov aby sa zopakovala.

gabikkas
26. nov 2013

@patris11 mojho kolegu manzelka mala 2x, vzdy v 26tt, prvy krat to bolo necakane, dietatko vybrali mrtve a ona len len, ze prezila a druhy krat bola nonstop sledovana, odbery a aj tak sa nepodarilo to zachytit, prislo to z hodiny na hodinu, zas cisarsky, mala im zila este tri tyzdne, ale zomrela :( je mi z toho zle o tom len pisat a nie si to este prezit, neviem ci by som to zvladla :( kolega vravel, ze ani na genetiku sa im nepodarilo ist, lebo vsetko bolo ok a ked sa to stalo a ukoncili teho, tak po odberoch nic nezistili...len maju podozrenie na pecen a oblicky, ale ked nie je tehotna, tak ma vsetky vysetrenia v poriadku....prajem vela stastia, aby sa to nezopakovalo.

stellamaris
26. nov 2013

@lubenka01 aj ja som ju pri prvom mala,nasledujuce tehu bude rizikove,caste poradne a dufam,ze sa preeklapsia nezopakuje.Mne lekari povedali,ze spravidla sa preeklapsia neopakuje,ale v tehu sa treba setrit a oddychovat.To budem aj robit.

dominikaaa
26. nov 2013

@patris11 tiez som mala pri prvom tehotenstve preeklampsiu, maly sa narodil v 34+4tt. Pri druhom tehotenstve som bola viac sledovana a druhy syn sa narodil v 39tt. Boli tam ku koncu nejake naznaky preeklampsie, ale ustali sme to v zdravi ;)

Ked som o tom vela zistovala (tiez som sa velmi bala) , tak mi vacsina lekarov povedala, ze vacsinou ide o prvorodicky. &v druhom tehu sa malokedy preeklampsia opakuje. Niekde som sa docitala, ze asi iba v 5%, co je naozaj male percento.

A este jedna skusenost, kamaratke, co sa prve narodilo v 30tt kvoli preeklampsii, nemala v druhom tehotenstve absolutne ziadne problemy a mala krasne tehotenstvo - dokonca prenasala a ma zdrave babatko (teda obe deti ma zdrave 😉 )

Pred druhym tehotenstvom sa treba dat poriadne do kopy po zdravotnej stranke. Hlavne podporit oblicky nejakymi prirodnymi produktami 🙂

Drzim palce vsetkym , co sa chystaju na druhe babatko 😉

siska25
26. nov 2013

Ja som ju tiež mala a z toho dôvodu sa veľmi bojím mať druhé dieťa. Druhýkrát to už nechcem zažiť. Mala som problémy z tlakom od začiatku, ale to súvisí aj s mojou nadváhou. Preeklampsiu som síce nemala až tak vážnu, ležala som v nemocnici od 34 tt. Udržali ma na veľkých dávkach liekov ešte dva týždne, ale podpísalo sa to na malej. Narodila sa v 36 tt, ale mala zozačiatku veľké problémy, vplyvom tých liekov nemala dovyvíjané plúca a nevedela sama dýchať, musela byť na umelom dýchaní a strašne jej klesal tlak. Našťastie je teraz v poriadku, ale ja to v sebe nemám stále uzavreté....

titkovamiriam
26. nov 2013

Ja som mala problémi s tlakom u všetkých chalanoch,vždy to začalo v 36t.takže prve dve tehu som už posledne dva t, ležala v nemocnici no a mareka mi vyvolali na druhý den po hospitalizacii.tak ako tlak prisiel tak sa aj stratil.takže ja som to mala v ,,pohode,, ked čitam tie vaše pribehy ako skoro sa problemi začali ☹ ,tak vam držím palčeky pri dalsom tehu a mne hned po prvom povedali aby som dalsie už nemala ,no akosi som nevedela posluchnut....

