2veronka7
2. dec 2019
984 

Adventný kalendár - "Začnime od seba" 3. december

Ahoj!

Dnešné zadanie v krátkosti. Potešte dnes svoje deti tým, že im k desiate pribalíte milý odkaz. Alebo niekam prilepíte. A rovnako napíšte akýkoľvek odkaz aj svojmu manželovi. Či už ho pribalíte k obedu, do notebooku, nalepíte na zrkadlo, na chladničku... fantázii sa medze nekladú.

A vôbec sa tejto úlohy nemusíte báť, ani ak máte doma škôlkara, alebo prváčika, ktorý ešte všetky písmenká nepozná. Stačí napísať odkaz na väčší papier a nalepiť na dvere detskej izby. Moja skúsenosť je taká, že dieťa za Vami celé zvedavé pribehne a bude sa zaujímať kto to tam dal a čo je tam napísané. A vy mu to vtej chvíli jednoducho utekajte prečítať. 🙂

Verím, že táto maličkosť Vašim najbližším vyčarí úsmev na tvári a možno aj inšpiruje takým odkazom niekedy inokedy zasa potešiť Vás. 

Tak a dnes možno spomínaná "edukačná zložka" 🙂

Predstavme si v krátkosti Adventný veniec a jeho význam.

O pôvode a histórii adventného venca hovoria viaceré pramene. Spomína sa už v súvislosti s predkresťanskými germánskymi kmeňmi, škandinávskymi národmi a tiež v období stredoveku. Jedni týmto spôsobom očakávali po zimných decembrových dňoch tie teplejšie jarné, ďalší zasa sa modlili k bohu svetla, aby predĺžil dni a vrátil na zem teplo. Dokonca isté pramene sa zmieňujú o vynájdení adventného venca až v 19. stor., keď údajne v hamburskej škole Rauhes Haus, založenej protestantským pastorom Johanom Hinrichom Wichernomom, študenti sa tu v čase adventu svojich učiteľov neustále vypytovali, či a kedy už budú Vianoce. A tak v roku 1839 Wichern postavil veľký drevený kruh, na ktorý položil dvadsať malých červených sviečok a štyri veľké biele sviece. Malé sviečky zapaľoval postupne každý všedný deň v čase adventu a vždy v nedeľu rozsvietil veľkú bielu sviečku. Tak deti naučil vyrátať si počet zostávajúcich dní do Vianoc. Tento zvyk sa vtedy ujal na pôde protestantskej cirkvi v Nemecku, ktorá ho začala dodržiavať. Až neskôr sa adventný veniec vyvinul do menšej podoby so štyrmi prípadne piatimi sviečkami, ako ho poznáme dnes.

Symbolika adventného venca

Ihličie: Symbolizuje trvalý život. Niektoré ihličnany majú aj hlbší význam. Napríklad vavrín znamená víťazstvo nad prenasledovaním a utrpením. Borovica a tis predstavujú nesmrteľnosť a cédru sa pripisuje sila a uzdravenie. Používa sa aj cezmína, ktorá síce nie je ihličnan, no jej pichľavé listy pripomínajú tŕňovú korunu.

A určite neodmysliteľná a nenahraditeľná je aj vôňa živého ihličia. 

Kruh: Tento tvar nemá začiatok ani koniec, čo symbolizuje večnosť, večnosť Boha a nesmrteľnosť duše. Kruh tiež symbolizuje súdržnusť.

Šišky, oriešky a semienka: Primárne sa ako ozdoby na adventný veniec kládli práve spomínané plody zeme. Sú symbolom vzkriesenia, života a spolu so sviečkami a ich svetlom má celý veniec predstavovať večný život.

Štyri sviečky: Reprezentujú štyri týždne adventu. Svetlo v kresťanskom ponímaní opäť znamená Kristus, svetlo sveta.

V dnešnej dobe sa stretávame s mnohými aj inými podobami adventného venca. Nech už si zadovážite, vyrobíte akýkoľvek, majme na pamäti ale jeho symboliku a význam. Nech sa nestane len dekoračnou záležitosťou. Nezabúdajme na odkaz, ktorý v sebe nesie.

"Mne osobne tak nejak z vyššie spomínaného vychádza, že ma má upriamiť na večnosť. Advent je pre mňa vychádzajúc aj zo symboliky adventného venca obdobím radostného očakávania plného nádeje. Očakávaním a každoročným si pripomínaním narodenia Krista, ktorý sám je tá nádej. Pripomína mi, že život na Zemi, ktorý mi bol daný, je darom a milosťou od Boha. Ale že po ňom ma čaká čosi viac a to je večnosť. Pripomína mi, že mám každý deň znova a znova vykročiť na cestu svätosti, ktorá je jedinou cestou k mojej spáse a večnosti."

Odpusťte mi možno maminy, ktoré kresťanskú vieru nepraktizujete tento náboženský podtext. Ale inak mi asi občas nedá. 🙂 Verím, že Vás to príliš neirituje, keď sa tu pár podobných riadkov zčasu načas objaví a nezanevriete na tento kalendár. Verím, že sa práve v období adventu dokážeme akceptovať a rešpektovať. A ono, môžete tieto riadky zakaždým spokojne preskočiť a vynechať. Nie je nutnosť "zhltnúť" to celé. S malou dušičkou dúfam, že pointa nám neunikne a že tá prapodstata toho všetkého je pre nás rovnaká. 🙂

Čítame sa opäť zajtra... 

#obycajnamama #zacnimeodseba 

Toto je moj uplne prvy prispevok a rada ho pisem prave k tomuto clanku. Dakujem za motivacne citanie pisane nielen zo ❤️, ale hlavne z podstaty, ktoru prezivate vdaka viere🙏 , ktorou zijem aj ja. A taketo obohatenie je velmi potrebne pri dnesnom tempe zivota. Tesim sa na zajtra😊

3. dec 2019

Pkne napisane zo ❤.Este by som doplnila ze štyri sviečky prestavuju mier, vieru, lásku a nadej neviem či to pochadza z krestanskej viery ale tak si to pamatam ešte z detstva. Veci ktore su doležite pre život a pokoj v duši, cas byt hlavne sam so sebou a svojim vnutrom. 🙂

4. dec 2019

Zasa sme sa dozvedeli, niečo nové o adventnom venci.

6. dec 2019

@adgf A teraz si nie som ista... ironia, ci? Len sa pytam, neh nedojde k nedorozumeniu, ako bolo myslene. Vdaka 🙂

6. dec 2019

V žiadnom pripade, nie ironia, ale ozaj poučný článok

14. dec 2019

@adgf to ma tesi... ;)

15. dec 2019

Začni písať komentár...

Odošli