Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    10 prikázaní pre rodičov od Janusza Korczaka. Muža, ktorý odmietol opustiť svoje deti v ceste na smrť:
    https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/1594/10-p...

    abelenka
    29. dec 2015    Čítané 94x

    Postrehy z darovania materského mlieka

    Hoci sa to nezdá, darovanie Vášho materského mlieka je relatívne náročná činnosť. Aj keď by ste si tak či tak museli mliečko odstriekavať, sú tu niektoré veci, ktoré robíte navyše.
    Pred každým odsávaním je potrebné dôkladne si umyť ruky a prsia. Ruky musia zostať čisté aj pri prelievaní mlieka do sterilnej fľaše. Pokiaľ máte viac malých detí, pravdepodobne sa Vám budú snažiť práve expresívne naznačovať, že chcú odsávačku "použiť" oni, alebo budú chcieť ísť na ruky, prípadne ich práve chytí záchvat kašľa nad Vašim sterilným práve odsatým mliekom. Odsávačku treba po každom použití sterilizovať, teda poliať vriacou vodou. To je nepríjemné najmä v noci, keď je každá činnosť navyše nepohodlnejšia ako cez deň. Ak chcete ušetriť čas, môžete si mliečko odstriekavať súčasne s dojčením. V jednej ruke bábätko, v druhej odsávačka. Mlieko sa pri dojčení pustí aj z druhého prsníka a Vy budete mať rýchlejšie plnú fľašku. 
    Ráno by ste mali byť pripravená na príchod sanitára, aby Vás nezastihol v pyžame a nemuseli ste sa hanbiť v zatuchnutom byte z celej noci... Ale aspoň ste prinútená vstať skôr (hlavne ak nie ste ranné vtáča ako ja) a viac toho počas dňa máte šancu stihnúť.
    Pravdaže, prihodiť sa môže všeličo. Nepoteší ani telefonát sestry z nemocnice, že napriek všetkému Vášmu úsiliu, Vaše mlieko nebolo sterilné a teda sa všetko za uplynulý týždeň vyleje. Myslím, že mlieko testujú v pondelok a v stredu sú výsledky. V prípade, že mlieko vylejú, za celý minulý týždeň je mlieko znehodnotené a vzorku ďalšieho mlieka odovzdáte až nasledujúci pondelok.
    Aké má darcovstvo materského mlieka teda výhody? Ste nútená odstriekať si mlieko aj keď sa Vám nechce, aby ste naplnili fľašku z nemocnice. Takto predídete hrčkám a zápalom prsníkov. Keďže Vaše materské mlieko budú piť nie len Vaše deti, dáte si lepší pozor na to, čo jete. Máte šancu spestriť Váš jedálniček a začať s lepšími stravovacími návykmi. Počas rodičovskej dovolenky poteší každé euro navyše a napokon, získate dobrý pocit z toho, že pomáhate novorodencom a chorým bábätkám. A určite predídete výčitkám z premárnenej príležitosti.
    Hoci je oveľa jednoduchšie materské mlieko vylievať (ak ho máte naozaj veľa, jeho skladovanie by bolo komplikované a jeho použitie neisté), určite je lepšie ho darovať tým, ktorý ho potrebujú. Nezahoďte túto šancu pomôcť. Zaberie to len o trochu viac Vášho času a dáte, čo máte nazvyš. Nemusíte sa obávať, že pri neustálom odstriekavaní sa Vám bude donekonečna tvoriť taká veľká naprodukcia. Po niekoľkých týždňoch sa tvorba mliečka ustáli.
    Možno som vtedy musela vynaložiť o niečo viac úsilia, dnes však určite neľutujem, a ak budem mať ešte v budúcnosti príležitosť, opäť darujem svoje mliečko.

    abelenka
    21. dec 2015    Čítané 727x

    Ako darovať materské mliečko

    Tvorí sa Vám nadmerné množstvo materského mlieka? Máte už ho už plnú mrazničku? Darujte ho!

    V tomto článku prinášam osobné skúsenosti s jeho darovaním do Banky materského mlieka v Roosveltovej nemonici v Banskej Bystrici. 