denkaajejdeti
27. nov 2013

Ahojte,
ja som mala preeklampsiu v treťom tehotenstve a skončilo sa to predčasne sekciou, pretože nezaberala žiadna liečba (predchádzajúce tehotenstvá priam ukážkové, prirodzené pôrody v 40 t.t.). Môj gynekológ predtým dlhé roky pracoval na rizikovom v nemocnici a je skutočne odborník, ktorý sa neustále vzdeláva - keď som sa ho spýtala na prípadné ďalšie tehotenstvo povedal, že štúdie dokazujú, že preeklampsia sa vyskytuje častejšie u žien, ktoré ju už prekonali v predchádzajúcom tehotenstve, ale nie je to na 100% isté, že sa situácia zopakuje, takže stáva sa aj to, že sa to už nezopakuje. Riziko je však každopádne vyššie ako u žien, ktoré s týmto problém predtým nemali. Na druhej strane, je to štatistická pravdepodobnosť a preto nikto nikdy dopredu nemôže povedať ako to bude v nasledujúcom tehotenstve. Pravdou však je aj to, že vysoký tlak v tehotenstve nie je žiadna banalita, pretože priamo ohrozuje život dieťaťa a tiež matky. Niekedy ide doslova o sekundy a medicína je zatiaľ viacmenej bezradná (u mňa nič nezabralo a sekcia bola v "hodine dvanástej" takmer 2 mesiace pred termínom).

patris11
autor
29. nov 2013

Dakujem Vam za vase prispevky,tak ja sa snazim dat do poriadku po zdravotnej a psychickej stranke.Islo o prve velmi vytuzene tehotenstvo tak velmi to boli.Ale nic nevzdavam aj ked riziko preeklampsie je tu stale a bohuzial je to riadne zakerne a liecba neexistuje len sledovat a nic nepodcenovat.Teraz ma caka este hematologia a genetika,nefrologiu uz mam za sebou a oblicky su uz na tom dobre tak sa tesime s kazdeho dobreho vysledku.Len ma mrzi pristup niektorych lekarov a hlasky,ze tehotenstvo nie je choroba,choroba to nie je ale urcite riziko pre zenu a hlavne zataz celeho jej organizmu a poznam aj takych co v ziadnom pripade nechcu davat tehotnym PNky.Prajem vsetkym bezproblemove tehotenstvo a zdrave deticky.

zuzla2
29. nov 2013

@patris11 ja som mala aj pri prvom aj pri druhom tehotenstve...nastastie mne lieky zabrali..takze mam donosene deti...tiez mi dr. na zaciatku druheho tehotenstva povedal,ze sa moze,ale nemusi pri druhom uz vyskytnut,no u mna bol opak pravdou...uz v 32tt ma chcel posielat pre velke opuchy do nemocnice...nastastie pockal..ale v 36tt mi uz tlak trocha vyskocil a uz som sla..kde som pobudla az do porodu..cim viac sa blizil porod, tym viac mi tlak blbol...hlavne horny (ten nastastie nie je tak nebezpecny ako dolny)..necele 2tt pred mi uz zacali vyvolavat aj porod...

ale priznam sa,ze po tom vsetkom by ma uz do dalsieho tehotenstva nikto nedostal..(myslim teda dobrovolne)

petamaj
13. dec 2013

Ahojte,pridávam aj ja príspevok- mala som tiež preeklamsiu. teraz som riešila,či sa mi može opať zopakovať pri dalšom tehotestve a našla som NOVE INFORMACIE - NaPro Technology po 30 rokoch výskumu predpokladá,že preeklamsia vzniká z nedostatočnej hladiny progesteronu počas tehotenstva (teda nielen prvých 12 t.t.,ale počas celého tehotenstva)!!! - ktorý je podstatný pre správny a dostatočný vývin placenty. Nakoľko je hladina tohto hormonu znížená,natoľko sa (ne)vyvinie placenta a neskôr nestíha plniť svoje funkcie (viac info na stránke NaPro Technology).
Toto sú info od gynekologa,ktorý absolvoval takéto štúdium - nakoľko metodou održiavania hormonu progesteronu pracuje ,,len" rok - darí sa mu predchádzať preeklamsiám!!!
Teda - podstatné je dať si spraviť hormonálny profil - a zistiť,ako je na tom progesteron! (napr. ja som mala v 17 .t.t. hodnotu 119 nmol/l - a v tomto týždni mala byť aspoň 160! - dostala som teda hned lieky).
Lenže je dôležité tento problém riešiť hned na začiatku (najlepšie ešte pred tehotenstvom) - aby placenta po celú dobu sa správne vyvinula!
asi toľko....verím,že aj toto môže byť cesta,ako sa dá preeklamsii predísť 🙂

petamaj
13. dec 2013

@patris11 prečítaj si môj príspevok,ktorý som dnes pridala v diskusii o preeklamsii. môže ti pomôcť 🙂

