2veronka7
8. dec 2019
564 

Adventný kalendár - "Začnime od seba" 8. december

Viacerých nás zasiahla predvčerajšia smutná správa z Prešova. Niekoľko desiatok rodín prišlo v okamihu o strechu nad hlavou a čaká ich začiatok doslova od nuly. Niekoľkí prišli aj o život a mnohí tak o svojich blízkych a priateľov. Smutné a tragické. 

Žiaľ znova sa našli aj takí, ktorí túto situáciu dokázali zneužiť a bez kúska súcitu sa chceli prostredníctvom klamlivých zbierok obohatiť. Nuž, aj takí sme my ľudia... Je to ale veľmi bolestivá pravda o tom, čoho sme schopní, kam až siaha zloba, ktorá je v niektorých zakorenená o čosi viac a má silu takú veľkú, že nerozprávkovo Zlo nad Dobrom víťazí. 

Ale predsa len sa domnievam, že toho dobra a súcitu bolo predvčerom počuť a badať omnoho viac. Prejavila sa veľká solidarita. Ľudia začali bez zaváhania takmer okamžite pomáhať. A to rôznymi spôsobmi. Modlitbou, finančne, konkrétnou materiálnou pomocou, ponúknutim prístrešia... V bežný pracovný deň, počas zhonu a náhlenia sa, sa mnohí dokázali zastaviť, prestať myslieť na seba a svoje potreby, povinnosti a venovať čas pre druhých. Pre mňa osobne je to nádherný odkaz tohtoročného adventu. 

Piatkova udalosť je veľkým nešťastím. Ale ono tak nejak práve táto a mnohé jej pododbné, dokážu byť často pre "divákov" takýchto situácií veľmi poučné. A to v zmysle uvedomenia si, že naozaj mám vo svojom živote veľmi veľa za čo ďakovať a že nič z toho nie je samozrejmé. Často nás to preberie z nášho frflania a nespokojnosti. V konečnom dôsledku si myslím, že takéto udalosti dokážu byť v istom ohľade aj pre tých, ktorých sa to priamo dotklo, posilňujúce. Mám nádej, že po tom, čo si ľudia prejdú všetkými negatívnymi emóciami a veľmi bolestivým a v mnohých smeroch náročným obdobím, vstanú zo zeme o čosi silnejší. Často počúvame ako takéto životné skúsenosti mnohým zmenili pohľad na život. Je to ťažké, ale verím, že zrniečka nádeje sú schované aj na miestach, kde by sme ich najmenej očakávali a dokážu vzklíčiť a vyrásť v čosi omnoho mohutnejšie a nádhernejšie. Pripomína sa mi veľmi krásny obraz horčičného zrnka. Kto ho už videl naživo, vie aké je naozaj veľmi ale veľmi drobunké. A predsa z neho dokáže vyrásť obrovský a mohutný strom. 

Prajem požehnanú 2. adventnú nedeľu. 🙂

#obycajnamama #zacnimeodseba

8. dec 2019

Začni písať komentár...

Odošli