    Ak chcete darovať mlieko, musíte spĺňať niekoľko základných kritérii. Musíte byť zdravá, nesmiete dlhodobo užívať žiadne lieky, nesmiete mať alergie... Ich kompletný zoznam je uvedený na tejto stránke

    Odporúčam stať sa darkyňou čo najskôr po narodení dieťatka, pretože práve na začiatku dojčenia býva mlieka najviac a postupne sa jeho tvorba prispôsobuje potrebám bábätka a znižuje sa jeho nadprodukcia. Ja som začala darovať desať dní po pôrode. A ešte som mala pocit, že som mohla začať aj skôr. 

    Aký je teda postup? Pokiaľ ste rodila v Roosveltovej nemocnici, pri prepustení ste dostala letáčik s informáciami, ako sa starať o novorodenca. V tejto brožúre je telefónne číslo na sestru z novorodeneckého oddelenia. Prípadne môžete napísať mail a sestra sa Vám spätne ozve. S ňou sa dohodnete na osobnom stretnutí. Musíte ísť na oddelenie šestonedelia, kde Vám podá základné informácie o fungovaní darocovstva. Potom Vám vezme rôzne výtery - z nosa, z hrdla a z konečníka (toho som sa trochu obávala, ale poslala ma na toaletu a tam som si vzorku odobrala sama) zoberie Vám krv a odstriekate si trochu mliečka do skúmavky. Potom Vám dá prázdne sterilné fľaše podľa toho, akú veľkú máte nadprodukciu mlieka. 

    Výsledky vyšetrení budú až o niekoľko dní, ale mlieko už darujete. Ak sa Vám nikto z nemocnice neozve, znamená to, že všetky výtery sú v poriadku. Ak áno, dohodnete sa so setrou na ďalšom postupe. 

    Odteraz k Vám každý deň okrem nedele bude chodiť sanitár, ktorý donesie nové prázdne fľašky a Vy mu odovzdáte svoje plné. Fľašky sú 2,5 dl alebo 1 dl. Sanitár chodí ráno medzi 7 - 10 hodinou. Na presnejšom čase sa s ním dá dohodnúť. V sobotu Vám donesie dvakrát toľko fľašiek ako iné dni a keď ich naplníte, dáte ich zmraziť. V pondelok preto odovzdáte zmrazené mliečko. 

    Pri odstriekavaní je potrebná zvýšená pozornosť na hygienu. Odsávačku je potrebné po každom použití poliať vriaciou vodou. Darované mlieko raz týždenne prechádza testami, či je sterilné. Ak sa v ňom nájde nejaký nález, sestra Vám zatelefonuje a dohodne sa s Vami, že nabudúce si musíte dať lepší pozor na hygienu (hlavne rúk) a sanitárovi odovzdáte len trochu mliečka na testy. Nesterilné mlieko potom likvidujú (prípadne Vám ho môžu vrátiť) za celý predchádzajúci týždeň. 

    Peniaze za darovanie materského mlieka dostanete raz mesačne poštovou poukážkou na adresu. Nemocnica zaplatí len za darované sterilné materské mlieko. Príspevok na stravu darkyňe je 6,64 Eur za 1 liter mlieka (za mlieko teda neplatí, keďže ho darujete). 

    Ako sa máte stravovať? Odporúčam jesť normálne. Pokiaľ Vaše mliečko dobre znáša Vaše dieťatko, potom nebude vadiť ani iným detičkám. Určite by ste však mali vylúčiť alkohol a cigarety. 

    Všetky ostatné informácie o Banke materského mlieka v Banskej Bystrici sú na stránke www.cloviecikbb.sk.

    abelenka
    9. nov 2015    Čítané 58x

    5 vecí, ktoré Vám uľahčia život

    V predchádzajúcom článku som vymenovala niekoľko vecí, bez ktorých sa zaobídeme. Dnes sa pozrieme na pár produktov, ktoré Vám môžu uľahčiť život.

    1. Odsávačka mlieka. Pochopí tá mamička, ktorá mala priveľa mliečka alebo si odsávala, aby tvorbu mlieka podporila... Pre mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nedojčia, je namiesto odsávačky dôležitá fľaška a s tým spojený servis 🙂. 

