adri266
23. apr 2019
935 

Transylvania- den treti.

Tuto noc som uz tak dobre nespala. Inak, zabudla som napisat, ze v Rumunsku je casovy posun o hodinu dopredu, teda v tento den sme vstavali akoby o 5,30 nasho casu. Na ranajkach sme boli mierne natlaceni a keby ze som manzela nesurila po predchadzajucom zazitku, aby sme prisli na ranajky o 10 min skor, mali by sme znovu studenu kavu. Kvoli malemu priestoru uz totiz kazdy mal na tanieri pripravene ranajky a naliatu kavu a caj 🙂 Cudujem sa, ze sprievodkyna nenavrhla, aby kavu nalievali priebezne, ale co uz.

Mali sme pred sebou posledny den a ako prve sme si pozreli mesto Sibiu. Je znovu obohnane hradbami /nieco pre mojho manzela 🙂/. 

Cestou na dve hlavne namestia sme nakukli aj do zahrady pri muzeu historie, kde sprievodkyna navrhla, nech znamym posleme fotky, ze ano, mali pravdu, v Rumunsku je vsetko take zaostale, ze tu este maju dinosaury.

V pozadi je Most klamarov, traduje sa, ze ak sa nanho postavi niekto, kto vela klame, most sa zruti. Tak medzi nasimi turistami ziadny velky klamar nebol 🙂.

Na hlavnom namesti sa akurat konal trh s kvetinami.

V Sibiu sa nam velmi pacilo, bolo to take mile mestecko. Rozmyslali sme, ci nevyjst na jednu z vezi v meste, ale priznam sa, mna uz neskutocne boli lytka, zo vsetkych schodov som mala taku svalovicu, ze az. A obdivujem vsetkych nasich starsich turistov, ze cely vylet zvladli bez problemov.

A pomaly sa blizil zaver nasho vyletu. K hradu Hunedoara sme sli cez spustnutu priemyselnu cast, az som mala obavy, ci ideme spravne. Ale zakratko sme hrad Mateja Korvina uvideli a veru, ziadna fotka vam nepriblizi tu atmosferu majestatnosti.

Na hrad a zaverecne minanie rumunskych penazi sme mali iba hodinu a pol. Tu ma trosku zlostilo, preco sme nevyuzili ten treti den naplno, odchadzali sme uz pred 17. hodinou. A preto sme hrad v podstate iba obehli.

Vnutorne nadvorie je prekrasne. 

Aj vsetky tie vezicky pristavene k hradu.

Hrad sa bezne pouziva na svadobne fotenie a necudujem sa.

Ani sa mi nechce verit, ze sme tam boli 🙂. Urcite by som sa rada vratila. No a ak som vas aspon trosku navnadila, nevahajte. Rumunsko je este neprebadane, okrem tych dvoch miest su cesty takmer prazdne, nie je tam az tak vela turistov, no o 5, 10 rokov to moze byt inak.

No a este dodam, ze za vsetky vstupy sprievodkyna vyberala peniaze, cca 70 E, vsetky vstupne hradila ona naraz, co bolo skvele. A okrem toho sme minuli asi cca 100 E na osobu na jedlo, suveniry. Rumunsko je pomerne lacna krajina, len ma mrzi, ze ked som vosla do obchodu a chcela som kupit nieco typicky rumunske, miesto toho som si mohla kupit Brumika, cokoladu Milka, ci dalsie typicke suroviny, ktore sa predavaju aj u nas.

Vylet sa vydaril, obaja s manzelom sme z neho nadseni a uz teraz som zvedava, kam nas nabuduce zaveje vietor.

Perfektné 👌

23. apr 2019

https://www.zlavomat.sk/akcia/676386-okruh-tran.... Toto ste boli? Mám to tiež uložené 😂😂 som vo fáze prehovarania manžela, ale keďže zájazd Pl- Weliczka, Krakow sa mu páčil, možno sa dá nahovoriť 😝

23. apr 2019
adri266
autor

@jendralka TEnto je kvazi 6 dnovy, je tam jeden navyse den, ale ano, sli sme cez tuto cestovnu kancelariu.

23. apr 2019

@adri266 super...teším sa na ďalší deň 😉😊

23. apr 2019

vďaka za blog 🙂 tiež mám ten výlet uložený a dlhšie nad ním uvažujem, ale akosi ma odradili tie recenzie, že veľmi dlhé presuny, a málo času na miesta, ktoré sú na pláne. aj ty si @adri266 mala taký pocit? Ale asi sa tam raz rozhodneme s priateľom ísť, alebo mu oznámim, že tam ideme 😂

23. apr 2019

@tana_v alebo choďte sami autom 😉
My sme takto Rumunsko scestovali pred 10 rokmi za tri týždne...
Fantastická cesta, skvelá krajina, ľudia..

