#vianoce #recept ked tento rok nepeciem ja tak aspon receptik
    tip na tortu
    Čert
    Potrebujete:
    Na cesto:
    - mandarínkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 175 g)
    - 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
    - 180 g práškového cukru
    - 1 vrchovatá PL kandizovanej pomarančovej kôry
    - štipka soli
    - 4 vajcia
    - 300 g hladkej múky
    - 3 kl kypriaceho prášku do pečiva
    - 6 PL šťavy z mandarínkového kompótu
    - 1 kl citrónovej arómy
    Na náplň:
    - 250 ml smotany na šľahanie
    - 100 g mliečnej čokolády nakrájanej na malé kúsky
    - 150 g čokolády na varenie nakrájanej na malé kúsky
    Na ozdobenie:
    - 1/2 balíčka svetlej polevy
    - niekoľko jahôd
    Postup:
    1. Mandarínky necháme na sitku dobre odkvapkať, šťavu zlejeme a odložíme na ďalšie použitie.
    2. Na prípravu cesta ušľaháme maslo alebo margarín, práškový cukor, pomarančovú kôru, soľ a vajcia do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a preosejeme do vaječnej peny. Vmiešame 6 polievkových lyžíc mandarínkovej šťavy a citrónovú arómu. Cesto naplníme do tortovej formy, vymastenej a vysypanej múkou. Navrch poukladáme mandarínky. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 50 minút.
    3. Korpus necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť. Po vychladnutí ho raz pozdĺžne rozrežeme. Na prípravu náplne prevaríme smotanu, hrniec odstavíme zo sporáka. V horúcej smotane rozpustíme čokoládu. Za častého miešania necháme vychladnúť. Keď začne hmota hustnúť, vyšľaháme ju do tuha.
    4. Tretinu krému natrieme na spodnú časť korpusu, priložíme vrchnú časť a mierne pritlačíme. Zvyškom krému potrieme povrch a okraje torty. Nožom urobíme na povrchu torty vlnky – chlpy čerta. Vytvarujeme nos, vytlačíme dve nosné dierky a tiež priehlbiny pre oči a ústa. Tortu vložíme do chladničky na dve hodiny stuhnúť.
    5. Svetlú polevu rozohrejeme podľa návodu na obale. Vrchnú časť torty ozdobíme po obvode svetlou polevou, z ktorej vytvoríme aj oči. Rohy čerta vytvoríme z celých jahôd, ktoré zapichneme pomocou špáradiel do krému. Oči a ústa dotvoríme z plátkov jahôd.