    2. Kočík. Výberu kočíka som venovala osobitný článok. Bez neho sa ťažko ide na nákupy, dlhšie prechádzky...

    3. Ergo nosič. Všetci to poznáme: Plný autobus, kde sa kočík nevojde, prípadne cesta, kde slovo bezbarierovosť ešte nepočuli. Alebo jednoducho neodhrabané chodníky v zime. Nie len tieto situácie Vás prinútia porozmýšľať nad vhodným nosičom, ktorý Vám uľahčí cestovanie s dieťatkom.

    4. Lego. Pre menšie deti duplo, pre väčšie menšie kocky. Nemusí byť originál, ale je to jedna z najlepších hračiek - ťažko sa ničí, duplo deti nezjedia, zahrajú sa aj rodičia a má nekonečne veľa možností hry. Menšie deti stávajú vežu, väčšie postavia lietadlo... Je len málo hračiek, s ktorými sa súrodenci s malým vekovým rozdielom môžu hrať spolu bez vzájomných zranení 🙂. 

    5. Látkové plienky. Využijete ich na mnoho sposobov. Napríklad na začiatku, keď sa deti balia na široko, potom ako podložku pod hlavu, keď babätko grcká, ako podbradnik, keď ju poskladáte na trojuholník... Nemusíte ich mať veľa (podľa toho, ako často periete), stačí 10 - 15 kusov. Ale neskôr, keď deti vyrastú využijete ich ako handry a utierky... Je to jedna z mála textílií pre bábätká, ktoré sa stihnú zodrať 🙂 .

    Tento zoznam samozrejme nie je úplný, ale pokiaľ rozmyšľate, čo kúpiť do vybavičky pre Vaše dieťatko, porozmýšľajte, či sa Vám tieto veci nebudú hodiť 🙂 .

    abelenka
    9. nov 2015    Čítané 54x

    5 vecí, bez ktorých sa zaobídete

    Hádam každá budúca mamička to pozná: reklamy a slogany v obchode zameranom na detský sortiment používajú slová v tvare "dokonalý pomocník, nesmie chýbať, nenahraditeľný..." Ako sa orientovať v nepriebernom množstve tovaru?

    Priznajme si, že s tehotenským bruškom a návalom hormónov sa akosi ľahšie stráca hlava a mnohokrát minieme peniaze za tovar, ktorý nikdy nepoužijeme, alebo v praxi po narodení bábätka zistíme jeho nepraktickosť. Bez ktorých výrobkov pre deti sa teda bez problémov zaobídeme? 

    1. Vanička - keď je dieťa malé a kým sa zmestí, stačí ho okúpať v umývadle. Keď si už vie sadnúť alebo Vy máte lepší cvik s jeho držaním, môžete ho kúpať v klasickej vani. Toto odporúčanie patrí predovšetkým mamičkám druhého (a viac) dieťaťa. Kým by ste totiž mladšie okúpali, staršie by všetku vodu vylievalo (hlavne ak máte malý vekový rozdiel)... A neskôr nie je problém s uskladnením nespratnej vaničky. Vaničku ocenia skôr mamičky s prvým dieťatkom, hlavne ak ešte majú rešpekt chytať malé babätko. 

    2. Viac ako 2 hrkálky. Aj vy máte doma 10 hrkálok a hračiek pre novorodencov? Aj keď Vás to láka, nekupujte plastové tvrdé a ťažké hrkálky. Dieťaťu ich aj tak nedáte do rúk, kým nemá koordinované pohyby, aby sa nimi neudrelo a väčšinou sa nedajú dať na hrazdičku, aby sa na ne pozeralo. Kým mu ju teda date do rúk, bude mať už iné záujmy (napríklad kolesá na autíčku) a takáto hračka ho bude len krátko zaujímať. Ak ju naozaj chcete, nezúfajte, býva to klasický darček k akémukoľvek sviatku 🙂 .

    3. Drahé hračky. Zo skúsenosti viem, že drahšia hračka vôbec neznamená lepšia... Dieťa sa mnohokrát lepšie zahrá s lacnejsou alteratívou. 