ariana7895
14. dec 2013

Ahojte dievcata, tiez ma to postihlo. Chcem sa vas vsetkych opytat, mavali ste problemy s tlakom aj pre tehotenstvom? Ja som hypertonicka aj mimo tehotenstva, a preto ma zaujima, ci ma aj vyysi tlak pred tehotenstvom na vznik preeklampsie vplyv. Moje tehotenstvo a tlak bol uplne normalny pocas tehotensvta, na pocudovanie, brala som iba magnesium. V 32. tyzdni necakany zlom tlak 170/110.....v nemocnici aj 195/115, velmi velke mnozstvo odpadovych latok v moci,....porod sekciou 34tt +5.

Po tehotenstve na liekoch 130/90.....bojim sa dalsieho tehotenstva. V januari idem za internou lekarkou porozpravat sa, ake su rizika, tak napisem, ak sa dozviem nieco nove. Ci vznik preeklampsie zavisi aj na doterajsom vyssom tlaku, alebo je to len zlyhavanie resp. zla funkcia placenty.

el6
14. dec 2013

ahojte, aj ja som mala prve teho preeklampsiu..druhe bolo v tomto smere absolutne bezproblemov, akurat som bola na morfologickom uzv okrem 20. tt aj v 30. tt...lekar povedal, ze tam tiez dokaze vidiet, ak by nieco zacinalo byt v neporiadku.

denkaajejdeti
15. dec 2013

@ariana7895 Ahoj,
ja som mala vždy ideálny tlak (som pravidelná darkyňa krvi, takže spoľahlivé merania v nemocnici), celé sa to pokazilo až v 5.mesiaci 3.tehotenstva. Postupne sa zvyšoval a naviac prudko kolísal, na operačku som išla s tlakom 220/155. Po pôrode mi nasadili liečbu, nosila som aj holter 🙂, vystriedala som viaceré lieky, napokon zabrala kombinácia dvoch, no s miernymi vedľajšími účinkami. Teraz som v štádiu, že hľadám inú cestu - nemienim brať lieky do smrti. Keď sa to podarí, dám vedieť aj ostatným.

patris11
autor
15. dec 2013

@petamaj Jaj dakujem pekne za tvoj prispevok,urcite sa poradim so svojim doktorom.Absolvovala som uz genetiku,hematologiu a cakam na vysledky.No idem hned pozriet na stranku.Ak sa mozem opytat na meno toho gynekologa co sa tymto zaobera?Dakujem pekne

patris11
autor
15. dec 2013

@petamaj A este k tej stranke,mozes mi poslat jej presnu verziu.Vdaka

veron84
15. dec 2013

aj moj malinký sa narodil ako 1240g a to v 34 týždni ...v 30 týždni mi doktorka povedala že má len 900g a je malinký na svoj vek....tlak a všetky výsledky som mala dovtedy super a tešila som sa velmi na maličkého...strávila som 5 týždnov v nemocnici na pozorovaní...ale tlak bol stale dobrý ale slabšie prietoky hranične-malý pribral za tu dobu len 300 g a stále som len čakala a čakala až raz z ničoho nič mi vybehol tlak na 240 na 160 a cisárskym nas zachránili v poslednu chvilu----záver-preeklampsia --malý sa narodil s apgar 10 a je to bojovník ako sa patri ...videla som ho na 4 den čo mi zrážali tlak a nemohla som kojiť kvoli liekom a malý mliečko tak strašne potreboval ....ale vdaka za všetko lebo malý je super má 15 mesiacov 11 kilo....a je super ..len tiež by sme si priali aby nebol sám lebo je velmi spoločenský ale ja sa ešte stale neviem z toho všetkého akosi vnutorne spamätať a velmi sa bojím ak by dalšie moje dieťatko malo takto trpieť len čo sa narodí...ale podla mna maminky zvladnu všetko pre svoje detičky 🙂tak uvidíme

petamaj
15. dec 2013

@patris11 Presná stránka je http://naprotechnology.com/progesterone.htm - dolu sú aj konkrétne príklady žien z 30 roč. výskumov.

petamaj
15. dec 2013

@denkaajejdeti určite by som si na tvojom mieste dala spraviť hormonálny profil a zhodnotiť ho gynekologom/endokrinologom.