24. apr 2019

@gabcatko to mi tiez napadlo. len neviem, ktorym autom by sme to tam riskli 😁 musim taketo tripy konecne zaviest, kym sa da

24. apr 2019
adri266
autor

@tana_v
@tana_v Az na ten posledny hrad sme myslim mali dostatok casu. Je jasne, ze kazdy ma ine ciele, niekto sa ide iba prejst centrom, niekto si sadne do restiky. My sme vzdy jedli za pochodu, nech toho postihame co najviac 🙂

24. apr 2019

@tana_v my takto máme zcestovanu väčšiu časť Európy.
Keďže pred 10 rokmi sme nemali smartfóny a internet kedykoľvek, kdekoľvek, mali tieto cesty ešte väčšie čaro.. Cestovali sme na blind a ubytovanie sme si začali hľadať vždy po 18tej. Proste sme zastavili a opýtali sa okoloidúcich, či vie o niekom, kto poskytuje ubytovanie...a vždy sa niekto našiel. Priamo na súkromí, aspoň sme zažili i videli ako tu rodiny žijú..
Prvú cestu sme absolvovali Renault Thália (ale Dacia a Renault to je ich) ...ďalšiu po rokoch KIA - žiaden problém.
Vtedy pred 10 rokmi sme mali istú situáciu, kedy sme ostali na chvíľu nesvoji a keď mi manžel povedal sadni do auta a vezmi slzák do ruky, ale nakoniec všetko ok.
Prudko zastavilo auto, osarpany "žigulák" oproti cez cestu, keď sme si dali pauzu na krajnici popri Dunaji, kde bol drevený stôl a lavica a vystúpili 3 holokrkáči a jeden z nich si vkladal pištoľ za opasok vzadu na chrbte... Prešiel do stredu cesty obzrel si našu špz, niečo zakričal ostatným a sadli späť do auta a hlučne zmizli..

24. apr 2019
adri266
autor

@gabcatko Nuz, clovek toho zazije aj v civilizovanych krajinach, aj ked sprievodkyna nas upozornila, ze ste stale su casti v Rumunsku, kde vas zastavi nejake auto a okradnu vas. No na druhej strane, ked si vezmem, kolko x sme u nas ci POlsku unikli nehode len o vlasok, lebo nejaky arogantny vodic nevie, co znamena dat prednost v jazde, tak ma doteraz mrazi...

24. apr 2019

Rumunsko je parádne, a nie je o nič horšie na tom s bezpečnosťou, ako SR, treba ísť indi a užiť si to. Fagaraš je nádhera.

25. apr 2019

este som taketo organizovane vylety neabsolvovala, ale buduci rok mozno vyskusame cez NARNIA travel Transsibirsku magistralu Rusko (9288km)

@adri266 a kedy sa mozem tesit na dalsie citanie? 😉🙂

25. apr 2019
adri266
autor

@gabcatko No, Rusko je zaujimave... Ja som pozerala, ze v tej cestovke, co sme boli my, maju severske krajiny+petrohrad, to by mohlo byt zaujimave.

Dalsie citanie az po dalsom vylete 🙂

25. apr 2019

@adri266
@gabcatko moji bratranci takto na vlastnu pasť prebrazdili celu Europu,
Aziu ,jeden tam ostal už aj na trvalo žiť a robí sprievodcu.Rumunsko ma láka,odkedy ho prešli ,nadherne fotky,dali ho cele skrz na skrz od známych miest až po uplne zastrcene ,neznáme miesta ,kam nechodia žiadne cestovky.Náš známy aj pracoval minuly rok v Rumunsku a chválil niektore pláže ,kam sa vracia tento rok už s rodinou na dovolenku. Ja si Rumunsko pamatám,ešte to stare,za slobodna ...predajcovia,uplatky,chudoba vs cveng mesta ,.To okradnutie ,myslim,že je vsade realne,ved aj u nás kolko turistov okradnu.
S detmi som už teraz taký poserko,že by som to dala najskor len tiež ako taku istotu idem tam a tam ,cielene a nikde inde .Mojim snom je Rusko .Chodi tam už dosť ludi cez cestovku ako aj do Rumunska ,takto organizovane to vyzera byť dosť v pohode ,ale zas človek ked ide sám,ideš si kam chces ,no ,je to rozhodne zaujimave .

28. apr 2019
13. máj 2024

Začni písať komentár...

Odošli