    4. Monitor dychu. Pokiaľ sa Vaše dieťatko narodilo načas a je zdravé, nevidím dôvod ho používať...

    5. Osobitný stôl na prebaľovanie. Nikto z nás si nechce zničiť chrbát pri prebaľovaní. Ak už chcete prebaľovať v pohodlnej výške, použite stôl s komodou, kde budete mať v zásuvkách všetky potrebné veci. Ja prebaľujem v postieľke alebo na posteli na nepremokavej podložke.

    Tento zoznam by samozrejme mohol byť dlhší, ale vypichla som len niektoré produkty... 

    abelenka
    9. nov 2015    Čítané 70x

    Výber kočíka pre bábätko

    Pokiaľ máte po kom kočík zdediť, ste oslobodená od vyčerpávajúceho výberu nie lacnej záležitosti. Dnes je to celá veda. 

    Pri výbere odporúčam zmieriť sa s myšlienkou, že napriek neviem akým sľubom v reklame na kočík, výrobcovia ich nevyrábajú na to, aby ste mali len jeden od nula do troch rokov. Vždy sa nájde nejaká vec, ktorá Vás bude obmedzovať, pretože ho budete používať za každého počasia a v rôznych situáciách. Samozrejme, sú rodiny, ktoré si kúpia jeden. To je pre spotrebiťeľa ideálne riešenie. Pokiaľ ale ste náročná a nechcete si zabarikádovať dom tuctom kočíkov na rôzne príležitosti, odporúčam vybrať si ľahký, spratný športový kočík, ktorý sa dá dať do úplného ľahu. Keď sa dieťatko narodí, do ležiacej časti vložíte tašku pre dieťa a máte hlboký kočík. Po pár mesiacoch nebudete musieť riešiť miesto v pivnici pre hlbokú vaničku... Nevýhodou dvoj a trojkombinácií je ich nespratnosť a väčšinou nepraktická športová sedačka. Ak si takýto kočík chcete kúpiť kvôli autosedačke, myslím, že viac ušetríte, keď si autosedačku kúpite osobitne. Už hádam k takmer každému kočíku vyrábajú adaptéry na nakliknutie autosedačky.

    Ľahko ovládateľný kočiar oceníte hlavne v čase, keď Vaše dieťatko už bude chodiť, ale ešte by ste sa bez kočíka nikam nedostali. Dieťa bude chcieť ísť chvíľu pešo a Vy ho budete naháňať alebo držať za ruku, a to všetko s kočíkom.

    O význame terénnych kolies potrebných pre naše cesty a chodníky nie je potrebné písať... Kočík by mal mať aj veľký košík na nákupy. Ale pozor - overte si jeho prístupnosť, keď je športová sedačka v ľahu. A ešte jeden postreh: V zime, keď nasneží čerstvý sneh a ľudia si vyšliapu uzučkú cestičku cez neodhrabaný chodník, sa s kočíkom neprebrodíte, hoci máte najväčšie a najterénnejšie kolesá na svete 🙂 . Zatiaľ som ešte nevidela lyže pripevniteľné na kolesá kočíka... 

    Z mojej osobnej skúsenosti preto odporúčam trojkolesové kočíky. Sú väčšinou ľahšie a aj sa jednoduchšie ovládajú jednou rukou (skúste štvorkolesový naložiť aspoň 10 kilovým dieťaťom a manévrovať jednou rukou). Nie sú menej stabilné na ceste ako viackolesové variácie (všetky kočíky musia spĺňať rôzne štandardy), len neodporúčam na rukoväť vešať ťažké tašky, aby sa neprevažoval. Na nákup je určený košík a na drobnosti a osobné veci nie je na zahodenie menšia taštička alebo organizér, ktorý pripevníte na rukoväť. Tak budete mať mobil, peniaze a kľúče vždy po ruke. 

    Ak ste si už vybrali ideálny kočík, pozrite si internetové alebo kamenné bazáre. Tam ho zoženiete za nižšiu cenu. Aby Vám nakoniec nebolo ľúto, že ste kúpili drahý kočík a Váš anjelik sa rozhodne v ňom permanentne protestovať... Ešteže existujú nosiče, babyšatky a podobne 🙂 .