zuska88
15. dec 2013

ja som tiez rodila z preeklampsiou... tlak sa mi zacal zvysovat cca od 24tt, porodila som v 26tt dcerku s vahou len 620g:( Nastastie je teraz viacmenej oki. druhe dietatko yb som velmi chcela, ale strach je asi vacsi:((( nakolko mala dcerka velmi velke problemy a takmer sme o nu prisli, napokon obe sme boli vo velmi kritickom stave...no som zvedava na dalsie nazory a informacie...petamaj - zaujmavy clanok...

benila
16. dec 2013

Z mojej skusenosti možem povedat ano zopakovala sa mi aj pri druhom tehu preklampsia.
Prve dieta sa mi narodilo pred 9 rokmi, v polovici 7 mesiaca mi začal kolisat tlak,mala som kratkodobe vypadky zraku.Viac krat ma hospitalizovali .
Kedže som bola prvorodička nechali ma do poslednej chvile poriadne vytrapit dcera sa mi narodila po termine s.c. počas celeho porodu som mala TK 180/100, išlo nam obom o život, chvalabohu všetko dobre dopadlo.
Druhe dieta sami narodilo po 9 r. ,cele tehotenstvo bolo ukažkove citila som sa velmi dobre, v poradni som bola viac sledovana.Koncom 37 tyždna tehu mi začal znova kolisat tlak a to 160/100 a viac 🙂 .znova nasledovali vypadky zraku.
Mojmu porodnikovi sa nezdal monitor mali stale spal, prietoky som mala dobre , počas jednej poradne som mala 4 rozne TK , hned ma hospitalizovali,tu už nečakali do terminu porodu ,syn sa narodil s.c. o 2 tyžne skor.A som velmi štastna , že som natrafila na dobreho porodnika , ktory načakal do poslednej chvile , pretože syn
bol 4 dni na jys-ke .chvalabohu všetko dobre dopadlo.Ale už nikdy viac nechcem zažit ten strach a bezmocnost.
Možem povedat, že velmi som sa bala druheho tehu ako ako to dopadne, teraz som velmi štastna , že mam dve deti a že su zdrave.

zaza218
16. dec 2013

Ja som mala pri vsetkych tehotenstvach. V prvom som isla do nemocnice v 32.tyzdni,mala sa narodila v 36.tyzdni. V druhom som isla v 28.tyzdni do nemocnice a syn sa narodil v 32.tyzdni. A v tetom som isla do nemocnice v 30 tyzdni a mala sa narodila v 35.tyzdni. Nemam pocit,ze ma viac sledovali,chodila som na kontrolu raz za mesiac a robili mi tie vysetrenia co kazdemu.

laura84
16. dec 2013

Ahoj. Prve tehotenstvo - akutna sekcia v 33 tyzdni a syncek to nezvladol (dychanie...), mna ledva vzkriesili. Teraz som v 19tt tak sa kazdy den modlim aby sme boli v poriadku!!!zmenila som lekara, picham fraxiparine, beriem anopyrin a sleduje ma hematologicka. Na kazdom usg sa zameriava na stav placnety, robi mi doppler ciev, vraj prve patologie sa daju zachytit tam.Ak dietatko prestane rast a zvysuje sa tlak tak to uz byva neskoro....budem ta informovat.

mamjka
16. dec 2013

aj ja som mala pri prvej ku koncu narodila sa 35+0.. 🙂 a teraz som od začiatku sledovana od 30tt na liekoch a injekciach lebo ju mam zasa....no vcera som zacala 37tt tak som snáď "za vodou" 😉 dnes poradňa a uvidime čo ďalej...🙂

ainring
16. apr 2014

Ahojte, tiez by som sa chcela pripojit do tejto diskusie. Ja som zazila preeklampsiu pri mojom druhom tehotenstve v r.2010. Tlak mi zacal stupat hned po 20tt. Tiez som mala zvyseny podiel bielkovin v moci.
Ine prejavy ako opuchy noh alebo bolesti hlavy som nemala. Nasadili mi lieky na tlak, tie sice nacas pomohli ho znizit, ale babo nerastlo a nakoniec aj v brusku zomrelo. Dodnes mam z toho traumu, nakolko ma lekari vystrihali pred dalsim tehotensvom. Doma mam este 9 rocneho syna, ktory sa narodil predcasne, ale z dovodu infekcie. Zazili ste nieco podobne ako ja? Naozaj neexistuje ziadna nadej?